Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom czy mieszkanie???

Gość Piotrek_30latek

Recommended Posts

Dom :D Ci radę - wybierz dom. Zwróce uwage jeszcze na rzecz o której nikt nie pisał. Kupując mieszkanie kupujesz je w jakiejś spółdzielni mieszkaniowej. Nigdy nie wiesz kiedy spółdzielnia splajtuje zadłużona po uszy, nie wiesz kiedy Pan Prezes zaskoczy Cie podwyżką tego czy innego składnika czynszu, albo jak ostatnio pokazywali w TV będziesz musiał występować do Spółdzielni z podaniem o pozwolenie na powieszenie kwiatka. W Spółdzielni nigdy nie poczujesz się niezależny. Oczywiście mój głos jest stronniczy bo właśnie buduję i niedługo wyprowadzę się z tego grajdoła do własnego domku :D

Ja mialem taka alternatywe: sprzedac obecne i dokladajac kase kupic wieksze mieszkanie, wyremontowac i placic rocznie ok 7k oplat czynszu lub kupic dzialke i wybudowac. trafilem dzialke 2000m2 z kostka w parterze z lat 60., 60m2, prad, woda, gaz doprowadzilem, bedzie przydomowa oczyszczalnia sciekow, ktora remontuje i rozbudowuje i wiem, ze bede z tego zadowolony. moj dojazd powiekszyl sie o ok 2km co dla mnie nie stanowi problemu. nie jestem ze stolicy, nie mam po drodze korkow. mialem dosc sasiada, ktory remontowal mieszkanie przez 1.5 roku, nocnych halasow, baru piwnego z glosna muzyka do poznej nocy w srodku osiedla... wybralem dom.

Ale nalezy rozwazyc za i przeciw. developerzy tez sa rozni...

Pozdrawiam, Witek

qrwa jak mam wstawić link?

Linki mozesz wstawić na dwa sposoby :

Napisałeś tak :
http://murator.com.pl/forum/viewtopic.phpt=3383&postdays=0&postorder=asc&start=60[/url]

powinno być tak :

[url]http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3383&postdays=0&postorder=asc&start=60[/url]
                                        ^
                                        |
                                tu miałeś błąd

co daje taki efekt :

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3383&postdays=0&postorder=asc&start=60

Drugi format :

[url]http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3383&postdays=0&postorder=asc&start=60[/url]

da Ci taki efekt :

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3383&postdays=0&postorder=asc&start=60

Trzecia - bardziej elegancka metoda (ja ją zazwyczaj stosuję) :

[url=http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3383&postdays=0&postorder=asc&start=60] [color=blue][b]Marzenia o domu a rzeczywistość - jakie macie obawy?[/b][/color] [/url]

daje taki efekt :

Marzenia o domu a rzeczywistość - jakie macie obawy?

Czemu mi wyskakuje błąd ??

no właśnie sam nie wiem.

ale powiem Ci coś. gdybym był w Twojej sytuacji nie zastanawiał bym się ani przez chwilę. DOM i tylko DOM. mieszkanie nigdy tak na prawdę nie jest Twoje. dzierżawisz je tylko. płacisz czynsz użerasz się z sąsiadami, spółdzielnią i jeszcze wszystko za to słono płacisz. jakie są czynsze w Warszwie? pewnie wysokie? a w nowym budownictwie to już w ogóle. jestem Marzyciel bo dla mnie DOM to na razie sfera marzeń. ale będę tak "kombinował" żeby z "Marzyciela" stać się "Inwestorem". to tylko kwestia czasu :wink:

PS

kredyt w moim przypadku nie wchodzi w grę (taka zasada)

aaaaa... rozumiem. dzięki. popracuję nad tym później ale dzięki. przyda mi się. i innym też - jak bedę chciał komuś podsunąć jakiś link.

a tak w ogóle to skąd Ty wiesz jak się to robi?

Poniżej uśmieszków (Ikon Emocji) masz Opcje - między innymi jest tam link do BBCode .

Masz tam wszytko wyłożone "kawa na ławę".

No może nie jest to aż tak całkiem proste (na początku też miałem z tym trudności), ale jest to opanowania.

myślę,że zdecydowanie domek

po pierwsze nie masz nad sobą,ja to nazywam "sekta" żadnej administracji

myślę że 40 minut zajmię dojazd na inną dzielnice

nie płacisz czynszu kosmicznego.

moim zdaniem same plusy

ale wybór należy do Ciebie

tu nie ma jedynie słusznej odpowiedzi. Ja od zawsze chciałam mieszkać poza miastem i lubie wiejskie klimaty, ale część z moich znajomych krzywi się na sama myśl o tym i mówią tylko apartamentowiec i to najlepiej w centrum! Lubia takie życie w city, które tez ma plusy!

Prawda jest taka, ze mieszkanie poprostu wybierasz z katalogu, zlecasz budowanie, a interesuje Cię potem tylko kolor glazury czy rodzaj parkietu. Jezeli chcesz wybudowac tanio dom pod Warszawa, musisz w to włożyc kupe własnej wiedzy, zaangazowania i czasu.

Przy zakupie meiszkania nie interesuje cię z czego są fundamenty bloku, na jaka głęboskość, rodzaj instalacji w budynku, czy zachowano odpowiednie spadki, z czego są ściany i jak docieplone, kubatura pomieszczen i cała masa innych spraw!

Jezeli jednak jestes gotowy stawic czoła takim wyzwaniom, zapraszam do grona budujących :lol:

Ciekaw jestem Waszych opini - z mojego oglądu sytuacji wygląda na to że mógłbym kupić nowe mieszkanie 50 m2 z garażem (Muranów) za 250 tys. lub kupić działkę (z prądem, wodą, gazem) - 25 km. od W-wy (60 tys.) i za 190 tys. zbudować 120 m2 domku (prosta bryła, skromnie choć z porządnych materiałów wykończony). Cena zatem jest ta sama. Czas oczekiwania również: developer kończy budowę w 2005 i ja z budową domu też bym tak chciał ew. skończyć. Co byście ludziska wybrali ???

Dojazd do pracy w Warszawie to z domku byłoby ok. 40 min.

Ciekaw jestem zwłaszcza tych którzy wybrali opcję "dom pod Warszawą".

Pomóżcie ludziska bo jestem przed życiowym wyborem !!!

chyba nauczyłem się czegoś nowego :wink:

Kliknij tutaj a uzyskasz odpowiedź

Magdalenka,

bo nie wszedzie jest to mozliwe. Ja mam podobnie jak Gosia, tez Łódź, poprostu samo miasto jest ciasno zabudowane bez gigantycznych przedmiesc, szybko zaczynaja sie wiejskie klimaty, mamy dobra komunikacje miejska, wszedzie niedaleko, korki -sporadycznie i tylko przy wielkich remontach...nie taka Łódź zła jak ja malują :wink:

Piotrek.

Ja kupiłem działkę za 60 tys. pod Warszawą. Dom 135m2 wybuduję z niecałe 190 tys. Do pracy będę jeździł 30-40 min.

Nie widzę przewagi mieszkania 50m2 nad domem 120m2 i działką. Dom jest pod każdym względem lepszy. Nawet to, że mieszka się na wsi to zaleta a nie wada.

Jezeli chcesz wybudowac tanio dom pod Warszawa, musisz w to włożyc kupe własnej wiedzy, zaangazowania i czasu.

Przy zakupie meiszkania nie interesuje cię z czego są fundamenty bloku, na jaka głęboskość, rodzaj instalacji w budynku, czy zachowano odpowiednie spadki, z czego są ściany i jak docieplone, kubatura pomieszczen i cała masa innych spraw!

Racja!

A przede wszystkim nie mam "sąsiadów", którzy budują z moich materiałów, "fachowców", myszy, much, komarów, ciągłej obawy przed złodziejami i ślimaczącej się budowy....

Co prawda masz ogród, kupę miejsca, a grilla i ognisko możesz robić codziennie - ale czy to takie istotne?

A może za 5, 10 lat zmienią się priorytety....

A w ogóle - nie ma w Warszawie tańszych mieszkań?