pablitoo 05.03.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (...)Przepychanki trwaly pare tygodni i nie dalo sie przeskoczyc wiec moj architekt wpadl na pomysl ze zrobi inny projekt dachu, tak tylko do pozwolenia a wyona sie ten stary projekt. Tak sie tez stalo.(...) Zaba - to jest dla Ciebie najważniejsze - sam to przeciez napisałeś ... i tak zrobiłeś ... Zbudowałeś dach o innej konstrukcji niż masz w wydanym PnB - niewielka różnica ale jest - i nie chodzi o interpretację jaki dach jest czterospadowy a jaki wielospadowy , nie chodzi o analizę prawa budowlanego w tej kwestii - masz inny dach w projekcie , a inny dach na budynku . I to jest fakt bezdyskusyjny - jak będziesz miał kontrolę z PINB podczas odbioru budynku jesteś załatwiony ... I możesz teraz sobie to tłumaczyć jak chcesz , możesz siebie usprawiedliwiać i uspokajać - ale faktu nie zmnienisz nawet interpretując to po swojemu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2335657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Wystarczy wpis do dziennika budowy dokonany przez kierbuda o szczelności szamba - jeżeli jest atest na zbiornik to dobrze - ale być nie musi . Musi być też podana pojemność zbiornika . Szambo zakupiłam łącznie z montażem, więc powinnam zgłosić się do p. x i poprosić o taki certifikat? Ajur Atest na zbiornik powinnaś dostać przy zakupie/montażu - jak go nie dostałaś - upomnij się . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2335691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 05.03.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ok, dzięki Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2335703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (...)Przepychanki trwaly pare tygodni i nie dalo sie przeskoczyc wiec moj architekt wpadl na pomysl ze zrobi inny projekt dachu, tak tylko do pozwolenia a wyona sie ten stary projekt. Tak sie tez stalo.(...) Zaba - to jest dla Ciebie najważniejsze - sam to przeciez napisałeś ... i tak zrobiłeś ... Zbudowałeś dach o innej konstrukcji niż masz w wydanym PnB - niewielka różnica ale jest - i nie chodzi o interpretację jaki dach jest czterospadowy a jaki wielospadowy , nie chodzi o analizę prawa budowlanego w tej kwestii - masz inny dach w projekcie , a inny dach na budynku . I to jest fakt bezdyskusyjny - jak będziesz miał kontrolę z PINB podczas odbioru budynku jesteś załatwiony ... I możesz teraz sobie to tłumaczyć jak chcesz , możesz siebie usprawiedliwiać i uspokajać - ale faktu nie zmnienisz nawet interpretując to po swojemu . Poczytaj sobie co to jest zmiana istotna, co to jest zmaina nieistotna, kiedy musisz robic pozwolenie zamienne, kiedy nie, co to jest dokumentacja powykonawcza itp. a później doradzaj i dyskutuj. Bez elementarnej wiedzy na ten temat nie powinieneś wprowadzać paniki. To, że źle postąpił to podejrzewam, że sam wie bo inaczej nie stworzyłby tego wątku. Moim zdaniem pytanie brzmiało nie " czy jest to dobrze, czy źle" tylko " co mam z tym fantem zrobić" Chyba , że sie myle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2335725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Poczytaj sobie co to jest zmiana istotna, co to jest zmaina nieistotna, kiedy musisz robic pozwolenie zamienne, kiedy nie, co to jest dokumentacja powykonawcza itp. a później doradzaj i dyskutuj. Bez elementarnej wiedzy na ten temat nie powinieneś wprowadzać paniki. To, że źle postąpił to podejrzewam, że sam wie bo inaczej nie stworzyłby tego wątku. Moim zdaniem pytanie brzmiało nie " czy jest to dobrze, czy źle" tylko " co mam z tym fantem zrobić" Chyba , że sie myle. Poczytałem sobie już dużo wcześniej , co to są zmiany istotne i nieistotne i czym one skutkują też wiem , co to jest dokumentacja powykonawcza też / niedawno taką robiłem / etc ... Tak sie tez stalo zmienil projekt ale tylko na rzucie nie robil nowych obliczen do nowego dachu. Teraz stracilem z nim kontakt bo sie z mni poprostu poklocilem o jego podejscie. I pytanie do Was co teraz robic. Dach jest zrobiony ze starym projektem i co dalej? Robic jakas notatke w dzienniku budowy i jak to bedzie przy odbiorze budowy - to jest temat dyskuski i rzeczywiste pytanie autora postu - moje zdanie wyraziłem jasno i wyraźnie i moją intencją było ukazanie co się może stać jak autor tego wynalazku pozostawi sprawę z założeniem "może nie przyjdą" ... Nie sieję paniki - sam autor brał takie rozwiazanie pod uwagę - zawarł je w pierwszym poście tego tematu . Ale być może rzeczywiście moja elemenrtarna wiedza ma się nijak do Twojej ... więc już nie bedę doradzał co ma autor robic , a co nie robić - zdam go na Ciebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2335749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ale być może rzeczywiście moja elemenrtarna wiedza ma się nijak do Twojej ... więc już nie bedę doradzał co ma autor robic , a co nie robić - zdam go na Ciebie ... Nie to było moja intencją. Rozwiązanie moim zdaniem jest jedno. Oswiadczenie projektanta, że jest to zmiana nieistotna, z dołaczonym szkicem zamiennym. Wpis do dziennika o uwzględnieniu zmiany nieistotnej i naniesienie na czerwono do dokumentacji, podpisanie i przekazanie jako dokumentację powykonawczą. Przypominam, że odbiór odbywa się na podstawie dokumentacji powykonawczej, nie PB. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2335844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segars 05.03.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 My też przymierzamy sie do odbioru budowy. I mam pytania do doświadczonych W projekcie dom jest z uzytkowym poddaszem. My budowę rozdzielilismy na dwa etapy. Wykończyliśmy parter. A piętro jest surowe. I będzie najprędzej kończone za 2-3 lata. Co lepiej zrobić: 1. Zmienić sposób użytkowania poddasza na "nieużytkowe", 2. Udawać, że cały dom jest wykończony? 3. Odbiór częściowy? Kierbud namawia do rozw. nr 2 - zakończy, odda dziennik i będzie miał spokój. Czy nie musimy wtedy płacić dodatkowo podatku od powierzchni nieruchomości, która nie wiadomo kiedy będzie wykończona? Kierownik mówi, że przy odbiorze częściowym zawsze przychodzi kontrola i się czepia ;-( Czy jest wtedy termin dokończenia budowy i odbioru całkowitego? Przy rozw nr 1 - co w przypadku wykańczania piętra - nie trzeba będzie ruszać znów wszystkich papierów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2335870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 05.03.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Poczytałem sobie już dużo wcześniej , co to są zmiany istotne i nieistotne i czym one skutkują też wiem , co to jest dokumentacja powykonawcza też / niedawno taką robiłem / etc ... ... Wlasnie ..czym takie zmiany skutkuja ? Tzn jakiej kary mozna sie spodziewac jesli PINB przyjdzie i odkryje zmiany ? Moze takie informacje uspokoja zabe ...a przynajmniej bedzie znal wymiar kary.... pozdrawiam (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Nie to było moja intencją. Tak myślę Rozwiązanie moim zdaniem jest jedno. Oswiadczenie projektanta, że jest to zmiana nieistotna, z dołaczonym szkicem zamiennym. Wpis do dziennika o uwzględnieniu zmiany nieistotnej i naniesienie na czerwono do dokumentacji, podpisanie i przekazanie jako dokumentację powykonawczą. Przypominam, że odbiór odbywa się na podstawie dokumentacji powykonawczej, nie PB. pzdr Za nieistotne odstępstwo od projektu budowlanego można uznać w przypadku dachu: zmiany kąta nachylenia dachu, wysokości kalenicy oraz układu połaci dachowych (uwaga: zmiany te będą nieistotne, jeżeli będą zgodne z wymaganiami planu zagospodarowania przestrzennego lub też decyzji o warunkach zabudowy). Czy tak jest - sprawa jest dyskusyjna w przypadku kolegi Zaba. W przypadku zmiany konstrukcji dachu / zwiększenie ilości połaci / potrzebne będą ponowne obliczenia wytrzymałościowe konstrukcji których kolega Zaba nie ma. Bezwzględnie należy wprowadzić zmiany i wpisy o których kolega budulec pisze - też sie pod tym podpisuję . Podczas takiego rozegrania tej sprawy nawet jak PINB przyczepi się do ilości połaci na Twoim dachu to można będzie interpretować rodzaje dachu na swoja korzyść , natomisat w przypadku rozwiązania sprawy na zasadnie - nic nie robie i czekam - może nie przyjdą - jesteś z góry przegrany . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Wlasnie ..czym takie zmiany skutkuja ? Tzn jakiej kary mozna sie spodziewac jesli PINB przyjdzie i odkryje zmiany ? Moze takie informacje uspokoja zabe ...a przynajmniej bedzie znal wymiar kary.... pozdrawiam (Y) 1000 pln za każde istotne odstępstwo / odnośnie budynków mieszkalnych oczywiście / . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 My też przymierzamy sie do odbioru budowy. I mam pytania do doświadczonych W projekcie dom jest z uzytkowym poddaszem. My budowę rozdzielilismy na dwa etapy. Wykończyliśmy parter. A piętro jest surowe. I będzie najprędzej kończone za 2-3 lata. Co lepiej zrobić: 1. Zmienić sposób użytkowania poddasza na "nieużytkowe", 2. Udawać, że cały dom jest wykończony? 3. Odbiór częściowy? Kierbud namawia do rozw. nr 2 - zakończy, odda dziennik i będzie miał spokój. Czy nie musimy wtedy płacić dodatkowo podatku od powierzchni nieruchomości, która nie wiadomo kiedy będzie wykończona? Kierownik mówi, że przy odbiorze częściowym zawsze przychodzi kontrola i się czepia ;-( Czy jest wtedy termin dokończenia budowy i odbioru całkowitego? Przy rozw nr 1 - co w przypadku wykańczania piętra - nie trzeba będzie ruszać znów wszystkich papierów? Słuchaj kierownika bo dobrze mówi. Wtykończ dom pod wzgledem formalnym tzn. zrób wszystkie balustrady itp. Oddaj dom do użytku w całości. Póxniej mozesz sobie spokojnie wykańczać. Pkt 1 i 3 = potencjalne kłopoty. Podatek będziesz płacił od całości, ale będzie to pewnie jakieś dodatkowe 60 gr/m2 powierzchni rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.03.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Po wybudowaniu domu mój kierownik budowy zabrał potrzebne dokumenty i po 3 tygodniach dostałam pozwolenie na użytkowanie obiektu Kosztowało wszystko razem 850zł. Wiecej żadnych opłat nei ponosiłam. Nikt nie oglądał domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 05.03.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 pablitoo no i to jest konkretna dobra informacja zaba tauzena pod poduszke i mozesz spac spokojnie Zaslyszane... KB - to nie wpisujemy zmian zadnych (do odbioru budynku) INWESTOR - a jak przyjda sprawdza i zobacza niezgodnosci ..? KB - to sie zmiany wstawi pzdr Y Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabahubo 05.03.2008 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ale ja wszystkie obliczenia mam do wybudowanego dachu. Jak starostwo sie przyczepilo o dach to moj architekt zmienil tylko rzut dachu na nowy a obliczenia zostaly do starego. Wiec wszystko jest zrobione zgodnie z obliczeniami wytrzymalosciowymi. No nie jestem samobojca.pablitoo a skad u Ciebie info ze 1000 zlotych za zmiane. Czyli jakbym nic nie robil i by to odkryli to place 1000 i jest ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (...) pablitoo a skad u Ciebie info ze 1000 zlotych za zmiane. Czyli jakbym nic nie robil i by to odkryli to place 1000 i jest ok?? Ha ha ha - nie ma tak lekko - kontrola z PINB - inspektorzy odnotowywują samowolę , nakazują uregulować sprawę - czytaj zalegalizować lub wyburzyć i zbudować wg planu - jak wolisz - i kasują delikwenta na 1 kpln . Oczywiście wówczas nie otrzymujesz decyzji i zezwolenia na zamieszkanie w budynku - jak zalegalizujesz lub przebudujesz - generalnie zlikwidujesz samowolę - wówczas kolejna kontrola i dopiero wtedy decyzja i zezwolenie na zamieszkanie . I jeszcze jedno - kara za nielegalne mieszkanie w domu bez odbioru z PINB - 10 000 pln - takoż nie opłaca się tak mieszkać ... Skąd wiem o stawkach kar ?? - zadzwoń do swojego Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego i zapytaj - zajmie Ci to 20 sek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabahubo 05.03.2008 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 no widze ze masz podejscie troche pesymistyczne. Ale zrobie jak napisal budulec1... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabahubo 05.03.2008 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 i yoric.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (...) pablitoo a skad u Ciebie info ze 1000 zlotych za zmiane. Czyli jakbym nic nie robil i by to odkryli to place 1000 i jest ok?? Ha ha ha - nie ma tak lekko - kontrola z PINB - inspektorzy odnotowywują samowolę , nakazują uregulować sprawę - czytaj zalegalizować lub wyburzyć i zbudować wg planu - jak wolisz - i kasują delikwenta na 1 kpln . Oczywiście wówczas nie otrzymujesz decyzji i zezwolenia na zamieszkanie w budynku - jak zalegalizujesz lub przebudujesz - generalnie zlikwidujesz samowolę - wówczas kolejna kontrola i dopiero wtedy decyzja i zezwolenie na zamieszkanie . I jeszcze jedno - kara za nielegalne mieszkanie w domu bez odbioru z PINB - 10 000 pln - takoż nie opłaca się tak mieszkać ... Skąd wiem o stawkach kar ?? - zadzwoń do swojego Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego i zapytaj - zajmie Ci to 20 sek Ponieważ nie masz ochoty poczytać Prawa Budowlanego to Ci zacytuję, a Ty mi zaznaczysz te miejsca, które potwierdzają Twoją wersję. Zakładam oczywiście, że komsja stwierdza zmiany istotne, co jak wiemy nie jest takie oczywiste, a według naszego założenia wręcz zbedne. " Art. 50. (229) 1. W przypadkach innych niż określone w art. 48 ust. 1 lub w art. 49b ust. 1 właściwy organ wstrzymuje postanowieniem prowadzenie robót budowlanych wykonywanych: 1) bez wymaganego pozwolenia na budowę albo zgłoszenia lub 2) w sposób mogący spowodować zagrożenie bezpieczeństwa ludzi lub mienia bądź zagrożenie środowiska, lub 3) na podstawie zgłoszenia z naruszeniem art. 30 ust. 1, lub 4) w sposób istotnie odbiegający od ustaleń i warunków określonych w pozwoleniu na budowę bądź w przepisach. 2. W postanowieniu o wstrzymaniu robót budowlanych należy: 1) podać przyczynę wstrzymania robót; 2) ustalić wymagania dotyczące niezbędnych zabezpieczeń. 3. W postanowieniu o wstrzymaniu robót budowlanych można nałożyć obowiązek przedstawienia, w terminie 30 dni od dnia doręczenia postanowienia, inwentaryzacji wykonanych robót budowlanych lub odpowiednich ocen technicznych bądź ekspertyz. 4. Postanowienie o wstrzymaniu robót budowlanych traci ważność po upływie 2 miesięcy od dnia doręczenia, chyba że w tym terminie zostanie wydana decyzja, o której mowa w art. 50a pkt 2 albo w art. 51 ust. 1. 5. Na postanowienie o wstrzymaniu robót budowlanych służy zażalenie. Art. 50a. (230) Właściwy organ w przypadku wykonywania robót budowlanych - pomimo wstrzymania ich wykonywania postanowieniem: 1) o którym mowa w art. 48 ust. 2 oraz w art. 49b ust. 2 - nakazuje, w drodze decyzji, rozbiórkę obiektu budowlanego lub jego części; 2) o którym mowa w art. 50 ust. 1 - nakazuje, w drodze decyzji, rozbiórkę części obiektu budowlanego wykonanego po doręczeniu postanowienia albo doprowadzenie obiektu budowlanego do stanu poprzedniego. Art. 51. (231) 1. Przed upływem 2 miesięcy od dnia wydania postanowienia, o którym mowa w art. 50 ust. 1, właściwy organ w drodze decyzji: 1) nakazuje zaniechanie dalszych robót budowlanych bądź rozbiórkę obiektu budowlanego lub jego części, bądź doprowadzenie obiektu do stanu poprzedniego albo 2) nakłada obowiązek wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem, określając termin ich wykonania, albo 3) w przypadku istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę - nakłada, określając termin wykonania, obowiązek sporządzenia i przedstawienia projektu budowlanego zamiennego, uwzględniającego zmiany wynikające z dotychczas wykonanych robót budowlanych oraz - w razie potrzeby - wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem; przepisy dotyczące projektu budowlanego stosuje się odpowiednio do zakresu tych zmian. 2. W przypadku wydania nakazu, o którym mowa w art. 50a pkt 2, decyzje, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, wydaje się po wykonaniu obowiązku określonego w tym nakazie. 3. Po upływie terminu lub na wniosek inwestora, właściwy organ sprawdza wykonanie obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, i wydaje decyzję: 1) o stwierdzeniu wykonania obowiązku albo 2) w przypadku niewykonania obowiązku - nakazującą zaniechanie dalszych robót budowlanych bądź rozbiórkę obiektu lub jego części, bądź doprowadzenie obiektu do stanu poprzedniego. 4. Po upływie terminu lub na wniosek inwestora, właściwy organ sprawdza wykonanie obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, i wydaje decyzję w sprawie zatwierdzenia projektu budowlanego i pozwolenia na wznowienie robót budowlanych albo - jeżeli budowa została zakończona - o zatwierdzeniu projektu budowlanego zamiennego. W decyzji tej nakłada się obowiązek uzyskania decyzji o pozwoleniu na użytkowanie. 5. W przypadku niewykonania w terminie obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, właściwy organ wydaje decyzję nakazującą zaniechanie dalszych robót budowlanych bądź rozbiórkę obiektu lub jego części, bądź doprowadzenie obiektu do stanu poprzedniego. 6. Przepisów ust. 4 i 5 dotyczących pozwolenia na użytkowanie nie stosuje się do robót budowlanych innych niż budowa bądź przebudowa obiektu budowlanego lub jego części. 7. Przepisy ust. 1 pkt 1 i 2 oraz ust. 3 stosuje się odpowiednio, jeżeli roboty budowlane, w przypadkach innych niż określone w art. 48 albo w art. 49b, zostały wykonane w sposób, o którym mowa w art. 50 ust. 1." Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ponieważ nie masz ochoty poczytać Prawa Budowlanego to Ci zacytuję, a Ty mi zaznaczysz te miejsca, które potwierdzają Twoją wersję. Zakładam oczywiście, że komsja stwierdza zmiany istotne, co jak wiemy nie jest takie oczywiste, a według naszego założenia wręcz zbedne. Ponieważ ja nie mam zamiaru czytać Prawa Budowlanego - a ty nie masz zamiaru czytać tego co ja piszę - streszczę ci w skrócie : mój poprzedni post odnosi się do sytuacji gdy kolega nic nie robi i czeka z nadzieją iż kontrola nie przyjdzie ... " skad u Ciebie info ze 1000 zlotych za zmiane. Czyli jakbym nic nie robil i by to odkryli to place 1000 i jest ok??" - konkretnie do tego akapitu - kto go napisał - sprawdź sobie ... Możesz jeszcze zacytować więcej punktów i artykułów czy akapitów suchego tekstu - i interpretować je jak chcesz - ale napisz czy choć raz brałeś udział w takim postępowaniu - ja brałem - i zapewniam Cie - rzeczywistoiść jest bardziej prozaiczna od Twojej suchej litery prawa . Ale po co ta dyskusja - przecież Ty wiesz lepiej ... - zacytuj jeszcze coś - please ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ale napisz czy choć raz brałeś udział w takim postępowaniu - ja brałem - i zapewniam Cie - rzeczywistoiść jest bardziej prozaiczna od Twojej suchej litery prawa . Wielokrotnie. Rzeczywistość jest prozaiczna. Przy Twojej znajomości prawa budowlanego Ale po co ta dyskusja - przecież Ty wiesz lepiej ... - zacytuj jeszcze coś - please ... Przynjamniej starałem sie odpowiadać merytorycznie z odwołaniem do odpowiednich ustaw, Ty powoływałeś się na jakieś telefony do wyimaginowanych urzędników. Rozumiem, że to oznacza koniec dyskusji, przynajmniej z mojej strony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97500-kto-ma-odebrana-budowe/page/4/#findComment-2336734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts