Hanisia 02.03.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witam, czy tródno samemu położyć stiuk na ścianie, nadaje się do kuchni i łazienki? a może też do pokoju? czy jest trwały? a co w razie zmiany koloru trzeba go zdrapywać? bardzo proszę o wszelkie porady , czy jestescie zadowoleni ,planuję remont i zastanawiam się nad stiukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 02.03.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Osobiście jeszcze ich nie mam ,ale widziałam u znajomych wygląda fajnie . Myślę ,że to super rozwiązanie do obudowy wanny narożnikowej,lub kolumn-słupów w itp.wszystkiego w kształtach owalnych ,gdzie nie nadają się płytki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 03.03.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 mamy na kominku (czarny kolor), wszystko OK, narazie nic sie z nim niedzieje http://images26.fotosik.pl/1/8fd5a498ba0abe7emed.jpg http://images26.fotosik.pl/1/0ac613a6f17e194amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 03.03.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 stiuk jest trudny i pracochłonny do zrobienia samemu a wykonawcy liczą sobie ponad 100zł za m2 jeśli masz zamiar wykonać samemu jest to możliwe dla przeciętnie uzdolnionego zapalonego remontowca. na allegro ogłasza się gość który sprzedaje filmiki instruktarzowe o wykonywaniu stiuków, widziałem jak to robił i powiem, że jest to dużo dłubaniny, trzeba nakładać ilka warstw i je szlifować a na koniec lazura w celu nadania połysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkrzyszt 04.03.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Podobno nadaja wnętrzu elegancji a tak serio to fajna sprawa ale samemu by to zrobic trzeba miec troche wprawy i cierpliwosci .Ja polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 04.03.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 stiuk jest trudny i pracochłonny do zrobienia samemu a wykonawcy liczą sobie ponad 100zł za m2 jeśli masz zamiar wykonać samemu jest to możliwe dla przeciętnie uzdolnionego zapalonego remontowca. na allegro ogłasza się gość który sprzedaje filmiki instruktarzowe o wykonywaniu stiuków, widziałem jak to robił i powiem, że jest to dużo dłubaniny, trzeba nakładać ilka warstw i je szlifować a na koniec lazura w celu nadania połysku Przy wspolczesnych stiukach bardziej niż pracochłonność liczy sie doswiadczenie i narzędzia. Najbardziej pracochłonne cemento, ottocento czy maderperlato wymagają 4 "podejść" do ściany(łącznie z woskowaniem). Nie potrzeba jednak szlifować jak piszesz, gdyż nowoczesne stiuki oparte są na masach akrylowych i efekt połysku uzyskuje sie poprzez zaciąganie pacą świeżej masy a nie szlifowanie. Dla wyjaśnienia. Rodzajów stiuków jest kilkanaście i nie wszystkie są błyszczące. Ten na zdjęciach kasi R to typowy "decor cemento" z połyskiem ( np w Oikosie nazywa się Rafaello decor stucco) ale nie musi być z pełnym połyskiem. Można mu nadać połysk częściowy np poprzez zastosowanie innych narzędzi, lub inny sposób zaciągania ale mozna go także pokryć warstwą maderperlato, dającą efekt nie lustrzanego lecz perłowego połysku. Dużo zależy własnie od narzedzi i od ręki oraz pomysłowości wykonawcy. Narzędzia też nie są tanie, wszystkie pace i szpachle powinny być wykonane z polerowanego inoxu i bardzo dokładnie wykonane. Te z marketów z reguły sie nie nadają do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts