Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejnik w salonie - gdzie..?

Ivo

Recommended Posts

u mnie w planach wszędzie w części dziennej podłogówka. salon około40m2 i drzwi tarasowe 270, witryna 270(prawie do samej podłogi) i witryna 180( również prawie do podłogi) na podłodze gres, kominek ofcourse :D no i jeszcze reku. nie brałam pod uwagę grzejników wiszących w dziennym, odradzono mi również kanałowe jako raczej mało wydajne i upierdliwe w czyszczeniu. po obliczeniach zapotrzebowania na kw wychodzi że podłogówka ma starczyć, a kominek ma dopieszczać :wink:

Warto jednak rozważyć ogrzewanie ścienne, prawda Cieszynianko? Estetyka rewelacja, cały system ukryty pod tynkiem, oscylacja kurzu zapewne znikoma w porównaniu z tradycyjnymi grzejnikami, no i można położyć deski na podłogę...

To prawda, żednych elementów grzejnych nie widać, tak jak przy podłogówce. Szczerze mówiąc myślałam sobie, że przy ściennym grzejąca ściana będzie taka cieplutka i będę do niej przytulać plecy jak wrócę do domu zmarznięta, a ona wcale taka cieplutka nie jest, po prostu nie jest zimna jak inne. Krążącego kurzu nie zauważyłam. Podobnie przy podłogówce, podczas wykończeniówki było go wszędzie pełno, ale nigdzie nie fruwał, tylko leżał sobie spokojnie na podłodze czekając na eksterminację.

Ps. Forumowicze pisali, że nie ma przeciwskazań co do drewna na ogrzewaniu podłogowym, wiele osób tak ma i wszystko działa jak należy.

:wink:

bardzo dużo dobrego słyszałam o ogrzewaniu ściennym (optymalny rozkład temp.) tylko tak sie zastanawiam jak z doświadczeniem instalatorów w montowaniu tegoż. ale trochę obok- grzejniki ścienne ozdobne - nie wiem jak z ich wydajnością, ale niektóre wyglądają super, myślę że spokojnie można podkreślać nimi styl wnętrza.

bardzo dużo dobrego słyszałam o ogrzewaniu ściennym (optymalny rozkład temp.) tylko tak sie zastanawiam jak z doświadczeniem instalatorów w montowaniu tegoż. ale trochę obok- grzejniki ścienne ozdobne - nie wiem jak z ich wydajnością, ale niektóre wyglądają super, myślę że spokojnie można podkreślać nimi styl wnętrza.

Są różni instalatorzy. Znam jednego, który założył je u siebie w roku 1975 :D

wow :o

cieszynianka, ja Cie chyba nie będę lubiła :wink: za to że znasz takich ludzi, a ja nie :evil: .

do mojej mamy przyszedł pan który instaluje piece, żeby przed sezonem przepatrzył piec gazowy, no i taki znawca włożył termopare(czy coś takiego) nie tam gdzie potrza i oznajmił że piec za stary i zły. przez 2miechy paliłyśmy w węglowym, aż wymieniali liczniki gazowe i zajrzeli na naszą prośbę do tego złego pieca. pan się uśmiechnął przełożył co trzeba, zainkasował coś tam i piec już dobry. no to tacy fachoffcy.

wow :o

cieszynianka, ja Cie chyba nie będę lubiła :wink: za to że znasz takich ludzi, a ja nie :evil: .

do mojej mamy przyszedł pan który instaluje piece, żeby przed sezonem przepatrzył piec gazowy, no i taki znawca włożył termopare(czy coś takiego) nie tam gdzie potrza i oznajmił że piec za stary i zły. przez 2miechy paliłyśmy w węglowym, aż wymieniali liczniki gazowe i zajrzeli na naszą prośbę do tego złego pieca. pan się uśmiechnął przełożył co trzeba, zainkasował coś tam i piec już dobry. no to tacy fachoffcy.

Właśnie w tym tkwi szkopuł. Jeden cały czas podąża do przodu i jest na bieżąco z postępem, a drugi zatrzymuje się na pewnym etapie rozwoju zawodowego i tak pozostaje :-? :wink:

Życzę Ci fachowców tego pierwszego gatunku :D

Namiary na tego hydraulika mogę Ci dać, jeśli tylko chcesz :wink: