kret.las 03.03.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Witam!Potrzebuje porady ciesielskiej. chcem zaadoptowac stodołe a raczej wykonać "pięterko" w bud. gospodarczym. Nie wiem jakie przekroje belek zastosowac aby umozliwiały wykorzystanie góry. Poniżej zamieściłem odręczny rysunek który przedstawia wymiary budynku. na czerowno zaznaczyłem jak mają przebiegac belki. http://chorzepowo.nazwa.pl/belka.jpg Chodzi o to jak "gęsto" mają być beli i jaki ma byc ich przekrój. Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 03.03.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 a jaki przekrój mają istniejące belki powała ma mieś charakter otkryty czy dekoracyjny i jakie ścianki na górze i z czego przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.03.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Witam! Potrzebuje porady ciesielskiej. chcem zaadoptowac stodołe a raczej wykonać "pięterko" w bud. gospodarczym. Nie wiem jakie przekroje belek zastosowac aby umozliwiały wykorzystanie góry. Poniżej zamieściłem odręczny rysunek który przedstawia wymiary budynku. na czerowno zaznaczyłem jak mają przebiegac belki. http://chorzepowo.nazwa.pl/belka.jpg Chodzi o to jak "gęsto" mają być beli i jaki ma byc ich przekrój. Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi To musi ktoś policzyć. Rozstaw jest spory (6m). Ja u siebie mam belki na rozstawie 4,5m co 80cm o przekroju z tego co pamiętam 24/7cm. Pewnie jest to przewymiarowane, ale jestem zadowolony ze sztywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret.las 04.03.2008 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 te dwie co są mają 16x16 na środku są podparte słupami tez 16x16 Przewiduje również możliwośc pociągnięcia belki w poprzek czyli pomiędzy tymi pionowymi słupami co by dawało mi zamiast 6 m rozpiętości 2 razy po 3 m do góry będzie jedynie jedna cienka scianka działowa dzieląca pomieszczenie na pół. podłoga ma byc z desek 3,2cm lub 3,5cm a na to cienka osb dla usztywnienia powierzchni (tak żeby pojedyncze deski pod nogami sie nie uginały) mam kilka krokwi juz kupionych ale raczej cienkich 4x8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 04.03.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Pytałem wcześniej czy belki będa odkryte na parterze w formie dekoracyjnej, jeżeli tak to powinieneś zachowac jednolity przkrój i rozmieścić je w miare symetrycznie. Ja mam strop w doku letniskowym o rozpietości 6 m i mam belki 8x 16 i na to bita bezpośrednio podłoga od góry z desek 3,5 cm po obustronnym heblowaniu i sprawdza się pod względem wytrzymałościowymhttp://foto.onet.pl/4lwp3,6gsgv6s68g30,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret.las 05.03.2008 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 tak, będą odkryte. pomieszczenie ma zachować "stary" wygląd. mają być nagie beli, dodatkowo ze ścian wyciągne zastrzały z belek... cel: jak najwięcej drewna jak najmniej nowoczesnych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 05.03.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 to nie zostaje Ci nic innego jak zachować podobny przekrój belek stropowy jak istniejące przy roztawie co metr, belka w poprzek przy takim przekroju zbędna tamte słupy podtrzymują konstrukcję dachu Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts