Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy-wykonawca ...

Recommended Posts

Kierownikowi to chyba dali uprawnienia za uśmiech bez próchnicy

Dobry żart, niestety mam problem. Nie mam zastrzeżen do kierownika jesli chodzi o pilnowanie budowy- był solidny. Jednak " papiery " nie są jego mocną stroną. Szkoda że ujawnił sie z tym tak późno, moglismy sami dopilnować podpisów. Teraz się boję ze w starostwie będą problemy. Już drugi tydzien zwlekam z odniesieniem tych papierów. :oops: :cry:

Kierownik podpisuje i nikt więcej do tego w tym przypadku nie jest potrzebny więc się nie stresuj. Jeśli nikt nic nie nabroił to do snu dziennika czytać nie będą.

Albo jak się nie chce wstydzić do zgłosić ,że zaginął i wypełnić nowy. Tym razem jak Bozia przykazała.

Kierownik podpisuje i nikt więcej do tego w tym przypadku nie jest potrzebny więc się nie stresuj. Jeśli nikt nic nie nabroił to do snu dziennika czytać nie będą.

Albo jak się nie chce wstydzić do zgłosić ,że zaginął i wypełnić nowy. Tym razem jak Bozia przykazała.

Nie wiem czy dobrze rozumiem- kierownik może potwierdzić swoim podpisem dane wykonawcy?

Druga ewentualnosć odpada- chcemy zgłosić zakonczenie budowy w tym roku- ze wzgledu na ten niszczęsny certyfikat energetyczny.

No i do 1 stycznia musimy zwolnić wynajęte mieszkanie.

Nie wiem czy dobrze rozumiem- kierownik może potwierdzić swoim podpisem dane wykonawcy?

Druga ewentualnosć odpada- chcemy zgłosić zakonczenie budowy w tym roku- ze wzgledu na ten niszczęsny certyfikat energetyczny.

Nie. Kierownik nie potwierdza żadnych podpisów wykonawców.

Kierownik skłąda oświadczenie o zakończeniu budowy i koniec.

Ja na jego miejscu jak pisałem wyżej napisałbym zgłoszenie zaginięcia dziennika, wybrał nowy i wypełnił tak jak należy.

Zgodnie z literą prawa czyli wpisy dokonuje KB,projektant, NB,AB,inspektor nadzoru, geodeta, inwestor i na końcu kierownik robót czyli de facto reprezentant wykonawcy z uprawnieniami.

Wstyd, no trudno, moja wina tylko taka, że nie sprawdzalismy czy kierownik sysytematycznioe wypełnia dziennik.

Najwazniejszy problem- jakie jest prawdopodobieństwo, ze dziennik przejdzie w takiej postaci jak jest.

Duże.

Natomiast gdyby trzeba było np. przedłożyć dziennik w sądzie to może być kupa śmiechu niekoniecznie dla KB.