Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki, jutro pogadam z żoną. Ona chciała w sumie tak ale to ja stwierdziłem po co nam 2 łazienki w takim domku. Myślę ciągle o pokoju na dole oraz o jego pomniejszeniu na rzecz dłuższej łazienko - pralni.

Wolałabym mieć jednak większy pokój niż łazienkę :)

Uważam, że dla rodzinki 2+1 dom o pow.93m2 jest wystarczający, chociaż ten rzeczywiście nie jest zbyt fortunnie dobrany. Do 100m2 o wiele praktyczniejsze są domy parterowe (a nawet z poddaszem widziałam dużo bardziej funkcjonalne). Ale to Wasz wybór oczywiście.

Pokoju na dole nie zmniejszałabym. On już jest b. mały. A łazienka o tej pow. wystarczy. Zastanowiłabym się też nad łazienką u góry. Pokój 5m2 to żaden pokój a łazienka już całkiem fajna.

A może na dole w miejscu łazienki zrobilibyście tylko WC, a resztę pomieszczenia przeznaczylibyście na pom. gospodarcze (bo bez niego w domu raczej ciężko)?

Jednak opcja z jedną łazienką zostaje. Kucharzami nie jesteśmy więc kuchni też nie trzeba. Co do pomieszczeń gospodarczych to jak będzie przypływ gotówki to kupimy i postawimy garaż z jakąś kanciapką. Ciągle nie możemy się zdecydować na ogrzewanie, kominek + elektr lub kominek gaz z płaszczem.

Jednak opcja z jedną łazienką zostaje. Kucharzami nie jesteśmy więc kuchni też nie trzeba.

Mój drogi, życia nie znasz i wydaje ci się, że zawsze będzie tak, jak jest teraz. Czasem warto posłuchać tych, co już przeszli przez pewne etapy typu "dziecko" albo..... nie pytać wcale.

Dziecko wywraca życie do góry nogami, nagle najważniejszym miejscem w domu staje się kuchnia (bo TRZEBA mu gotować i to nie tylko zupki na początku, schody zaczynają się potem...), łazienka i pralka oraz miejsce do suszenia i składowania, prasowania itd. Wybież się najlepiej do znajomych z małym dzieckiem którzy mieszkają w małym mieszkaniu :D Ale idź niespodzianie, bez uprzedzenia (bo staną na głowie i posprzątają bałagan). Zrozumiesz wtedy, co to znaczy...

Co to jest takiego kominek gazowy z płaszczem? Kominki gazowe znam, ale one są raczej dekoracyjne, niż grzewcze. Znam też piece gazowe.. Ta jakieś dwa w jednym? :D

piec gazowy turbo to po prostu piec gazowy z zamkniętą komorą spalania. Bez oddzielnej kotłowni o innym nie może być mowy. Taki można powiesić w łazience, on zasysa powietrze z zewnątrz i na zewnątrz wyrzuca spaliny, wszystko bez kontaktu z powietrzem domowym.

Jakie ogrzewanie, to przy dzisiejszych cenach gazu trudno coś powiedzieć. Ja mam gazowe, ale coraz gorzej to wygląda. co prawda prąd też drogi :cry:

wielkosc domu:

Jesli nie masz kasy to trudno tu cos radzic ...jednakze ten drewniany dom nie bedzie najtanszy - te wszystkie okienniczki balustradki drewniana elewacja ... Moim zdaniem murowanca bys zrobil wiekszego w tej cenie ..a przy tej wielkosci domu kazdy centymetr2 sie liczy ....

Moj przypadek nie podniesie Cie na duchu

- na etapie projektu wydawalo mi sie, ze buduje naprawde duzy dom

- w momencie wprowadzenia dom byl taki w sam raz

- po dwoch latach mieszkania i wniesieniu kilku mebli - niektorych powierzchni zaczyna brakowac ;-)

rozklad chalupy

pietro bez lazienki to porazka ! podejrzewam, ze te schody beda waskie i strome - nietrudno bedzie o wypadek jak po nocy zaspany bedziesz lazienki szukal.

Na parterze zmniejszylbym lazienke i zrobil tylko WC i pomieszczenie gospodarcze a druga lazienke na gorze.

Obawiam sie, ze dom na rysunku (RZUTY) wyglada duzo lepiej niz w rzeczywistosci - SKOSY!

ogolne wrazenia

1. ten dom ladnie sie wkomponuje w gorski krajobraz - na nizinach bedzie razil przypadkowoscia

2. ten dom rozkladem i wygladem sprawia wrazenie letniskowego

WERDYTKT

Tylko w gorach i z lazienka na gorze

(Y)

A i jeszcze jedno, jeżeli mogę. Nie piszesz, gdzie masz zamiar się budować. Zauważ wszyscy widzą ten domek w górach. I to jest racja. on ma konstrukcję w góry, Nawet skosy ma bardzo spadziste i wysunięte, żeby chronić przed wiatrem i śnieg łatwo spadał. Ale na nizinach taka konstrukcja mija się z celem a wygodna jest średnio. Biuro nie podaje na rysunku powierzchni tzw użytkowej (powyżej 190), pewnie mogłoby się okazać, że nie dość że całą góra jest niższa to jeszcze ten pokoik ze skosem na dole się nie łapie... Czyli rzeczywista powierzchnia jest 35m2

Jakie ogrzewanie, to przy dzisiejszych cenach gazu trudno coś powiedzieć. Ja mam gazowe, ale coraz gorzej to wygląda. co prawda prąd też drogi :cry:

To wszystko drozeje po kolei , zastanawiam sie ile bedzie kosztowalo ogrzewanie w przyszla zime.Taki maly domek jednak latwiej ogrzac.Lepiej moim zdaniem zeby byl murowany i zmienic konstrukcje dachu , na mniej spadzisty.Mozna tez pomyslec o komnku z PW.

Mieszkamy w górach, na przedsionku ale to już nie równiny. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Bylismy ostatnio u osoby która ma taki dom - 2+2 rodzinka i sobie chwalą. Mebli typowych ścian nie mają, same niskie. Sprawia to wrażenie obszerności. Jak już wspomniałem mieszkamy w dwie osoby na 25m2 domek prawie 100m2 to lotnisko :)

Domek wizualnie ładny ale .... trzeba dać dobre (czyt. drogie) drewno. Te wszystkie ramki, tralki, balustradki, okiennice to będą konkretne i niemałe pieniądze. A potem albo wysokie koszty konserwacji albo gnicie i w efekcie domek jakich wiele w ogródkach działkowych.

Klatka schodowa 4m2 - możesz mieć problem z wniesieniem nie tylko mebli ale i łóżeczka.

Spiżarka Ci nie jest potrzebna bo nie jesteście kucharzami - będziesz niemowlaka woził do MacDonalda czy załatwisz to poprzez catering ?

Łazienka na górze też zbyteczna - jak dziecko dostanie biegunki to będziesz co chwila po schodach ganiał na dół pupę mu umyć ?

A brudne ciuchy ? Latem pranie (a będzie tego duuuużo) wywalisz do ogródka na sznurki a co zimą lub w deszcz ? Przy tak małym domku to na dole małe WC a na górze łazienka i przewidziałbym raczej miejsce na pralkę i suszarkę niż suszył w pokoju (możesz chałupkę zawilgocić)

Brak pomieszczenia gospodarczego - choinkę i świecidełka, walizk, karton po telewizorze z wkładkami styropianowymi (patrz war. gwarancji) itp. będziesz trzymał na pawlaczach ?

Drewno świerkowe, meble z ikei będą więc w paczkach. Co do konserwacji to z zawodu jestem konserwatorem zabytków ;-) może sobie ze sztuką nowoczesną poradzę. Spiżarka - w małej kuchni też jakoś przygotujemy, tak myślę. Mamy teraz suszarkę bo mieszkanie jest bez balkonu :/ i sprawdza się bardzo dobrze, choć swoje żre. Pomieszczenie gospodarcze - garaż z kanciapą powstanie, jak tylko będzie trochę kasy choćby na ... samochód :)Musi się udać, kredyt na 100 lat ale jakoś się uda.

Oj powiało optymizmem :wink: i dobrze, tak trzymać,

ja jako właściciel małego domostwa powiem jeszcze że konieczna jest piwnica, właśnie analizuję taką ziemiankę, kurcze blade też pochłonie troszkę kasy, ale jest do wyboru garaż lub piwnica ziemna + wiata na samochód,

zwyciężyła opcja nr 2 a więc ziemianka + wiata garażowa. /oczywiście na ten czas wiata ale z możliwością zabudowy i stworzenia docelowo z niej garażu/

Co do sposobu ogrzewania

ja mam kominek z DGP + elektryka akumulacyjna na parterze a na piętrze konwektory, jeżeli budujemy takiego "olbrzyma" proponuję rozpatrzeć ogrzewanie elektryczne, nakłady nie są takie wysokie ale każdy musi taką decyzję podjąć z premedytacją, ja nie miałem alternatywy z gazem ziemnym a inne systemy grzewcze wychodziły w utrzymaniu prawie tak samo jak elektryczność a wkład na starcie o wiele większy :wink:

tak więc życzę powodzenia w dążeniu do celu

mak11

jesli na pogorzu i byliscie w takim domu to OK - to bardzo duzo wyjasnia i jestem ZA

- pietrowy moze i trudniejszy w eskloatacji ale swoje zalety ma:

- posiada pietro ;)))))))))))))))) a na gorze to i

* bezpieczniej w nocy (ALARM)

* ladniejszy widok z gory na gory

* TANIEJ niz parterowy (mniejszy fundament i dach)

* dwa poziomy to nie jeden - jakos tak intymniej sie robi

I jeszcze jedno - jesli wasza dzialka jest na zboczu - moze sensownie byloby pomyslec o piwnicy - koszty takie same a mnostwo miejsca przybedzie.

Drewniany do gor pasuje i jesli Wam sie podoba - robic!