Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały dom?

Recommended Posts

Witam,

za kilkanaście dni startuje z budową

to ok. 93m2 domek. Dom ma być dla rodziny 2+1 (jak się uda). Wszyscy znajomi mi powtarzają, że za mały domek to jest, że będzie ciasny itp. Działeczka ma 9arów. Zazwyczaj Ci co mówią mieszkają w blokach w 45m2, sam mieszkam w 40m2 i dla mnie 93m2 to wielkolud. Jak to jest, faktycznie maluszka sobie buduję?

Edytowane przez mak11

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie duży nie jest, ale przy tak nielicznej rodzinie wystarczający.

Z biegiem lat i tak w domu zamieszkuje tylko starsze małżeńtwo.

Tylko po co Wam dom z poddaszem?

Na działce 9 arów spokojnie zmieści się dom parterowy.

Ja zbudowałem dom 110 m2, jest w sam raz.

Osobiście też budowałbym na takiej działce parterowy, ale to rzecz gustu i przekonań.

Co do tematu to nie przejmowałbym się tą wielkością. Przy takiej działce zawsze można dobudować budynek gospodarczy. Miejsca może brakować dlatego, że w domu gromadzi się dużo mniej lub bardziej niezbędnych rzeczy, o których w mieszkaniu się nie myśli (kosiarka, rower i inne graty).

mak11

nie łam się, małe domy są piękneeeeee :wink:

widzisz w naszym kraju już tak jest, zawsze jest ktoś za :wink: a inny przeciw, w/g mnie każdy buduje tak jak mu pasuje.

Ja jestem zwolennikiem budowania rozsądnego pewnie że też bym chciał mieć salon 6o m2, łazienkę o powierzchni np. 20m2, tylko jest jedno ale

K A S A

mnie nie stać na taki dom, wybudowałem więc mój domeczek, wymiarami podobny do twojego, dla mnie i dla mojej rodziny jest on najpiękniejszym domkiem.

Tak więc do dzieła :lol: :lol:

pamiętaj tylko że w małym domku musisz dobrze rozplanować powierzchnię, nie ma jej za dużo więc wszystko musi być bardzo dobrze i funkcjonalnie zaplanowane

Powodzonka życzę w dążeniu do celu

Siema

andre59

czy my zawsze czytamy te same wątki ? :wink: :lol: :lol:

czy znowu będziemy toczyć spory? :wink: :D :D

Pozdrawiam

Hehe, a gdzie Ty tu spór widzisz? :wink: :lol:

Też wybudowałem mały dom i sobie chwalę, chociaz salon z jadlnią ma 40m2 powierzchni 8)

Tylko patrząc na plan domu autora wątku widzę, że jego dom nie będzie wygodny.

Działka jest duża ale 1) ma kształt prostokąta 2) Ma wpisaną linię zabudowy 3) Nad działką przechodzi linia średniego napięcia (odcina kawałek działki) więc zmuszony byłem do domu z poddaszem. Linię mają zlikwidować do 2009.

KASA, z obliczeń większego domu (125m2) do mojego obecnego stanu odciąłem sporo rzeczy co potaniło mi dom prawie o 50000zł co dla mnie jest dużą kwotą. Więcej kredytu po prostu nie dostanę a sam dom to nie wszystko, trzeba jeszcze to urządzić.

zbigmor napisał

w domu gromadzi się dużo mniej lub bardziej niezbędnych rzeczy, o których w mieszkaniu się nie myśli (kosiarka, rower i inne graty).

kurde zbigmor jak byś u mnie na działeczce był :o

właśnie sprzedałem pakamerkę która dobrze mi służyła i przez 2 dni sprzątałem nagromadzone bogactwo :wink:

Ludzie co to za mania takiego zbieractwa w człowieka wstępuje :lol: :lol:

andre59 napisał

Hehe, a gdzie Ty tu spór widzisz?

jak na razie nie widzę, ale wiadomo co się wykluje z naszej dyskusji ?? :lol:

Pozdrawiam

zbigmor napisał

w domu gromadzi się dużo mniej lub bardziej niezbędnych rzeczy, o których w mieszkaniu się nie myśli (kosiarka, rower i inne graty).

kurde zbigmor jak byś u mnie na działeczce był :o

właśnie sprzedałem pakamerkę która dobrze mi służyła i przez 2 dni sprzątałem nagromadzone bogactwo :wink:

Ludzie co to za mania takiego zbieractwa w człowieka wstępuje :lol: :lol:

A najgorzej być mechanikiem. Elektryk to te swoje kable i lutownice jakoś po szufladach poupycha, chemik to w ogóle, lekarz - nie ma o czym mówić, budowlaniec to na zewnątrz, ale stali, śrub, narzędzi za Chiny w szafach nie pomieszczę, a jeszcze trzeba miejsca, aby na tym pracować!

spróbuj jednak parterowy. przy takiej powierzchni jeszcze odejdzie ci miejsce na schody. Przy parterówce nie ma problemu komunikacji, budujesz ładne mieszkanie w blokach :D

A tak na serio - mam domek 124m2. Mieszkam w 3 osoby. Jest wygodny, rzekłabym w sam raz. Ale mniejszy już byłby dla mnie ciiasny. I tak już są problemy typu -brak wydzielonej pralni -nie ma gdzie suszyć rzeczy, łazienki są dwie ale małe, nie zmieściłam garderoby i muszę mieć szafy w pokojach a nie chciałam. Nie zmieściłam bo chciałam mieć własny gabinet... Pewnie, to nie są prawdziwe problemy ale... jak wkładasz tyle kasy chciałbyś już mieć pewne minimum komfortu.

PS moi rodzice są tylko we dwoje, mają dom 180 m i im ciasno :lol: Jak mama usłyszała, że ja chcę tylko 120 to włosy rwała na głowie - jak wy się we troje pomieścicie :lol: :lol: :lol:

w obecnych czasach przerosnietych domow, budowanych czesto na wyrost, domek 90m2 wydaje sie malutki, ale prawdą jest ze przy dobrym ukladzie pomieszczen (a ten o ktorym mwoimy tego nie ma) wystarczy do wygodnego mieszkania,

nie pochlonie tez majatku w realizacji i pozniejszym utrzymaniu.

rowniez polecam rozwazenie zmiany projektu na parterowke,

obejrzałam sobię tę Danusię. Urokliwa. Ale nie ma kotłowni ani żadnego pomieszczenia gospodarczego. No, można zlikwidować gabinet na dole... Chyba bym tak zrobiła - cały dół otwarty a zamiast gabinetu duża łazienka z wejściem pod schodami a nie z wiatrołapu... Pod schodami składzik... Ale tylko sobie gdybam.

Domek strasznie mi się podoba, ale w klimatach górskich (nie wiem, gdzie mieszkasz) no i wykończenia wymaga specyficznego. Tam trzeba wszędzie ładować drewno, żeby utrzymać klimat domu. A drewno nie jest tanie...

Jak coś przyoszczędzisz (balustradki, balkoniki itd), to zamiast góralskiego domku możesz uzyskać tzw daczownik z lat 70 (od domku na daczę)..

Wybraliście już projekt do realalizacji.

Nie ma tu o czym dyskutować chyba że oczekujesz akceptacji swojego wyboru.

Projekt raczej przygotowany pod zabudowę typowego domu letniskowego i troszkę przelukrowany stolarką i okiennicami to się podoba ludziom w fazie wyboru projektu. Elewacja będzie ładna na poczatku potem to tylko zmartwienie z utrzymaniem drewnianego domku

Odnośnie metrażu to nie jest za mały,ale czy funkcjonalny?

Domek nie jest za mały dla rodziny 2+1. Uważam też, że opcja poddasza jest badrzo korzystna w sytuacji pozostania starszego małżeństwa, gdyż można górę przeznaczyć na funkcję gościnno-rekreacyjną - pokój gościnny dla odiwedzającej rodziny i znajomych, pokój hobby z biblioteką imiejscem na zdjecia, pamiątki (zbiera się tego na stare lata ! :wink: :) ). Łatwiej taką przestrzeń ogrzać i utrzymać w "dyżurnym" stanie. Sypialnię można zrobić wtedy na dole.

My budujemy własnie taki domek - Sosenka z Horyzontu, niezncznie wiekszy o trochę podobnym rozkładzie pomieszczeń.

Ja nie jestem zwolennikiem małych parterówek. Nie zapewniają intymności, zwłaszcza, gdy nastoletnie dziecko przyprowadza znajomych, więcej problemów ze sprzątaniem - szybciej się roznosi brud niż przy sypailniach na poddaszu. Jest to rzeczywiście takie większe mieszkanie - z jego wadami. Schodów się nie boję, bo pozwolą utrzymać kondycję (niepełnosprawność to już inna bajka - trudno zabezpieczać się z góry na taką okoliczność !).

Natomiast wadą tego domku i to bardzo dużą - jest brak pomieszczeń gospodarczych i brak łazienki na górze.

Można jednak coś z tym zrobić. Ja bym zmniejszyła łazienkę na dole i zrobiła spiżarkę przy tej niewielkiej kuchni. Na górze najmniejszy pokój przeznaczyła na łazienkę (szcześliwie jest on nad łazienką na dole).

Co do stylistyki to sprawa gustu, ja nie jestem fanem balkonów - uważam, że w domku się nie przydają i zwiększają koszty. Lepszy jest spory zadaszony taras.

Jeśli chodzi o technologię drewnianą, to ja się jej osobiście obawiam, wolę domki murowane - ale to tylko moje zdanie, wyplywające też z braku doświadczeń.

Skoro za kilka dni startujesz z budową, to znaczy że już zdecydowałeś.

Olbrzym to to nie jest, ale zawsze to więcej niż 40 m2 w bloku no i masz działkę, na której możesz rozprostować kości 8)

Ja z mężem i dwójką małych dzieci mieszkamy teraz na 100 m2, mogłoby się wydawać że to sporo ale układ pomieszczeń jest fatalny.

Brakuje nam jakiejś większej szafy w wiatrołapie, albo garderoby w której możnaby trzymać zimowe ubrania, buty, parasolki itp.

Nie ma gdzie suszyć prania, a przy małych dzieciach jest tego sporo.

Nie ma gdzie schować "na trochę" zabawek, nie ma spiżarki, no i jest tylko jeden kibelek :lol:

Uważaj żebyś nie popełnił podobnych błędów. Ja zrezygnowałabym z gabinetu na dole i zrobiłabym sobie tam większą łazienkę, żeby było gdzie postawić pralkę i powiesić pare sznurków, a tam gdzie jest łazienka może zrobić większą kuchnię z aneksem jadalnym.

Wizualnie domek bardzo mi sie podoba, ale myślę że wykończenie go tak jak na zdjęciu może być nie najtańsze.

skoro startujesz za kilkanaście dni tzn. że pozwolenie już masz i klamka w sumie zapadła

domek faktycznie malutki i nie ma w nim pomieszczeń gospodarczych

dwukondygnacyjne mieszkanie

możesz zdradzić jaki masz szacunkowy koszt budowy tego domku? bez mebli oczywiście;)

bo nie wydaje mi się, żeby był dużo mniejszy niż mój...

Rozumiem, że planujecie dziecko - więc na początku i potem dość długo będzie małe ! :wink: :lol: Więc dostęp do bieżącej ciepłej wody będzie konieczny 24 h. :lol:

Jesli chcecie spać na górze i tam zrobić pokój dziecinny, to bez łazienki na górze nie da rady !

Pralnię można zrobić jako aneks przy jednej bądź drugiej łazience. Spiżarka też potrzebna - przy małym dziecku ciężko wyskoczyć po cukier, a także te słoiczki, mleczka, soczki - gdzieś to trzeba schować, ciezko będzie w 5 metrowej kuchni.

Dzięki zaodpowiedzi.

1) Spiżarki i kotłowni nie planowalismy - ogrzewanie będzie kominkiem gazowym + kociołek gazowy ew. ogrzewanie elektryczne.

2) Łazienkę z góry zlikwidowaliśmy na rzecz garderobo-schowka właśnie. Góra będzie trochę inaczej podzielona, będzie sypialnia +pokój dziecka, jak podrośnie przeniesiemy się na dół.

3) Ile wyjdzie? Sam domek ok. 200k, pi razy oko. Kolor będzie inny. :-)

4) Drewniany dlatego, bo chcieliśmy drewniany. Cenowo wychodzą podobnie.

5) Jak już wspomniałem KASA nas ogranicza i to bardzo.

Przemyślcie czy będzie Wam się chciało latać z każdą pieluchą, nocnikiem, a także czasem i za własną potrzebą w nocy na dół po schodach, nie daj Bóg, przyjdą jakieś choroby dziecka z wymiotami - to u dzieci częste niestety.

Ja bym zrobiła tę łazienkę na górze. Radzę z serca, bo dziecko tylko jedno odchowałam, a pamiętam do tej pory, choć chorowite nie było.

Największy koszmar przeżyłam na wczasach, gdzie łazienka była na korytarzu i z zejściem z półpiętra, a dziecko miało ostre żyganie całą noc (sorry! :oops: ).