Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam dosyć specyficzny problem do rozwiązania/wyjaśnienia w gminie a nie chcę czegoś na starcie popsuć .

najpierw mapka :

http://images31.fotosik.pl/164/f7df50c36ed6311d.jpg

moja działka 606/5 ma służebność do drogi gminnej (na północ) poprzez działkę 606/3.

ale na południu biegnie sobie droga przez dużą ilość działek która nie jest gminna ale na mapce wydanej z WZ widnieje jako KDW - tereny dróg wewnętrznych (przynajmniej tak się zdaje - a napewno jest zaznaczona jako "drogi wewnętrzne"

i kwestia jest taka - na WZ mam (widac na zdjęciu) iż front domu jest od drogi wewnętrznej do której nie mam służebności w akcie - i cały projekt domu został zrobiony tak aby tam był front i jednocześnie wjazd, jednocześnie w WZ mam zapis iż :

"obsługa komunikacyjna - projektowanym zjazdem z drogi wewnętrznej nr. ewid. 606/3 poprzez służebność gruntową do ulicy Kasztanowej" - kasztanowa jest na północy

który kłóci się z linią zabudowy bo przecież nie będę przez pół swojej działki/ogrodu prowadził do garażu komunikacji.

po stronie od której chcę wjeżdżać jest część KDW - dróg wewnętrznych - należy do do prywatnego inwestora - pokazuje to poniższa mapka.

http://images29.fotosik.pl/169/0ba007b6fb327b85.jpg

no i co teraz zrobić?

dłuższa wersja to - dostać zgodę od właściciela działki 606/8 na służebność i następnie wystąpić o zmianę w WZ do gminy

krótsza wersja - jest coś w prawie budowlanym czy innym co mówi iż jeśli jest teren dróg wewnętrznych na prywatnej działce to i tak można przez nią przejeżdżać - i nie ma kłopotu??

https://forum.murator.pl/topic/97485-s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9B%C4%87-gruntowa-a-tereny-dr%C3%B3g-wewn%C4%99trznych/

Ta kreska z trójkątami to nieprzekraczalna linia zabudowy, od pozostałych stron musisz zachować odległości ustawowe od granicy (4 lub 3m) od tej strony nie możesz przekroczyć linii którą wyznaczają budynki istniejące. Natomiast nie musi tam być frontu domu ani wjazdu ( i zgodnie z WZ nie ma być). Jak miałeś służebność na drogę 606/3 to tak wpisali, nie mieli wyboru. O przepisach z punktu 2 nic nie słyszałem, gorzej, jeśli masz już dostęp do drogi gminnej, to jeśli właściciel tej drugiej nie zgodzi się na służebność, to jej nie dostaniesz. Na początek warto wybrać się do gminy, może coś poradzą, ale w grę wchodzi raczej punkt 1 albo zmiana projektu.

Dużo nie pomogę, ale

ustawowe od granicy (4 lub 3m) od tej strony nie możesz przekroczyć linii którą wyznaczają budynki istniejące. Natomiast nie musi tam być frontu domu ani wjazdu ( i zgodnie z WZ nie ma być).

Tu się jednak mylisz

ta linia na mapie ma trójkąty wypełnione na czarno , a nie puste, to oznacza, że jest to obowiązująca linia zabudowy a nie nieprzekraczalna Nieprzekraczalna jest gdy trójkąty są puste, a jak są pełne znaczy się tam ma dom stanąć. Wiem, bo mam obie linie w WZ - jedną dla budynku mieszkalnego - pełne trójkąty= dom ma tam stanąć, a drugą mam nieprzekraczalną dla garażu ( i tu po prostu może , ale nie musi stanąć).

Reszty problemu niestety nie pomogę rozwiązać, bo nie wiem jak :roll:

1. dokładnie - mam w WZ napisane iż przynajmniej 20% elementu budynku (nie pamiętam w tym momencie czy napisane tam jest) "elewacji frontowej" - więc nie piszę tak - musi stanąć na tej lini.

2. 606/3 - jest to taki dlugi pas po lewej stronie mojej działki (doprowadzający do drogi gminnej)

3. mogę się posadowic z budynkiem (garazem) w granicy - dostałem już ze startostwa odstępstwo od warunkow technicznych (bowiem w granicy jest też budynek sąsiada o podobnym przeznaczeniu

4. ale nie to jest problemem - tylko to czy jeśli jest cos takiego jak KDW - teren dróg wewnętrznych - to jeśli sąsiad ma takie przeznaczenie kawałka swojej działki - to mimo iż nie mam ustalonej służebności to i tak mógłbym dojechać do swojej działki (od południa) przez jego działkę (w zakresie obrębu KDW).

najciekawsze jest że fizycznie wszystkie media, cały ruch kołowy i pieszy - idzie własnie przez to KDW sąsiada - tj działkę 606/8 - a nie 606/3 - na której droga fizycznie i tak nie istnieje. i wszystkie domy są frontami do właśnie tej drogi (KDW) 606/8 - i w stosunku do niej ustalili mi "linie obowiązującą zabudowy".

to jest paranoja.

czy mogę na swojej dzialce zaznaczyć (jeśli chodzi ) o warunki komunikacyjne - które się wrysowuje do mapy dla celów zgody na budowę wąską dróżkę idacą faktycznie od drogi od której mam służebność 606/3 - a fizycznie zrobię sobie wjazd od innej strony?

trafiliście aby się kiedyś ktoś do tego przyczepił?

sprawdziłem - mam zwrot w WZ iż przynajmniej 20% elewacji frontowej musi być na lini obiowiązującej zabudowy

- rozumiem to tak iż "elewacja frontowa" oznacza front budynku?

i druga sprawa w WZ w dziale Wymagania dotyczące praw osób trzecich - mam zapis - "zapewnienie dostępu do drogi publicznej - poprzez drogę wewnętrzną. -

rozumiem iż chodzi o to iż kawałek mojej działki wzdłuż południa jest oznaczone na mapie jako wykorzystanie na drogi - czyli chyba KDW - i gmina rząda abym każdemu kto zechce przejechać powinienem ją udostępnić - czyli analogicznie powinien zrobic sąsiad ze swoją drogą wewnętrzną - a co oznacza iż mogę robić wjazd z jego działki ? - ktoś się już z tym spotkał?