Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OLIWKA_domek na Chmielnej - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witaj,

widzę, że GPD uszczęśliwiło Cię styropianem na suficie. Widzę, że to ich popisowy numer. Trochę się wnerwiłem, że powybijali całe gary, ale już było za późno.

Insztalator-kanalizator przechodzi przez strop bez problemu, więc rekuperatorowcy tu się specjalnie nie przyłożyli.

Jak rozwiązaliście problem tynkowania ścian kolankowych na poziomie murłaty? Murowaliście coś na wieńcu? Jeśli tak to z czego?

Pozdrav

Witaj Trabi,

też byłam bardzo zaniepokojona jak zobaczyłam, że całe pustaki spadają mi na podłogę, ale one chyba rzeczywiście są takie kruche. Widziałam, ja to się odbywało i pustaki rozpadały w momencie kucia w betonie na poddaszu. No chyba, że mój wykonawca od kanalizy zrobi to jak Twój, czyli bez takich szkód to wtedy zmieni to mój pogląd na ich umiejętności.

A skoro mowa o rekuperatorach od GPD, czy Ty masz takie same przewody? Wiesz coś na ich temat. Bo ja w nec ie niczego nie mogę znaleźć.

Jeśli chodzi o tynkowanie murłaty, to zrobiliśmy to w ten sposób, że do murłaty przykręciliśmy w poziomie po dwie kontrłaty (na całej długości ścianki kolankowej), do tego zostały przykręcone regipsy i na to tynk.

http://images31.fotosik.pl/421/480d16a3d4186492.jpg

Zaglądam i czytam, że trochę smutno się tu zrobiło. Głowa do góry! Zyczę pilnie poszukującego mieszkania kupca, kryzys owszem i jest, ale ludzie mieszkania nadal kupują. Więc trzeba myśleć, że wszystko będzie ok :wink: My też pomału zaczynamy przymierzać się do sprzedaży, mieszkanie czteropokojowe, mam nadzieję, że damy radę. Jestem psychicznie zmęczona już budową, mimo, że narazie bez potyczek, ale czasem chciałabym pomyśleć i porozmawiać o czymś innym. Nawet dziennika nie aktuualizuję od ok 3 tygodni :-?

Radosnych, rodzinnych Świąt i wkroczenia w Nowy Rok z nowymi siłami i w pełni optymizmu :wink:

Pozdrawiam. Paulina

Świąt białych, pachnących choinką,

skrzypiących śniegiem pod butami,

spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze,

pełnych niespodziewanych prezentów.

Świąt dających radość i odpoczynek,

oraz nadzieję na Nowy Rok,

żeby był jeszcze lepszy niż ten, co właśnie mija.

Tomasz

http://img384.imageshack.us/img384/5760/kartkaiw9.jpg

• 5 weeks później...
Puk Puk. Można? Gratuluję sprzedaży mieszkania :wink: też mnie to czeka. Widzę, że planujesz łazienkę... Mnie głowa boli już od pomysłów 8) Im bardziej myślę tym bardziej koncepcja się zmienia. Tuż przed tynkami np kombinowałam czy nie zmienić aranżacji łazienki (instalacje), wczoraj zamówiłam wkład do kominka a dziś zastanawiam się czy dobrze zrobiłam, że taki a nie inny. Jak nie przestanę to mnie mąż i fachowcy pogonią :oops: Trzymaj się!!!

• 3 weeks później...

Witaj Anetko,

Szkoda że dopiero teraz trafiłam na Twój dziennik. Jestem dokładnie na takim samym etapie budowy - dziś kończą robić wylewki :D

Kiedy ocieplenie poddasza? Nasz wykonawca chce wchodzić za 2 tygodnie, ale to chyba za wcześnie :-?

Powodzenia na dalszych etapach - będę śledzić z uwagą.

Witaj Anetko,

Szkoda że dopiero teraz trafiłam na Twój dziennik. Jestem dokładnie na takim samym etapie budowy - dziś kończą robić wylewki :D

Kiedy ocieplenie poddasza? Nasz wykonawca chce wchodzić za 2 tygodnie, ale to chyba za wcześnie :-?

Powodzenia na dalszych etapach - będę śledzić z uwagą.

Zaraz zabieram się za Wasz dziennik :)

Wylewki zgodnie z ustaleniami robimu jutro, ale cały czas mam pewne obawy, czy to jednak nie za zimno. Pan od wylewek też sie trochę boi, no ale kierownik mówi, że w sumie to można, że taka pogoda jest nawet lepsza niż upały.

Dogrzewacie jakoś swoje wylewki? Bo ja nie bardzo mam pomysł jak je dogrzewać - mam wszędzie podłogówkę, a nie wstawię sobie do każdego pokoju grzejnika elektrycznego, bo tylu nie mam (dokladnie mam jeden)

Ocieplać poddasze bedziemy gdzieś w pod koniec marca - niech podloga wyschnie i tynki mam jeszcze miejscami mokrawe.

Witaj Trabi,

też byłam bardzo zaniepokojona jak zobaczyłam, że całe pustaki spadają mi na podłogę, ale one chyba rzeczywiście są takie kruche. Widziałam, ja to się odbywało i pustaki rozpadały w momencie kucia w betonie na poddaszu. No chyba, że mój wykonawca od kanalizy zrobi to jak Twój, czyli bez takich szkód to wtedy zmieni to mój pogląd na ich umiejętności.

A skoro mowa o rekuperatorach od GPD, czy Ty masz takie same przewody? Wiesz coś na ich temat. Bo ja w nec ie niczego nie mogę znaleźć.

Jeśli chodzi o tynkowanie murłaty, to zrobiliśmy to w ten sposób, że do murłaty przykręciliśmy w poziomie po dwie kontrłaty (na całej długości ścianki kolankowej), do tego zostały przykręcone regipsy i na to tynk.

http://images31.fotosik.pl/421/480d16a3d4186492.jpg

Bo jak mawiał poeta "Kuć to trza umić."

Jak się kuje od góry (najmniej wysiłku) to wszystko spada, ale jak się podwierca od dołu (trochę zachodu) to wszystko wygląda jak się patrzy.

Co do przewodów kossa - wiem, że mają produkcję w Nadarzynie, ale nic więcej. Na pewno adam_mk wiedziałby więcej na ten temat. Jedno co mnie zmartwiło, to to, że nie zaleca się podobno prowadzenia 100% instalacji w elestycznych przewodach (ale to już raczej wyższa matematyka, więc staram się o tym nie myśleć).

My raczej zrobimy na ścianach kolankowych płytę g-k na placki, bo nawet puszki są już tak poosadzane. Może unikniemy pęknięć pomiędzy skosem a ścianą kolankową.

Czy wasza ekipa posadzkarska ro ktoś z polecenia?

Pozdrav

Trabi,

oni najpier nawiercali od doły, tj. w suficie a dopiero potem w podłodze. A i tak spadały.

Posadzkę robi nam miejscowy spec, polecany przez tubylców. Tubylcy są zadowoleni :)

Ryska,

całą instalację wodną, podłogówkę i pompę robi nam firma Andre-Tech z Cesarzowic. Są dobrzy, chciaż mają inną medotę kładzenia rurek na styropianie - nie używają folii odblaskowej, czyt. ekranu. Rurki układają na siatce metalowej tak, aby nie stykały się z folią tylko by były całe oblane jastrychem.

Zaraz zabieram się za Wasz dziennik :)

Wylewki zgodnie z ustaleniami robimu jutro, ale cały czas mam pewne obawy, czy to jednak nie za zimno. Pan od wylewek też sie trochę boi, no ale kierownik mówi, że w sumie to można, że taka pogoda jest nawet lepsza niż upały.

Dogrzewacie jakoś swoje wylewki? Bo ja nie bardzo mam pomysł jak je dogrzewać - mam wszędzie podłogówkę, a nie wstawię sobie do każdego pokoju grzejnika elektrycznego, bo tylu nie mam (dokladnie mam jeden)

Ocieplać poddasze bedziemy gdzieś w pod koniec marca - niech podloga wyschnie i tynki mam jeszcze miejscami mokrawe.

Nasze wylewki wczoraj skończyli, pogoda była pewnie taka sama jak u ciebie - w dzień mały +, w nocy mały -. U nas wykonawca zapewniał, że problemu nie będzie, kierownik trochę się bał, ale się zgodził. Też mamy podłogówkę na całości, więc w weekend wstawiamy kozę do salonu - i będę jeździć tam i palić :D Na początek marca umawiam instalatora od pompy ciepła i wtedy powoli uruchomimy podlogówkę. Do tego czasu koza + wietrzenie jak będzie ładna pogoda musi wystarczyć.

Tynki też są lekko mokre - robiliśmy na początku grudnia, na początku stycznia wyglądały na suche, ale po tych dużych mrozach i późniejszej odwilży znów się zawilgociły :evil:

Na kiedy planujecie przeprowadzkę? My liczymy, że do końca czerwca wszystko bedzie gotowe....

Pozdrawiam

Posadzka się dzisiaj nie udała - bardzo wiało i Pan Posadzkarz bał sie, że połowa cementu będzie przy wsypywaniu wywiewana. Może jutro będzie lepiej. Chociaż własnie obejrzałam prognozę - złą :cry:

Z przeprowadzka mamy czas do połowy sierpnia, wtedy musimy opuścić nie nasze już mieszkanie - ale oczywiście im wczesniej tym lepiej :)