Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - kto pyta nie błądzi: rady, pomysły, problemy, materiały itd.

hwafel

Recommended Posts

Witam serdecznie,

może Wy będziecie mi w stanie wytłumaczyć moje wątpliwości. Niecały rok temu dokonałem zakupu deski jesion thermo koniak. Podczas użytkowania mam 2 problemy z taką podłogą:

1) cokolwek na nią nie spadnie pozostawia "dziurę" po sobie, czy to jest zegarek na rękę, czy zabawka dziecka, jakikolwiek przedmiot, powoduje wgłębienie, które szpeci maksymalnie podłogę

2) na podłodze zaczęły pojawiać się, coś w rodzaju kropli, wyblakłych plam, których nie można zmyć, co to może być? Czy jest na to jakiś sposób?

Z góry dziękuję za pomoc

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie,

może Wy będziecie mi w stanie wytłumaczyć moje wątpliwości. Niecały rok temu dokonałem zakupu deski jesion thermo koniak. Podczas użytkowania mam 2 problemy z taką podłogą:

1) cokolwek na nią nie spadnie pozostawia "dziurę" po sobie, czy to jest zegarek na rękę, czy zabawka dziecka, jakikolwiek przedmiot, powoduje wgłębienie, które szpeci maksymalnie podłogę

2) na podłodze zaczęły pojawiać się, coś w rodzaju kropli, wyblakłych plam, których nie można zmyć, co to może być? Czy jest na to jakiś sposób?

Z góry dziękuję za pomoc

masz to lakierowane czy olejowane..jesli lakierowane to czy te plamy wyskakuja ci pod lakierem czy na lakierze?..jesion thermo jest stabilny lecz niestety kruchy:(

Witam serdecznie,

Z góry dziękuję za pomoc

drewno termicznie modyfikowane zyskuje na stabilności do 70% traci jednak na twardości i to znacznie około 30%. Plamy powstają jak piszesz na lakierze. Dlaczego tak sądzisz. Ja uważam, że drewno zaczyna szarzeć i to nierównomiernie co wiążę się z nierównomiernym rozłożeniem ligniny w drewnie. Dużo zależy od metody (technologii) modyfikowania termicznie drewna. Sprawdź w miejscu mało widocznym zeskrobując w miejscu plamy lakier z powierzchni około 10cm2 i zostaw na kilka dni. Następnie opisz jak to miejsce wygląda.

drewno termicznie modyfikowane zyskuje na stabilności do 70% traci jednak na twardości i to znacznie około 30%. Plamy powstają jak piszesz na lakierze. Dlaczego tak sądzisz. Ja uważam, że drewno zaczyna szarzeć i to nierównomiernie co wiążę się z nierównomiernym rozłożeniem ligniny w drewnie. Dużo zależy od metody (technologii) modyfikowania termicznie drewna. Sprawdź w miejscu mało widocznym zeskrobując w miejscu plamy lakier z powierzchni około 10cm2 i zostaw na kilka dni. Następnie opisz jak to miejsce wygląda.

Wg mnie to nie jest szarzenie się drewna, te plamy wyglądają jak krople (dosłownie, jakby zachnięte krople wody). Czy może to mieć związek np. z twardością wody? (słyszałem takie opinie również).

Znajomy parkieciarz, co ma mi układać parkiet nie ma profesjonalnego sprzętu do badania wilgotności posadzki. Ja chciałbym takie badanie wykonać, żeby jednak wykluczyć wszelkie bolączki związane z wilgotnością. Czy można zamówić w okolicy Pułtuska pomiar wilgotności posadzki? Jeżeli tak to ile on będzie mnie kosztował?

Pozdrawiam.

to pytanie do ksiegowych :)

księgową nie jestem, ale z tego co chyba każdy wie to, że jeśli tych rzeczy nie brałeś na firmę to nici z odliczenia vat od kosztów... vat jest podatkiem koniec koncow ponoszonym przez konsumenta...

jesli jednak mieszkasz za granica i to w unii Europejskiej - to moglbys nie placic tego vatu w PL pod warunkiem ze masz firme za granicą, która by to ten vat zgłosiła [ przy wystawianiu faktury musisz podac cos jak regon etc] albo ewent za granicą odliczyłbyś sobie ten vat. Ale do ekspera mi daleko - niestety nei jest to tak proste jakby się mogło wydawać....

Wg mnie to nie jest szarzenie się drewna, te plamy wyglądają jak krople (dosłownie, jakby zachnięte krople wody). Czy może to mieć związek np. z twardością wody? (słyszałem takie opinie również).

teraz piszesz, że są to plamy po wodzie. Opisz dokładnie sytuację skąd się bierze woda na podłodze? Chlapiecie sie wodą i nikt nie ściera? W wodzie są minerały i rudy. Po wyschnięciu zostawiają plamy. podłoga jest lakierowana. Popryskaj podłogę wodą i zostaw. W innym miejscu popryskaj i zetrzyj po 10 minutach

Edytowane przez jarekkur

• 3 weeks później...

teraz piszesz, że są to plamy po wodzie. Opisz dokładnie sytuację skąd się bierze woda na podłodze? Chlapiecie sie wodą i nikt nie ściera? W wodzie są minerały i rudy. Po wyschnięciu zostawiają plamy. podłoga jest lakierowana. Popryskaj podłogę wodą i zostaw. W innym miejscu popryskaj i zetrzyj po 10 minutach

Staram się po prostu znaleźć przyczynę. Nie wiem czy to jest woda, ale tak, jak opisałem, plamy wyglądają, jak krople. Co do pytania o chlapanie, to przy 3-letnim dziecku (i nie tylko) nie trzeba się chlapać, aby krople jakiejkolwiek cieczy spadły na podłogę. Postaram się zrobić fotkę i wkleić tutaj na forum.

p.s. test z wodą wykonam, dzięki

• 3 weeks później...

Witam ponownie

niestety w naszym wycyklinowanym parkiecie-mozaice pojawiły się dziury - pewnie efektem tego jest okres grzewczy ale myśleliśmy że 2mm szczeliny to trochę przesada, wygląda to tak:

czy możemy złożyć reklamacje? bo dla mnie jest sprawa oczywista że coś takiego nie powinno wystąpić po 2 miesiącach od cyklinowania szpachlowania i lakierowania - użyty lakier to bona traffic - dziur jest bardzo dużo i ciągle powstają nowe

w jaki sposób mego się domagać zalania tych dziur?

Edytowane przez tekla22

Witam ponownie

niestety w naszym wycyklinowanym parkiecie-mozaice pojawiły się dziury - pewnie efektem tego jest okres grzewczy ale myśleliśmy że 2mm szczeliny to trochę przesada, wygląda to tak:

http://149.156.18.221/Tomek_G/cokolwiek/_MG_1476.JPG?nossi=1

http://149.156.18.221/Tomek_G/cokolwiek/_MG_1479.JPG?nossi=1

czy możemy złożyć reklamacje? bo dla mnie jest sprawa oczywista że coś takiego nie powinno wystąpić po 2 miesiącach od cyklinowania szpachlowania i lakierowania - użyty lakier to bona traffic - dziur jest bardzo dużo i ciągle powstają nowe

w jaki sposób mego się domagać zalania tych dziur?

Parkiet jest stary. Jeżeli był kładziony 20-30 lat temu zapewne jest na lepiku bitumicznym lub co gorsza na subicie-wyjątkowo szkodliwy dla zdrowia szczególnie dzieci. Wtedy większa część powierzchni jest luźna. Klepki "klawiszują". Pan wyszpachlował i wyglądało przez kilka tygodni całkiem ładnie. Podczas całego remontu używano dużo wody. Drewno chłonęło wodę z otoczenia i leżało w miarę ciasno. Przyszedł sezon na ogrzewanie i stała się rzecz całkiem normalna. Drewno zaczęło wysychać. Nie jest to wina cykliniarza. Na naturalne reakcje drewna on nie ma wpływu, wy trochę tak. Postarać się aby w mieszkaniu wilgotność względna powietrza była w zakresie 50%. Poprawi to komfort waszego życia w tym mieszkaniu, a córka nie będzie narzekała na suche gardło czy nosek-śluzówki. Kupcie wilgotnościomierz i sprawdźcie wilgotność powietrza przy parkiecie.

Witam

Zachciało nam się odświeżyć podłogę - deska sosnowa.

Wycyklinować i wylakierować. Chcemy kupić lakier półmat i marzy nam się by podłoga nie ciemniała.

Mieszkamy i remontujemy, więc najlepiej byłoby dla nas, gdyby lakier nie był zbyt "intensywnie pachnący" ;)

Proszę więc o radę.

Jaki lakier będzie najlepszy? Czy Bona Traffic się nadaje?

Czy powinniśmy użyć jakiegoś podkładu, by podłoga nie ciemniała?

parkiet - mozaika była robiona już na koniec remontu przed malowaniem

stan jej parkieciarz ocenił na super żadna klepka nie odkleiła się przy cyklinowaniu - ja rozumiem że drewno pracuje - ale jeśli wychodzą dziury na 2mm nawet gdzieniegdzie 3mm to samo cyklinowanie i szpachlowanie można było zrobić teraz w okresie zimy - tylko czy w lecie znowu by nie było takiego efektu że szpachla byłaby wypchnięta

chcieliśmy zerwać tą mozaikę ale mieliśmy dać sobie na wstrzymanie (słowa parkieciarza) jak wyjdzie cyklinowanie - mozaika kładziona była w latach 1962-3 - byliśmy bardzo zaskoczeni że tak się trzyma i nie ma sensu jej zdzierać - nie wiem na czym była klejona - zainwestujemy w wilgociomierz i zobaczymy jak jest w mieszkaniu (tylko że nawilżacze powietrza to skupisko bakterii i grzybów) jedyne co to zawieszki na kaloryfer

nie da się tak zabezpieczyć parkietu aby zminimalizować efekt skurczu?

parkiet - mozaika była robiona już na koniec remontu przed malowaniem

stan jej parkieciarz ocenił na super żadna klepka nie odkleiła się przy cyklinowaniu - ja rozumiem że drewno pracuje - ale jeśli wychodzą dziury na 2mm nawet gdzieniegdzie 3mm to samo cyklinowanie i szpachlowanie można było zrobić teraz w okresie zimy - tylko czy w lecie znowu by nie było takiego efektu że szpachla byłaby wypchnięta

chcieliśmy zerwać tą mozaikę ale mieliśmy dać sobie na wstrzymanie (słowa parkieciarza) jak wyjdzie cyklinowanie - mozaika kładziona była w latach 1962-3 - byliśmy bardzo zaskoczeni że tak się trzyma i nie ma sensu jej zdzierać - nie wiem na czym była klejona - zainwestujemy w wilgociomierz i zobaczymy jak jest w mieszkaniu (tylko że nawilżacze powietrza to skupisko bakterii i grzybów) jedyne co to zawieszki na kaloryfer

nie da się tak zabezpieczyć parkietu aby zminimalizować efekt skurczu?

Opukaj Twój parkiet. Jeżeli wydaje głuche odgłosy to jest odklejony od podłoża. W latach 80-tych rzadkością było klejenie parkietu klejami syntetycznymi.

Zabezpieczyc się niestety nie da parkietu przed jego naturalnymi właściwościami. Jeżeli parkiet jest bukowy, to szpary będą szerokie. Pokaż jak to wygląda na zdjęciu.

Są nawilżacze, antybakteryjne. Poza tym należy je częściej myć i dezynfekować.

Jarekkur

Błagam o pomoc w czwartek parkieciarz skończył układać parkiet w pomieszczeniu w piątek mój tato otworzył na pół godziny drzwi balkonowe przy temperaturze -10 stopni, a wczoraj o mało nie dostałam zawału, parkiet w dwóch miejscach na szerokości trzech klepek i długosci 2 metrów zrobił namiot własnie wizawi drzwi balkonowych. Czy to wina temperatury ? czy może kleju ?- klej syntetyczny Lakma SKP 1 - upierał się przy nim parkieciarz - klepka lamelowa parkiet dębowy .

Błagam co z tym począć , parkiet jeszcze nie był cyklinowany teraz nie wiem po której stronie stoi wina !!

Jarekkur

Błagam o pomoc w czwartek parkieciarz skończył układać parkiet w pomieszczeniu w piątek mój tato otworzył na pół godziny drzwi balkonowe przy temperaturze -10 stopni, a wczoraj o mało nie dostałam zawału, parkiet w dwóch miejscach na szerokości trzech klepek i długosci 2 metrów zrobił namiot własnie wizawi drzwi balkonowych. Czy to wina temperatury ? czy może kleju ?- klej syntetyczny Lakma SKP 1 - upierał się przy nim parkieciarz - klepka lamelowa parkiet dębowy .

Błagam co z tym począć , parkiet jeszcze nie był cyklinowany teraz nie wiem po której stronie stoi wina !!

wina spada na zimno akie zadziałało na nie utwardzony jeszcze klej. Wilgotne powietrze które wtargnęło do srodka na całe 0,5 godziny spowodowało, że temperatura spadła nagle ponizej punktu rosy i para wodna się skropliła wnikając w drewno. Wilgotnosc drewna się podniosła wywołujac jego pęcznienie. Efekt zrozumiały. Zdemontować klepki na tym obszarze i na nowo wykleić. Klej zeskrobac z podłoza i klepek. Czekać z cyklinowaniem 2-3 tygodni.

To jeszcze ja....

Ok. 2 miesiące temy skończyliśmy remont. Cyklinowaliśmy również podłogę (parkiet dębowy), lakierowana była 3V3 z tego co pamiętam, półmat.

Podłoga po tam krótkim czasie użytkowania wygląda masakrycznie, lakier zupełnie się zmatowił i wszędzie jest pełno rys.

Zdaję sobie sprawę, że może to być wina ekipy, z której ogólnie nie jesteśmy zadowoleni. Ale chciałabym wiedzieć co mogli zrobić nie tak?