Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomiar temperatury - naładowanie zasobnika

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym prosić o poradę jak zrobić najprostszym sposobem wielopunktowy stały pomiar temperatury. Chodzi mi o sprawdzanie naładowania zasobnika przy kotle. Wynik może być np jako kolejne zapalające się diody w zależności od temperatury na odpowiedniej wysokości. Zbiornik ma 2m wysokości i trudno będzie ocenić kiedy rozpalać w piecu.

Jarek

To na nic! Pomiar dobry, ale jednopunktowy.

Zdecydowanie lepiej by było mieć pomiar na całych 2 metrach z wskazaniem ile jest i gdzie. To zbiornik z rozdziałem warstwowym.

Ja mam ten sam problem, ale go rozwiązałem tak;

2m co 10cm to 20 punktów pomiaru.

W każdym punkcie będzie sobie mierzył temperaturkę LM35.

Wszystkie wyjścia tych 20 LMów podam na wejścia komparatorów. Na wejście porównawcze podam napięcie z stabilizowanego źródła 1V poprzez potencjometr.

Potencjometr zasilę tym 1V a suwak podam.

W ten sposób ustawiając na skali dowolną temperaturę z przedziału 0 do 100stC co oznacza 0 do 1V w graficzny sposób zobaczę gdzie ona występuje (zapalone diody LED na wyjściach komparatorów). Zobaczę ile i gdzie mam wody o konkretnej temperaturze.

Sterowanie systemem grzewczym typu grzały w nocnej taryfie to zegar i jeszcze jeden komparator wpięty do LMa w konkretnej lokalizacji (nisko).

Proste, ale zadziała. Właśnie dlatego, ze proste. Komplet informacji i pełen wpływ na działanie.

Precyzyjny odczyt temperatury to CPO jako woltmiarka wpięta w suwak tego potencjometru. Widać wprost co obserwuję.

Adam M.