Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto ma odebrana budowe

Recommended Posts

do budulec1

moim zdaniem pablitoo ma rację. Oprócz prawa budowlanego są jeszcze różnego rodzaju rozporządzenia i uchwały. Za każdy błąd PINB może nałożyć mandat (czy 1000 to nie wiem, w ubiegłym roku u mnieto było 500, ale mogło się coś zmienić). Czyli liczba odstępstw x 1000 zł = to może dużo kosztować, a do tego należy faktycznie doprowadzić do stanu odpowiedniego (rozbiórka i budowa od nowa) lub zalegalizować samowolę, co może kosztować do 50 kpln.

Ale nie popadajmy w obłęd. Zaba faktycznie powinien skontaktować się z PINB i po ludzku pogadać jak to załatwić, czy ich zdaniem to jest istotna zmiana czy nie. Wszędzie pracują ludzie i nie muszę to być upierdliwcy. Ja za swoją legalizację samowoli (nie licząc niezbędnej dokumentacji) nie zapłaciłem nawet 1 zł.

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do budulec1

moim zdaniem pablitoo ma rację. Oprócz prawa budowlanego są jeszcze różnego rodzaju rozporządzenia i uchwały. Za każdy błąd PINB może nałożyć mandat (czy 1000 to nie wiem, w ubiegłym roku u mnieto było 500, ale mogło się coś zmienić). Czyli liczba odstępstw x 1000 zł = to może dużo kosztować, a do tego należy faktycznie doprowadzić do stanu odpowiedniego (rozbiórka i budowa od nowa) lub zalegalizować samowolę, co może kosztować do 50 kpln.

Ale nie popadajmy w obłęd. Zaba faktycznie powinien skontaktować się z PINB i po ludzku pogadać jak to załatwić, czy ich zdaniem to jest istotna zmiana czy nie. Wszędzie pracują ludzie i nie muszę to być upierdliwcy. Ja za swoją legalizację samowoli (nie licząc niezbędnej dokumentacji) nie zapłaciłem nawet 1 zł.

a miałem się już nie odzywać.

następny znawca prawa budowlanego.

Powołujesz się na par. 59 (oczywiście Ty nawet niewiedziałeś, że to co piszesz reguluje par59) a nie wiesz czemu on służy :o i kiedy się go stosuje.

Czy wiesz co to jest samowola?

budulec1

spokojnie , bez nerwów, znawcą nie jestem, ale samowolę legalizowałem i mieszkam w tej chwili legalnie, więc jakieś doświadczenie mam.

"Przepisy prawa budowlanego nie zawierają precyzyjnej definicji samowoli budowlanej. Przyjmuje się jednak, że samowolą budowlaną jest każde naruszenie ustawy Prawo budowlane. Nie chodzi tutaj zatem wyłącznie o wybudowanie np. domu w ogóle bez pozwolenia na budowę. Samowolą będzie bowiem również już samo przystąpienie do robót budowlanych bez pozwolenia lub wprowadzenie istotniejszych zmian w projekcie, w czasie wykonywania robót budowlanych. Za samowolę budowlaną jest również uznawane prowadzenie robót budowlanych bez kierownika budowy lub bez dziennika budowy oraz prowadzenie robót budowlanych niezgodnie z zasadami sztuki budowlanej. Niedopuszczalne jest również użytkowanie budynku bez zgody nadzoru budowlanego lub zmiana sposobu uż

ytkowania budynku bez pozwolenia, czyli np. zrobienie zakładu krawieckiego z budynku mieszkalnego lub warsztatu stolarskiego z cukierni."

Lepiej chyba wcześniej się upewnić z czym mamy do czynienia, niż spokojnbie siedzieć, a później dostać w dupę bo jakiś urzędnik dojdzie do wniosku, że taka zmiana dachu to samowola.

Zaba

najlepiej zadzwoń lub przejdź się do PINB, bo tutaj i tak nikt nie da ci gwarancji na swoje twierdzenia.

a miałem się już nie odzywać.

następny znawca prawa budowlanego.

Powołujesz się na par. 59 (oczywiście Ty nawet niewiedziałeś, że to co piszesz reguluje par59) a nie wiesz czemu on służy :o i kiedy się go stosuje.

Czy wiesz co to jest samowola?

Ależ przecież nie ma o czym dyskutować - przecież jedynym znawcą prawa budowlanego jesteś Ty ...No i skoro brałeś udział tak wiele razy w takich postępowaniach to tylko respect ...

Szkoda tylko że jak ja uczestniczyłem w takim przewodzie to rzeczywistośc miała sie zgoła inaczej ... - no ale cóż - widocznie moja rzeczywistość jest inna ...

- hehhhh 8)

grzechk a powiedz jak ty zalegalizowales samowole i na czym ta samowola polegala?

Zaba - toTy nie wiesz ?? - nie przeczytałeś wnikliwie wszystkich aktów prawnych i akapitów cytowanego tutaj Prawa Budowlanego ?? Przecież to jest jedyna i niepodważalna prawda ... / choć jak życie pokazuje tych prawd to jest jeszcze kilka ... /

zaba&hubo

u mnie to zupełnie inna historia, bo mam dom zbudowany w latach 90-tych. W ubiegłym roku prezydent wydał rozporzadzenie o legalizacji budynków, które będą spełniały określone warunki. Większość tych warunków naciągnąłem, ale się udało.

U ciebie to zupełnie inna sprawa. Ja nie moge dać ci jednej prwdziwej recepty, bo jej nie znam. Chodzi mi raczej o to, żeby się nie bać i rozmawiać z ludźmi, ktorzy decydują (stawiają pieczątki). Ja bałem sie jak jasna choler, bo wizja rozbiórki domu lub wysokich kar wcale mi się nie uśmiechała. Poszedłem jednak osobiście do PINB i pogadałem z człowiekiem, który odbługiwał mój teren. Dowiedziałem się jak oni podchodza do takich tematów, jakie mozna zastosowac rozwiązania itp. (oczywiście bez podawanie nazwiska mojego, adresu). Facet poradził mi co załatwić, w jakiej kolejności.

Jak przyjachali skontrolować dom, to była raczej formalność, niz szukanie dziury w całym. Mięli kilka uwag co trzeba poprawić. Na rzeczy, których najbardziej się obawiałem wogóle nie zwrócili uwagi. Jakby chcięli, to mieliby się do czego przyczepić. Nie dali żadnego mandatu, ja nie dałem też żadnej łapówki. Wszyscy są ludźmi, ze wszyskimi można pogadać, poradzić się. Nie każdy mysli o tym, żeby kogoś udupić.

Myślę, że powinieneś porozmawiać z ludźmi z PINB (może to zrobić również niezależnie twój Kierbud). Na forum, pomimo naklepszych intencji, nikt nie zapewni ci, że będzie tak jak mówi, nawet cytując paragrafy.

do budulec1:

a może ty jesteś Powiatowym Inspektorem Nadzoru w mieście gdzie buduje się zaba&hubo. Jeżeli tak to chyba klepniesz pieczątkę. Wiesz, tak przez sympatię do forumowiczów.

pablitoo wez nie dyskutuj albo zmien forum jak ci kilka osob mowi ze jestes brzydki to jestes i juz sie nie wypowiadaj w tym watku..

Wybacz kolego - nie chciałem Cię urazić moimi spostrzeżeniami - to po pierwsze.

Chciałem Ci unaocznić co sie stanie jak nie zareagujesz odpowiednio w Twoim problemie - jak tego nie widzisz to Twój problem - to po drugie

A po trzecie - nie Ty mi bedziesz mówił co mam pisać i gdzie - przeczytaj ten wątek od poczatku wnikliwie i spróbuj zrozumieć co Ci inni wypowiadajacy się w temacie radzili - szczególnie na poczatku wątku ...

Po czwarte - byłem świadkiem i uczestnikiem bardzo podobnej sprawy i znam z autopsji podejście inspektorów i ich interpretację prawa budowlanego - i nikt mi nie bedzie wmawiał cytujac paragrafy jak jest a raczej jak być powinno - ale jak Ty nie potrafisz tego zrozumieć to Twój problem - nie ja zbudowałem dach niezgodnie z projektem i wydanymi warunkami zabudowy tylko Ty - i to jest Twój problem nie mój .

Kolega grzechk podał Ci najrozsądniejszy sposób w jaki możesz się dowiedzieć na co i jak Twój problem widzą inspektorzy PINB - po prostu zadzwoń do nich i zapytaj - nie ma co demonizować Nadzoru - tam też pracują ludzie którzy naprawdę służą pomocą - sposób który również ja Ci proponowałem - ale został on obśmiany przez cytującego akapity prawa budowlanego ...

Przecież działasz w dobrej wierze - chcesz zalegalizować twój problem lub rozwiązać go zgodnie z prawem - nikt tam Cię nie zje ani nie zniszczy - a dowiesz się duzo pożytecznych rzeczy ...

My też przymierzamy sie do odbioru budowy.

I mam pytania do doświadczonych ;-)

W projekcie dom jest z uzytkowym poddaszem. My budowę rozdzielilismy na dwa etapy. Wykończyliśmy parter. A piętro jest surowe. I będzie najprędzej kończone za 2-3 lata.

Co lepiej zrobić:

1. Zmienić sposób użytkowania poddasza na "nieużytkowe",

2. Udawać, że cały dom jest wykończony?

3. Odbiór częściowy?

Kierbud namawia do rozw. nr 2 - zakończy, odda dziennik i będzie miał spokój. Czy nie musimy wtedy płacić dodatkowo podatku od powierzchni nieruchomości, która nie wiadomo kiedy będzie wykończona?

Kierownik mówi, że przy odbiorze częściowym zawsze przychodzi kontrola i się czepia ;-( Czy jest wtedy termin dokończenia budowy i odbioru całkowitego?

Przy rozw nr 1 - co w przypadku wykańczania piętra - nie trzeba będzie ruszać znów wszystkich papierów?

Słuchaj kierownika bo dobrze mówi.

Wtykończ dom pod wzgledem formalnym tzn. zrób wszystkie balustrady itp.

Oddaj dom do użytku w całości. Póxniej mozesz sobie spokojnie wykańczać.

Pkt 1 i 3 = potencjalne kłopoty.

Podatek będziesz płacił od całości, ale będzie to pewnie jakieś dodatkowe 60 gr/m2 powierzchni rocznie.

Dziękuję, Budulec1.

Tak też zrobimy.

A jakie są wymogi formalne - bo to nasz pierwszy odbior ;-)

- instalacja wod-kan - odbiera gmina, to papier będzie,

- gaz - wszysto było odbierane przez gazownię,

- kominiarz był,

- prąd - jakieś dokumenty elektrycy zostawili,

- schody są, ale bez poręczy,

- jakie balustrady muszą być - balkony? - to problem, bo wykończenie odłożone "na później",

- dom ocieplony, ale nie jst otynkowany,

- brak rynien,

- dach na piętrze nieocieplony,

Da się to odebrać?

Muszę się tam zameldować, bo gdzieś trzeba. A nie można mieszkać w nieodebranym domu ;-)

Dziękuję, Budulec1.

Tak też zrobimy.

A jakie są wymogi formalne - bo to nasz pierwszy odbior ;-)

- instalacja wod-kan - odbiera gmina, to papier będzie,

- gaz - wszysto było odbierane przez gazownię,

- kominiarz był,

- prąd - jakieś dokumenty elektrycy zostawili,

- schody są, ale bez poręczy,

- jakie balustrady muszą być - balkony? - to problem, bo wykończenie odłożone "na później",

- dom ocieplony, ale nie jst otynkowany,

- brak rynien,

- dach na piętrze nieocieplony,

Da się to odebrać?

Muszę się tam zameldować, bo gdzieś trzeba. A nie można mieszkać w nieodebranym domu ;-)

Podpinam się do pytania:

górę planujemy wykańczać sami po zamieszkaniu

-balkonu nie mamy - problem balustrad odpada

- położone tynki i wylewki (dół i góra)

- instalacja el. (dół i góra)

- u góry brak sufitu podwieszanego - jest wełna i folia

- woda do łazienki u góry doprowadzona bez rozprowadzenia do kranów - w lazience jeszcze nic nie planujemy, na dole uruchomione: prysznic, ubikacja, bojler

- czy poręcz przy schodach musi być?

- czy do odbioru wszystkie kable muszą być zagospodarowane (poinstalowane wszystkie wyłączniki, gniazdka, kable w puszkach pochowane)?

- ściana 1-warstwowa - tynk zewnętrzny musi być???

• 2 weeks później...

Ja również podpinam się pod zapytania kolegów o stan dopuszczalny do odbioru budynku u mnie:

- dom ocieplony brak tynku i drewnianych elementów elewacji w tym tych nieszczęsnych balustrad na balkonie

- brak tarasów drewnianych (są w projekcie)

- utwardzenia przed domem

- siatki w ogrodzeniu

W środku wszystko jest - brakuję typowo wykończeniowych elementów w piwnicy (pokrycia podłogi, niepomalowane ściany) ale to chyba nie ma nic do rzeczy????

Mój kierbud mówi, że bez wymienionych powyżej rzeczy, nie da się dopuścić do użytkowania budynku formalnie.

Częściowe dopuszczenie odpada - lepiej się nie narażać na wizyty urzędników.

Ale ja tam muszę zamieszkać, bo opuszczam wynajmowany dom oraz muszę się gdzieś zameldować.

Co robić????

A i mam jeszcze szambo przesunięte o kilka metrów ale w granicach wymaganych odległości od budynku i sąsiadów.

a jesli jest wpis architekta w DZB ze takie i takie zmiany uznaje za nieistotne i szkice zmian z podpisami to mimo tego trzeba miec projekt zamienny czy nie?

Istnieją zmiany, które pomimo uznania ich przez projektanta za nieistotne powodują konieczność uzyskania pozwolenia zamienego.

Zmiany te były już wcześniej wymieniane.

pzdr