pablitoo 05.03.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (...)Przepychanki trwaly pare tygodni i nie dalo sie przeskoczyc wiec moj architekt wpadl na pomysl ze zrobi inny projekt dachu, tak tylko do pozwolenia a wyona sie ten stary projekt. Tak sie tez stalo.(...) Zaba - to jest dla Ciebie najważniejsze - sam to przeciez napisałeś ... i tak zrobiłeś ... Zbudowałeś dach o innej konstrukcji niż masz w wydanym PnB - niewielka różnica ale jest - i nie chodzi o interpretację jaki dach jest czterospadowy a jaki wielospadowy , nie chodzi o analizę prawa budowlanego w tej kwestii - masz inny dach w projekcie , a inny dach na budynku . I to jest fakt bezdyskusyjny - jak będziesz miał kontrolę z PINB podczas odbioru budynku jesteś załatwiony ... I możesz teraz sobie to tłumaczyć jak chcesz , możesz siebie usprawiedliwiać i uspokajać - ale faktu nie zmnienisz nawet interpretując to po swojemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Wystarczy wpis do dziennika budowy dokonany przez kierbuda o szczelności szamba - jeżeli jest atest na zbiornik to dobrze - ale być nie musi . Musi być też podana pojemność zbiornika . Szambo zakupiłam łącznie z montażem, więc powinnam zgłosić się do p. x i poprosić o taki certifikat? Ajur Atest na zbiornik powinnaś dostać przy zakupie/montażu - jak go nie dostałaś - upomnij się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 05.03.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ok, dzięki Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (...)Przepychanki trwaly pare tygodni i nie dalo sie przeskoczyc wiec moj architekt wpadl na pomysl ze zrobi inny projekt dachu, tak tylko do pozwolenia a wyona sie ten stary projekt. Tak sie tez stalo.(...) Zaba - to jest dla Ciebie najważniejsze - sam to przeciez napisałeś ... i tak zrobiłeś ... Zbudowałeś dach o innej konstrukcji niż masz w wydanym PnB - niewielka różnica ale jest - i nie chodzi o interpretację jaki dach jest czterospadowy a jaki wielospadowy , nie chodzi o analizę prawa budowlanego w tej kwestii - masz inny dach w projekcie , a inny dach na budynku . I to jest fakt bezdyskusyjny - jak będziesz miał kontrolę z PINB podczas odbioru budynku jesteś załatwiony ... I możesz teraz sobie to tłumaczyć jak chcesz , możesz siebie usprawiedliwiać i uspokajać - ale faktu nie zmnienisz nawet interpretując to po swojemu . Poczytaj sobie co to jest zmiana istotna, co to jest zmaina nieistotna, kiedy musisz robic pozwolenie zamienne, kiedy nie, co to jest dokumentacja powykonawcza itp. a później doradzaj i dyskutuj. Bez elementarnej wiedzy na ten temat nie powinieneś wprowadzać paniki. To, że źle postąpił to podejrzewam, że sam wie bo inaczej nie stworzyłby tego wątku. Moim zdaniem pytanie brzmiało nie " czy jest to dobrze, czy źle" tylko " co mam z tym fantem zrobić" Chyba , że sie myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Poczytaj sobie co to jest zmiana istotna, co to jest zmaina nieistotna, kiedy musisz robic pozwolenie zamienne, kiedy nie, co to jest dokumentacja powykonawcza itp. a później doradzaj i dyskutuj. Bez elementarnej wiedzy na ten temat nie powinieneś wprowadzać paniki. To, że źle postąpił to podejrzewam, że sam wie bo inaczej nie stworzyłby tego wątku. Moim zdaniem pytanie brzmiało nie " czy jest to dobrze, czy źle" tylko " co mam z tym fantem zrobić" Chyba , że sie myle. Poczytałem sobie już dużo wcześniej , co to są zmiany istotne i nieistotne i czym one skutkują też wiem , co to jest dokumentacja powykonawcza też / niedawno taką robiłem / etc ... Tak sie tez stalo zmienil projekt ale tylko na rzucie nie robil nowych obliczen do nowego dachu. Teraz stracilem z nim kontakt bo sie z mni poprostu poklocilem o jego podejscie. I pytanie do Was co teraz robic. Dach jest zrobiony ze starym projektem i co dalej? Robic jakas notatke w dzienniku budowy i jak to bedzie przy odbiorze budowy - to jest temat dyskuski i rzeczywiste pytanie autora postu - moje zdanie wyraziłem jasno i wyraźnie i moją intencją było ukazanie co się może stać jak autor tego wynalazku pozostawi sprawę z założeniem "może nie przyjdą" ... Nie sieję paniki - sam autor brał takie rozwiazanie pod uwagę - zawarł je w pierwszym poście tego tematu . Ale być może rzeczywiście moja elemenrtarna wiedza ma się nijak do Twojej ... więc już nie bedę doradzał co ma autor robic , a co nie robić - zdam go na Ciebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ale być może rzeczywiście moja elemenrtarna wiedza ma się nijak do Twojej ... więc już nie bedę doradzał co ma autor robic , a co nie robić - zdam go na Ciebie ... Nie to było moja intencją. Rozwiązanie moim zdaniem jest jedno. Oswiadczenie projektanta, że jest to zmiana nieistotna, z dołaczonym szkicem zamiennym. Wpis do dziennika o uwzględnieniu zmiany nieistotnej i naniesienie na czerwono do dokumentacji, podpisanie i przekazanie jako dokumentację powykonawczą. Przypominam, że odbiór odbywa się na podstawie dokumentacji powykonawczej, nie PB. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segars 05.03.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 My też przymierzamy sie do odbioru budowy. I mam pytania do doświadczonych W projekcie dom jest z uzytkowym poddaszem. My budowę rozdzielilismy na dwa etapy. Wykończyliśmy parter. A piętro jest surowe. I będzie najprędzej kończone za 2-3 lata. Co lepiej zrobić: 1. Zmienić sposób użytkowania poddasza na "nieużytkowe", 2. Udawać, że cały dom jest wykończony? 3. Odbiór częściowy? Kierbud namawia do rozw. nr 2 - zakończy, odda dziennik i będzie miał spokój. Czy nie musimy wtedy płacić dodatkowo podatku od powierzchni nieruchomości, która nie wiadomo kiedy będzie wykończona? Kierownik mówi, że przy odbiorze częściowym zawsze przychodzi kontrola i się czepia ;-( Czy jest wtedy termin dokończenia budowy i odbioru całkowitego? Przy rozw nr 1 - co w przypadku wykańczania piętra - nie trzeba będzie ruszać znów wszystkich papierów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 05.03.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Poczytałem sobie już dużo wcześniej , co to są zmiany istotne i nieistotne i czym one skutkują też wiem , co to jest dokumentacja powykonawcza też / niedawno taką robiłem / etc ... ... Wlasnie ..czym takie zmiany skutkuja ? Tzn jakiej kary mozna sie spodziewac jesli PINB przyjdzie i odkryje zmiany ? Moze takie informacje uspokoja zabe ...a przynajmniej bedzie znal wymiar kary.... pozdrawiam (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Nie to było moja intencją. Tak myślę Rozwiązanie moim zdaniem jest jedno. Oswiadczenie projektanta, że jest to zmiana nieistotna, z dołaczonym szkicem zamiennym. Wpis do dziennika o uwzględnieniu zmiany nieistotnej i naniesienie na czerwono do dokumentacji, podpisanie i przekazanie jako dokumentację powykonawczą. Przypominam, że odbiór odbywa się na podstawie dokumentacji powykonawczej, nie PB. pzdr Za nieistotne odstępstwo od projektu budowlanego można uznać w przypadku dachu: zmiany kąta nachylenia dachu, wysokości kalenicy oraz układu połaci dachowych (uwaga: zmiany te będą nieistotne, jeżeli będą zgodne z wymaganiami planu zagospodarowania przestrzennego lub też decyzji o warunkach zabudowy). Czy tak jest - sprawa jest dyskusyjna w przypadku kolegi Zaba. W przypadku zmiany konstrukcji dachu / zwiększenie ilości połaci / potrzebne będą ponowne obliczenia wytrzymałościowe konstrukcji których kolega Zaba nie ma. Bezwzględnie należy wprowadzić zmiany i wpisy o których kolega budulec pisze - też sie pod tym podpisuję . Podczas takiego rozegrania tej sprawy nawet jak PINB przyczepi się do ilości połaci na Twoim dachu to można będzie interpretować rodzaje dachu na swoja korzyść , natomisat w przypadku rozwiązania sprawy na zasadnie - nic nie robie i czekam - może nie przyjdą - jesteś z góry przegrany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Wlasnie ..czym takie zmiany skutkuja ? Tzn jakiej kary mozna sie spodziewac jesli PINB przyjdzie i odkryje zmiany ? Moze takie informacje uspokoja zabe ...a przynajmniej bedzie znal wymiar kary.... pozdrawiam (Y) 1000 pln za każde istotne odstępstwo / odnośnie budynków mieszkalnych oczywiście / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 My też przymierzamy sie do odbioru budowy. I mam pytania do doświadczonych W projekcie dom jest z uzytkowym poddaszem. My budowę rozdzielilismy na dwa etapy. Wykończyliśmy parter. A piętro jest surowe. I będzie najprędzej kończone za 2-3 lata. Co lepiej zrobić: 1. Zmienić sposób użytkowania poddasza na "nieużytkowe", 2. Udawać, że cały dom jest wykończony? 3. Odbiór częściowy? Kierbud namawia do rozw. nr 2 - zakończy, odda dziennik i będzie miał spokój. Czy nie musimy wtedy płacić dodatkowo podatku od powierzchni nieruchomości, która nie wiadomo kiedy będzie wykończona? Kierownik mówi, że przy odbiorze częściowym zawsze przychodzi kontrola i się czepia ;-( Czy jest wtedy termin dokończenia budowy i odbioru całkowitego? Przy rozw nr 1 - co w przypadku wykańczania piętra - nie trzeba będzie ruszać znów wszystkich papierów? Słuchaj kierownika bo dobrze mówi. Wtykończ dom pod wzgledem formalnym tzn. zrób wszystkie balustrady itp. Oddaj dom do użytku w całości. Póxniej mozesz sobie spokojnie wykańczać. Pkt 1 i 3 = potencjalne kłopoty. Podatek będziesz płacił od całości, ale będzie to pewnie jakieś dodatkowe 60 gr/m2 powierzchni rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.03.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Po wybudowaniu domu mój kierownik budowy zabrał potrzebne dokumenty i po 3 tygodniach dostałam pozwolenie na użytkowanie obiektu Kosztowało wszystko razem 850zł. Wiecej żadnych opłat nei ponosiłam. Nikt nie oglądał domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 05.03.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 pablitoo no i to jest konkretna dobra informacja zaba tauzena pod poduszke i mozesz spac spokojnie Zaslyszane... KB - to nie wpisujemy zmian zadnych (do odbioru budynku) INWESTOR - a jak przyjda sprawdza i zobacza niezgodnosci ..? KB - to sie zmiany wstawi pzdr Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabahubo 05.03.2008 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ale ja wszystkie obliczenia mam do wybudowanego dachu. Jak starostwo sie przyczepilo o dach to moj architekt zmienil tylko rzut dachu na nowy a obliczenia zostaly do starego. Wiec wszystko jest zrobione zgodnie z obliczeniami wytrzymalosciowymi. No nie jestem samobojca.pablitoo a skad u Ciebie info ze 1000 zlotych za zmiane. Czyli jakbym nic nie robil i by to odkryli to place 1000 i jest ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (...) pablitoo a skad u Ciebie info ze 1000 zlotych za zmiane. Czyli jakbym nic nie robil i by to odkryli to place 1000 i jest ok?? Ha ha ha - nie ma tak lekko - kontrola z PINB - inspektorzy odnotowywują samowolę , nakazują uregulować sprawę - czytaj zalegalizować lub wyburzyć i zbudować wg planu - jak wolisz - i kasują delikwenta na 1 kpln . Oczywiście wówczas nie otrzymujesz decyzji i zezwolenia na zamieszkanie w budynku - jak zalegalizujesz lub przebudujesz - generalnie zlikwidujesz samowolę - wówczas kolejna kontrola i dopiero wtedy decyzja i zezwolenie na zamieszkanie . I jeszcze jedno - kara za nielegalne mieszkanie w domu bez odbioru z PINB - 10 000 pln - takoż nie opłaca się tak mieszkać ... Skąd wiem o stawkach kar ?? - zadzwoń do swojego Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego i zapytaj - zajmie Ci to 20 sek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabahubo 05.03.2008 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 no widze ze masz podejscie troche pesymistyczne. Ale zrobie jak napisal budulec1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabahubo 05.03.2008 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 i yoric.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (...) pablitoo a skad u Ciebie info ze 1000 zlotych za zmiane. Czyli jakbym nic nie robil i by to odkryli to place 1000 i jest ok?? Ha ha ha - nie ma tak lekko - kontrola z PINB - inspektorzy odnotowywują samowolę , nakazują uregulować sprawę - czytaj zalegalizować lub wyburzyć i zbudować wg planu - jak wolisz - i kasują delikwenta na 1 kpln . Oczywiście wówczas nie otrzymujesz decyzji i zezwolenia na zamieszkanie w budynku - jak zalegalizujesz lub przebudujesz - generalnie zlikwidujesz samowolę - wówczas kolejna kontrola i dopiero wtedy decyzja i zezwolenie na zamieszkanie . I jeszcze jedno - kara za nielegalne mieszkanie w domu bez odbioru z PINB - 10 000 pln - takoż nie opłaca się tak mieszkać ... Skąd wiem o stawkach kar ?? - zadzwoń do swojego Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego i zapytaj - zajmie Ci to 20 sek Ponieważ nie masz ochoty poczytać Prawa Budowlanego to Ci zacytuję, a Ty mi zaznaczysz te miejsca, które potwierdzają Twoją wersję. Zakładam oczywiście, że komsja stwierdza zmiany istotne, co jak wiemy nie jest takie oczywiste, a według naszego założenia wręcz zbedne. " Art. 50. (229) 1. W przypadkach innych niż określone w art. 48 ust. 1 lub w art. 49b ust. 1 właściwy organ wstrzymuje postanowieniem prowadzenie robót budowlanych wykonywanych: 1) bez wymaganego pozwolenia na budowę albo zgłoszenia lub 2) w sposób mogący spowodować zagrożenie bezpieczeństwa ludzi lub mienia bądź zagrożenie środowiska, lub 3) na podstawie zgłoszenia z naruszeniem art. 30 ust. 1, lub 4) w sposób istotnie odbiegający od ustaleń i warunków określonych w pozwoleniu na budowę bądź w przepisach. 2. W postanowieniu o wstrzymaniu robót budowlanych należy: 1) podać przyczynę wstrzymania robót; 2) ustalić wymagania dotyczące niezbędnych zabezpieczeń. 3. W postanowieniu o wstrzymaniu robót budowlanych można nałożyć obowiązek przedstawienia, w terminie 30 dni od dnia doręczenia postanowienia, inwentaryzacji wykonanych robót budowlanych lub odpowiednich ocen technicznych bądź ekspertyz. 4. Postanowienie o wstrzymaniu robót budowlanych traci ważność po upływie 2 miesięcy od dnia doręczenia, chyba że w tym terminie zostanie wydana decyzja, o której mowa w art. 50a pkt 2 albo w art. 51 ust. 1. 5. Na postanowienie o wstrzymaniu robót budowlanych służy zażalenie. Art. 50a. (230) Właściwy organ w przypadku wykonywania robót budowlanych - pomimo wstrzymania ich wykonywania postanowieniem: 1) o którym mowa w art. 48 ust. 2 oraz w art. 49b ust. 2 - nakazuje, w drodze decyzji, rozbiórkę obiektu budowlanego lub jego części; 2) o którym mowa w art. 50 ust. 1 - nakazuje, w drodze decyzji, rozbiórkę części obiektu budowlanego wykonanego po doręczeniu postanowienia albo doprowadzenie obiektu budowlanego do stanu poprzedniego. Art. 51. (231) 1. Przed upływem 2 miesięcy od dnia wydania postanowienia, o którym mowa w art. 50 ust. 1, właściwy organ w drodze decyzji: 1) nakazuje zaniechanie dalszych robót budowlanych bądź rozbiórkę obiektu budowlanego lub jego części, bądź doprowadzenie obiektu do stanu poprzedniego albo 2) nakłada obowiązek wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem, określając termin ich wykonania, albo 3) w przypadku istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę - nakłada, określając termin wykonania, obowiązek sporządzenia i przedstawienia projektu budowlanego zamiennego, uwzględniającego zmiany wynikające z dotychczas wykonanych robót budowlanych oraz - w razie potrzeby - wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem; przepisy dotyczące projektu budowlanego stosuje się odpowiednio do zakresu tych zmian. 2. W przypadku wydania nakazu, o którym mowa w art. 50a pkt 2, decyzje, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, wydaje się po wykonaniu obowiązku określonego w tym nakazie. 3. Po upływie terminu lub na wniosek inwestora, właściwy organ sprawdza wykonanie obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, i wydaje decyzję: 1) o stwierdzeniu wykonania obowiązku albo 2) w przypadku niewykonania obowiązku - nakazującą zaniechanie dalszych robót budowlanych bądź rozbiórkę obiektu lub jego części, bądź doprowadzenie obiektu do stanu poprzedniego. 4. Po upływie terminu lub na wniosek inwestora, właściwy organ sprawdza wykonanie obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, i wydaje decyzję w sprawie zatwierdzenia projektu budowlanego i pozwolenia na wznowienie robót budowlanych albo - jeżeli budowa została zakończona - o zatwierdzeniu projektu budowlanego zamiennego. W decyzji tej nakłada się obowiązek uzyskania decyzji o pozwoleniu na użytkowanie. 5. W przypadku niewykonania w terminie obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, właściwy organ wydaje decyzję nakazującą zaniechanie dalszych robót budowlanych bądź rozbiórkę obiektu lub jego części, bądź doprowadzenie obiektu do stanu poprzedniego. 6. Przepisów ust. 4 i 5 dotyczących pozwolenia na użytkowanie nie stosuje się do robót budowlanych innych niż budowa bądź przebudowa obiektu budowlanego lub jego części. 7. Przepisy ust. 1 pkt 1 i 2 oraz ust. 3 stosuje się odpowiednio, jeżeli roboty budowlane, w przypadkach innych niż określone w art. 48 albo w art. 49b, zostały wykonane w sposób, o którym mowa w art. 50 ust. 1." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.03.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ponieważ nie masz ochoty poczytać Prawa Budowlanego to Ci zacytuję, a Ty mi zaznaczysz te miejsca, które potwierdzają Twoją wersję. Zakładam oczywiście, że komsja stwierdza zmiany istotne, co jak wiemy nie jest takie oczywiste, a według naszego założenia wręcz zbedne. Ponieważ ja nie mam zamiaru czytać Prawa Budowlanego - a ty nie masz zamiaru czytać tego co ja piszę - streszczę ci w skrócie : mój poprzedni post odnosi się do sytuacji gdy kolega nic nie robi i czeka z nadzieją iż kontrola nie przyjdzie ... " skad u Ciebie info ze 1000 zlotych za zmiane. Czyli jakbym nic nie robil i by to odkryli to place 1000 i jest ok??" - konkretnie do tego akapitu - kto go napisał - sprawdź sobie ... Możesz jeszcze zacytować więcej punktów i artykułów czy akapitów suchego tekstu - i interpretować je jak chcesz - ale napisz czy choć raz brałeś udział w takim postępowaniu - ja brałem - i zapewniam Cie - rzeczywistoiść jest bardziej prozaiczna od Twojej suchej litery prawa . Ale po co ta dyskusja - przecież Ty wiesz lepiej ... - zacytuj jeszcze coś - please ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 05.03.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ale napisz czy choć raz brałeś udział w takim postępowaniu - ja brałem - i zapewniam Cie - rzeczywistoiść jest bardziej prozaiczna od Twojej suchej litery prawa . Wielokrotnie. Rzeczywistość jest prozaiczna. Przy Twojej znajomości prawa budowlanego Ale po co ta dyskusja - przecież Ty wiesz lepiej ... - zacytuj jeszcze coś - please ... Przynjamniej starałem sie odpowiadać merytorycznie z odwołaniem do odpowiednich ustaw, Ty powoływałeś się na jakieś telefony do wyimaginowanych urzędników. Rozumiem, że to oznacza koniec dyskusji, przynajmniej z mojej strony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts