apinka 04.08.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 u nas Scianki i schody w cenie, tarasy nie uwzględnione w kosztorysie bo nie wiem czy będą wylewane czy z kostki. Pzdr. Paula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 08.08.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 A oto co powstało po czterch dniach pracy naszej Ekipy Ładnie nadgoniłaś pracę i z tego co widać po zdjęciach, to równo murują Jeśli oni robią dach, to napisz proszę na ile wycenili go. Jestem na etapie dachowców i fajnie byłoby mieć porównanie. Myślę że gdzieś 50-70 za m2 takiego dachu chyba jest średnią ceną i akceptowalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 08.08.2008 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Niestety, nie oni robią dach, nad czym bardzo ubolewam Dachem zajmie się nasz cieśla-sąsiad, ale cena jest zdecydowanie wyższa niż 70 zł/m2. Robiłam kilka wycen i wszędzie to było około 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 30.08.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Niestety, nie oni robią dach, nad czym bardzo ubolewam Dachem zajmie się nasz cieśla-sąsiad, ale cena jest zdecydowanie wyższa niż 70 zł/m2. Robiłam kilka wycen i wszędzie to było około 100 zł. Może jeszcze poszukaj ekipy. Ja ostatecznie mam zaklepaną sprawdzoną ekipę 4 górali. Robili u sąsiada parę lat temu i nie bali się przyjechać ponownie robili też dachy na 2-3 budowach po naszej ekipie i nie było zastrzeżeń do pracy. A mój dach uzgodniliśmy na 63zł/m2 z obróbką oraz kompletnymi rynnami. Bez podbitki, ale to i tak dopiero po zrobieniu ocieplenia i elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 13.09.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Witam AnetkaS, czy komin w łazience, zmniejszał architekt? Czy wtedy mieliście już projekt wentylacji mechanicznej, czy zmianę komina w projekcie wykonał projektant, który projektował wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 13.09.2008 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Witaj Raf06projekt wentylacji mechanicznej zrobiliśmy już po adaptacji projektu, chociaż od początku wiedzielismy, że takowa będzie. Ale zależalo nam, żeby jak najszybciej dostać pozwolenie na budowę, więc postanowilismy, że zamianę grafitacyjnej na mechaniczną zrobimy w trakcie budowy. Dostaliśmy pozwolenie od autorki projektu na zamianę i co za tym idzie na likwidację komina do went. grawitacyjnej. Na koniec budowy zrobimy odpowiedni wpis w projekcie, podpiszą się pod tym kierownik i projektant i sprawa będzie zakończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 25.09.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 No i koniec murowania.... na razie Ścianka kolankowa jest (nad garażem także ), wieciec jest, ściany szczytowe są, drewno przywiezione, HEB180 także, od poniedziałku można stawiać więźbę. Tylko pogoda nie dopisuje. Ciągle mży, pada i jest zimno brrrr. Kolejny etapik za Wami Ekipa widać że ładnie muruje, równo i tak ma być! a przy okazji, skąd ja znam te piękne słupy? Udało Ci się zamówić więźbę w sobótce czy nie odezwali się? Ja niestety zakończyłem z nimi współpracę, cierpliwość ma swoje granice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.09.2008 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Słupy są cudne :) A z Sobótki nici, parę razy dzwoniłam, niestety skończyło się na obiecankach. Ostatecznie drewno zamówiłam z Popielowa (maja skład na Miłoszyckiej). W następnym tygodniu zaczynamy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 29.09.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Czytałam z zapartym tchem. Gratuluję takiego szybkiego postępu w budowaniu.Fajnie idzie budowa. Ciekawe zdjęcia - oddają stan rzeczywisty Wioska rzeczywiście super Jeśli można to poprosze o namiar na ekipę. Widze że spisują się rzetelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 30.09.2008 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Witaj Ryska cieszę się, że podoba Ci się nasza budowa i dziennik - mam nadzieję, że od wiosny będę mogła czytać Twój. Namiary na ekipę wysłałam na priva plus mały opis. Oni zajmują się także ocieplaniem, robią tynki - już jestem umówiona na kolejne etapy. Sa naprwdę w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 06.10.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Witaj Jestem tutaj chyba stałą bywalczynią Ładnie się już Oliwka prezentuje z drewnem na miejscu. I jaki porządek na budowie .... no, no. Dziękuje za namiary na ekipę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zelofx 08.10.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witamjestem na etapie stropu w Oliwce budowanej pod Zieloną Górą i tez mam problem z ilością stali.Możesz mi podpowiedzieć ile i jakiej stali zużyliście ?Mój kierownik budowy wyliczył jakieś kosmiczne ilości a nie chcialbym placic za jego "bledy'pozdrawiam i zycze wytrwalosciGrzesiek[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 12.10.2008 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Witam jestem na etapie stropu w Oliwce budowanej pod Zieloną Górą i tez mam problem z ilością stali. Możesz mi podpowiedzieć ile i jakiej stali zużyliście ? Mój kierownik budowy wyliczył jakieś kosmiczne ilości a nie chcialbym placic za jego "bledy' pozdrawiam i zycze wytrwalosci Grzesiek [email protected] Witaj Zelofx oj, ze stalą to była u nas niezła jazda. Po pierwsze sama musialam ją wyliczyć (oczywiście się pomyliłam i to sporo), do drugie kierownik cos tam poustalał z ekipą odnośnie zbrojenia, ale ilości dodatkowej stali to już nie podał i w trakcie prac nagle stali brakło. A poszly jej masakryczne wręcz ilości: fi 16 - 20 prętów (12-metrowych), tj. 379,20 kg fi 12 - jakieś 80 prętów (12-metrowych), tj. 862,48 kg fi 6 - jakieś 230 prętów (6-metrowych), tj. 306,36 kg. drut wiązałkowy - około 20 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinka 24.10.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Gratuluję 2 stronki Mam problem, między słupem na poddaszu a kominem mam odległość chyba niecałe 90 cm, drzwi 90 nie wejdą, nie wiem nawet czy 80 wejdą, jak to wygląda u Ciebie? Kierownik jak sprawdzał więźbę to jego zdaniem wszystko było ok. Cieśla twierdzi, że wszystko zgodne z projektem a tak wyszło, kąt dachu 40 st, o co chodzi? W ogóle różne cuda się okazują u mnie, np drzwi z łazienki do pomieszczenia nad garażem też będą niższe ze względu na niższy poziom garażu, gdyby dać takie jak w projekcie, to ponad dach by wystawały. o schodach już nie będę wspominać bo murarze wyzywali projektanta i nieźle się nagłowili żeby były wygodne. Czy budując spotkałaś się może z błędami w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 24.10.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 apinka - niestety projekty Pani Kasi zawierają błędy. W moim np wyglądało to tak jakby część rzutów pochodziły z innych wersji czyt. iskierka/marysia etc Także miałem problem z jednymi drzwiami na górze, podobnie jak u Ciebie filar zagościł w przejściu. Na szczęście z drugiej strony węgarek jest na tyle szeroki, że go podetnę i zmieszczą się zakładane w projekcie drzwi. Inny błąd, to na zestawieniu materiałów jętki były grubsze od krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.10.2008 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Witaj Apinko,Mam ten sam problem z dzrwiamy między słupem a kominem, ale podobno da się tam wstawić normalne drzwi. Ja ma odległośc troche ponad 90 cm, a standardowe drzwi wewnętrzne to 80-siątki. Więc tu powinno byc OK i u mnie i u Ciebie.Gorzej z przejciem z łazienki do pomieszczenia nad garażem. My podczas adaptacji podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki na częścia mieszkalną i o 1 pustak nad garażem. Gdyby tak zostało, wyrysowane drzwi z łazienki do pomieszczenia nad garażem w życiu by sie tam nie zmieściły. Ale u nas przez przypadek ścianka kolankowa nad garażem też podniosła się o 2 pustaki i w związku z tym nie ma problemu z drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.10.2008 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 TMK - u mnie po połączeniu Oliwki i Twojej Południowej powstał błąd w podciągach na filarkach. Chłopaki murowali zgodnie z projektem (osobiście sprawdzałam na rysunkach) a powstało coś takiego: filarki frontowehttp://images45.fotosik.pl/23/5922d7fa2009bb16med.jpg i filarki ogrodowehttp://images48.fotosik.pl/23/01be1072653e74fbmed.jpg Tak to było rozrysowane na rzucie stropu, ale już na rzucie poddasza i na rzucie więźby dachowej było inaczej (podciągi filarków frontowych i ogrodowych są identyczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 25.10.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 TMK - u mnie po połączeniu Oliwki i Twojej Południowej powstał błąd w podciągach na filarkach. Chłopaki murowali zgodnie z projektem (osobiście sprawdzałam na rysunkach) a powstało coś takiego: Jak wcześniej napisałem, są błędy w projekcie. Być może to jeden z nich, ale do tej pory nikt na żadnym forum akurat tego nie zrobił. Moja ekipa oczywiście starała się trzymać projektu, jednak oprócz niego używali tzw zdrowego rozsądku Dla nich bardziej oczywiste było, że ściana ma być prosta czy jakiś element funkcjonalny niż trzymanie się projektu w 100% - może dlatego słupy udało im się zrobić poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 25.10.2008 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Moi także mają wiele zdrowego rozsądku (i fajne pomysły), ale chyba zmięczenie spowodowało, że o tym nie pomyśleliśmy, bo te podciągi mogły być w ogóle szerokości najmniejszego przekroju filarków, no ale trudno, wyrówna się styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinka 25.10.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Dzięki za odp, ja mam odległość niecałe 90 cm, chyba 87 jak dobrze pamiętam. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts