Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - kto pyta nie błądzi: rady, pomysły, problemy, materiały itd.

hwafel

Recommended Posts

czy możecie podpowiedzieć mi czym zmyć z parkietu lakierowanego taśmę klejącą? miałam dywany przyklejone do parkietu taśma dwustronną :oops: i po kilku latach taśma już nie trzyma dywany tylko cała pozostała na parkiecie. czym ją usunąć, aby nie zniszczyc parkietu? :-?

Spróbuj denaturatem..namocz zostaw na 1-2minuty i zobacz..czy odejdzie chotroszkę..jak sie nie bedzie dalo nitro rozpuszczlanik..ale z tym juz ostrożnie..

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykonujemy remont w mieszkaniu, kupiliśmy parkiet jesionowy 43x300mm.

Wcześniej na podłodze były płytki PCV, które już zerwałem.

Niestety został klej, który trudno usunąć. Parkieciarz twierdzi, że trzeba to zerwać, natomiast gość, który będzie robił wylewkę wyrównawczą (1-3mm), twierdzi, że skuje ten klej częściowo w miejscach gdzie jest

równomiernie rozłozony na całej powierzchni (plamy kleju o pow. 0,5 -3m2).

Do wykonania tej powierzchni parieciarz polecił Thomsit DE92.

producent Thomsit'u także zaleca usuniecie wszelkich klejów czy innych substancji z pow. wylewki.

Co o tym sądzicie?

czy jest dobry sposób na sprawne usunięcie tego kleju?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Usuń maksymalnie wszelkie luźne fragmenty kleju. Te które odchodzą ciężko i z kawałkami wylewki pozostaw. Zmień masę szpachlową na wyrównującą Thomsit SL85 nadaje się na resztki klejów takich jak użyty do płytek PCV.

W innym przypadku musisz do białego zedrzec klej. Sprawdź chłonnośc wylewki. Zbyt chłonna wylewka ciągnie zbyt szybko i dużo wody z masy szpachlowej samorozlewnej i może doprowadzic do jej osłabienia, spękań i pęcherzy. W takim przypadku nalezy stosowac grunt pod masę. Minimalna grubośc każdej masy pod parkiet to 3mm!!!

czy możecie podpowiedzieć mi czym zmyć z parkietu lakierowanego taśmę klejącą? miałam dywany przyklejone do parkietu taśma dwustronną :oops: i po kilku latach taśma już nie trzyma dywany tylko cała pozostała na parkiecie. czym ją usunąć, aby nie zniszczyc parkietu? :-?

Jak będziesz po próbach zalecanych metod ghosta daj znac o efekcie.

Usuwanie takich taśm z lakierowanej podłogi z zachowaniem nieuszkodzonego lakieru według mnie jest mało prawdopodobne.

Często przy renowacjach mam do czynienia z czymś podobnym. Niestety nawet ksylen rozlany i przykryty folią nie jest w stanie pomóc na tyle aby bez pomocy narzędzi mechanicznych usunąc to badziewie. Próbowałem również acetonem technicznym, nitro ale nie denaturatem i octem. Może faktycznie to pomoże. Proszę o wiadomośc!!!

A ponoc te kleje produkują pszczoły, zapewne człowiek coś tam jeszcze dorzuca i kłopot gotowy.

tych mas bez gruntu nie stosuje się myslałem ze to zrozumiałe..sl85 jest jeszcze drozsza od dx-a a dx spokojnie sie nada..to bdb wylewka i jest do 1 cm..pieknie sie zaciera..i leje..wylalem tego pare ton..

Przepraszam nie doczytałem, że podał Pan zamiennik na Thomsit DX - absolutnie słusznie.

Ten SL85 jest droższy ale mocniejszy C-35 i F-6. Jest nadziewany i grubiej nakładany.

Ma dwa do wyboru wedle potrzeb.

przepraszam za dubel- przeklejam z innego wątku:

w temacie pielęgnacji- proszę pomóżcie. mam olejowaną podłogę - merbau, olej- "Blanchon- olej do parkietu". podłoga użytkowana przez ponad rok, do tej pory myta tylko mydłem z linii blanchon.przez ten czas bardzo stracił z estetyki, nie wygląda ładnie- jest matowy, po myciu wygląda dość ładnie chwilę- każde przejście widać a potem już jest całkowicie zadeptany i taki "wypłowiały"no i sporo dzieci go porysowały jakimiś autkami itp. Za namową pracownika Blanchon kupiłam do regeneracji "olej woskujący" Blanchon.

1 co ile powinnam go wcierać(dość droga "impreza")?

2. czym jeszcze mogłabym dodać mu ładnego wyglądu- czytałam na forum o woskach i pastach. czy ten olej woskujący, który teraz kupiłam to właśnie wosk?czy jest jakiś inny- tańszy zamiennik?

3. jeśli jest jakaś inna możliwość pielęgnacji to czy mam się trzymać firmy "blanchon" czy np. pastą (jaką) mogę kupić jakiejś innej firmy? czy skoro już mam położony na podłodze olej, teraz położę olej woskujący to już nie mogę "mieszać" i nałożyć pasty??

4. czy po jakimś czasie używania pasty trzeba przeprowadzać dogłębną renowację i znowu pokrywac podłogę olejem??

sama widze, ze moja wiedza na temat własnego parkietu jest znikoma dlatego proszę napiszcie "łopatologicznie " od mojego parkieciarza niestety nic się nie mogę dowiedzieć- wyznaje zasadę, że jedyną formą renowacji parkietu jest zapłacenie jemu żeby pokrył podłogę olejem kolejny raz - na co absolutnie teraz mnie nie stać..

dzięki z góry

Niestety został klej, który trudno usunąć. Parkieciarz twierdzi, że trzeba to zerwać, natomiast gość, który będzie robił wylewkę wyrównawczą (1-3mm), twierdzi, że skuje ten klej częściowo w miejscach gdzie jest

producent Thomsit'u także zaleca usuniecie wszelkich klejów czy innych substancji z pow. wylewki.

Co o tym sądzicie?

trzeba skuc...przecie jak slaby to nalejesz na to wylewke a drewno z klejem pracujac odciagnie te wylewke i slaby podklad do gory..przecie tego kleju pod pcv malo jest..de92 chce wylac na 1-3mm.niooo nezwykle jestem ciekaw..po co i jak ja pozaciera?? do takich rzeczy jest przeznaczona masa DX z thomsita...

DE92 jest na wieksze nierownosci ponizej 5mm jej dobrze nie zatrze ...

Ile masz metrow..jak malo recznie ..plus szlifierka z kamieniem reczna...mlotek i majzel u nas sie mówi u was tam chyba przecinak czy jakoś tak :o

Dziękuję za radę,

No niestety w naszym przypadku tego kleju jest całkiem sporo, PCV odrywało sie kawałkami po pare cm2, koszmar....

Jest tego 33m2, nie mało ale jakoś trzeba bedzie to zetrzeć. Zamiast przecinaka/majzla mam juz przygotowany szpadel, zaostrzony i wyprostowany. Zobaczymy jak bedzie sie tym pracować, jak nie to szlifierka. Jeszcze raz dziekuję!

tych mas bez gruntu nie stosuje się myslałem ze to zrozumiałe..sl85 jest jeszcze drozsza od dx-a a dx spokojnie sie nada..to bdb wylewka i jest do 1 cm..pieknie sie zaciera..i leje..wylalem tego pare ton..

SL85 jest dość droga, ponad 200zł za 25kg.

Jaki grunt zastosować?

Co o tym sądzicie?

Usuń maksymalnie wszelkie luźne fragmenty kleju. Te które odchodzą ciężko i z kawałkami wylewki pozostaw. Zmień masę szpachlową na wyrównującą Thomsit SL85 nadaje się na resztki klejów takich jak użyty do płytek PCV.

W innym przypadku musisz do białego zedrzec klej. Sprawdź chłonnośc wylewki. Zbyt chłonna wylewka ciągnie zbyt szybko i dużo wody z masy szpachlowej samorozlewnej i może doprowadzic do jej osłabienia, spękań i pęcherzy. W takim przypadku nalezy stosowac grunt pod masę. Minimalna grubośc każdej masy pod parkiet to 3mm!!!

Dziekuję za odpowiedź.

Postaram się zetrzeć wszystko, zobaczymy jak mi to wyjdzie, klej trzyma się świetnie...

Mam położone iroko (mijają 3 tygodnie). Jestem jeszcze przed fugowaniem i lakierowaniem.

Mam włączone nawiżacze w mieszkaniu, aby utrzymywać odpowiednią wilgotność.

Zauważylem, że pod nawilżaczami gromadzą się jakieś małe robaczki - wielkość to nie więcej niż 1mm (w zasadzie około 0,5mm), kolor jakby przezroczysty albo jakiś bezowy, po odsunięciu nawilżacza szybko uiekają, czasami skaczą (widoczne sa tylko z bardzo bliska). Jednorazowo znajduję ich około 10szt. Na innych odsłoniętych częsciach podłogi nieczego takiego nie spotkałem.

Co to może być.. i ewentualnie co z tym robić..??

Mam położone iroko (mijają 3 tygodnie). Jestem jeszcze przed fugowaniem i lakierowaniem.

Mam włączone nawiżacze w mieszkaniu, aby utrzymywać odpowiednią wilgotność.

Zauważylem, że pod nawilżaczami gromadzą się jakieś małe robaczki - wielkość to nie więcej niż 1mm (w zasadzie około 0,5mm), kolor jakby przezroczysty albo jakiś bezowy, po odsunięciu nawilżacza szybko uiekają, czasami skaczą (widoczne sa tylko z bardzo bliska). Jednorazowo znajduję ich około 10szt. Na innych odsłoniętych częsciach podłogi nieczego takiego nie spotkałem.

Co to może być.. i ewentualnie co z tym robić..??

nie wiem co to może byc. Napewno sprzyja im klimat ciepło i wilgotno. Postaw nawilżacz wyżej na taborecie i przestawiaj. Nawilżacz pracując daje ciepło i wilgoc. Te miejsca pryśnij czymś przeciw pleśni lub przesmaruj acetonem czy nitro.

Jaką masz wilgotnośc drewna?

Sprawdź dokładnie drewno w tym miejscu czy zobaczysz jakieś kanaliki lub zmianę koloru. Egzotyki potrafią przyttaszczyc ze sobą również szkodniki.

przepraszam za dubel- przeklejam z innego wątku:

w temacie pielęgnacji- proszę pomóżcie. mam olejowaną podłogę - merbau, olej- "Blanchon- olej do parkietu". podłoga użytkowana przez ponad rok, do tej pory myta tylko mydłem z linii blanchon.przez ten czas bardzo stracił z estetyki, nie wygląda ładnie- jest matowy, po myciu wygląda dość ładnie chwilę- każde przejście widać a potem już jest całkowicie zadeptany i taki "wypłowiały"no i sporo dzieci go porysowały jakimiś autkami itp. Za namową pracownika Blanchon kupiłam do regeneracji "olej woskujący" Blanchon.

1 co ile powinnam go wcierać(dość droga "impreza")?

2. czym jeszcze mogłabym dodać mu ładnego wyglądu- czytałam na forum o woskach i pastach. czy ten olej woskujący, który teraz kupiłam to właśnie wosk?czy jest jakiś inny- tańszy zamiennik?

3. jeśli jest jakaś inna możliwość pielęgnacji to czy mam się trzymać firmy "blanchon" czy np. pastą (jaką) mogę kupić jakiejś innej firmy? czy skoro już mam położony na podłodze olej, teraz położę olej woskujący to już nie mogę "mieszać" i nałożyć pasty??

4. czy po jakimś czasie używania pasty trzeba przeprowadzać dogłębną renowację i znowu pokrywac podłogę olejem??

sama widze, ze moja wiedza na temat własnego parkietu jest znikoma dlatego proszę napiszcie "łopatologicznie " od mojego parkieciarza niestety nic się nie mogę dowiedzieć- wyznaje zasadę, że jedyną formą renowacji parkietu jest zapłacenie jemu żeby pokrył podłogę olejem kolejny raz - na co absolutnie teraz mnie nie stać..

dzięki z góry

Myślę, że zmyłaś już olej z powierzchni tym mydłem. Zbyt częste używanie mydła powoduje taki skutek. mydło rozciencza sie w ilości 0,2l na 10 l wody i mocno wykreconą scierka przeciera się podłogę. Slady wody muszą zniknąc w ciagu maksymalnie 1,5 minuty z podłogi. Najlepiej od razu wytrzec podłogę do sucha. Takie mycie robi sie rzadko i to wtedy gdy jest taka koniecznosc (plamy na podłodze z lodów, wina itp.). Po kilku razach 3-4 nalezy przeciagnąc po podłodze olej pielęgnacyjny Oil SD (629) szmatą z mikrofazy i zostawic na 30 minut. Nanosisz olej w kierunku słojów drewna i nie grubo, wcierac w drewno nie za intensywnie. Podłogi nie polerujesz. Po 30 minutach można wejśc. Nie dawaj narazie wosku.

Jak będziesz po próbach zalecanych metod ghosta daj znac o efekcie.

oczywiście, że dam znać, niestety nie mam tych rzeczy w domu, a sklepy dzisiaj zamknięte, jutro powalczę z podłogami,

wczoraj sprzątałam w nowym domu i zobaczyłam, że na parkiecie, a szczególnie na listwach pozostawał klej z taśmy papierowej :evil: i pewnie czeka mnie ta sama praca na nowym parkiecie :(

załamka

Ja powiedziałem, że 1 miesiąc powinien wystarczy jeżeli będzie 18C i 75% wilgotności. Czy będzie?

Jezeli polakierujesz parkiet ze szparami nawet zaszpachlowanymi to pęcznienie klepek potrwa dużo dłużej kilka miesięcy. Są folie które też przepuszczają parę wodną. Wtedy wypchnięty zostanie kit ze szpar razem z lakierem, który popęka.

Napewno zimą będziesz miał szpary, jeżeli kochasz niezdrowy klimat w którym wszyscy się duszą. Temparatura 23C i wilgotnośc 20% to może trwac przez kilka dni i koniec. Będzie tak przez cztery miesiące lub dłużej to szpary będą na kilka milimetrów 2-4mm. Te warunki są niedopuszczalne.

Parkiet powinien się ciasno zejsc. Następnie pomierzyc jego wilgotnośc w kilku miejscach. Zgłoś się po miesiącu po pomiarach. Aby nie nakłuwac zbyt głęboko klepek rozłóż na powierzchni z 10 sztuk w różnych miejscach i przyklej mocną taśmą szer. 2cm aby się nie przesuwały. Te klepki zmierz na głębokości 4-6mm. Klepki przyklejone do podłoża na głębokości 2mm.

ok zmniejszam temperature i zaczynam przewietrzanie :D

centralne od miesiaca nie pracuje a wilgotnosciomierz pokazuje od miesiaca wilgotnosc od 25 do 45%,ale na zewnatrz nie jest lepiej...sucha wiosna , moze nawilzacz przyspieszy pecznienie przesuszonego parkietu ? czy cirerpliwie czekac do lipca ,sierpnia ?

troche nawilżam powietrze od tygodnia nawilżaczem ...klepka pokrywa sie ciemniejszym nalotem ....chyba przy nastepnym szpachlowaniu i cyklinowaniu dojdzie do poprzedniego stanu "jasności" ? :)

troche nawilżam powietrze od tygodnia nawilżaczem ...klepka pokrywa sie ciemniejszym nalotem ....chyba przy nastepnym szpachlowaniu i cyklinowaniu dojdzie do poprzedniego stanu "jasności" ?

to raczej nie nalot a efekt dzialania slonca...jesli zas nalot to bardzo nie dobrze byłoby, znaczyloby to ze sie zaparza kiśnie..ale nie sadze..raczej to słońce...wroci wroci...potem sciemnieje :D

troche nawilżam powietrze od tygodnia nawilżaczem ...klepka pokrywa sie ciemniejszym nalotem ....chyba przy nastepnym szpachlowaniu i cyklinowaniu dojdzie do poprzedniego stanu "jasności" ?

to raczej nie nalot a efekt dzialania slonca...jesli zas nalot to bardzo nie dobrze byłoby, znaczyloby to ze sie zaparza kiśnie..ale nie sadze..raczej to słońce...wroci wroci...potem sciemnieje :D

po papierze sciernym robi sie jasniejsze , czyli nalot ? za dużo uzywam nawilzacza ? przez dobe od wylaczenia nawilzacza wilgotnosc utrzymuje sie na poziomie 60-70 % pozniej spada stopiniowo do 30 %

sliskie nie są...tak jak napisalem od tygodnia moze 10 dni uzywam nawilzacza po mniej wiecej dobe na kazdy pokoj , zeby szybciej napecznial parkiet polozony rok temu a ktory nie byl lakierowany i przez cale lato bylo OK ale w zimie przy ogrzewaniu dosyc solidnym /dom wlasciwie niezamieszkaly /troche sie skurczyl powodujac przerwy miedzy klepkami ... a przydaloby sie w koncu polakierowac ale klepki musza wrocic do swej objestosci,zeby nie bylo szpar