Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - kto pyta nie błądzi: rady, pomysły, problemy, materiały itd.

hwafel

Recommended Posts

Czy fachowcy mogliby mi odpowiedzieć czym mogę pielęgnować i czyścić moją podłogę zabezpieczoną OSMO. napisałam zabezpieczoną bo to ani olej ani wosk, prawda :oops: .

wiem,że Ghost zachwala Lobę byłam na stronie i ceny fajne, ale nadal nie jestem pewna co mam stosować a środek proponowany przez OSMO mam ale w dalszym czasie chcę kupić coś tańszego ten kosztował koło 100zł, Loba widzę tańsza, ale który mam wybrać?

Loba ParkettOil dawniej Oil Balsam -ten???

jest jeszcze seria ze STARWAXU i tam jest płyn do podłóg olejowanych, ale napisali,nie stosować do podłóg woskowanych, maja też mydło w płynie, ale się boję...wiem ze na wilgotnoczyścić...., proszę o pomoc i wiem,że to nasz wybór czym czyścimy, ale proszę rozwiać moje wątpliwości czy mam stosować produkty do podłóg olejowanych i czy ten Starwax mogę???bo fajna cena..., lobę kupię tylko jaką???? dziękuję.......

Jak długo już stosujesz środek do pielęgnacji OSMO. Co sie dzieje z powierzchnia? Jak nazywa sie ten środek? Jak go używasz?

dzięki za szybką reakcję...to ten środek:

http://www.osmo.com.pl/images/produkty/pielegnacja-wewnatrz/produkt_3d.jpg

jestem z niego w miarę zadowolona, tylko ta cena :oops: podłogę mam świerkową bo taka była w cenie, wiem że świerk jest do "D", ale tak mam, bardzo fajnie wyszły te podłogi, mąż sam je robił....ten produkt mógłby po prostu być tańszy i troszkę lepiej czyścić....

podłoga po nim jest matowa,nie kleji się() a np. jak zrobiłam test zwykłym ajaksem to sprawiała klejące wrażenie) szybko wysycha( ale też ja mopuję na wilgotno)...

proszę o poradę co do tych środków konserwujących i myjących...może zwykła woda..ale na razie muszę czymś jeszcze czyścić bo nie opanowaliśmy jescze wnoszenia tony piachu do domu.......[/img]

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo dziękuję Jarekkur

Deski odkleiły się wzdłuż ścian wewnętrznych, odległych jakieś 5-8 m od ścian zewnętrznych domu, a tylko w jednym miejscu wzdłuż ściany zewnętrznej.

Czyli wynika z tego, że musimy zerwać jedną deskę, żeby się przekonać, co "puściło".

Rozumiem, że jeżeli "puścił" klej - wstrzykiwanie kleju załatwi sprawę. Jeżeli to wylewka odkleiła się od jastrychu, to demolka :o

W jednym i drugim przypadku jest to błąd wykonawcy?

Chciałam zapytać Panów parkieciarzy , co myślą , na temat parkietu jawor oraz grab . Parkiet ulożony byłby w mieszkaniu. Jesion jest dla mnie za zółty.

Interesuje mnie tez , czy te gatunki sa twarde i stabilne oraz jak się starzeją , będą wpadać z czasem w żółty kolor czy raczej róż ?

Bardzo dziękuję Jarekkur

Deski odkleiły się wzdłuż ścian wewnętrznych, odległych jakieś 5-8 m od ścian zewnętrznych domu, a tylko w jednym miejscu wzdłuż ściany zewnętrznej.

Czyli wynika z tego, że musimy zerwać jedną deskę, żeby się przekonać, co "puściło".

Rozumiem, że jeżeli "puścił" klej - wstrzykiwanie kleju załatwi sprawę. Jeżeli to wylewka odkleiła się od jastrychu, to demolka :o

W jednym i drugim przypadku jest to błąd wykonawcy?

Jeżeli jest tam mostek cieplny, to napewno nie jest to wina parkieciarza, tylko tych którzy izolowali dom lub tych którzy taka izolację zaplanowali.

Jezeli jest tam za mało kleju to wina parkieciarza. Jeżeli wylewka nie trzyma się podłoża (jastrychu) to też jest to wina parkieciarza.

Aby to ustalić musżę znać zużycie kleju na m2 jak również wielkość (numer) szpachli zębatej do kleju.

Teraz z twojego postu wynika, że 5-8m od ścian zewnętrznych domu oznacza jakieś pomieszczenie w środku budynku otoczone innymi pomieszczeniami.

Czy jest to parter? Jeżeli tak to czy pod deskami jest np. garaż, piwnica?

Czy jest to nowy dom?

Jaka była wilgotność jastrychu w jego dolnych partiach? Czy wilgotność jastrychu była mierzona CM-k?ą. Wykuwano dziurę w jastrychu? Kiedy był wylewany jastrych i jaki jest gruby? Jaką wilgotność miało drewno przed układaniem? Jak długo leżały deski na podłożu (przyklejone) zanim zaczęto je szlifować. Jaka była wtedy wilgotność drena i jak jest dzisiaj? Również albo przedewszystkim od spodu.

Aby stwierdzić cokolwiek musisz dokładnie odpowiedzieć na pytania!!

Chciałam zapytać Panów parkieciarzy , co myślą , na temat parkietu jawor oraz grab . Parkiet ulożony byłby w mieszkaniu. Jesion jest dla mnie za zółty.

Interesuje mnie tez , czy te gatunki sa twarde i stabilne oraz jak się starzeją , będą wpadać z czasem w żółty kolor czy raczej róż ?

Grab jest twardy ale szazlony nie do okiełznania podobnie jak buk. Z czasem sinieje. Jawor staje sie lekko pomarańczowaty.

jarekkur

przepraszam, ale masz do czynienia z kompletnym laikiem....

Otrzymałam fakturę za całość prac, żadnych w-z-tek. Ponieważ parkiet był klejony w styczniu, nie jestem w stanie sobie przypomnieć, ile czego poszło. Teraz parkieciarz jest mi w stanie wmówić wszystko: i ilość kleju, i numer szpachli.

Z tym 5-8 metrów: chodzi o to, że pomieszczenia przylegają do ścian zewnętrznych budynku, ale tam się nic nie odkleiło. Odkleiło się przy ścianach nie przylegających do zewnętrznych murów budynku, tam, gdzie deski były położone wzdłuż ścian.

To jest nowy dom parterowy, bez piwnic.

Niestety, nie znam wilgotności jastrychu przed układaniem, ani czym była mierzona. Na pewno dziur nie wykuwano.

Jastrych był wylewany w połowie lipca 2009, od pierwszych dni listopada zaczęłiśmy normalnie grzać w domu. Jastrych ma grubość 5 cm.

Niestety, z wilgotnością drewna - też nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.

W pierwszych dniach grudnia parkieciarz wylał wylewkę. Układanie rozpoczął 19 grudnia. Deski leżały prawie do końca stycznia - i wtedy je malował, szlifował i olejował. Ta zabawa trwała do połowy marca, ponieważ ciągle były jakieś poprawki.

jarkekkur - jak mam odpowiedzieć na pytania dotyczące wilgotności, skoro nie mam żadnych przyżądów... Pamiętam, że gdy parkieciarz przyszedł pierwszy raz, to stwierdził, że jest aż ZA SUCHO (?).

Wstyd się przyznać, ale zawierzyłam specjaliście - i teraz mamy jak jest.

Co do izolacji, to jestem reumatyczką - więc byłam super wyczulona na ten aspekt budowy (skoro już dom miał być parterowy), więc są papy, folie, w łazienkach masy izolujące, z zewnątrz też masy i folie. Dziwne, że teraz parkieciarz stwierdził, że podwyższonej wilgotności nie ma (też do końca nie wiem, co to znaczy - przecież zawsze będzie zmiana wilgotności: gdy pada deszcz, gdy ktoś weźmie kąpiel w wannie itp. itd).

jarekkur

czy tą wilgotnością w pomieszczeniach z parkietem należy sterować? Czy dąb jest naprawdę taki delikatny, że nie będzie można się kąpać, a stópki zawsze suche :lol: ? Przecież to by była jakaś masakra :-?

graba rzeczywiscie nie polecam jawor czy klon (bo to wlasciwie botanicznie ta sama rodzina)mozna rozbielic zreszta tak samo jak jasnego jesiona i o zadnym zoltym efekcie nie ma mowy w tym przypadku..co do graba ostatnio sie ukazał termo grab i akurat tenze jest wart polecenia ale z kolorem nturalnego graba nie ma nic wspolnego.. 8)

I ja stoję przed dylematem jaką podłogę położyć.

Ostatnio zaintersowała mnie deska lita dąb firmy Parador którą można połozyć jako pływającą na klik.

I tu kilka pytań do fachowców.

Co sądzicie o firmie Parador - dobre to? :)

Czy łatwo jest samodzielnie ułożyć litą deskę pływająco? Mój mąż w obecnym mieszkaniu układał panele więc ma bardzo podstawowe pojęcie, ale jezeli te deski układa się podobnie to da radę.

A może lepiej kupić surowe dębowe i dać do położenia i olejowania?

Pozdrawiam

wszystko pieknie ale jaki parat dor?? lity warstwowy ..generalnie jako parkieciarz to ci napisze ze zawsze jest lepiej polozyc podlogi lite..i dac zaolejowac wzglednie polakierowac ..takie podlogi sa na dziesieciolecia posadzki drewniane gotowe..nie posluza tyle nigdy..

Opis Paradora ze strony http://www.premiumwood.pl:

Kolekcja: Parador Classic 5050 Living

Dąb europejski szczotkowany

Gwarancja: 25 lat

Rozmiar: Długości: 1973mm - 1160mm - 1460mm - 1760mm - 2060mm - 2360mm / 1973mm (pozostałe); Szerokości: 137mm - 128mm - 168 mm; Grubości: 21 mm (Pitch pine)- 19mm (pozostałe)

Wykończenie: Lita deska z 4-stronną V-fugą, gotowa powłoka w postaci 11 warst elastycznego lakieru ProGuard lub impregnacja drewna poprzez wykończenie olejem AtmoPor

Ilość w opakowaniu: 6 desek

Opis: Masywna, gotowa deska podłogowa wykończona powierzchniowo lakierem lub olejem

A jeszcze pytanie dodatkowe - jaki byłby koszt średni koszt robocizny, 100m2 podłogi - zwykła surowa lita decha dąb z olejowaniem? (jakbym tego Paradora odpuściła bo cholerka drogi jest...)

Rozmiar: Długości: 1973mm - 1160mm - 1460mm - 1760mm - 2060mm - 2360mm / 1973mm (pozostałe); Szerokości: 137mm - 128mm - 168 mm; Grubości: 21 mm (Pitch pine)- 19mm (pozostałe)

Wykończenie: Lita deska z 4-stronną V-fugą, gotowa powłoka w postaci 11 warst elastycznego lakieru ProGuard lub impregnacja drewna poprzez wykończenie olejem AtmoPor

Opis: Masywna, gotowa deska podłogowa wykończona powierzchniowo lakierem lub olejem

A jeszcze pytanie dodatkowe - jaki byłby koszt średni koszt robocizny, 100m2 podłogi - zwykła surowa lita decha dąb z olejowaniem?

robocizna około 65zł-75zł/m2.

Co do gotowych desek litych firmy Parador to jezeli chcesz ją kupić to warto. Nalezy jednak sprawdzić jej wilgotnosć przed zakupem i to na kilku deskach.

Szczotkowanie zniknie przy pierwszym cyklinowaniu ale to po kilku latach uzytkowania. Ponieważ są bardzo szerokie nalezy również sprawdzić wilgotność podłoża maks. 1,8% mierzone CM-ką. Stosowanie folii paroszczelnej równię na suchym podłożu. Inaczej należy zastosować radykalne środki dla ochrony przed wilgocią z podłoża lub czekać aż wyschnie.

jarekkur

przepraszam, ale masz do czynienia z kompletnym laikiem....

Otrzymałam fakturę za całość prac, żadnych w-z-tek. Ponieważ parkiet był klejony w styczniu, nie jestem w stanie sobie przypomnieć, ile czego poszło. Teraz parkieciarz jest mi w stanie wmówić wszystko: i ilość kleju, i numer szpachli.

Z tym 5-8 metrów: chodzi o to, że pomieszczenia przylegają do ścian zewnętrznych budynku, ale tam się nic nie odkleiło. Odkleiło się przy ścianach nie przylegających do zewnętrznych murów budynku, tam, gdzie deski były położone wzdłuż ścian.

To jest nowy dom parterowy, bez piwnic.

Niestety, nie znam wilgotności jastrychu przed układaniem, ani czym była mierzona. Na pewno dziur nie wykuwano.

Jastrych był wylewany w połowie lipca 2009, od pierwszych dni listopada zaczęłiśmy normalnie grzać w domu. Jastrych ma grubość 5 cm.

Niestety, z wilgotnością drewna - też nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.

W pierwszych dniach grudnia parkieciarz wylał wylewkę. Układanie rozpoczął 19 grudnia. Deski leżały prawie do końca stycznia - i wtedy je malował, szlifował i olejował. Ta zabawa trwała do połowy marca, ponieważ ciągle były jakieś poprawki.

jarkekkur - jak mam odpowiedzieć na pytania dotyczące wilgotności, skoro nie mam żadnych przyżądów... Pamiętam, że gdy parkieciarz przyszedł pierwszy raz, to stwierdził, że jest aż ZA SUCHO (?).

Wstyd się przyznać, ale zawierzyłam specjaliście - i teraz mamy jak jest.

Co do izolacji, to jestem reumatyczką - więc byłam super wyczulona na ten aspekt budowy (skoro już dom miał być parterowy), więc są papy, folie, w łazienkach masy izolujące, z zewnątrz też masy i folie. Dziwne, że teraz parkieciarz stwierdził, że podwyższonej wilgotności nie ma (też do końca nie wiem, co to znaczy - przecież zawsze będzie zmiana wilgotności: gdy pada deszcz, gdy ktoś weźmie kąpiel w wannie itp. itd).

jarekkur

czy tą wilgotnością w pomieszczeniach z parkietem należy sterować? Czy dąb jest naprawdę taki delikatny, że nie będzie można się kąpać, a stópki zawsze suche :lol: ? Przecież to by była jakaś masakra :-?

To nie ty powinnaś mieć te przyrządy tylko parkieciarz. Mierząc musi ci wyjaśnić po co i jak to robi nastepnie wyniki wpisuje do protokołu, który podpisujesz i dostajesz kopię.

Dąb nie jest delikatny to świetne drewno na posadzki, tylko potrzebny jest do tego parkieciarz, który interesuje się anatomią i anizotropią drewna jak i fizyką budowlaną +chemia budowlana.

Parkieciarz niczego nie wmówi nam na forum. Wystarczy obejrzeć deskę od spodu i przyjrzeć się podłożu.

Zrób zdjęcia i przedstaw na forum lub na priv.

Planuję wyjazd do Poznania w przyszłym tygodniu to mógłbym "rzucić okiem" na problem.

A jeszcze pytanie dodatkowe - jaki byłby koszt średni koszt robocizny, 100m2 podłogi - zwykła surowa lita decha dąb z olejowaniem?

Co do gotowych desek litych firmy Parador to jezeli chcesz ją kupić to warto. Nalezy jednak sprawdzić jej wilgotnosć przed zakupem i to na kilku deskach.

Szczotkowanie zniknie przy pierwszym cyklinowaniu ale to po kilku latach uzytkowania. Ponieważ są bardzo szerokie nalezy również sprawdzić wilgotność podłoża maks. 1,8% mierzone CM-ką. Stosowanie folii paroszczelnej równię na suchym podłożu. Inaczej należy zastosować radykalne środki dla ochrony przed wilgocią z podłoża lub czekać aż wyschnie.

Jarek pojechałeś z tą ceną. Wiesz tak mi się wydaje, ze siedzisz tu na forum, piszesz bzdety nijak się mające do realiów życia i jak laika porazisz wiedzą taką powiedzmy, że bardziej teoretyczną to kupiony i można kroić.

Na drugim biegunie są paprochy co to zrobią za pół darmo. A moja dewiza to robić w najwyższej jakości za możliwie najniższą cenę. Jarku czy bez tej taniej (darmowej) pseudo reklamy dasz sobie radę? Przecież nie ma dnia bez ciebie po parę postów by być i kroić. Jak ludzie nie odpowiadają to sam sobie odpowiadasz by podbić temat (siebie). Żenada.

Jarek pojechałeś z tą ceną. Wiesz tak mi się wydaje, ze siedzisz tu na forum, piszesz bzdety nijak się mające do realiów życia i jak laika porazisz wiedzą taką powiedzmy, że bardziej teoretyczną to kupiony i można kroić.

Na drugim biegunie są paprochy co to zrobią za pół darmo. A moja dewiza to robić w najwyższej jakości za możliwie najniższą cenę. Jarku czy bez tej taniej (darmowej) pseudo reklamy dasz sobie radę? Przecież nie ma dnia bez ciebie po parę postów by być i kroić. Jak ludzie nie odpowiadają to sam sobie odpowiadasz by podbić temat (siebie). Żenada.

Trzymaj się faktów. Jezeli nie masz co robić to rób byle co. Stac cię na czytanie to powinno cie stać na rozsadną odpowiedz a nie bzdety o 20 letniej praktyce i tacie. Co masz do ceny za mało czy za duzo. Takie są w Trójmieście a nawet i wyższe jak również zrobią za 35zł. pewnie. Napisz swoją i przestań się krecić w kołko jak pies za własnym ogonem.

a na te twoje ostatnie dwa zdania daj konkretny przykład a nie pisz ryczałtem. Róznica polega na tym , że ja mam o czym pisać ty zapewne nie i to cię boli.

Ja się tutaj w zaden sposób nie reklamuję, poza tym, że piszę to o czym wiem i widziałem. Szczęść ci chłopie Panie Boże.

osz nooo...lozzie cena wcale nie jest wysrubowana jest uczciwa sam biore nierzadko wiejcej..zalezy od stanu wylewek..ja wiem zem przewinil w stosunku do amerykanca i klimkiewicza ale do cholery nie drapcie sie prosze.

Fredi poznalem cie ..osobiscie jestes rozsadnym panem..dajze spokoj takim wycieczkom personalnym..jesliby ktokolwiek sie oglaszal a zaden z nas tego nie czyni to rozumiem ze jeszcze byloby to jakos uzasadnione..ale przecie tak nie jest wszyscy trzej poswiecamyn czas walczac nierzadko z mitami..dotyczacymi podlog posadzek drewnianych..uwazam ze wklad jarka jest bardzo znaczacy i wiedza rozlegla..i pisze to wszystko z wlasnej nieprzymuszonej woli.a na pewno jak i ja zna znacznie przyjemniesze sposoby spedzania czasu zapewne ty tez..kurcze no zrobilem moze ze 4 forumowiczow..przez 2 lata..ale ja nie wiem czy mam sie przez to kajac..ja zawsze probuje pomoc i wykorzeniac mity..nie jestem tutaj dla pracy i nigdy nie bylem..wcale tez nie twierdze ze ktokolwiek z was jest..ale ta wycieczka na to wskazuje a wiem bo znam firme pana jarka ze wcale tego czynic nie musi..ja zreszta tez i ty fredi z tego co sie orientuje rowniez..wiec po co i w imie czegoz tak pisac..pozdrawiam..

Około 8 miesięcy temu pisałem, iż kupiliśmy parkiet jesionowy 70x700, gr. 20 mm. Parkiet został ułożony w maju tego roku i do chwili obecnej nie był jeszcze cyklinkowany i lakierowany.

Niestety w lipcu pojawił się problem, jako że był okres deszczowy (tak tłumaczy wykonawca) parkiet dostał zbyt dużej wilgotności i podniósł się przy ścianie i przy połączeniu z płytkami (korek) na szerokości ok. 30-40 cm

Podobno wilgotność parkietu przed położeniem była w normie (to weryfikował parkieciarz), również wilgotność wylewek była właściwa. Na wylewki była zrobiona jeszcze wylewka samopoziomująca szybkowiążąca kerakoll (specjalna pod parkiety z gotowością układania parkietu po 48h), parkiet był układany po zrobieniu wylewki 7 dni. Zastosowany klej do parkietu to Murexin.

Na chwilę obecną wykonawca stwierdził, że będzie trzeba wyjąć/wyciąć po kilka klepek przy ścianach i dołożyć nowy. Pytanie do Was - kto powinien ponieść koszty całej wymiany, wg wykonawcy przyczyną była zbyt duża wilgotność, jak przyjechał do mnie to mierzył wilgotność parkietu i była jeszcze w normie. Czy opady jakie były w lipcu i wilgotność powietrza na zewnątrz osiągająca czasami 75% mogła doprowadzić do obecnego stanu mojego parkietu i to my powinniśmy ponosić koszty naprawy? (proszę o Waszą pomoc)

Około 8 miesięcy temu pisałem, iż kupiliśmy parkiet jesionowy 70x700, gr. 20 mm. Parkiet został ułożony w maju tego roku i do chwili obecnej nie był jeszcze cyklinkowany i lakierowany.

Niestety w lipcu pojawił się problem, jako że był okres deszczowy (tak tłumaczy wykonawca) parkiet dostał zbyt dużej wilgotności i podniósł się przy ścianie i przy połączeniu z płytkami (korek) na szerokości ok. 30-40 cm

Podobno wilgotność parkietu przed położeniem była w normie (to weryfikował parkieciarz), również wilgotność wylewek była właściwa. Na wylewki była zrobiona jeszcze wylewka samopoziomująca szybkowiążąca kerakoll (specjalna pod parkiety z gotowością układania parkietu po 48h), parkiet był układany po zrobieniu wylewki 7 dni. Zastosowany klej do parkietu to Murexin.

Na chwilę obecną wykonawca stwierdził, że będzie trzeba wyjąć/wyciąć po kilka klepek przy ścianach i dołożyć nowy. Pytanie do Was - kto powinien ponieść koszty całej wymiany, wg wykonawcy przyczyną była zbyt duża wilgotność, jak przyjechał do mnie to mierzył wilgotność parkietu i była jeszcze w normie. Czy opady jakie były w lipcu i wilgotność powietrza na zewnątrz osiągająca czasami 75% mogła doprowadzić do obecnego stanu mojego parkietu i to my powinniśmy ponosić koszty naprawy? (proszę o Waszą pomoc)

I znowu to samo. Czy zostawił protokół pomiarów? Czym mierzył wilgotność jastrychu? Czy był to przyrząd do wstępnego pomiaru powierzchniowego? Czy był to przyrząd zwany CM-ką? Czy wykuł dziurę w jastrychu i pobrał próbkę z samego dołu lub przynajmniej z środka jastrychu? Jaka by ła wilgotność jastrychu? Jaką wilgotność miało drewno przy układaniu.

Kiedy jastrych był wylewany? jaka jest jego grubość? Czy pod podłogą jest piwnica, garaż itp., czy lezy na gruncie rodzimym? Jak wygląda parkiet? Opukaj dokładnie całą powierzchnię. Głuche miejsca świadczą ,że parkiet nie ma kontaktu z podłożem.

Wylewka powinna zostać wylana na suchy (maksymalnie 2% wilgoci) jastrych!!! W innym przypadku wydłuża się schnięcie jastryxhu i wylewki. W wylewce część wody zostaje związana krystalicznie reszta wyparowuje do suchego otoczenia. Jeżeli jastrych był wilgotny to wilgoć z jastrychu spowodowała dekrystalizację wylewki i uderzenie wilgoci do drewna.

Jeżeli parkiet jest wyłódkowany lub ma podweyższoną wilgotność od spodu to ewidentnie wilgoć pochodzi od dołu.

Może być też tak, że podłoga leży na gruncie rodzimym i doszło w wyniku braku lub źle wykonanej izolacji poziomej czy pionowej do podciągania kapilarnego wody z gruntu...

Osiem miesięcy temu a także wcześniej i później pisaliśmy tutaj na forum o protokółach, o tym aby mieć wszystko na papierze z podpisami.