Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyblizenie budynku do drogi

Havena

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Wszedzie widze osoby starajace sie przyblizyc do sasiada, a my chcemy do drogi... Na terenie gminy obowiazuje odleglosc 6m od drogi gminnej. Mamy narozna dzialke graniczaca z jednej strony z droga dojazdowa do 2 domow (docelowo do pieciu). I wlasnie do tej drogi chcemy sie 'przytulic'. A dokladnie: postawic dom w odleglosci 3.5m od granicy dzialki. Na razie czekamy na decyzje o warunkach zabudowy - we wniosku opisalismy cala sytuacje (narozna dzialka ma 17.6m szerokosci, wiec wg nas 'podpada' pod definicje waskiej). Moze ktos juz przerabial taki problem? Z projektu nie chcemy rezygnowac, bo dla nas jest prawie idealny, a szukalismy go prawie 10 lat :D

Jeśli obowiązująca linia zabudowy na to pozwoli to będzie można się przytulić.

Hmm, nasz dom bedzie pierwszy po tej stronie drogi. Jest nadzieja?

Jeśli nie ... no cóż. w WZ będzie wszystko napisane...

Nie moge sie doczekac tych warunkow, a dopiero minely 2tyg. od zlozenia wniosku ;)

Rozumiem, ze w razie nieprzychylnej decyzji mozna sie odwolac? Tylko gdzie?

Jeśli jest pierwszy to może sie uda :):) A jeśli linia jest przewidziana na ten obszar..

A samochód się Wam zmieści na podjeździe ? :):) Ja zrobiłam na wszelki wypadek 6 m :)

Odwoływac sie zawsze można - najpierw od decyzji gminy.

Nie pamiętam w jakim poście to pisałam ale było to omawiane.

Ja mam w planie zagospodarowania przestrzennego odległość od granicy(od drogi gminnej) nakazaną na 5,5.Ze względu na to że mam działkę szerokości tylko 12,64m napisałam pismo do gminy o pozwolenie na zbliżenie się do granicy (czyli drogi) na 4m.I dostałam zgodę.Wiec proponuję napisać takie pisemko do Gminy i czekać na odpowiedz.