Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga Kahrs

masulda

Recommended Posts

witam serdecznie, wiem że o podłogach było już całe mnóstwo.Ale chodzi mi o opinie użytkówników podłog firmy Kahrs.Czy możecie przedstawić plusy i minusy tej podłogi.Mam duży katalog tej firmy-rzeczywiście jest w czym wybierać ,podłogi piękne.Byłabym skłonna zakupić je do prawie całego domu-cena niektórych gatunków ok.200zł czyli podobno tyle ile parkiet z robocizną +lakiery.Czy lepiej wybrać tradycyjny parkiet czy Kahrsa?Dodam że obecnie mam panele Pergo.Sprawują się świetnie przez 10 lat przy dwójce małych dzieci.Przeszkadza nam jednak to,że są zimne i nie da się chodzić boso.U rodziców jest parkiet-miło i cieplutko w stopy.To mi się marzy.....Czy Kars daje takie ciepełko czy to jednak osiągalne tylko przy tradycyjnym parkiecie.Proszę o pomoc w wyborze

O panelach Kahrsa było już nie raz w dziale Wnetrza i Wymiana Doświadczeń - polecam wyszukiwarkę.

Co do jakości wykonania to światowa pierwsza liga.

http://forum.muratordom.pl/deska-jatoba-finishdeska-czy-kahrs,t105315.htm?highlight=kahrs

Co do odczuć, hmm, są to panele z wierzchnią warstwą drewna więc teoretycznie powinno być OK, poczekajmy na głosy użytkowników.

Poczytaj jeszcze np. tu:

http://forum.muratordom.pl/podlogi-z-drewna-egzotycznego-praktycznie-boorg-help,t69542.htm?highlight=kahrs

http://forum.muratordom.pl/jakie-polecacie-panele,t25856.htm?highlight=kahrs

Powiem szczerze . Nie użytkowałem tej podłogi osobiście ale mam z nią doczynienia przy montażu i do niedawna ją sprzedawałem

Ze wszystkich producentów dostępnych na rynku KAHRS jest Liderem a za nim przepaść jeśli chodzi o jakość. żaden Barlinek , Tarkett czy Baltic nie umywają się.

Żeczywiście podłoga jest bardzo ciepła przy użytkowaniu ( wkońcu to samo drewno)

Do tego dochodzi jakość wykonania i powierzchni i zamków.

ceny może i nie są niskie ( od 100 do 480 zł /m2) ale WARTO

Osobiście BARDZO POLECAM TĄ PODŁOGĘ.

Polecam też swoje usługi przy montażu

Pozdrawiam

http://www.paneleiwykladziny.e-biznes.org

Od ponad dwóch lat mam Kahrsa Merbau,( na podłogówce) i jestem baaardzo zadowlona, nie zamieniłabym się na żaden parkiet. Podłoga jest ciepła, nie rozsycha się, przyklejona nie "stuka" jak laminat. Jednak do pokoju dzieci poleciłabym panele laminowane.

Od ponad dwóch lat mam Kahrsa Merbau,( na podłogówce) i jestem baaardzo zadowlona, nie zamieniłabym się na żaden parkiet. Podłoga jest ciepła, nie rozsycha się, przyklejona nie "stuka" jak laminat. Jednak do pokoju dzieci poleciłabym panele laminowane.

Poczekajmy jeszcze z 5 lat i zobaczmy przy odnawianiu tej posadzki....ciekawe czy nie zmienisz zdania..

Właśnie tak się składa że mam jest to produkt o niebo lepszy od barlinka czy innych porównywalnych posadzek warstwowych (z warstwą użytkową drewna około 4mm)Lakier dobry wykonanie bez zarzutu.

Rok temu w Będzinie miałem wątpliwą przyjemność wziąść sie za to 36m kwadratowych dęba...położonych na zasadzie podłogi "pływającej" jessu toż to tragzim jak jeszcze usłyszałem ,że ta kobiecina zapłaciła 4 lata temu 330zł za metr to mi się w głowie ne chiało zmieścić (a robie czasem posadzki drewniane znacznie droższe). Po pierwsze zawsze jest rezonans i tzw. bicie trza sie naprodukowac maszynka trio aby dostać pożądany efekt, po drugie zostało tego w porywach 1,2-1,5 mm warstwy użytkowej, po czwarte w dwóch miejscach na szczęście pod ścianą ( potraktowane to było special -exoten ground i 2-kpu berger seidle) przy wysychaniu lakieru ta znikoma część warstwy użytkowej normalnie się odspoiła od podkładu trzeba było dokupić 3 deski...Dodam że w Turzy ślaskiej i bojkowie koło gliwic odnawiałem barlinka to juz była w porównaniu do kahrsa masakra...

Ludzie jesli juz decydujecie sie na takie posadzki to klejcie je do podłoża na kleju, dbajcie o równość wylewek pod posadzka drewniana i niechaj kobiety nie śmigają po tym w te i we wte w szpilkach...są takie "wgnioty " że naprawde trzeba tego troche scyklinować potem właśnie wychodzą takie motywy....Za 350 zł każdy zrobi litą drewniana posadzkę o gr 22mm z desek dębowych np.(nie parkietu jest tańszy i to znacznie) na gotowo. Jeśli trzeba parkieciarz podkoloruje na dany żadany przez inwestora kolor i jeszcze świetnie na tym zarobi...po co pakować sie w tak problematyczne posadzki nie sa absolutnie tanie a trwałość ich pozostawia wiele do życzenia.Deskę litą i parkiet cyklinowałem już np na pałacu w maciejowie z 1792roku( to był najstarszy w mej "karierze") jak kahrs barlinek czy inne tego rodzaju posadzki wytrzymają ( z odnowieniem) 15-20 lat to ja ja sie nie nazywam jak sie nazywam heheh..Pozdrawiam.

ghost34, z pewnością masz rację z tym odnawianiem Kahrsa, to był właśnie mój argument w "walce" z mężem o rodzaj podłogi-ja chciałam parkiet mąż Kahrsa ale wiem też, że inne parkiety były 20 lat temu a inne są teraz-niestety teraz są chyba gorsze (albo gorsi parkieciarze :roll: ). Tak jak pisałam wyżej moją podłogę użytkuję od ponad dwóch lat i jak na razie wygląda prawie jak nowa-zmieniła jedynie trochę kolor ale o tym akurat wiedziałam, że tak będzie, ma kilka niewielkich rysek od psich pazurów ale takie same pies zrobiłby na parkiecie, paniom w szpilkach mówimy stanowcze NIE :wink: , dzieciom z żelaźniaczkami również :oops: , podłoga jest klejona na klej Uzin "jakiśtam", który trzyma jak jasna cholera, wiem, bo zmusiłam panów "układaczy" do zerwania trzech desek i zajęło im to naprawdę sporo czasu. Zdaję sobie sprawę, że moją podłogę będę mogła odnowić jedynie raz, w najlepszym wypadku dwa razy ale do tego czasu będę się cieszyć równiutką podłogą bez szpar i do tego nie trzeszczącą (choć takie też mają pewnie swój urok :wink: )

Pozdrawiam miłośników wszystkich drewnianych podłóg :wink:

Dzięki, zawsze to cenne uwagi.Pan z Drexpolu -właśnie z Będzina twierdził iż można 3-4 razy cyklinować.Moja koleżanka była w Domu Parkieciarza Pszczynie,tam cena parkietu łącznie z położeniem ,lakier to ok 200 zł za metr.Za tą cenę dostępne są już niektóre rodzaje Kahrsa.

• 4 years później...

Witam serdecznie,

Kochani, czy ktoś z Was użytkuje kilka lat Kahrs Spirit? Jestem w przeddzień zakupu i zastanawiam się, czy to, że wierzchnia warstaw jest na HDFie nie czyni tej podłogi jakościowo gorszą? Z drugiej strony fajnie, bo na podłogówkę świetnie się nadaje, jest cinka i dobrze będzie przewodzić ciepło z podłogówki, ale zastanawiam się, jak z kolei z odbiorem ciepła stopom - czy w okresach niegrzewczych cienka warstwa drewna na HDFie zapewni uczucie ciepła podczas chodzenia na boso? No i czy ta jakość to jakość Kahrs, czy to jakiś gorszy produkt dla tych, którzy chcą mieć taniej... Proszę, doradźcie!

Witam serdecznie,

Kochani, czy ktoś z Was użytkuje kilka lat Kahrs Spirit? Jestem w przeddzień zakupu i zastanawiam się, czy to, że wierzchnia warstaw jest na HDFie nie czyni tej podłogi jakościowo gorszą? Z drugiej strony fajnie, bo na podłogówkę świetnie się nadaje, jest cinka i dobrze będzie przewodzić ciepło z podłogówki, ale zastanawiam się, jak z kolei z odbiorem ciepła stopom - czy w okresach niegrzewczych cienka warstwa drewna na HDFie zapewni uczucie ciepła podczas chodzenia na boso? No i czy ta jakość to jakość Kahrs, czy to jakiś gorszy produkt dla tych, którzy chcą mieć taniej... Proszę, doradźcie!

Są duże problemy z obłogiem/warstwa użytkowa na podbiciu z MDF. Szczególnie należy zwrócic uwagę, na warstwę wierzchnią z gatunków drewna szybko i mocno reagujących na wilgotność otoczenia, również podłoża. Korzystniejszym rozwiązaniem jest lakierowana warstwa wierzchnia, ponieważ ogranicza adsorpcję wilgoci z otoczenia do drewna. Sprawdź czy producent zaleca kładzenie na ogrzewaniu podłogowym!!!

No właśnie polecono nam spirita ze względu na ogrzewanie podłogowe - że lepiej będzie przewodzić, co wydaje się logiczne. A jakie to problemy z warstwą użytkową? co się z nią dzieje? U nas to ma być dąb w lakierze matowym - nie wiem, jak reaguje na wilgotoność otoczenia...?

• 6 years później...

Podłogi Kährs są zarąbiste. Ta szwedzka firma stworzyła podłogi 3-warstwowe pierwsza na świecie i ma unikalne technologie (np. łączenia, że można samochód powiesić na dwóch złączonych deskach). To chyba najlepsza na świecie firma robiąca takie podłogi, najlepsza jakość i dbają o zdrowie i ekologię.

To panele trójwarstwowe w całości wykonane z drewna (przynajmniej z serii Nordic Naturals Collection są w całości z drewna). Pierwsza, górna, warstwa to szlachetne drewno liściaste, np. jesion, potem warstwa świerku i warstwa sosny. Wyprodukowane w Szwecji.

Mam jesionowe (Ash Gothenburg) od kilku lat w bloku z mega krzywą podłogą gdzie zgodnie z instrukcją nie powinny być zakładane (norma wiele razy przekroczona), a mimo to świetnie się spisują. Zero jakiś odkształceń, widocznych szczelin, nadmiernego hałasu przy chodzeniu itp., a do tego sporo wody się na nie nie raz wylało.

Pod spodem mam dobry podkład, chyba jakiś też szwedzki, ale w Belgii wyprodukowany.

Do czyszczenia używam Kahrs Cleaner, wyprodukowany chyba w Norwegii środek, który jest mega wydajny i łagodny dla podłogi i zdrowy (nie zawiera żadnych zapachów itp., w ogóle prawie nie pachnie). Mają dużo środków do pielęgnacji żeby odrestaurować podłogę, ale oczywiście można je cyklinować. Zarąbiste podłogi jednym zdaniem.

cleaner.jpg

152N55AK50.jpg

Edytowane przez suomifinland