Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miernik zuzycia energii.

Recommended Posts

Rolę bolca spełnia blaszka u samej góry (anglicy mają trochę inaczej to rozwiązane chociaż i u nas także spotykane),

Brak przewodu ochronnego (bolec uziemienia) nie ma najmniejszego wpływu na prawidłowość wskazań tego miernika.

pzdr

Tylko, ze w domu mam wszystkie kontakty z bolcem i za cholere nie chce wejsc ten miernik.

Użyj przedłużacza.

...Tak tez pomyslalam zeby podlaczyc przez zlodziejke bez bolca, tylko czy wtedy te pomiary beda dobre?

To zrób sobie taki mini-przedłużaczyk, z jednej strony wtyczka z klasycznym bolcem, z drugiej gniazdo przedłużaczowe tego typu z blaszkami. Przekłamań i tak nie powinno być, ale zauważyłem, że często przy rozłączaniu tego miernika on "głupieje" (traci wskazania zegara, zawiesza się itp.).

Swoją drogą ciekawe, mój jest z bolcem. Ale nie kupowałem na Allegro. Poza tym identico.

...Tak tez pomyslalam zeby podlaczyc przez zlodziejke bez bolca, tylko czy wtedy te pomiary beda dobre?

To zrób sobie taki mini-przedłużaczyk, z jednej strony wtyczka z klasycznym bolcem, z drugiej gniazdo przedłużaczowe tego typu z blaszkami. Przekłamań i tak nie powinno być, ale zauważyłem, że często przy rozłączaniu tego miernika on "głupieje" (traci wskazania zegara, zawiesza się itp.).

Swoją drogą ciekawe, mój jest z bolcem. Ale nie kupowałem na Allegro. Poza tym identico.

Nie podpisuję się pod cytatem, ale z komentarzem się zgadzam. :)

Można kupić takie przejściówki naszego standardu na shuko bo tak się nazywa standard gniazd używanych np w Niemczech.

Przy okazji można poczytać

http://www.powercords.co.uk/standard.htm

oo właśnie "Schuko" się to nazywa - zapomniałem. No popatrz - nawet nie wiedziałem, że są takie, ale wystarczyło mi 10 minut, kawałek przewodu i voila :D

Zdarzało mi się wiercić otwory w starych polskich wtyczkach, aby bolec wlazł, ale w mierniku bym nie radził ;)

A bateria podtrzymująca w mierniku jet, działa, ale mimo wszystko przy odłączaniu go od sieci (ale tylko pod jakimś obciążeniem) ten efekt występuje :evil:

ciekawostka: Jest w Windowsach czcionka TechnicalPiEF, która składa się właśnie z symboli Schuko. Jest tez czcionka Textile z symbolami drukowanymi na metkach ubraniowych ;)

Nie nie te angielskie mają większe otwory - luźno lata.

Takie gniazdo:

http://sklep.north.pl/rysunki/rysunki_czesci/77/7741687.jpg

i taka wtyczka:

http://www.irna.pl/grafika/wtyczki/w-1.jpg

i połącz je przewodem 3 żyłowym.

Dodatkowo ułatwi Ci to życie, bo jak miernik podłączony do jakiegoś gniazdka w rogu na dole za szafką, to trudno odczytywać na bieżąco.

Panowie ja kobieta jestem ;) moge pazurki slicznie zrobic, ale laczyc kabelki z wtyczkami niebardzo ;).Kupie zwykly przedluzacz bez uziemienia lub te przejsciowke.

http://allegro.pl/item322001784_przejsciowka_adapter_anglia_polska_z_uziemieniem.html

Ta bedzie dobra, czy nie?

Nie będzie dobra, czekaj zaraz znajdę coś odpowiedniejszego.

A tak na marginesie - czemu Wy - kobiety tak sie tego boicie. Kilka małych śrubek, kawałek kabelka odizolować - eeehh... :roll:

Po pewnym czasie:

No dobra - nie mogę znaleźć, siedzę już prawie godzinę, w tym czasie wyprodukowałbym już 5 takich :o idę na śniadanie...