Marcindns 02.03.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witam.Jestem nowym użytkownikiem forum, chociaż czytam go dość często.Mam pytanie do szanownych użytkowników forum czy pod "chudziaka" w piwnicy mogę jako podkład zastosować tłuczkę ceglaną?Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.03.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Absolutnie nie !!! cegła z czasem gdy wilgoć na nią podziała rozpadnie sie, zamieni sie pył , wtedy twój chudziak będzie w powietrzu wisiał. Pamiętam jak dziś na obronie po ostrych wypocinach szanowna komisja zadała mi ostatnie pytanie, Czy wolno podkładać zbrojenie fundamentów cegłą,gruzem ceglanym. Pare osób sie przejechało na tak banalnym pytaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.03.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum, chociaż czytam go dość często. Mam pytanie do szanownych użytkowników forum czy pod "chudziaka" w piwnicy mogę jako podkład zastosować tłuczkę ceglaną? Z góry dziękuję za odpowiedź. Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 02.03.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Absolutnie cegły nie . Co najwyżej gruz ale tylko betonowy i ewentualnie kamienie polne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 02.03.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 cegła z czasem gdy wilgoć na nią podziała rozpadnie sie, zamieni sie pył , Nie wnikam w to czy można czy nie. Ostatnio rozbierałem 50 letnie fundamenty ceglane, nieizolowane w gruncie gliniastym. Jakoś pyłu nie widziałem, a młotem 5kg i kilofem trzeba sie było namachać. A zgadnijcie czym były zasypane fundamenty i wyniesione 30 cm ponad poziom gruntu - czysta glina a nie żaden piasek. Ale to tylko moje zdanie i obserwacje. Nikomu NIE KAŻĘ tak robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.03.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 fundamenty ceglane to inna sprawa, są bardzo duże , szerokie , wilgoć rozkłada je bardzo długo , zaczyna od zewnątrz ,pierwsze warstwy zawsze są słabe ,tę już rozbierałem nie raz takie fundamenty , przeważnie schodkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 02.03.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 No dobrze, ale jesli jest sucho, ktoś ma duzo gruzu ceglanego, to dlaczego nie mozna go układać i mieszać z piaskiem i nastepnie ubijać? np. 20cm pasku, ubić, na to 30cm cegła i zasypana na równo pisakiem, ubić, itd. Przeciez piasek "wejdzie w szczeliny i tez bedzie można ubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.03.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 to że dziś tam niema wilgoci to nie znaczy że nie będzie poziom wód gruntowych sie podniesie i lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.03.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 cegła z czasem gdy wilgoć na nią podziała rozpadnie sie, zamieni sie pył , Nie wnikam w to czy można czy nie. Ostatnio rozbierałem 50 letnie fundamenty ceglane, nieizolowane w gruncie gliniastym. Jakoś pyłu nie widziałem, a młotem 5kg i kilofem trzeba sie było namachać. A zgadnijcie czym były zasypane fundamenty i wyniesione 30 cm ponad poziom gruntu - czysta glina a nie żaden piasek. Ale to tylko moje zdanie i obserwacje. Nikomu NIE KAŻĘ tak robić. Jak wyremontujesz kilka kamienic to pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcindns 04.03.2008 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 teren jest gliniasty i niestety ale w okresie jesień wiosna glina na którą myślałem wysypać gruz ceglany jest wilgotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.03.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 cegła z czasem gdy wilgoć na nią podziała rozpadnie sie, zamieni sie pył , Nie wnikam w to czy można czy nie. Ostatnio rozbierałem 50 letnie fundamenty ceglane, nieizolowane w gruncie gliniastym. Jakoś pyłu nie widziałem, a młotem 5kg i kilofem trzeba sie było namachać. A zgadnijcie czym były zasypane fundamenty i wyniesione 30 cm ponad poziom gruntu - czysta glina a nie żaden piasek. Ale to tylko moje zdanie i obserwacje. Nikomu NIE KAŻĘ tak robić. w pył to może nie, tylko w maź to co ty rozbierałeś to była cegła, tyle, że nie przystająca do cegły z muru, z pewnością inaczej wypalana fakt, że zasypane czystą glina powodował niedocieranie wilgoci do samej cegły wszystko da się wytłumaczyć co do cegły w podbudowie, to jeszcze gorsze są zmieniające się warunki wilgotnościowe, a takie bedą miały tu miejsce z pewnościa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzengiel 13.08.2024 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia a czy gruz ze starego sypiącego sie tynku wapiennegoa nadaje sie pod chudziaka lepiej niz cegla czy to będzie ten sam efekt i wilgoć zatrzymana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzengiel 15.08.2024 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia To tynk cementowo-wapienny. Zrobiłem test. Poruszyłem go drobno jak na piasek i dodałem wody. Namieszałem do postaci gęstej pulpy i zalepilem nim dziurę w betonie. Jak woda odparowała to twarde toto jak kiedyś na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts