Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu czy mieszkanie (Warszawa)

Gość Piotrek_30latek

Recommended Posts

Gość Piotrek_30latek

Ciekaw jestem Waszych opini - z mojego oglądu sytuacji wygląda na to że mógłbym kupić nowe mieszkanie 50 m2 z garażem (Muranów) za 250 tys. lub kupić działkę (z prądem, wodą, gazem) - 25 km. od W-wy (60 tys.) i za 190 tys. zbudować 120 m2 domku (prosta bryła, skromnie choć z porządnych materiałów wykończony). Cena zatem jest ta sama. Czas oczekiwania również: developer kończy budowę w 2005 i ja z budową domu też bym tak chciał ew. skończyć. Co byście ludziska wybrali ???

Dojazd do pracy w Warszawie to z domku byłoby ok. 40 min.

Ciekaw jestem zwłaszcza tych którzy wybrali opcję "dom pod Warszawą".

Pomóżcie ludziska bo jestem przed życiowym wyborem !!!

Odpowiedź jest z pozoru oczywista - dom!

Ale zadaj sobie pytanie - czy masz tyle czasu aby zająć się najpierw zobywaniem pozwoleń, oraganizowaniem placu budowy a później dogladaniem tego wszystkiego. Wbrew pozorom to zabiera trochę czasu...

Jeśli pracujesz codzienie do 20tej (jak moi znajomi w Wawie) to budowanie nie będzie hobby po pracy a raczej wyczerpującym i stresującym zajęciem-obowiązkiem.

Oczywiście można wybudowanie domu zlecić firmie robiącej " pod klucz". Ale wtedy będziesz musiał dołożyć na "Dzień dobry" jakieś 50-100 tysięcy.

Nie martw się dojazdami - jeśli dzisiaj masz do pracy 3 min piechotą to nie znaczy, że jutro nie zmienisz pracy i nie będziesz dojeżdżał godziny w jedną stronę...

Namawiam gorąco do budowania - powyżej tylko podałam Ci kila przemyśleń i wniosków po pół roku budowania.

Rozważ wszystkie "za" i 'przeciw" na spokojnie.

Gorąco Ci życzę przygody budowlanej i własnego domku, ale nie kosztem utraty zdrowia i pogody ducha! :wink:

pozdrawiam

Oczywiście, że warto rozważyć dom. Można wybudować dużo taniej niż nowe mieszkanie. Ale pamiętaj o tym, co pisała pyzia...

Generalnie budowa wymaga sporo czasu, co gorsza często różne rzeczy spadają jak grom z jasnego nieba i trzeba się nimi natychmiast zająć...

Generalna zasada: im ma być taniej i lepiej tym więcej trzeba poświęcić własnego czasu (nawet jak nie zamierzasz kiwnąć palcem bezpśrednio przy budowaniu).

My wybraliśmy dom i pomimo różnych problemów nie żałujemy. Poza tym o problemach się szybko zapomina, a dom pozostaje (przeważnie :D ).

Tomek

Piotrek,

ja wybralem dom (podobnie jak znakomita wiekszosc forumowiczow).

Nie zapominaj o rodzinie jesli masz lub planujesz. Solo wygodniej jest w mieszkaniu, a dla rodzinki dom nie ma konkurencji. Pamietaj, tez ze budowa w pojedynke to wieeeelkie wyzwanie. Dogladanie developera i wykonczenie mieszkania to pestka w porownaniu z budowa domu.

Jeśli chodzi o sprawy do zastanowienia to polecam Ci to co poprzednicy, ale jeśli masz wybór między sąsiadką z góry chodzącą w chodakach o każdej porze dnia i nocy, samochodami jeżdżacymi pod oknem i pozostałymi kochanymi sąsiadami wiercącymi dzuiry w scianach w porach dowolnych, a ciszą ,zielenią i możliwością trzymania zwierzaków to... wybór należy do Ciebie. Mieszkanie kupiliśmy w 2002 roku, wykończyliśmy na lux, mieszkamy 1,5 roku i mamy dość. Poprzednio mieszkaliśmy w starej, czynszowej kamienicy i nie znaliśmy uroków mieszkania w bloku. Dobra rada związana z odległością - samochód przerobić na gaz. My budujemy się 35 km od pracy, dojazdy doprowadziłyby nas do bankructwa.

No to ja wtrace swoje 3 grosze .... stalem przed tym dylematem w maju. Wybralem dom. Pod Radzyminem (dojazd Trasa torunska - do pracy jakies 30 - 40 minut - Grzybowska) kupilem po wielu bojach i trudach dzialke. Piekne miejsce. Las za plotem. Niedaleko 2 stadniny koni i 5 km do Zalewu Zegrzynskiego (cala W-wa jedzie pół dnia a ty 20 minut na rowerze :). Zaplacilem w sumie 41 tys (z kosztami KW notariusza itepe :) za 1100 m2. Polecam. Sa jeszcze 2 dzialki - tylko wlasciciele tych dzialek to glaby, ale juz na szczescie nic mnie z nimi nie laczy :) No i przymierzam sie do budowy D08. No i przez to opoznienie nie zrobie w tym roku stanu sorowego otwartego tylko fundamenty. No ale co tam. Mam nadzieje na jesien przyszlego roku sie wprowadzic :)

W razie czego - pisz :)

Pozdro i udanych decyzji

JB

Cześć ! Odpowiem tak: Pięć lat temu kupowałam mieszkanie całe 41,5m byłam taka szczęśliwa, ciepło niczym się nie muszę martwić ( dach, rynny,szambo,trawa do koszenia,wszędzie blisko ) szczyt moich marzeń.Dodam,że wcześniej mieszkałam w domu z ogródkiem i rodzicami, mam męża i dwoje dzieci. A teraz już mi się blokowisko nie podoba bo nie ma gdzie posiedzieć,poopalać się. Więc teraz jest działka a za rok zacznie rosnąc mój DOM. Więc wnoisek prosty - DOM.

Pozdrawiam Aga. :)

• 4 weeks później...