Gość Pietka 30.08.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Czy ktoś z Was ma puszczone ciepło z kominka pod podłogą parterowego domu?Zastanawiam się czy nie byłoby to logiczne.Temperatura lepiej by się rozkładała w pomieszczeniu jeżeli dmuchałoby spod podłogi a nie z sufitu , a poza tym przy anemostacie u znajomych widziałem czarną obwódkę z kurzu , która nie wygląda zbyt efektownie.W USA stosują ogrzewanie nadmuchowe i tam właśnie wypatrzyłem kratki w podłodze którędy dostarczano ciepłe powietrze.Działało to idealnie.Nie wiem tylko czy można łatwo zmusić powietrze znad kominka do zawrócenia i pod podłogę.Co o tym myślicie?A może ktoś już tak to zorganizował?Dajcie znać bo niedługo kładę strop wentylowany i może zostawiłbym w nim miejsce na taki system.Dzięki za wszystkie odpowiedzi!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.09.2003 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Nie wiem tylko czy można łatwo zmusić powietrze znad kominka do zawrócenia i pod podłogę.Co o tym myślicie? Bez wentylatora będzie to mało efektywne - musiałaby być duża róznica temperatur pomiędzy komorą w kominku i pomieszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts