Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuj? fundamenty ???

monika100

Recommended Posts

Mam zamiar rozpocząć budowę parterowego domku niepodpiwniczonego, z poddaszem użytkowym i nie wiem ile muszę mieć pieniędzy na I etap budowy czyli FUNDAMENT. Dom ma ok 90m2 pow. użytkowej.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: monika100 dnia 2002-03-16 19:34 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: monika100 dnia 2002-03-16 19:49 ]

On 2002-03-16 19:16, monika100 wrote:

Mam zamiar rozpocząć budowę parterowego domku niepodpiwniczonego, z poddaszem użytkowym i nie wiem ile muszę mieć pieniędzy na I etap budowy czyli FUNDAMENT. Dom ma ok 90m2 pow. użytkowej.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: monika100 dnia 2002-03-16 19:34 ]

Moniko - mogę ci powiedzieć ile mnie kosztują fundamenty.

Tak więc mam obrys budynku 9x9m. Całość na -120cm. Ławy 40x60cm, oraz ściany z bloczka gr. 38cm.

Wyliczyłe, że potrzebuję ok. 11m3 betonu na ławy, ok.1000 bloczków, itd. Ach podliczyłem jeszcze w pierwszym etapie podłogę na gruncie i ocieplenie fundamentów.

Tak więc materiał ok.8500 zł. Robocizny nie liczę bo to jest moja praca.

Ty masz domek parterowy, więc więcej ław, ale pewnie mniejsze przekroje - tak więc może będzie podobnie - chodź zalezy to od wielu czynników, np. jaki grunt, rzeźba ternu itd, itd.

Jeśli chcesz mogę przesłać ci pełną listę asortymentową - robiłem sam, ale sądzę, iż jest ok.

Pozdrawiam

Tez jestem zainteresowana tematem.Buduje pod w-wa.Mam oferte od miejscowej firmy na zrobienie stanu zero za 70 zl za m2 pow. zabudowy. czyli u mie bylo by to. ok 8 tys. zl. Plus wykopy ok. 2 tys. zl. co Wy na to?

Opal, ale te 70zł/m2 to cena robocizny czy całości z materiałalmi. Podaj coś bliżej - czy tylko ławy, czy także ściany fundamentowe i podłoga na gruncie.

Ja podałem ceny materiałów dokładnie wyliczonych na moje fundamenty.

Domek 9x9, pow. zab. 81m2, tak więc 8500 to same materiały?

Pozdrawiam

no wlasnie. dla mnie tez zaczyna byc to podejrzane. w koncu jest to pod warszawa i robi to firma.ale widzialam ich roboty (@) w poblizu mojej i jest ok-czysto , schludnie, na moje niefachowe oko dobrze zrobione, robotnicy trzeźwi :wink:

zastanowie sie. gdyby tak jeszcze ktos sie wypowiedzial, to bysmy wiedzieli jak to jest.

pozdro

Opalko,

Ja budując pod W-Wą fundamenty w zeszłym roku zapłaciłam 8tys za robociznę (stan zerowy) bez materiałów (ale za 165m2 powierzchni domu parterowego). Jak rozumiem robotników już widziałaś i nie są to żadni Ukraińcy? Patrz im tylko na ręce, czy nie oszczędzają na materiałach, bo tu może być kruczek. U mnie np. zastosowali zaprawę wapienną, a oszczędzili na cemencie, i w związku z tym zaprawa między bloczkami fundamentowymi jest już zlasowana. Dzięki Bogu beton na "zerówkę" zamawiałam z wytwórni to chociaż nie muszę się bać, że mi się podłoga zarwie. Reasumując cenę masz bardzo OK. Pozdrawiam!

Wygląd Miśka znaczy, że jest mało energiczny? Ten gość od moich fundamentów wyglądał bardzo w porządku, był bardzo grzeczny, nieśmiały no wydawałoby się, że muchy by nie skrzywdził. A jak się odwróciliśmy to było o wiele gorzej. Ale to długa historia. Najlepiej pewnie byłoby zapytać w jakiejś dużej hurtowni w okolicy, czy go znają i czy płaci regularnie, to już by coś znaczyło.

Opalko - zrób tak.

Prześledź ile potrzebujesz jakich materiałów. Jeśli będzie ci prościej na maila mogę wysłać ci swoją specyfikację. Musisz obliczyć i wiem że ty wiesz, że nie jest to trudne ile potrzebujesz materiału. Pomnozysz to przez cenę i będziesz wiedziała ile kosztują cię materiały a ile robocizna, bo dla mnie to albo robią za darmo, albo dopłacają bo cię polubili, albo jest kruczek co do zakresu wykonania robót. Na mój gust to bardzo tanio - a skoro za wykopy wzieli 2tyś to za ławy, ścianę z bloczka, podłoga na gruncie, nie licząc ocieplenia styropianów, powinni wziąć jeszcze z 3tys a może i więcej. Dlatego też zostaje ci z 5 tysięcy - starczy ci na bloczki i 1,5 gruchy betonu. No nie wiem? :???:

Pozdrawiam

przyjemna robota - jak ci wychodzi co do sztuki ile musisz mieć np. cegieł. Ja staram się być dokładny i mam wyliczone, że np. na ogrodzenie na przód potrzebuję 888 cegieł klinkierowych. Niezły przypadek.

Z drugiej strony te obliczenia nie muszą byc, aż tak dokładne - kwestia ile około ma tego być.

Jestem pochłonięty tak tym rozpoczęciem - że o niczym no prawie niczym innym nie myślę. :grin:

Pozdrawiam

Też bym się przeraził, ale wyszło 888. Z drugiej strony gdyby wyszło 222 to licząc cegłe za 1,5zł oszczędził bym 333zł. Tak więc nie wiem czy mam się cieszyć, czy może płakać.

Tak na serio - to nie wiem czy lubię liczyć, ale mój projekt jest tak amatorski, że projektant nie był tak łaskaw zrobic tego za mnie - więc co mi biednemu żuczkowi pozostało.

Ale nic głowa do góry.

Pozdrawiam :grin: