Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka prawda o LOT

piechocinski

Recommended Posts

Jaka prawda o PLL LOT ?

Na koniec stycznia ówczesne kierownictwo LOT ogłosiło zaskakujące wyniki swojej firmy. PLL Lot osiągnęły zysk na działalności podstawowej w wysokości 83 mln zł i przewiozły 4,27 mln pasażerów tj. o 571 tysięcy więcej niż rok wcześniej (wzrost o 15 %).

Zwiększył się też współczynnik wypełnienia miejsc w samolotach.- - na koniec roku wyniósł 75.5%.Dobry więc miał to być rok skoro spółka w 2006 roku wypracowała stratę w wysokości 43 mln złotych. Eksperci już wówczas pytali o rzeczywisty „urobek” firmy skoro jakoś dziwnie przemilczano wyniki spółki córki LOT-u czyli taniego przewoźnika. W lutym na początek zrezygnował Prezes Lotu a potem Rada Nadzorcza odwołała cześć Zarządu i ogłosiła kolejny konkurs na prezesa.

Jaka jest więc rzeczywista kondycja narodowego przewoźnika i co planami wejścia na giełdę?

Na te pytania muszą szybko znaleźć odpowiedz Sejmowe Komisje Skarbu i Infrastruktury.

Trochę ponad 4 miliony pasażerów w ciagu roku, część stanowią obcokrajowcy, znaczy, że statystyczny Polak lata LOTem raz na 10 lat lub rzadziej. Mało.

Znacznie więcej i to codziennie jeżdzi samochodami. Jaki jest stan naszych dróg każdy widzi. Trochę się poprawia, ale nawet do III, a nie tylko II Europejskiej Ligi w tej konkurencji daleko.

Sama nawierzchnia drogi to jeden z podstawowych elementów bezpiecznej jazdy, ale jest jeszcze drugi. Oznakowanie. I tu zarówno projektanci jak i wykonawcy oraz zarzadzajacy drogami oferuja nam taką wolnoamerykankę, że "głowa mała"

Panie pośle, mieszka pan w Iwicznej. Proszę któregoś dnia, jadąc do Sejmu zmienić trasę i pojechać z Piaseczna przez Konstancin Jeziorną, Wilanów na Wiejską. I proszę tu opisać wrażenia z oznakowania tej trasy. :D

To jeden z przykładów, bo tak niestety oznakowane są prawie wszystkie drogi w Polsce. Bez uszczerbku dla bezpieczeństwa ponad połowę znaków można usunąć.

Później zaproszę pana na inne drogi. Jeżdżę dość dużo po Polsce i Europie.

Podyskutujemy. Mam nadzieję, że z korzyścią dla oznakowania dróg.

Pozdrawiam

tomus daj spokuj posel poszedl do rzadu napchac kase a nie cos zmienic w naszym pieknym kraju costy nie warto proscic co on sam moze nic tylko tyle zeby rodzine ustawic pozdrawiam reszta europy to nawet w toalety jest owiele lepiej wyposazona na autostradach ktore sa bezplatne pozdrawiam

Ładnie pisze. Ciekawe czy również ładnie odpowie. Chciałem napisać ustosunkuje się, ale chyba to nie jest trendy. A ta droga która opisałem, to jestem pewien, że poseł służbowo lub prywatnie jechał wiele razy.

Podciągam górę. Mam nadzieję, że pisze Pan by poznać opinie wyborców, a nie dla samego pisania. Nawet potencjalnych wyborców. Ja z uwagi na wyjazd głosowałem ostatnio w... Pile.

Panie Pośle, tyle dni minęło i... nic? Ja rozumiem, że obowiązki, praca w Sejmie, ale chyba ma Pan asystentów do czytania kto, co i gdzie napisał w odpowiedzi na Pańskie posty?

Czytałem, że pisał Pan w swoim blogu na temat przebudowy drogi 79 z jednojezdniowej na dwujezdniową (dla nieznajacych okolic Warszawy wyjasniam, że to jest właśnie droga o której przejechanie odcinka Piaseczno - Konstancin prosiłem Pana posła. Przebudowa na drogę dwujezdniową ma być zakończona według planów dopiero w 2112 r. Do tego czasu chyba można coś zrobić by poprawić stan bezpieczeństwo na tej drodze?

Qurcze, przeczytałem cały ten wątek i doszedłem do wniosku, że "upierdliwy" jestem. Czepiłem się tej drogi...

Przecież jest wiele innych.

:) Dziękuję Krzysztofiku. Mam dość dużą wiedzę teoretyczną i praktyczną w tej branży. Mam nadzieję, że nie jestem oszołomem. Wprawdzie wiele ostatnich lat pracowałem w zupełnie innej branży, to przynajmniej swoim dzieciom starałem się wpoić zasady bezpiecznej jazdy.

Pozdrawiam

:) Dziękuję Krzysztofiku. Mam dość dużą wiedzę teoretyczną i praktyczną w tej branży. Mam nadzieję, że nie jestem oszołomem. Wprawdzie wiele ostatnich lat pracowałem w zupełnie innej branży, to przynajmniej swoim dzieciom starałem się wpoić zasady bezpiecznej jazdy.

Pozdrawiam

Jesteś, bez urazy :wink: promilem pewnej prawidłowości.

Szkoda, że niestety tylko promilem jak napisałeś. Chociaż może trochę wiecej. Trzeba patrzeć na świat i to co dzieje się na drogach, bardziej optymistycznie? :o

Szkoda, że niestety tylko promilem jak napisałeś. Chociaż może trochę wiecej. Trzeba patrzeć na świat i to co dzieje się na drogach, bardziej optymistycznie? :o

System szkolenia kierowców w przeciągu 18 lat wyglądał "nienajlepiej" i teraz też nie jest idealny ale o wiele lepszy.

Te 18 lat będzie długo widoczne.

System szkolenia kierowców w przeciągu 18 lat wyglądał "nienajlepiej" i teraz też nie jest idealny ale o wiele lepszy.

Te 18 lat będzie długo widoczne.

Hmm, mam do tego systemu kilka uwag. Nie jestem pewien czy przeszłyby w parlamencie. To przecież Ustawa.

Patrzę jednak co moje dzieci musiały "posiąść" by jeżdzić samochodem o mocy np. 200 KM i predkosci maksymalnej 250 km/godz. :evil: :o

Moim zdaniem, dopiero po przejechaniu 100.000 km i trzech zimach (ze śniegiem i gołoledzią) można powiedzieć, że potrafi się jeździć. Robienie tzw. "Koperty" w porównaniu do jazdy po śniegu lub gołoledzi to tak zwany pryszcz. :)