Gość 30.08.2003 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Witam,Sporo już było tu o odrolnieniu działek ale nigdzie nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi.Odebrałem Warunki Zabudowy i Zagospodarowania Terenu.Jest tam napisane:"Przeznaczenie terenu - "MN MR" - teren zabudowy mieszkaniowej zagrodowej.Przed uzyskaniem pozwolenia na budowę należy dokonać wyłączenia gruntu z gospodarki rolnej". Czyli muszę wystąpić do gminy z wnioskiem o wyłączenie gruntu z gospodarki rolnej (sądziłem, że grunt jest budowlany a nie rolny).Ile to będzie kosztować? Widziałem już opinie że jest to bezpłatne oraz inne, że kosztuje to np. ilość metrów x cena żyta czy jakoś tak i do tego płatne coś tam jeszcze przez 10 lat.Jak to w końcu jest. Działka ma niecałe 1000m2. Zapłacę coś za odrolnienie czy nie. Czy nie będę musiał zapłacić podatku od np. wzrostu wartości ziemi budowlanej w stosunku do rolnej?Ile czeka się na to wyłączenie?Co oznacza w decyzji MN MR? Pozdrawiam i dzięki za pomocTomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 01.09.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Tmi - to wszystko załatwi Ci architekt, który będzie Ci adoptował projekt - W Kartuzach trwa to około 3-5 dni - jest to po prostu formalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 01.09.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Wylaczenie z produkcji rolnej terenu do ok. 500m kwadratowych nie kosztuje nic. Tyle pod zabudowe na dzialce 1000m na pewno ci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 04.09.2003 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Ha... ma ten sam problem. Już spieszę napisać co, przynajmniej u nas w UG, trzeba załatwić: 1) trzeba pobrać z wydziału ochrony środowiska i rolnictwa wniosek w sprawie wydania decyzji o wyłączenie gruntów rolnych z produkcji i wypełnić go. Podajesz tam dane personalne wnioskodawcy, adres, numer i powierzchnię działki, powierzchnię wyłączenia gruntu (czyli generalnie tyle ile zabierze dom ) oraz cel wyłączenia gruntu (czyli... dom ). Ponadto trzeba załączyć: 2) tytuł prawny do terenu 3) 1 egzemplarz Wyrysu z Mapy zasadniczej z opisem i zaznaczeniem granicy działki Wnioskodawcy 4) Decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu 5) Upoważnienie udzielone osobie działającej w imieniu inwestora 6) Wypis z ewidencji gruntu 7) Oświadczenie o melioracji gruntu - piszesz w osobnym piśmie, że nie wykonywałeś melioracji terenu (bzdura, ale... jak chcą ) 8.) Plan zagospodarowania działki bez opłaty skarbowej czas oczekiwania: 1 miesiąc (jak powiedziałem pani, żeby podała jakiś normalny termin to się okazało, że wystarczą 1-2 tyg) I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts