kompas 30.08.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Buduję siedlisko (działka rolna, poza terenami budowlanymi), jak pewnie każdy mający doczynienia z taką inwestycją wie, przy takiej budowie oprócz domu należy postawić budynek gospodarczy. Mam wrysowany na planie taki budynek, w praktyce będzie służyć jako drugi garaż. Jednak są to dodatkowe koszty, drugi garaż mi nieszczególnie potrzebny, a wiadomo że przy budowie każda złotówka się liczy. Mając jednak pozwolenie na budowę, muszę zakończyć budowę wszystkich obiektów w nim wymienionych, przed przystąpieniem do jego użytkowania. Przeglądając przepisy prawa budowlanego napotkałem art. 33 ust 1, który mówi m.in.: Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. I teraz podstawowe pytanie - czy można uznać, że budynek mieszkalny wraz z przyłączami jest "zespołem obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem"? Moim zdaniem jak najbardziej, a to pozwalałoby wystąpić o pozwolenie wyłącznie na ten budynek, a następnie przystąpić do jego użytkowania bez budowania budynku gospodarczego. Przypuszczam jednak, że w urzędzie będą mi się starali udowodnić, że gospodarstwo rolne (a to jest formalnie moim zamierzeniem budowlanym) nie może funkcjonować bez budynku gospodarczego. Może ktoś już przez to przechodził i podzieli się doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 30.08.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Cześć ! Jestem w podobnej sytuacji pisałam o tym w wątku o WZ i ZT po 11 lipca.Zbirema na razie informacje na ten temat ,może dowiem się czegoś po niedzieli to napiszę.Czekam również na info w tej sprawie od Ciebie.Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 31.08.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 cześć ! Dowiedziałam sie od kolegi że na planie zagospodarowania działki architek wyrysowuje budynek gospodarczy z dopiskiem "II etap inwestycji"a potem sie tego budynku nie buduje.Jak z tym jest do koca to nie wiem czy to przechodzi przy odbiorze domu. Na moich działkach buduje się już kilka domów i nikt takich budynków nie ma.Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 01.09.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ja już mieszkam w domu na siedlisku. Składałem jedno podanie. Jedyna różnica, że na mapce należało umieścić rysunek szklarni. Nie zamierzam i nie muszę jej zbudować jak reszta moich sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 01.09.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 cześć ! Muszę powiedzieć,że o szklarni nie pomyślałam to też pomysł.Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kompas 01.09.2003 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ja już mieszkam w domu na siedlisku. Składałem jedno podanie. Jedyna różnica, że na mapce należało umieścić rysunek szklarni. Nie zamierzam i nie muszę jej zbudować jak reszta moich sąsiadów. Dzięki, byłem dzisiaj w powiecie (od dzisiaj to powiat wydaje pozwolenia na budowę), pytałem o tą sprawę, pani urzędniczka bardzo kręciła (że niby wszystko zależy od tego jest w planie zagospodarowania), ale wreszcie stwierdziła że skoro uważam że mogę tak zrobić to żebym złożył wniosek o pozwolenie (co brzmiało mniej więcej jak "spróbuj, jak jesteś taki mądry, a my ci pokażemy kto tu rządzi"). Ale że mam czas (budowę zaczynam na wiosnę), więc pewnie złożę wniosek i ewentualnie będę się odwoływać od decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 01.09.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 To podobnie jak my - u nas też w starostwie pan cos kręcił,ale mam nadzieję,że architek który bedzie robił adaptację pchnie sprawę. Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts