lrnn 02.03.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Mój ojciec chce część swojej działki przepisać na mnie. Geodeta który przyszedł powiedział że do podziału potrzebne będą Warunki zabudowy. Uzyskałem juz kopie map ewidencyjnej i zasadaniczej oraz potrzebne wypisy z ewidencji gruntów. Trzeba jeszcze charakterystykę inwestycji potrzebną do uzyskania WZ. Pytanie brzmi - Kto może mi zrobić taką charakterystykę i gdzie kogos takiego szukac? Oraz drugie pytanie - czy trzeba dołączyć do wniosku o wydanie WZ jeszcze jakieś umowy podpisane z przedsiębiorstwami dot. dostarczania energii, wody gazu itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 02.03.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 lrnnWniosek o wydanie WZ dostaniesz w gminie (starostwie) i wypełnisz go sam ( to naprawdę nic skomplikowanego). Do WZ załącznikiem jest tylko mapa, na której zaznaczasz obszar planowanej przez siebie inwestycji i 2 kopie tej samej mapy (czyste) . To wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.03.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 I potrzebujesz opisać planowaną inwestycję ( jaki to będzie dom, jak wysoki, ile kondygnacji, jaki dach etc), ile potrzebujesz prądu, gazu, wody i ścieków. I musisz jeszcze nanieść na mapę planowany budynek.Wszystko to znajdziesz w projekcie domu, ktory chcesz budować.Musisz miec jeszcze wstępne warunki podłaczenia mediów - a to uzyskasz u odpowiednich dostawców mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 02.03.2008 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 No dobrze czyli mogę sam zrobic charakterystykę inwestycji? Jak dokładnie ma ona wyglądać, co po kolei ma być opisane, na jakim dokumencie mam ją opisać, i na czym zaznaczyć graficznie? Bo mam 1 mapę ewidencyjną i 1 zasadniczą? Na której z nich? czy moze na kserokopii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.03.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Podstawowa rada : rób kopie wszystkiego, zawsze i w 5 egzemplarzach jeśli wiesz już jaki dom chcesz zbudować - może dorzucić opis z netu lub z projektu ( jeśli już masz) . Ja wrysowałam na mapie do celów projektowych. I tak musisz ją zrobić i nie rozstawać się z nią do końca świata. Gmina mus wiedzieć jaka wysokość kalenicy, jaki kierunek - generalnie jaka bryła, jaki dach, jakie posadowienie - odległość od ulicy, gdzie wjazd etc etc. Wszystko co opisuje budynek. Ja zrobiłam kopie rzutów i przekrojów ( + elewacje) z projektu. Osobiście narysowałam na mapce. Mniej więcej. i było good. Pierwsze z googlarki : zobacz też wniosek - a njlepiej znajdź w swojej gmonie. http://www.umolecko.bip.doc.pl/index.php?wiad=5008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aglaia 03.03.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Najlepiej dowiedz się w swoim urzędzie gminy. My potrzebowaliśmy wniosek, mapę i chyba wypis z ewidencji gruntu. Nic nie musieliśmy wrysowywać w mapę (zresztą to WZ określają przecież granice zabudowy więc nie wiem co takie wrysowanie miałoby dać). Co do opisu planowanej inwestycji zrobiliśmy go sami - wniosek określał co musimy podać (rodzaj budynku, wysokość, szerokość, ilość miejsc parkingowych, sposób zaopatrzenia w wodę, gaz, prąd, sposób wywozu nieczystości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts