Watton 03.03.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Witam wszystkich, Robimy remont starszego domu. Do pomieszczenie, z ktorego ma byc zrobiona kuchnia, musze podciagnac rurki doprowadzajace wode do zlewu kuchennego; odplyw tez juz sie tworzy.I teraz moej pyt. dotyczy doprowadzanie wlasnie wody.Łazienka jest 3-4 metry oddalona od kuchni. W łazience bedzie zalozony nowy Junkers 1-funkcyjny, ktory bedzie grzal tylko wode uzytkowa w łazience i wlasnie w kuchni. Czy odleglosc ok 5-6 metrow jaka bedzie miedzy Junkersem w łazience a poborem cieplej wody w kuchni jest znośna ? Mąż chce mi zalozyc zamiast ciagniecia tych rurek od Junkersa, terme elektryczna kolo zlewu w kuchni a ja jej bardzo, bardzo nie chce. Poradzcie czy te 5-6metrow jest do wytrzymania? dziekuje serdecznie,watton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.03.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Ten Junkers to chyba tzw terma, czyli przepływowy ogrzewacz wody? Zasięg do 5 a i często do 7 metrów od biedy ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 ... Poradzcie czy te 5-6metrow jest do wytrzymania? dziekuje serdecznie, watton człowiek jest w stanie duzo wytrzymac ... a jak juz nie dasz rady zawsze mozesz sobie domontowac cyrkulacje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 03.03.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 cyrkulacje na ogrzewacz przeplywowym? a w jaki sposob jesli mozna zapytac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 sorrry - nie doczytałem ze przepływowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.03.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Pamiętajcie o dobrej izolacji rurki z ciepłą wodą.A przy okazji - będziecie mieli zmywarkę w tej kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Watton 03.03.2008 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Nie, zmywarki nie bedzie za duzo szczescia naraz...... A przy okazji dziekuje wszystkim za porady pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.03.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Bardzo zły pomysł zanim poleci ciepła woda w kuchni minie sporo czasu, u mnie w bloku łazienka styka się ścianą z kuchnia i na tej ścianie wisi junkers i mimo tak bliskiej odległości zanim poleci ciepła woda w kuchni mija troszkę czasu wiec jeżeli kuchnia będzie oddalona o kilka metrów to sobie troszkę poczekasz zanim do kranu poleci ciepła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 03.03.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Bardzo zły pomysł zanim poleci ciepła woda w kuchni minie sporo czasu, u mnie w bloku łazienka styka się ścianą z kuchnia i na tej ścianie wisi junkers i mimo tak bliskiej odległości zanim poleci ciepła woda w kuchni mija troszkę czasu wiec jeżeli kuchnia będzie oddalona o kilka metrów to sobie troszkę poczekasz zanim do kranu poleci ciepła woda. Dlatego po pierwsze zasugerowałem dobre zaizolowanie rurki doprowadzającej wodę z podgrzewacza. A po drugie - moje pytanie o zmywarkę. U nas było podobnie, do szału mnie doprowadzało to, że odkręcając ciepłą wodę w kuchni czekało się bardzo długo aż doleci. Palił się gaz, lała się bezproduktywnie woda - w skali roku aż sie bałem policzyć ile tego dobra po prostu wyrzucamy w błoto. Po zainstalowaniu zmywarki, odciąłem dopływ ciepłej wody z dalekiego gazowego podgrzewacza i pod zlewem zamontowałem niewielki (10l. ) elektryczny bojlerek. Przy zmywarce ta ilość ciepłej wody w kuchni całkowicie wystarcza, zresztą nagrzewa się dość szybko. Alternatywą jest elektryczny przepływowy. I tu się całkowicie zgadzam z mężem założycielki wątku - a swoją drogą dlaczego Ona aż "bardzo, bardzo nie chce" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.03.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Zmywając naczynia ciepła woda pojawi sie tak koło 3 talerza lub 5 szkalnki. Początek mycia w zimnej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 03.03.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 nie tragedia jeśli rura z ciepłą wodą będzie w rozsądnej średnicy bo to od jej średnicy w głównej mierze zależy ile wody wylejesz w oczekiwaniu na ciepłą wodę w 5 metrach rury miedzianej fi 15 jest 0,66 l wody plus zwłoka na zapłon termy więc można powiedzieć że ok. litr w kanał . oczywiście nie za każdym razem bo woda w ocieplonej rurce od razu nie stygnie, tylko tak po dłuższej przerwie znów litr w kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts