Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOBUDOWA TARASU

Recommended Posts

Witam,mam w planach wypuszczenie tarasu na trzy metry w moim wlasnym domku.Czy musze starac sie o jakies zezwolenie??Domek jest moj,ogrodek jest moj wiec moze nie musze nikogo prosic o pozwolenie?pozdrawiam

To słaby argument. Działki na których budują ludzie też są ich :):) I nawet niektóre drzewa są ich , a muszą mieć pozwolenie na wycinkę :)

a pewno,zepolece!!!ale to nie tak!biurokracja i absurdy!wiaza nam rece a sami je wyciagaja po kaske bo nie wierze,ze takie pozwolenie nic nie kosztuje!!a jak znam zycie to jeszcze moga byc "problemy" wiec krecmy sie w kolko.echhh a ja tylko na stare lata chce sie wygrzewac na tarasie do sloneczka.....i gdzie ta wolnosc????buzka

o jejjj!wiesz co???przeczytalam ten link od Ciebie i wychodzi na to,ze ja tam w tym domu mam 80% rzeczy poza prawem......nie zgloszone lub bez pozwolenia.....o kurcze moze to dotyczy mieszkan panstwowych jakis blokow a nie domow prywatnych???po co ja czytalam ten wykaz??a ile wychodzi,ze musze dokonac zgloszen i pozwolen teraz !!!!aaaaaaaaaaaa

o jejjj!wiesz co???przeczytalam ten link od Ciebie i wychodzi na to,ze ja tam w tym domu mam 80% rzeczy poza prawem......nie zgloszone lub bez pozwolenia.....o kurcze moze to dotyczy mieszkan panstwowych jakis blokow a nie domow prywatnych???po co ja czytalam ten wykaz??a ile wychodzi,ze musze dokonac zgloszen i pozwolen teraz !!!!aaaaaaaaaaaa

Małgosia - co Ty opowiadasz. Masz odbiór domu ?

dobra bo widze,ze nastapilo jakies nieporozumienie

Mieszkam a raczej jestem wlascicielka tego domu od 20stu lat.Dom odebrany wszystko oki.Teraz robie remont tak pod siebie i chce ten taraz okna w dachu ,zmienilam ogrzewanie,dodalam okna zrobilam oczko w ogrodzie....wycielam orzecha i na to wychodzi ,ze zrobilam to bez prawnie.Chyba,ze te przepisy nie dotycza "starych"juz odebranych domow?/Ja nie jestem budowlancem ani tym bardziej prawnikiem wiec zapytalam tak z ciekawosci,bo zaraz jak sie pogoda wyklaruje robie ten taraz i nie mam ochoty na jakies problemy wiec apytalam czy musze miec pozwolenie,a na te zmiany ktore zrobilam nie pytalam i nikt sie nie interesuje jak na razie...ale namieszalam!!dzieki za cierpliwosc

Remontując dom musisz mieć pozwolenia na różne rzeczy. Zgłosznie to nie problem - zgłaszasz i już . Ale np. nowe otwory okienne i zmiana dachu i inne ( w tabeli) musisz mieć pozwolenie. Oczywiście mogą CIę nie złapać ( tak jak z orzechem :):)) ale jak trafisz "życzliwego sąsiada" co doniesie, że remontujesz dach i robisz w nim okna to zabulisz jak za zboże. Dlatego lepiej zrób pozwolenie na to czego jeszcze nie zrobiłaś :):) A to co już zrobiłaś to ja bym nie ruszała :)

a pewno,zepolece!!!ale to nie tak!biurokracja i absurdy!wiaza nam rece (...)....i gdzie ta wolnosc????buzka

Nie zapominaj, że może to również działać na Twoją korzyść. Wyobraź sobie, że sąsiedzi zaczynają się bez przytomności rozbudowywać, stawiać jakieś kurniki, gołębniki i czort wie co. Albo Ci wieżowiec postawią od słonecznej strony.

ps. orzechy też ścinałem, sąsiada się nie bałem, bo to jemu zacieniało :)