Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kominek będzie stał na stelażu pod którym nie kładzie się steropianu. Natomiast wokoło miejsca podparcia należy położyc steropian. Bez sensu jest zostawianie takiej pustej przestrzeni ( nie ocieplonej)
Nie powinno dawać się bezpośrednio pod przyszłym kominkiem płyt styropianowych. Raz, że temperatura, dwa ciężar. Niektórzy idą dalej i w miejscu gdzie będzie stał wkład robią "stopę" z litego betonu.
Nie powinno dawać się bezpośrednio pod przyszłym kominkiem płyt styropianowych. Raz, że temperatura, dwa ciężar. Niektórzy idą dalej i w miejscu gdzie będzie stał wkład robią "stopę" z litego betonu.

ja nie dałem i żałuje

pod kominkiem temeratura nie jest wysoka - ostatnio wkładałem rękę i spokojnie można ją utrzymać

co do ciężaru - kominek niech waży z 200 kg - to tyle co 2 osoby - ja jedną starą dębową szafe mam cięższą i też pod nią mam styropian i nic sie nie dzieje ;)

• 4 weeks później...

Można postapić tak :

W miejscu gdzie ma stanąć kominek (około 60x120cm), po ułożeniu styropianu wycina się w nim okrągłe otwory (6szt) o średnicy n.p. 10cm i otwory te wypełnia t.zw. ciepłą zaprawą (n.p. Alpol), lub keramzytem granulowanym zwilżonym mleczkiem cementowym z drobnym piaskiem.

Wówczas styropian nie będzie w tym miejscu przenosił ciężaru kominka.

Podobnie można postąpić w miejscu ustawienia zasobnika ciepłej wody.

To ja mam pytanie (całkiem na poważnie) a co z piecem akumulacyjnym (waga 200-300kg) i akwarium (np. 300-500kg)? Mam już teraz przewidzieć gdzie postawię??? Piec ok - można pomyśleć, ale akwa???

drodzy Państwo, tutaj nie chodzi o ciężar kominka, pieca czy akwarium tylko rozłożenie ciężaru. Kominek stoi na 4 nogach (u mnie tak było) i na każdą z tych nóg przypada już ok 50kg na kilka centymetró kwadrat, więc siła duża i może w przyszłości się obsunąć. Nie kazali dawać styro to nie dawałem, myślę ze to ma sens chyba że pod spodem nie ma piwnicy czy innych pomieszczeń tylko ziemia. Ja bym też zrobił pod niego tylko stopki
drodzy Państwo, tutaj nie chodzi o ciężar kominka, pieca czy akwarium tylko rozłożenie ciężaru. Kominek stoi na 4 nogach (u mnie tak było) i na każdą z tych nóg przypada już ok 50kg na kilka centymetró kwadrat, więc siła duża i może w przyszłości się obsunąć. Nie kazali dawać styro to nie dawałem, myślę ze to ma sens chyba że pod spodem nie ma piwnicy czy innych pomieszczeń tylko ziemia. Ja bym też zrobił pod niego tylko stopki

a czy punktowo to obciążenie nie jest przenoszone tylko na wylewkę, na styro to już się raczej rozkłada... no chyba, że wylewka z gumy...

bez przesady - jak staniesz na jednej nodze to masz większe obciążenie

Witam.

Temperatura nie ma tu żadnego znaczenia (z jednym wyjątkiem - hypokausty, ale tej nie stawia się tak często).

Co do wagi - jeżeli kominek będzie ważył do ok. 300-700 kg (bo tyle waży przeciętny kominek), nie ma sensu kombinować cokolwiek z jego fundamentowaniem.

Inna sprawa jeżeli będzie on ważył 1,5-3 tony (np. systemy kumulacyjne i masy szamotowe) - wtedy powinien mieć porządne, własne "posadowienie", łącznie czasem z ławą fundamentową..

Sposobem "uniwersalnym" jest użycie, w miejscu gdzie ma stanąć kominek, betony komórkowego jako wymurówki do poziomu posadzki docelowej. Jest on materiałem zarówno dobrze izolującym jak i konstrukcyjnym, nośnym - z odpowiednimi współczynnikami przewodności ciepła jak i na ściskanie.

A tak nawiasem mówiąc - czy hydraulik i facet od posadzek są dobrym źródłem informacji o instalacji kominkowej? To tak jak by przyszedł później "kominkarz" i wypowiadał się "twórczo" o posadzkach i instalacji co. :lol:

Pozdrawiam.

A tak nawiasem mówiąc - czy hydraulik i facet od posadzek są dobrym źródłem informacji o instalacji kominkowej? To tak jak by przyszedł później "kominkarz" i wypowiadał się "twórczo" o posadzkach i instalacji co. :lol:

Pozdrawiam.

hydraulik nasz ukochany produkt eksportowy zawsze.. :D :D :D

Witam.

Temperatura nie ma tu żadnego znaczenia (z jednym wyjątkiem - hypokausty, ale tej nie stawia się tak często).

no i dziś namacalnie przekonałem sie, że brak styro pod kominkiem był dużym błędem - chodziłem sobie rano boso i w pobliżu kominka roztaczał sie pas zimna, bardzo mocno odczuwalny dla stóp