Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Znalazłem ciekawą działke, która chciałbym kupić jednak mam problem z ustaleniem właściciela działki, sąsiedzi niestety ale nie znają danych osobowych właściciela. Mam jedynie nr działki i ulice co musze teraz zrobić żeby ustalić dane osobowe właściciela tej działki??

Ja ostatnio musiałem ustalić namiary na współwłaścicieli naszej drogi dojazdowej. W tym celu udałem się do Urzędu Miasta do działu ewidencji gruntów, wypisałem odpowiedni świstek, zapłaciłem 12 złociszy i uzyskałem potrzebną mi informację od urzędnika, ale ustnie :o Po prostu podyktował mi nazwiska i adresy pozostałych właścicieli, co nie omieszkałem skrzętnie zanotować.

Numer kw jest jawny. Np w powiecie wrocławskim wchodzisz na wrosip i normalnie bez logowania masz podany nr, powierzchnie i kw dla działki.

Składasz w księgach wieczystych że chcesz zrobić badanie księgi nr ... dla działki a cel podajesz kupno to kosztuje -chyba 50 zł.

Ja czasem podaje właściciela działki jak ktoś mówi że chce kupić i pilnie poszukuje to co za różnica czy sprawdzi to w KW czy ja mu powiem - taki bezsensu przepis - juz lepiej żeby KW były nie jawne bo każdy może sobie zamówić i poogladać ile sąssiad ma zadłużenia hipotecznego, czy się toczą jakieś sprawy komornicze!!!

skąd jesteś?

Dąbrowa górnicza

Czyli najlepiej udać sie do ewidencji gruntów i tam zapytać. A co z takimi wnioskami jak o udostępnienie danych osobowych lub wypis z rejestru gruntów

jak uzasadnisz - dostaniesz :)

skąd jesteś?

Dąbrowa górnicza

Czyli najlepiej udać sie do ewidencji gruntów i tam zapytać. A co z takimi wnioskami jak o udostępnienie danych osobowych lub wypis z rejestru gruntów

jak uzasadnisz - dostaniesz :)

W takim razie jak uzasadnić ten wniosek ?? A może ktoś ma jakieś inne pomysły z góry dziekuje....

wystarczy udać się do wydziału geodezji, wypełnić wniosek o wydanie wypisu z ewidencji gruntów, a w wyjaśnieniu można podać że potrzebny jest Ci np. do wystąpienia o warunki zabudowy i musisz go dostarczyć do wydziału architektury .

W wypisie będziesz miał wszystkich właścicieli działki i ich adresy.

• 11 months później...

pojedż do Powiatowego Ośrodka Geodezyjno Kartograficznego

mając numer działki i obręb zapłacisz 12zł. za wypis na ktorym bedziesz miał dokładna powierzchnie działki imie i nazwisko wlasciciela jego adres i numer KW

mając już KW mozesz isc do sadu i sprawdzic bezplatnie w komputerze czy nie ma zadłużen, hipotek i innych wpisów naprzykład egzekucyjnych..

majac imie i nazwisko oraz adres wlasciciela to już numer telefonu chyba sobie poradzisz z załatwieniem :)

• 1 month później...
  • 1 year później...