Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały dom?

Recommended Posts

Nie, mieszkamy w 25m2, nie wiem skad mysl o 40m2? O piwniczce myślałem ale jako że jesteśmy na zboczu odradzono nam, że bedzie zalewac itp.

tomekwil - po co temat? Chce ostatni raz wszystko sprawdzic czy niczym nie zapomnialem przed wbiciem łopaty. Na razie ogrzewania jeszcze nie wybrałem oraz tego domku gospodarczego. Noi takie dodatki jak dach z blachy czy z płytek :)

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

maku 11

jesli macie na zboczu to piwnice robic bezwzglednie! nawet nie na calosci ...

Wysokie fundamenty zeby uzyskac poziom "0" bedziesz musial zrobic .

za wsypanie piachu zageszczenie i zrobienie chudego betonu (stan 0) zaplacicie tyle samo co za strop nad piwnica. Mozna zrobic piwnice z "wejciem tylko z zewnatrz" bez dodatkowych schodow klatek w domu.

Generalnie jestem przeciwnikiem piwnic ..ale na zboczu w malym domku piwnica malyna !

Y

Nie, mieszkamy w 25m2, nie wiem skad mysl o 40m2? O piwniczce myślałem ale jako że jesteśmy na zboczu odradzono nam, że bedzie zalewac itp.

Czasami mam wrażenie, że niektóre osoby mają rozwojenie jaźni. Cytat z pierwszego postu:

to ok. 93m2 domek. Dom ma być dla rodziny 2+1 (jak się uda). Wszyscy znajomi mi powtarzają, że za mały domek to jest, że będzie ciasny itp. Działeczka ma 9arów. Zazwyczaj Ci co mówią mieszkają w blokach w 45m2, sam mieszkam w 40m2 i dla mnie 93m2 to wielkolud. Jak to jest, faktycznie maluszka sobie buduję?

Kojarzy mi się to z sytuacjami, jak niektórzy wmawiają wszystkim, że decyzja o ogrzewaniu elektrycznym była najepsza w ich życiu i bardzo mało kosztuje ich ogrzewanie, a w praktyce okazuje się, że mają w domu 18 stopni w dzień lub rachunki 5000zł na rok. Ten przykład nie dotyczy nikogo konkretnego z forum.

Ten przykład nie dotyczy nikogo osobiście z tego forum.

Domek jest malutki, bo z rysunków wynika, że ma po podłogach 93 metry.

Powierzchni uzytkowej będzie pewnie ok. 75 m - a to juz baaardzo mało jak na 2 poziomy.

Ja mając 200 tys zł poszedł bym inną drogą.

Projekt parterowy (uzytkowe ok. 90 m^2) z poddaszem typu strych na graciarnię.

Przy sporym udziale pracy własnej jest to do zrobienia przy dzisiejszych cenach.

Witam,

za kilkanaście dni startuje z budową http://drevimed.pl/dom.php?dom=d-1&typ=mieszkalne

to ok. 93m2 domek. Dom ma być dla rodziny 2+1 (jak się uda). Wszyscy znajomi mi powtarzają, że za mały domek to jest, że będzie ciasny itp. Działeczka ma 9arów. Zazwyczaj Ci co mówią mieszkają w blokach w 45m2, sam mieszkam w 40m2 i dla mnie 93m2 to wielkolud. Jak to jest, faktycznie maluszka sobie buduję?

Tak. Faktycznie budujesz maluszka. Kwestia nawet nie tylko w metrażu co w jego rozplanowaniu. Szczerze życzę Twojej rodzinie, żebyście byli zadowoleni z mieszkania w tym domu, acz boję się, że za parę lat stwierdzicie, ze to nie to, bo brak drugiej łazienki, bo ciasno pod skosami, bo nie ma gdzie trzymać różnych dupereli etc.

Jeśli założyłeś temat, żeby usłyszeć słowa otuchy to sorry ;-)

Jutro mam spotkanie z szefem od fundamentów, może jednak uda się zrobić piwnice pod domkiem na graty, może pralnię czy suszarnię? Dobre to byłoby? Dziś był tam jego pracownik i zrobili doły na 2m w dół, chcą sprawdzić czy sie zbierze woda.

Dobrze. Jak masz na stoku to robisz (na etapie fundamentów) drenaż z trzech stron i wyprowadzasz na spadek. Koszt niewielki a będzie sucho.

• 4 weeks później...
Będzie na dole piwnica, a w niej suszarnia, kotłownia i graciarnio-pracownia moja. Myśle czy zrobić wejscie z domu czy z zewnątrz.

Ja bym zrobił i z domu i z zewnątrz.

Jak będziesz chował jakieś rowery, kosiarki i inne klamoty, to po co przez chałupę taskać.

A z kolei z domu wejście, przy plugawej pogodzie, chcąc sobie coś w warsztaciku podłubać, schodzisz tylko po schodkach i cześć. No i to pranie, doglądanie kotła etc...

maku 11

jesli macie na zboczu to piwnice robic bezwzglednie! nawet nie na calosci ...

Wysokie fundamenty zeby uzyskac poziom "0" bedziesz musial zrobic .

za wsypanie piachu zageszczenie i zrobienie chudego betonu (stan 0) zaplacicie tyle samo co za strop nad piwnica. Mozna zrobic piwnice z "wejciem tylko z zewnatrz" bez dodatkowych schodow klatek w domu.

Generalnie jestem przeciwnikiem piwnic ..ale na zboczu w malym domku piwnica malyna !

Y

Także radzę zastanowić się nad zrobieniem piwnicy jeśli jest strome zbocze. Przy tak małym domu ta piwniczka się przyda. Ja nie miałem moze stromego zbocza ale skos wyraźny był, o piwnicy pomyslalem jak przyszło wozić piach do zasypania fundamentów i zaplacenia za niego, a dom mam niewielki bo około 110 uzytkowej (parter ze 70 metrów + garaż). Zostało przywiezione ponad 500 ton piasku, które kosztowało mnie wraz z koparko-ładowarką na dwa dni ponad 8 tys pln. Myślę, ze piwnica nie dużo więcej by mnie wyszła, tyle, ze nie wiem po co mi ona by była :lol: , a mieszkam już parę miesięcy.

W kwestiibraku łazienki u góry - ja matka dwójki maluchów (3,5 i 6 lat) - powiem tak: dla mnie KOSZMAR nie do wyobrażenia !!!!.

Jeżeli chcesz mieć dziecko to życzę Ci powodzenia, na etapie nauki samodzielności siusiania !!!

Wyobraź sobie siebie schodzącego po stromych schodach z dzieckiem na ręku, kiedy jeszcze trzeba mu pomóc w nocy bo jeszcze to za długo dla małego pęcherza wytrzymać całą noc, a potem wyobraź sobie zaspane czy półśpiące kilkuletnie dziecko samodzielnie schodzące w nocy po schodach do łazienki :roll: :-? . I nie mów, że dzieci 6 letnie śpią całą noc. Śpią ale niekoniecznie zawsze...

Przynajmniej WC powinno być na górze, może razemz pralnią ale musi być. Dla mnie - z doświadczenia, dla Was może jeszcze niekoniecznie...

Nasi sąsiedzi obok maj wybudowaną 94m2 parterówkę z nieużytkowym poddaszem (wiązary jako konstrukcja dachu). Mały ale super domek z 4-ma pokojami i kotłownią (po przeróbce ) i dużą kuchnią. Jest super:

Kruszyna E-278 wersja katalogowa - http://www.archeton.pl/index.php

W kwestiibraku łazienki u góry - ja matka dwójki maluchów (3,5 i 6 lat) - powiem tak: dla mnie KOSZMAR nie do wyobrażenia !!!!.

Jeżeli chcesz mieć dziecko to życzę Ci powodzenia, na etapie nauki samodzielności siusiania !!!

Wyobraź sobie siebie schodzącego po stromych schodach z dzieckiem na ręku, kiedy jeszcze trzeba mu pomóc w nocy bo jeszcze to za długo dla małego pęcherza wytrzymać całą noc, a potem wyobraź sobie zaspane czy półśpiące kilkuletnie dziecko samodzielnie schodzące w nocy po schodach do łazienki :roll: :-? . I nie mów, że dzieci 6 letnie śpią całą noc. Śpią ale niekoniecznie zawsze...

Przynajmniej WC powinno być na górze, może razemz pralnią ale musi być. Dla mnie - z doświadczenia, dla Was może jeszcze niekoniecznie...

Nasi sąsiedzi obok maj wybudowaną 94m2 parterówkę z nieużytkowym poddaszem (wiązary jako konstrukcja dachu). Mały ale super domek z 4-ma pokojami i kotłownią (po przeróbce ) i dużą kuchnią. Jest super:

Kruszyna E-278 wersja katalogowa - http://www.archeton.pl/index.php

Dokładnie to i ja chciałam napisać. Nie wyobrażam sobie żeby na górze choćby kibelka nie było! Pomieszczenie 5m2 i to pod skosami to szafa nie pokój ale idealnie nadaje się na łazieneczkę,garderobę,suszarnię, a nawet dla upartego na wszystko w jednym.

Dodatkowe spostrzeżenia do tego projektu, w którym przede wszystkim brakuje schowków,pomieszczeń gospodarczych, to maksymalnie wykożystać powierzchnię i tę pod klatką schodową również np na spiżarkę.

Nie podoba mi się również pomysł by do gabinetu wchodzić z wiatrołapu. Czy nie lepiej byłoby przenieść je do salonu: pomiędzy klatką schodową a wejściem do wiatrołapu?

Czasem w szczycie takiego dwuspadowego dachu można wygospodarować całkiem spory nieocieplany stryszek...

Wykorzystanie sporych fundamentów na skarpie, na piwniczkę to też rewelacyjny pomysł a żeby nie mnożyć kosztów ostatecznie wystarczą drzwi tylko z zewnątrz.

Gamiga napisała

Nie wyobrażam sobie żeby na górze choćby kibelka nie było

mam kibelek, bidet, pralkę, zabudowany bojler elektryczny i jest super :lol:

pod klatką schodową również np na spiżarkę.

:o :o

kurcze jak byś u mnie w domku była :wink: właśnie tak mam :lol:

w szczycie takiego dwuspadowego dachu można wygospodarować całkiem spory nieocieplany stryszek...

nie no, :o

bankowo musiałaś u mnie być :o , tylko kiedy ??

dobrze mówisz, ja mam taki stryszek, co prawda nie jest tam za wysoko, ale jakoś się mieszczę, a ile już tam wszelakich szpargałów jest to koniec świata :lol: :lol: