Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysa na ścianie w piwnicy

Recommended Posts

Robotnicy dzisiaj rozszalowywali strop nad piwnica i zauważyli pionową na całej wysokości 2,30 m sciany rysę (ok. 3 mm), (ściany piwnicy robiła nam inna ekipa).

Rysa jest na wewnętrznej scianie (piwnica częściowo podpiwniczona). Ławy były wylewane na 40 cm wysokości i 70 cm szerokości, wszystkie ściany fundamentowe są powiązane od góry wieńcem. Budowa na piasku.

Strop nad podpiwniczeniem był wylewany w listopadzie. Na pewno nie było tej rysy przed zalaniem stropu.

Zastanawiam się czy ta rysa nie powstała od ubijania piasku w komorze obok.

Czy mam sie tym przejmować?? Czy wzmacniać czymś ściany??

dorota

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

prawdopodobnie to przez zagęszczanie w części nie podpiwniczonej.

ze stropu obciążenie tego by nie zrobiło

Na budowie mieliśmy taki przypadek ,że ściana z bloczków 25cm ,tylko miała z 9 metrów przewróciła sie z tego powodu , co prawda czas miedzy murowaniem a zasypywaniem był krótki , spieszyło sie :D no i przewróciło się , jak to mówią spiesz sie powoli :D

te 7 m wszystko wyjaśnia , prawdopodobnie ściana nie wytrzymała naporu ziemi i pękła,

dobrym rozwiązaniem był by wieniec tak w połowie tej ściany, potem dalej murowana ,

Strop na tej ścianie był przed zasypaniem czy po?

często domy podpiwniczone są obsypywane ziemią dookoła przed stropem , wtedy dzieje sie to samo, ziemia rozpycha te ściany.

ściany nie są spięte jeszcze wieńcem i puszczają ,

Wieniec jest na całości ścian fundamentowych. Murarze uspakajają mnie, że nic sie nie stanie bo wieniec od góry a ława od dołu trzymają ścianę i jakby miała całkiem pęknąć to już by pękła.

A jak pęknie? Ja bym tak optymistycznie nie podchodził do tego. Strop był przed zasypaniem a mimo wszystko pękło. Wg mnie szansa ze bezie dalej pękać jest spora. Dojdą obciązenia z posadzki, dojdą obciązenia użytkowe