Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

szukałam podobnego wątku, ale nie znalazłam, dlatego zakładam nowy.

Może ktoś będzie umiał mi pomóc, bo już odrobinę świruję.

Chcemy z mężem wyprowadzić się z miasta. Znaleźlismy ziemię na wsi. Ziemia nie jest goła, to znaczy są na niej zabudowania gospodarcze w stanie mniej lub bardziej agonalnym, staaary dom mieszkalny i eksbudynek gospodarczy przebudowany całkiem niedawno na dom.

Ziemi jest 37 arów, z czego 15 to budowlanka o oznaczeniu B-Ps IV, pozostała część to sad.

Przebudowa budynku gospodarczego na dom była w oparciu o warunki zabudowy (nie ma planu zp) i pozwolenie na budowę. Odbioru jeszcze nie ma, ale nie to jest problemem dla banku.

Banki, które byłby skłonne udzielić kredytu (bo kupujemy na kredyt) nie akceptują zapisu w księdze wieczytej "nieruchomość rolna z zabudowaniami". Zyczą sobie aby choć słowo "rolna" zniknęło albo zostało czyms zastąpione. Czy ktoś ma może przypadkiem pojęcie, jak się do tego zabrać, w dodatku w krótkim terminie?

W wydziale wieczystoksięgowym powiedziano nam, że oni działaja w oparciu o wypisy z rejestru gruntów i sa ostatnim ogniwem, w gminie mówią, że to dziwne żądanie i odsyłają do katastru.

Fakt, dziwne - na działce jest już dom, jest dojazd drogą publiczna, są wszystkie media, działka obok jest zabudowana. Co im to "rolna" szkodzi? I tak, i tak musimy zadeklarować, że nie będziemy prowadzić produkcji rolniczej.

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją i jakoś ja rozwiązał? Będę wdzięczna za pomoc i sugestie

pozdrawiam

o.

https://forum.murator.pl/topic/97537-dom-na-wsi-zapis-w-ksi%C4%99dze-quotnieruchomo%C5%9B%C4%87-rolnaquot-a/