Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z ubikacja..

dean2

Recommended Posts

witam serdecznie chcialbym poradzic sie w sprawie mojego problemu mianowicie chodzi o ubikacje w starej kamienicy na pietrze sa dwa mieszkania i jedna wspolna ubikacja na korytarzu cos jak u Kiepskich;) chcialbym zrobic ubikacje w mieszkaniu i tutaj moje pytanie slyszalem ze sa urzadzenia cos a'la miksery do nieczystosci dzieki ktorym wc mozna podlaczyc do zwyklych rur odplywowych czy to prawda?? pozdrawiam

witam serdecznie chcialbym poradzic sie w sprawie mojego problemu mianowicie chodzi o ubikacje w starej kamienicy na pietrze sa dwa mieszkania i jedna wspolna ubikacja na korytarzu cos jak u Kiepskich;) chcialbym zrobic ubikacje w mieszkaniu i tutaj moje pytanie slyszalem ze sa urzadzenia cos a'la miksery do nieczystosci dzieki ktorym wc mozna podlaczyc do zwyklych rur odplywowych czy to prawda?? pozdrawiam

A co to są zwykłe rury odpływowe?

Jeśli macie ubikację na korytarzu to najprościej podłączyć się pod rury odpływowe z tamtej ubikacji.

Czy twoje mieszkanie przylega do pomieszczenia ubikacji na korytarzu? Jeśli tak to najlepiej zbudować własną toaletę przy ścianie wspólnej z toaletą.

przepraszam panowie za to okreslenie zwykle rury odplywowe ale jestem kompletnym laikiem w tych sprawach ubikacja jest po drugiej stronie korytarza tak wiec podlaczenie sie pod nie raczej nie wchodzi w gre poprzegladalem strony i rozumiem ze po zamontowaniu tego ustrojstwa odplyw z wc moge normalnie podlaczyc pod odplyw wanny tak? czy musze ja ciagnac jakos do tej ubikacji?

przepraszam panowie za to okreslenie zwykle rury odplywowe ale jestem kompletnym laikiem w tych sprawach ubikacja jest po drugiej stronie korytarza tak wiec podlaczenie sie pod nie raczej nie wchodzi w gre poprzegladalem strony i rozumiem ze po zamontowaniu tego ustrojstwa odplyw z wc moge normalnie podlaczyc pod odplyw wanny tak? czy musze ja ciagnac jakos do tej ubikacji?

Czy to oznacza, że masz łazienkę?

Jeśli tak, to musisz sprawdzić jaką rurą masz odpływ ścieków. Od wanny pewnie idzie 50mm, ale ona powinna dochodzić do grubszej (110mm). W tą grubszą możesz się spokojnie wpiąć z muszlą.

Czy to oznacza, że masz łazienkę?

Jeśli tak, to musisz sprawdzić jaką rurą masz odpływ ścieków. Od wanny pewnie idzie 50mm, ale ona powinna dochodzić do grubszej (110mm). W tą grubszą możesz się spokojnie wpiąć z muszlą.

tak lazienka jest w mieszkaniu tylko wc jest na korytarzu

troche to halasuje, ale jak niema innego wyjscia to skuteczne rozwiazanie. rura 50 mm wystarcza z rozdrabniacza do pionu. pracowalem kiedys z obsluga takich urzadzen i oprocz okresowego czyszczenia nie bylo problemow. tylko trzeba pamietac ze papier miekki, dobrej jakosci, zadnych twardych odpadow, resztek jedzenia itp, bo w srodku sa noze takie jak w mikserze kuchennym, dosyc wrazliwa rzecz.

ok panowie dziękuje za odpowiedzi powiedzcie mi jeszcze jedno.... mieszkanie posiada pokoje przechodnie tak jak na tym super profesjonalnym rysynku:) czy taki układ mieszkania wogole do czegoś sie nadaje? czy da sie to jakoś ładnie urządzić czy lepiej myśleć nad jakaś grubsza przeróbka??

http://img174.imageshack.us/img174/4636/planlu1.jpg

ok panowie dziękuje za odpowiedzi powiedzcie mi jeszcze jedno.... mieszkanie posiada pokoje przechodnie tak jak na tym super profesjonalnym rysynku:) czy taki układ mieszkania wogole do czegoś sie nadaje? czy da sie to jakoś ładnie urządzić czy lepiej myśleć nad jakaś grubsza przeróbka??

Czemu miałby sie nie nadawać. Coś Ci w nim nie pasuje? Jeżeli tak, to zmień to po prostu. Z pokoju 2 możesz zrobić sypialnię a z pokoju 1 pokój dzienny.

Zawsze przecież można zburzyć ze 2 ścianki i postawić je w innym miejscu. Czy to łapie się już do grubszej przeróbki?

Jedna uwaga. Drzwi do łazienki winny otwierać się na zewnatrz łazienki a nie do wewnątrz.

jest tak jak mowisz zle je zaznaczyłem.. chodzi mi głownie o to ze mi taki plan mieszkania zbytnio nie przeszkadza ale nie mam tez pomysłu jak można by to było przerobić myślałem nad czymś takim

http://img267.imageshack.us/img267/9786/plan1hx8.jpg

a moze macie jakies inne ciekawe pomysly?

Możesz zrezygnować z drzwi między Pokoj1 a Pokoj2.

Wejscie do Pokoj1 możesz zrobić z Kuchni na zasadzie "bezdrzwiowej", czyli sam otwór - może być wtedy szerszy. Rezygnujesz tez z drzwi do Pokoj1 z korytarza.

Dzięki temu w Pokoj2 masz swoją sypialnię. W Pokoj1 robisz pokoj dzienny. Kuchnie masz lekko otwartą kuchnię.

Taka jest moja opinia.

no i pojawił sie problem:/ okazało sie ze w miejscu gdzie chciałem zrobić korytarz znajduje sie komin i nie mogę wywalić tam dziury... tak wiem plan legł w gruzach ma ktoś jeszcze jakieś pomysły jak to rozwiązać? może jakieś ciekawe rozwiązanie z pokojami przechodnimi jeżeli będą musiały zostać...

http://img138.imageshack.us/img138/7698/planlu1dv1.jpg

no i pojawił sie problem:/ okazało sie ze w miejscu gdzie chciałem zrobić korytarz znajduje sie komin i nie mogę wywalić tam dziury... tak wiem plan legł w gruzach ma ktoś jeszcze jakieś pomysły jak to rozwiązać? może jakieś ciekawe rozwiązanie z pokojami przechodnimi jeżeli będą musiały zostać...

Narysuj na planach ten komin.

Pomysł z zamienieniem garderoby i łazienki jest dobry.

tak naprawdę bez wymiarów mieszkania trudno doradzać. Może ono mieć 4 x 6 m, albo może 10 x 15 m i wtedy można zaproponować zupełni inne rozwiązania. Poza tym dochodzi kwestia ścian nośnych, pionów wentylacyjnych itp. Jeżeli podasz więcej informacji, to otrzymasz więcej konkretnych rozwiązań.