Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach lepszy z blachy czy dachowki

Recommended Posts

Alicjantko, przeciwko dachówce w moim przypadku przemawia bardzo fikuśny dach. Domek - w projekcie - jest jak malowanie i z naszym architektem pracowaliśmy nad wizją ostateczną ponad pół roku. Cały urok tego domku może popsuć źle położona dachówka, jako że ten dach można ładnie (i bez przecieków potem) wyprofilować pokryciem właśnie bitumicznym. Przeczytałam trochę artykułów dot. bitumicznych dachówek (nie producentów, bo oni wad nie widzą jakoś) i mam świadomość pewnych wad. Natomiast odpowiednie położenie - tu masz rację oczywiście - i zabezpieczenia pod dachówką są b. ważne dla całości efektu. Mam nadzieję, że wykonawcy podejdą rzetelnie do tego, ale super pewności nie mam. Ostatnio wyczytałam, że są coraz lepsze rodzaje dachówek bitumicznych ( niepalne, "oddychające", z trwałością do 20 lat bez specjalnych zabiegów), ale to chyba życie dopiero pokaże bo żadna 20 lat na dachu jeszcze nie leżała. W okolicach mojej działki letniskowej jest dużo tego typu pokryć i widzę, że wygląda to naprawde nieźle. Mimo to coś mnie jednak w środku gryzie.....

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

byłem ,oglądałem, tak myślałem ,że chodzi ci o ten właśnie domek. tak to prawdziwe cacko. chyba nic nie można było zrobić tam lepiej.

problemem jednak w przypadku dach. októórej mowilismy jest to że taka występuje na co 50 domku. standartem jest na nieszczescie liść jesieni czerwono czarny,który układany jest na pozostałych 49 dachach.

Hej!

Araman zauważ że nie wychyliłem się poza Twoją tolerancję i sposób wyrażania opinii na pewnym poziomie intelektualnym (jak to nazwałeś :smile:) )

Patrząc z lotu ptaka na Polskę widze tysiące domów pokrytych blachą.

I w tym momencie mam jedno małe pytanko ,a mianowicie czy w całej Twojej tolerancji, szacunku i prawie do wyrażania opinii uważasz tych ludzi za skrajnych Debili???

Bo tylko to można odczytać z Twojej barwnej wypowiedzi.

Gdzie się podział Twój szacunek.???

Nie mam nic do wymiany poglądów na liście tylko do słów jakich urzyłeś. Co się tyczy lotu ptaka i tego co tam widać to nie mam pewności gdzie latasz ale w mojej okolicy na wiekszości domów teraz kładą dachówkę. ( okolice Szczecina) Proponuje także polatac trochę nad innymi krajami tymi stojącymi wyżej w rozwoju oraz znacznie niżej od nas Kraje azjatyckie ) tam w wiekszości kładzie sie dachówkę Pomijam Afryke gdzie przeważa cos innego. Miłej podróży i szczęsliwego lądowania

Luśka - ja choć sam mam ceramiczną, nie będę Cię nawracał na nią. Zwróć tylko uwagę, by kolor i kształt pasował do charakteru domu i otoczenia (także sąsiednich domów), to powinno być OK. Mi trochę nie podoba się bitumiczna, bo pachnie mi to domkami amerykańskimi, które nie robiły na mnie wrażania. Na pocieszenie powiem Ci, że widziałem program o zrywaniu dachów przez tornada i najlepiej wypadało ... pokrycie z gontów bitumicznych; lepiej nawet od ciężkiej dachówki ceramicznej.

W kwestii co gdzie się kładzie widać też po rejonach Polski. Wynika to chyba i z ceny i ze zwyczajów (sąsiedzi mają, więc ja też dam - to jest bardzo dobre bo domy "pasują" do siebie).

Kwestie finansowe też są ważne i trzeba to zrozumieć. Niektórzy nie mają wyjścia i dają tańszą rzecz. Zwykle jednak tak bywa, że to co się zaoszczędzi na początku często wyda się po paru latach na wymianę, więc jak kogoś stać już - to lepiej niech bierze lepsze pokrycie.

Gusta są różne i choć nam się nie podoba, to można to powiedzieć, ale po prostu jako swoje zdanie (do tego mamy prawo) - pamiętajmy że możemy kogoś bardzo urazić, a może tylko się nie zrozumieliśmy. Podobał mi się "spór" Alicjanki z Ketiso i to, że został rozwiązany.

Dzięki Frankai. Jasne, że koszty dachu są dość istotną pozycją w budowie i kasa to czynnik determinujący. Ponieważ mój domek to bardzo poważna życiowa decyzja, to nie stać mnie na tanie rozwiązania. W projekcie mam, że może być bitumiczna ale blachodachówka też - konstrukacja jest obliczona na obydwie wersje. Oglądając i blachy i bitumiczną, ta ostatnia dobrze wykonana i w dobranej kolorystyce wygląda naprawde ładniej. Przez 2 lata mieszkałam w Stanach i widziałam typową amerykańską technologie budowy. Więcej zastrzeżeń miałabym do ścian, podłóg i schodów, ale do dachów akurat najmniej. W czasie kiedy tam byłam szalał na Florydzie huragan uroczym imieniem Andrew i z tego co zostało po jego przejściu właściwie ocalały... dachy. Z przejrzanych przeze mnie ofert mam dwie - dachówka fińska PIKIPOIKA ( użytkowanie na ponad 40 lat podobno) oraz niemiecka firmy IKO (ISO 9002). Wyglądają bardzo przyzwoicie. Może ktoś ma bardziej bezpośrednie doświadczenia? Wdzięczna będę ogromnie za opinie. Pzdr

Już kiedyś pisałem o blachach na dachu. Wg mnie, to tylko problem finansowy. Jeśli finanse są szczupłe, to się daje blachodachówkę, lub gont bitumiczny. Jeśli finanse pozwalają - sięga się po dachówkę ceramiczną.

Zawodowo pracuję z blachą, i dlatego mimo szczupłości finansów położyłem dachówkę (wypalaną). Ale to moja decyzja. I jeszcze o jakichś ISO 9002. To znakomity znaczek do mydlenia oczu, najczęściej się to kupuje jak godło np. "Teraz Polska". I nic poza tym.

Osobiście nie mam zamiaru kłaść ani blachy ani dachówki.

Kładę strzechę ale jak to ktoś wcześniej mądrze!!! powiedział (to tylko kwestia kasy )

Mógłbym powiedzieć że w moich stronach dachówką kryją tylko garaże i obory,(nie będe tego mówił bo urażę połowę polski i 80%

ludzi z listy)

Luna_tyk ma rację ISO to pic na wodę fotomontaż - wiem, bo moja firma ma. Na całym, tym interesie najlepiej wychodzą firmy certyfikujące i bardzo przejęci sprawą ludzie wewnątrz firm - tacy współcześni obywatele Piszczyki. Z pewnością poprawiło to trochę wynik firmy (jakość usług), ale zamieszania i picowania (największe picerstwo jest tuż przed i w trakcie audytu) z tym wbród, a podobną poprawę wywołałby sam rynek.

Ketiso,

No to tu oddycham z ulgą, ponieważ tylko dachówka brązowo-herbaciana nazywa się "jesienny liść". Natomiast czerwono czarna nazywa się "rustykalna" i tu mogę się z Tobą zgodzić, że trudno zrobić z niej coś, co nie kłuje w oczy!

Pozdrawiam,

A.

PS "Nawet Ty" oznaczało tu, że nawet tak wymagająca osoba jak Ty :smile:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-03-25 10:23 ]

On 2002-03-25 08:36, Alicjanka wrote:

Ketiso,

No to tu oddycham z ulgą, ponieważ tylko dachówka brązowo-herbaciana nazywa się "jesienny liść". Natomiast czerwono czarna nazywa się "rustykalna" i tu mogę się z Tobą zgodzić, że trudno zrobić z niej coś, co nie kłuje w oczy!

Pozdrawiam,

A.

Alicjanko droga . Powszechnie wiadome jest , że najpiękniejszy kolor dachówki to grafit . Wystarczy jak spojrzysz na dach domu ktory stoi obok Twojego. Pozdrowienia.

Mysle ze macie racje ,ze trzeba takze patrzec na sasiada.Moj ma plot z czerwonego klinkieru i taki sam dach wiec mi nie pozostaje nic innego jak tez zbudowac czerwony plot (beda ze soba polaczone).Mysle wiec ze jak ma to wygladac estetycznie to musi wspolgrac ze soba,wiec moj dach bedzie z dachowki i plot z klinkieru. ja mam jeszcze pewne udogodnienie w tym ze widzialam idetyczny dom jak moj pokryty czerwona dachowka z czerwonym plotem i wyglada to bardzo dobrze. pozdrawiam bienio

On 2002-03-25 11:15, Alicjanka wrote:

Jesli masz "fikuśny" czyli skomplikowany dach ... zostaje gont bitumiczny, który w takich przypadkach nadaje się znakomicie.

Albo plyta falista Onduline. Na dodatek nie potrzeba deskowania, a plyty 95x200cm mozna przyciac na mniejsze wymiary zblizone do dachowki i w efekcie dach podobny jest do pokrytego ceramika! Niestety tylko cztery kolory do wyboru i nie wiem jak z trwaloscia.