Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biurko do nowoczesnego pokoju.

Kazuyuki

Recommended Posts

Jako, iż jest to mój pierwszy post tutaj chciałbym się przy okazji przywitać ! :) Tak więc witam i dziękuję za zainteresowanie tematem.

Mam pewien problem, otóż w przeciągu miesiąca wyprowadzamy się na nowe mieszkanie i wreszcie, po 20 latach życia mam okazję urządzić sobie pokój wg mojego własnego uznania i upodobań.

Mój pokój zawsze był pełen takich różnych ozdób, "dupereli", zdjęć klasowych, plakatów itp. i mam tego tak naprawdę powyżej dziurek w nosie już.

Od zawsze podobały mi się nowoczesne, wręcz futurystyczne wnętrza utrzymane w kolorach białym i czarnym, ewentualnie z namiastką czerwonego. I tak też mam zamiar zrobić. Problem polega tylko na tym, że kompletnie nie mogę znaleźć jakiegoś biurka pod komputer, które by ładnie pasowało.

Może napiszę co aktualnie w moim pokoju będzie i jak to mniej więcej wygląda, żeby przybliżyć Wam ten "image" ;)

Ściany i sufit: śnieżnobiałe

Podłoga - tu miałem największy problem, początkowo chciałem jak najjaśniejsze panele, ale znalazłem bardzo fajną wykładzinę (zdjęcie: http://www.vpx.pl/up/20080304/124266e3c5a2c6b6a78a9b57e604a42bbc602c16144.jpg )

Kanapa : czarna o dość kanciastych kształtach, stosunkowo niska z eko-skóry.

Stolik: szklany, z czarnego szkła hartowanego, prostokątny.

Pod tym będzie prawdopodobnie biały dywanik, troche "kudłaty", żeby te czarne rzeczy ładnie odbijały a nie zlewały się z tym wzorem na podłodze.

Po drugiej stronie pokoju znajduje się czarno-biała meblościanka, zrobiona na duży połysk (Xetra od "Forte").

Na ścianie jakiś obraz ulubionego piosenkarza, też utrzymany w podobnej kolorystyce.

Wszystko mi pięknie ładnie gra, ale potrzebuję w tym pokoju jeszcze postawić gdzieś rzecz najważniejszą - czyli komputer. Także potrzebuję biurka i tu jest największy problem.

Jak myślicie, jakie biurko by pasowało do takiego pokoju ? Myślałem nad szklanym, ale takie zwykłe przezroczyste szkło średnio mi się widzi. Widziałem jedno biurko z blatem z czarnego szkła hartowanego, tylko też nie jestem co do niego pewien.

Najchętniej bym chciał biurko też takie biało-czarne na wysoki połysk, żeby pasowało do tej meblościanki. Ale nigdzie czegoś takiego nie mogę znaleźć. Jak już coś jest, to kolor wenge i bez połysku.

Jeżeli ktoś się orientuję gdzie takie biurko można dostać, lub ma jakieś propozycję co do jego wyglądu, do tego, co by pasowało to naprawdę bardzo proszę o pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam !

O, dzięki za tą podpowiedź z Ikeą, o tych rzeczach nie wiedziałem. Na pewno wezmę je pod uwagę i dokładnie przejrzę.

Co do dywanu, chciałem - taki nieduży oczywiście, biały, włochaty położyć w to miejsce gdzie jest ława i kanapa, bo to jest po drugiej stronie pokoju co komputer i meblościanka. Jakoś w mojej głowie to wygląda nawet OK i wydaje się, że czarna szklana ława z czarną kanapą będzie ładnie odbijać.

Co do tej podłogi to jeszcze się też zastanawiam, myślałem po prostu nad białą wykładziną dywanową. Przyjemne to w dotyku, tylko wiadomo - siedlisko kurzu :/

A czerwone biurko to raczej nie bardzo, z czerwonych rzeczy to raczej będę mieć jakieś dodatki, małe rzeczy, detale, bardzo małego tego czerwonego będzie występować. I w ogóle jakoś czerwony mebel mi się nie widzi :)

Ewentualnie gdybym miał położyć panele to chyba by był to jakiś bardzo jasny kolor.

ja nie o biurku ale o ... wykladzinie

jest przepiekna!!! ale... na zdjeciu :)

nie wiem czy nie dostalabym oczoplasu po pol godz. przebywania w takim pomieszczeniu ale... pomijajac juz to (bo moze mozna sie przyzwyczaic)

mialam kiedys czarno-bialy dywan i NEVER AGAIN!!!!

kazdy śmietek, każdy pylek widac jak cholera (a nie jestem jakas pedantka :))

nie bedziesz mial pieknej podlogi - bedziesz mial cos co bedzie piekna podstawa do wyeksponowania kazdego pylka kurzu i paprocha w twoim domu. (zwl. na czarnym)

niestety

nie chce krakac ale przemysl jeszcze te wykladzine :)

Tak zielonooka, wiem o tym :( Też mnie to martwi, zwłaszcza, że ja akurat trochę z pedanta mam, z resztą pewnie stąd te kolory, bo dla mnie taki czarno-biały kontrast to przede wszystkim ikona takiej czystości, nawet sterylności ;-)

Domyślam się, że dywan, zwłaszcza czarny przyjmuję wszystko na siebie bardzo łatwo i jest to bardzo - niestety - dobrze widoczne. Z tym, że z tą wykładziną chyba akurat jest mniejszy problem, bo to wykładzina elastyczna więc chyba łatwiej i szybciej ją wyczyścić niż dywan.

Aczkolwiek fakt - cały czas się zastanawiam nad doborem podłogi. To nie lada problem, bo biorąc pod uwagę to, co chcę to najładniej wygląda właśnie taka jaśniutka podłoga. Panele wiadomo - wszystko jakby nie patrzeć to odcienie jakiegoś brązu, nawet najjaśniejsze dodają już ten taki element który niszczy wg mnie całość. Wykładziny dywanowe - co prawda pod względem widoczności wszelkiego kurzu, paprochów chyba najlepsza, bo nawet taka typowo biała ma w sobie takie ciemne plamki więc w ogóle by nie było widać. Za to jak się np wino wyleje to można się zasiekać ... Dlatego właśnie ta biało-czarna wykładzina elastyczna wydaje mi się być ciekawa, bo łatwo coś z tego zetrzeć, ciężko zrobić jakieś trwałe zabrudzenia itp.

No ale jeszcze się zastanowię ... najwyżej zrezygnuję ze 100% sterylności i jak każdy normalny człowiek kupię jaśniutkie panele i spokój ;)

EDIT

Rozmowa zeszła trochę na inny temat, no ale jakby nie patrzeć z tym też mam problem xD

Jeżeli panele to te wyglądają ciekawie do tego image'u:

http://komfort.pl/userfiles/image/panel/223525_b.jpg

http://komfort.pl/userfiles/image/panel/223525_A_a_b.jpg

Pytanie tylko czy w rzeczywistości są bardziej jak na zdjęciu z tą kanapą czy jak na tym próbniku :] Znając życie to to rzekome "real foto" jest robione na zachętę ...

wiesz.... co z tego ze łatwo jak za 2 godziny trzeba znowu? :)

ta druga podloga tez mi sie bardzo podoba

(na fotce z czerwona kanapa wyglada juz w ogole bosko - ale tez mam obawy ze delikatnie fotke podkrecili (oswietleniem , photoshopem etc :))

Ja mam taka podłoge :lol: :lol: :lol: jest swietna,połozyłam ja w sypialni,zdjecie nie odzwierciedla prawdziwego wyglądu, a jest identyczna jak na zdjeciu z ta kanapa-jest to bambus, a ja mam jeszcze do tego garderobe w identycznej okleinie, a nazywa sie trawa morska:)

http://images33.fotosik.pl/118/ebbb34fd307c9f46.jpg