Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siedlisko - podział na dwa pozwolenia?

kompas

Recommended Posts

Buduję siedlisko (działka rolna, poza terenami budowlanymi), jak pewnie każdy mający doczynienia z taką inwestycją wie, przy takiej budowie oprócz domu należy postawić budynek gospodarczy.

Mam wrysowany na planie taki budynek, w praktyce będzie służyć jako drugi garaż. Jednak są to dodatkowe koszty, drugi garaż mi nieszczególnie potrzebny, a wiadomo że przy budowie każda złotówka się liczy. Mając jednak pozwolenie na budowę, muszę zakończyć budowę wszystkich obiektów w nim wymienionych, przed przystąpieniem do jego użytkowania.

Przeglądając przepisy prawa budowlanego napotkałem art. 33 ust 1, który mówi m.in.:

Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem.

I teraz podstawowe pytanie - czy można uznać, że budynek mieszkalny wraz z przyłączami jest "zespołem obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem"? Moim zdaniem jak najbardziej, a to pozwalałoby wystąpić o pozwolenie wyłącznie na ten budynek, a następnie przystąpić do jego użytkowania bez budowania budynku gospodarczego.

Przypuszczam jednak, że w urzędzie będą mi się starali udowodnić, że gospodarstwo rolne (a to jest formalnie moim zamierzeniem budowlanym) nie może funkcjonować bez budynku gospodarczego.

Może ktoś już przez to przechodził i podzieli się doświadczeniami?

cześć ! Dowiedziałam sie od kolegi że na planie zagospodarowania działki architek wyrysowuje budynek gospodarczy z dopiskiem "II etap inwestycji"

a potem sie tego budynku nie buduje.Jak z tym jest do koca to nie wiem czy to przechodzi przy odbiorze domu. Na moich działkach buduje się już kilka domów i nikt takich budynków nie ma.

Pozdrawiam Aga.

Ja już mieszkam w domu na siedlisku. Składałem jedno podanie. Jedyna różnica, że na mapce należało umieścić rysunek szklarni. Nie zamierzam i nie muszę jej zbudować jak reszta moich sąsiadów.

Dzięki, byłem dzisiaj w powiecie (od dzisiaj to powiat wydaje pozwolenia na budowę), pytałem o tą sprawę, pani urzędniczka bardzo kręciła (że niby wszystko zależy od tego jest w planie zagospodarowania), ale wreszcie stwierdziła że skoro uważam że mogę tak zrobić to żebym złożył wniosek o pozwolenie (co brzmiało mniej więcej jak "spróbuj, jak jesteś taki mądry, a my ci pokażemy kto tu rządzi").

Ale że mam czas (budowę zaczynam na wiosnę), więc pewnie złożę wniosek i ewentualnie będę się odwoływać od decyzji.