Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach lepszy z blachy czy dachowki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Alicjanka.

czasami potoczność nazw bywa myląca. wszyscy w hurtowniach koło w-wy mówią na to liść jesieni.

Mając powyższe na uwadzę gdy usłyszałem tętent to spodziewałem się konia a nie zebry.

Frankai.

dotyczy ISO. firma w której pracowałem poprzednio `dorobiła` się ISO. efektem tego jest to że w papierach i `na zewnątrz` jest wszystko OK.natomiast w rzeczywistości nie zmieniło się nic(jakie my tam z pośpiechu robiliśmy numery na budowach to włosy dęba).Reasumując ,twierdzę,że firmy w Polsce potrafią wszystko sprofanować nawet ISO.

Hej!

• 11 months później...

- jest wiele blachodachowek ktore mozna odroznic od dachowki dopiero jak sie w nie poknie

- nagrzewanie sie poddasza to tylko wynik zle wykonanej izolacji i wentylacji miedzy poszyciem a izolacja

- halas przy blachodachowce nie jest dokuczliwy choc go slychac

- naprezenia rynien i blachodachowki wynikaja z niedokladnego montazu

- koszty porownywalne

- wiezba podobna (ciezar poszycia jest tylko jedna zw ielu skladowych obciazajacych wiezbe)

- co do sasiadow - czy jesli obok stoi "kostka" to tez mam zrobic plaski dach? - brak prawdziwego zagospodarowania przestrzennego to tylko jedno z wielu polskich niechlujstw!

- kupujcie tylko najlepsze produkty - zadnych tanszych substytutow

To ciekawe, z zestawienia toma soyera wynika jasno - choć chyba wbrew intencjom autora - że blacha jest pod każdym względem gorsza od dachówki. To czy trochę gorsza czy dużo gorsza nie ma znaczenia - jeśli cena jest podobna to wybór jest prosty. Na początku planowałem blachę, bo wydawało mi się że przy wszystkich swoich ułomnościach jest znacznie tańsza. Szybko zdanie zmieniłem, z czego bardzo się cieszę.

Pewnie, że dachówka ( oczywiście dobra jakościowo i profesjonalnie ułożona) jest lepsza od blachy , ale ja ze względu na skromny zasób gotówki i brak możliwości "odczekania " roku do wprowadzenie, bo musze szybko tj. w tym roku jesienią , właśnie kupiłam blachę pruszyńskiego- czy bedzie parno latem, tłukło w czasie deszczu okaże się pewnie za rok. postaram się dać 20 wełny , folie i uważam , że ten dach nie będzie moją zmorą i wielką pomyłką, a różnica w koszcie materiału to 4900 za blachę i 9800 za dachówke - często pieniądze narzucają pewne rozwiązania technologiczne i wypada się cieszyć, że wielu jest takich, którzy moga zainwestować w dachówkę , bo jest na pewno ładniejszy ( no chyba, że w jesiennym liściu to podobno nie :smile:.

pingo:

ja bede mial blache ale jeszcze raz:

- kupujcie tylko najlepsze produkty obojetnie czy dachowke czy blachodachowke

technologie trudno porownywac bo sa inne. ale nie warto przesadzac ani z lekkoscia blachy ani z trwaloscia dachowki, ani z gruboscia welny. to "owczy ped" nakrecany przez ... przeciez wiecie.

cel jest jeden - szczelny trwaly dach, a to nie zalezy tylko od RODZAJU poszycia.