Parkiet 20.12.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Pamiętam osakryl , pronilent i subit przy parkietach ( w czasach subitu wyglądałem i pachniałem jak pomocnik Belzebuba) Co do przekładania starej jedenastki to cena robocizny przekroczyła by wartość nowej sensownej podłogi. Skórka nie warta za wyprawkę. Co do miejscowych zalań, nieszczelności izolacji itp to bywają i z tego powodu wolę przemierzyć kompleksowo elektronikiem. Co do klonu i merbau w kolejnych postach to wszystko wróci do normy wiosną i latem. Klon jest mniej stabilny to i szpary większe a dom niezamieszkany niszczeje. PS Wiesz ale my się chyba ciągle na na gdańskiej E-7 mijamy. Reklamy i rejestracja z Mławy. Pozdrawiam. Fredi bardzo możliwe, że się mijamy na E-7. Jeśli będziesz przejeżdżał koło Mławy to serdecznie zapraszam na kawę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.12.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 okej tak zrobię dzięki wielkie za pomoc odezwę się jeszcze pozdrawiam dodam, że wielkość szczelin zależy również od wilgotności drewna w trakcie montażu. Np. 11-12% ułozone drewno bedzie miało większe szczeliny niż drewno 8-9%, zakładając te same warunki klimatyczne otoczenia posadzki. Merbau w wilgotności względnej 48-50% otoczenia osiąga wilgotność równoważną 7,6% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 05.01.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Panowie parkieciarze mam pytanie.Czym podnieść i wyrównać o 1cm poziom posadzki pod parkiet (na obszrze 5-6m2)? Po położeniu płytek w miejscu łączenia płytek z parkietem zamiast 2, 2 cm zrobiło sie około 3cm. Okazało się, że spada posadzka.Znalazłem coś takiego:http://www.atlas.com.pl/file.php?b=obrazki&u=2146947815440031C1256D3A0047AB64&f=terplanN.gifATLAS TERPLAN N jest samopoziomującą, cementową masą szpachlową, przeznaczoną do ręcznego wyrównywania i korygowania powierzchni istniejącego podłoża pod wykładziny podłogowe z PCV, dywanowe, parkiet, panele podłogowe, terakotę, kamień, naturalny marmur. Znajduje zastosowanie w pracach remontowych, modernizacyjnych oraz przy nowych realizacjach. Zalecany jest w sytuacjach, w których zachodzi potrzeba: wypoziomowania istniejącego podłoża, niewielkiego podniesienia poziomu podkładu w całym pomieszczeniu, zrównania poziomu na styku dwóch różnych posadzek, a także gdy nierówności podłoża uniemożliwiają użycie odpowiedniej grubości zaprawy klejącej. Podłoże dla ATLASA TERPLAN N może stanowić beton, jastrych cementowy lub anhydrytowy. Może być używany tylko wewnątrz budynków. Grubość jednej warstwy wylewki powinna wynosić 2÷10 mm I coś takiego:http://www.atlas.com.pl/file.php?b=obrazki&u=3C776E544F6E39B2C12572020034F8EC&f=sam55.gifATLAS SAM 55 jest samopoziomującym jastrychem anhydrytowym, przeznaczonym do wykonywania podkładów podłogowych. Służy również do wyrównywania i korygowania powierzchni istniejącego podłoża pod wykładziny podłogowe z PCV, dywanowe, parkiet, panele podłogowe, terakotę, kamień, naturalny marmur. Znajduje zastosowanie w pracach remontowych, modernizacyjnych oraz przy nowych realizacjach. Zalecany jest w sytuacjach, w których zachodzi potrzeba: wypoziomowania istniejącego podłoża, niewielkiego podniesienia poziomu podkładu w całym pomieszczeniu, zrównania poziomu na styku dwóch różnych posadzek, a także gdy nierówności podłoża uniemożliwiają użycie odpowiedniej grubości zaprawy klejącej. Podłoże dla ATLASA SAM 55 może stanowić beton, jastrych cementowy lub anhydrytowy. ATLAS SAM 55 nadaje się do stosowania we wszystkich suchych pomieszczeniach budynków mieszkalnych, użyteczności publicznej i innych, o ile jego parametry techniczne spełniają wymagania eksploatacyjne i wytrzymałościowe właściwe dla tych pomieszczeń. Może być stosowany jako warstwa wyrównawcza na podkładach wykonanych w systemach ogrzewania podłogowego. ATLAS SAM 55 może być używany tylko wewnątrz budynków. Grubość jednej warstwy wylewki powinna wynosić 2÷10 mm Czy ktoś wie czym się te produkty od siebie różnią i czy spełniają swoje zadania? Edytowane 5 Stycznia 2011 przez mr6319 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.01.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Panowie parkieciarze mam pytanie. Czym podnieść i wyrównać o 1cm poziom posadzki pod parkiet (na obszrze 5-6m2)? Po położeniu płytek w miejscu łączenia płytek z parkietem zamiast 2, 2 cm zrobiło sie około 3cm. Okazało się, że spada posadzka. Znalazłem coś takiego: http://www.atlas.com.pl/file.php?b=obrazki&u=2146947815440031C1256D3A0047AB64&f=terplanN.gif ATLAS TERPLAN N jest samopoziomującą, cementową masą szpachlową, przeznaczoną do ręcznego wyrównywania i korygowania powierzchni istniejącego podłoża pod wykładziny podłogowe z PCV, dywanowe, parkiet, panele podłogowe, terakotę, kamień, naturalny marmur. Znajduje zastosowanie w pracach remontowych, modernizacyjnych oraz przy nowych realizacjach. Zalecany jest w sytuacjach, w których zachodzi potrzeba: wypoziomowania istniejącego podłoża, niewielkiego podniesienia poziomu podkładu w całym pomieszczeniu, zrównania poziomu na styku dwóch różnych posadzek, a także gdy nierówności podłoża uniemożliwiają użycie odpowiedniej grubości zaprawy klejącej. Podłoże dla ATLASA TERPLAN N może stanowić beton, jastrych cementowy lub anhydrytowy. Może być używany tylko wewnątrz budynków. Grubość jednej warstwy wylewki powinna wynosić 2÷10 mm I coś takiego: http://www.atlas.com.pl/file.php?b=obrazki&u=3C776E544F6E39B2C12572020034F8EC&f=sam55.gif ATLAS SAM 55 jest samopoziomującym jastrychem anhydrytowym, przeznaczonym do wykonywania podkładów podłogowych. Służy również do wyrównywania i korygowania powierzchni istniejącego podłoża pod wykładziny podłogowe z PCV, dywanowe, parkiet, panele podłogowe, terakotę, kamień, naturalny marmur. Znajduje zastosowanie w pracach remontowych, modernizacyjnych oraz przy nowych realizacjach. Zalecany jest w sytuacjach, w których zachodzi potrzeba: wypoziomowania istniejącego podłoża, niewielkiego podniesienia poziomu podkładu w całym pomieszczeniu, zrównania poziomu na styku dwóch różnych posadzek, a także gdy nierówności podłoża uniemożliwiają użycie odpowiedniej grubości zaprawy klejącej. Podłoże dla ATLASA SAM 55 może stanowić beton, jastrych cementowy lub anhydrytowy. ATLAS SAM 55 nadaje się do stosowania we wszystkich suchych pomieszczeniach budynków mieszkalnych, użyteczności publicznej i innych, o ile jego parametry techniczne spełniają wymagania eksploatacyjne i wytrzymałościowe właściwe dla tych pomieszczeń. Może być stosowany jako warstwa wyrównawcza na podkładach wykonanych w systemach ogrzewania podłogowego. ATLAS SAM 55 może być używany tylko wewnątrz budynków. Grubość jednej warstwy wylewki powinna wynosić 2÷10 mm Czy ktoś wie czym się te produkty od siebie różnią i czy spełniają swoje zadania? proszę użyć Atlas Terplan N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 05.01.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkwadrat 08.01.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam, po nieco dłużej nieobecności i po obserwacjach. Zrwacam się ponownie z prośbą do ekspertów tutaj na forum Tak jak pisałem wcześnie panowie, mam położony klon kanadyjski w jednym pokoju a resza praktycznie cały dom merbau. Tam gdzie jest klon w niektórych miejscach robiły sie szpary na jakieś 3-4 milimetry. Zmierzyłem wilgotność praktycznie w każdym pokoju. I to przez dłuższy czas(praktycznie rzecz biorąc termometr i higrometr jest cały czas w trzech pokojach, szczególnie w tym jednym gdzie jest Klon). Temperatura to około 20 stopni, tam gdzie jest Klon higrometr ustawiony przy podłodze pokazuje od 50 do 60% wilgotnosci ... W reszcie temp mniej wiecej ta sama a wilgotność to około 40-45%. Ale i w tych pokojach praktycznie nie ma żadnych szpar ( może jedno , dwa miejsca ale szparka ledwo milimetr , trzeba sie mocno przyjrzec). Prosiłbym o ocene sytuacji ? W moim przekonaniu tam gdzie jest klon coś jest nie tak ... Pytanie teraz co zrobić , co może zabezpieczyć bo chciałbym składać reklamacje ? Z góry dziękuje bardzo za odpowiedź MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.01.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Witam, po nieco dłużej nieobecności i po obserwacjach. Zrwacam się ponownie z prośbą do ekspertów tutaj na forum Tak jak pisałem wcześnie panowie, mam położony klon kanadyjski w jednym pokoju a resza praktycznie cały dom merbau. Tam gdzie jest klon w niektórych miejscach robiły sie szpary na jakieś 3-4 milimetry. Zmierzyłem wilgotność praktycznie w każdym pokoju. I to przez dłuższy czas(praktycznie rzecz biorąc termometr i higrometr jest cały czas w trzech pokojach, szczególnie w tym jednym gdzie jest Klon). Temperatura to około 20 stopni, tam gdzie jest Klon higrometr ustawiony przy podłodze pokazuje od 50 do 60% wilgotnosci ... W reszcie temp mniej wiecej ta sama a wilgotność to około 40-45%. Ale i w tych pokojach praktycznie nie ma żadnych szpar ( może jedno , dwa miejsca ale szparka ledwo milimetr , trzeba sie mocno przyjrzec). Prosiłbym o ocene sytuacji ? W moim przekonaniu tam gdzie jest klon coś jest nie tak ... Pytanie teraz co zrobić , co może zabezpieczyć bo chciałbym składać reklamacje ? Z góry dziękuje bardzo za odpowiedź MM Porównując zachowania obu gatunków drewna nasuwają się wnioski: - - przy wilgotności RH rzędu 50 -60% przy powierzchni podłogi, nie powinny się tworzyć żadne szczeliny. - skoro są tak duże szczeliny, to oznacza, że drewno podczas montażu miało bardzo zawyżoną wilgotność. - można założyć, oceniając sąsiednią podłogę, że podkład miał właściwe parametry wilgotnościowe. Uważam, że w tej sytuacji należy złożyć reklamację, ponieważ defekt jest znaczny i w dodatku jednoznaczny. Myślę, że Jarekkur przybliży Ci szczegóły w temacie reklamacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkwadrat 08.01.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Porównując zachowania obu gatunków drewna nasuwają się wnioski: - - przy wilgotności RH rzędu 50 -60% przy powierzchni podłogi, nie powinny się tworzyć żadne szczeliny. - skoro są tak duże szczeliny, to oznacza, że drewno podczas montażu miało bardzo zawyżoną wilgotność. - można założyć, oceniając sąsiednią podłogę, że podkład miał właściwe parametry wilgotnościowe. Uważam, że w tej sytuacji należy złożyć reklamację, ponieważ defekt jest znaczny i w dodatku jednoznaczny. Myślę, że Jarekkur przybliży Ci szczegóły w temacie reklamacji. Pozdrawiam. dziekuję bardzo za odpowiedź prosiłbym jeszcze jesli można o wypowiedź właśnie forumowicza jarekkur pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-nita 08.01.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 witam,proszę o poradyjaki klej jest najlepszy do dębowych dech 1200mmdlugości 120 mm szerokości, grubość 22mmoraz jaki zastosować lakier aby podloga jak najmniej ściemniala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.01.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 witam,proszę o porady jaki klej jest najlepszy do dębowych dech 1200mmdlugości 120 mm szerokości, grubość 22mm oraz jaki zastosować lakier aby podloga jak najmniej ściemniala Jeśli chodzi o system klejowy to wszystko zależy od podkładu i tu nie sposób bez pomiarów wytrzymałościowych dać konkretną odpowiedż. Tym bardziej, że deski to trudny temat. Lakiery wodorozcieńczalne najmniej przyciemniają podłogę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.01.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam, po nieco dłużej nieobecności i po obserwacjach. Zrwacam się ponownie z prośbą do ekspertów tutaj na forum Tak jak pisałem wcześnie panowie, mam położony klon kanadyjski w jednym pokoju a resza praktycznie cały dom merbau. Tam gdzie jest klon w niektórych miejscach robiły sie szpary na jakieś 3-4 milimetry. Zmierzyłem wilgotność praktycznie w każdym pokoju. I to przez dłuższy czas(praktycznie rzecz biorąc termometr i higrometr jest cały czas w trzech pokojach, szczególnie w tym jednym gdzie jest Klon). Temperatura to około 20 stopni, tam gdzie jest Klon higrometr ustawiony przy podłodze pokazuje od 50 do 60% wilgotnosci ... W reszcie temp mniej wiecej ta sama a wilgotność to około 40-45%. Ale i w tych pokojach praktycznie nie ma żadnych szpar ( może jedno , dwa miejsca ale szparka ledwo milimetr , trzeba sie mocno przyjrzec). Prosiłbym o ocene sytuacji ? W moim przekonaniu tam gdzie jest klon coś jest nie tak ... Pytanie teraz co zrobić , co może zabezpieczyć bo chciałbym składać reklamacje ? Z góry dziękuje bardzo za odpowiedź MM Jakkolwiek na tą sytuację nie patrzeć szczeliny 3-4mm są absolutnie niedopuszczalne pod warunkiem, że użytkownik posadzki postępuje zgodnie z pozostawioną przez wykonawców kartą zaleceń i wskazówek jak należy dbać o posadzkę drewnianą. Karta taka jest podpisana przez wykonawcę i wręczona użytkownikowi posadzki. Kopia tej karty podpisana przez użytkownika pozostaje u wykonawcy. W razie takiej sytuacji jak ta jest to dokument. Również w twoim posiadaniu powinny być zapisy dotyczące wilgotności drewna przed montażem, wilgotności podłoża, temperatury otoczenia i parę innych ważnych danych. Jeżeli parkieciarz nie przekazał Tobie tych dokumentów, to w sytuacji reklamacji ma słabe karty w ręku. Jeżeli klon ma w tych warunkach wilgotność 8-10%, a posadzka ma szczeliny 3-4mm, to obawiam się , że drewno przy montażu miało 12-14%. Szerokość szczelin zależy szerokości elementów (deszczułki) parkietu. Pytanie, ile jest tych szerokich szczelin? Kilka, to może niektóre deszczułki były zbyt wilgotne. Taka sytuacja może się zdarzyć. Parkieciarz jeżeli mierzy wilgotność deszczułek, to nie mierzy wszystkie. Mierzy się wyrywkowo, przy 50m2 około 15-20 sztuk. Reklamuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 09.01.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam i pytam, na ile dni muszę się wynieść z domu jeśli bym chciała zrobić lakierowanie teraz, zimą? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-nita 09.01.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o system klejowy to wszystko zależy od podkładu i tu nie sposób bez pomiarów wytrzymałościowych dać konkretną odpowiedż. Tym bardziej, że deski to trudny temat. Lakiery wodorozcieńczalne najmniej przyciemniają podłogę. Pozdrawiam. no teraz już wiem,że deski to trudny temat, ale stalo sie, zamówione, zobaczę co zaproponują wykonawcy, sczeliny ewentualnie jestem w stanie przeżyć, najbardziej boję się zeby nie "wstal",tym bardziej że chcę polożyć w sezonie grzewczym, temp pomieszczeń ok 23 stopnie Edytowane 9 Stycznia 2011 przez a-nita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkwadrat 09.01.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Jakkolwiek na tą sytuację nie patrzeć szczeliny 3-4mm są absolutnie niedopuszczalne pod warunkiem, że użytkownik posadzki postępuje zgodnie z pozostawioną przez wykonawców kartą zaleceń i wskazówek jak należy dbać o posadzkę drewnianą. Karta taka jest podpisana przez wykonawcę i wręczona użytkownikowi posadzki. Kopia tej karty podpisana przez użytkownika pozostaje u wykonawcy. W razie takiej sytuacji jak ta jest to dokument. Również w twoim posiadaniu powinny być zapisy dotyczące wilgotności drewna przed montażem, wilgotności podłoża, temperatury otoczenia i parę innych ważnych danych. Jeżeli parkieciarz nie przekazał Tobie tych dokumentów, to w sytuacji reklamacji ma słabe karty w ręku. Jeżeli klon ma w tych warunkach wilgotność 8-10%, a posadzka ma szczeliny 3-4mm, to obawiam się , że drewno przy montażu miało 12-14%. Szerokość szczelin zależy szerokości elementów (deszczułki) parkietu. Pytanie, ile jest tych szerokich szczelin? Kilka, to może niektóre deszczułki były zbyt wilgotne. Taka sytuacja może się zdarzyć. Parkieciarz jeżeli mierzy wilgotność deszczułek, to nie mierzy wszystkie. Mierzy się wyrywkowo, przy 50m2 około 15-20 sztuk. Reklamuj! Witam Bardzo dziękuję za odpowiedź A wieć tak . Szczelina 3-4 mm jest tak naprawde jedna na długości mniej wiecej 40-50 cm. Żeby nie było to podłoga tragicznie nie wyglada, ale przeciez było wszystko idealnie także zareklamować , zareklamuje. Tym bardziej że wstrzymałem sie z kończeniem tego pokoju w którym jest klon. Deski ewidentnie sie porozchodziły i też odrazu raczej wiedziałem , że na reklamacji to sie skończy. Jeśli chodzi o taką dokumentacje. Powiem szczerze, że : albo tego nie mam i nigdy nie miałem, albo miałem i gdzieś zgubiłem . Pamietam fakt, że sprzedawca coś o tym wspominał o takich zaleceniach spisanych , jak użytkować podłoge, ale to było na zasadzie "nie dostał Pan takiego czegoś? To gdzieś Panu poszukam i dam" a później to już napewno ani nic nie dostałem ani napewno nic nie podpisywałem. Moje pytanie na koniec jest takie. Czy nawet jeśli (możliwe , że w momencie podpisywania umowy) dostałem takie warunki i je podpisałem ale gdzieś je zgubiłem ( a rozumiem że w te warunki to np założenie że wilgotność w pokoju musi być utrzymywana na poziomie np 45% a temp średnia na dobe nie mniej niż 15 stopni) to mam prawo do reklamacji , bo tak jak Pan podejrzewa poprostu ten klon był za wilgotny ? Pozdrawiam i bardzo dziękuje za pomoc i odp. MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 09.01.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Nie mam pojęcia czy o tym już tu było, otóż; zdecydowaliśmy się na deski dębowe szer.12 cm , długość różna do 120 cm , nie możemy się zdecydować czy z fazką czy bez . Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane , czy w te szczeliny nie nabija się kurz i woda z mopa , czy nie przeszkadza w dziecinnym pokoju... bo nie ma całkiem płaskiej powierzchni i klocki się przewracają np.... , może to śmieszne ale nasz Pan od parkietu miał ostatnio taki przypadek, że w niecały rok po położeniu deski dębowej z fazką został wezwany z cykliniarką w trybie pilnym aby tą fazkę zlikwidować jak najprędzej bo tylko ładnie wygląda a w użytkowaniu się nie sprawdza .Już mieliśmy zamawiać ........ i się zastanawiamy .. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masllak 13.01.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Z góry przepraszam że nie w odpowiednim temacie ale czytając wątek na w/w temacie jest kilku bardzo dobrych fachowców od podłóg a mam takie pytanie: Położyłem panele które są w mieszkaniu nowy blok , wylewki były w lipcu 2010 , od października utrzymywana temperatura 15-18 stopni ,Panel położone około 15 grudnia nie zakładałem na razie listew bo wg "podpowiadaczy" narazie nie zakładaj bo będzie wychodzić ewentualna wilgoć dylatacjami . Co wy na to planuję się wprowadzić w lutym normalnie mieszkać zakąłdać listwy i progi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.01.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam Bardzo dziękuję za odpowiedź A wieć tak . Szczelina 3-4 mm jest tak naprawde jedna na długości mniej wiecej 40-50 cm. Żeby nie było to podłoga tragicznie nie wyglada, ale przeciez było wszystko idealnie także zareklamować , zareklamuje. Tym bardziej że wstrzymałem sie z kończeniem tego pokoju w którym jest klon. Deski ewidentnie sie porozchodziły i też odrazu raczej wiedziałem , że na reklamacji to sie skończy. Jeśli chodzi o taką dokumentacje. Powiem szczerze, że : albo tego nie mam i nigdy nie miałem, albo miałem i gdzieś zgubiłem . Pamietam fakt, że sprzedawca coś o tym wspominał o takich zaleceniach spisanych , jak użytkować podłoge, ale to było na zasadzie "nie dostał Pan takiego czegoś? To gdzieś Panu poszukam i dam" a później to już napewno ani nic nie dostałem ani napewno nic nie podpisywałem. Moje pytanie na koniec jest takie. Czy nawet jeśli (możliwe , że w momencie podpisywania umowy) dostałem takie warunki i je podpisałem ale gdzieś je zgubiłem ( a rozumiem że w te warunki to np założenie że wilgotność w pokoju musi być utrzymywana na poziomie np 45% a temp średnia na dobe nie mniej niż 15 stopni) to mam prawo do reklamacji , bo tak jak Pan podejrzewa poprostu ten klon był za wilgotny ? Pozdrawiam i bardzo dziękuje za pomoc i odp. MM Tak z dala trudno sytuację dokładnie ocenić. Masz jednak prawo do reklamacji i to się kwalifikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 14.01.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 http://www.atlas.com.pl/file.php?b=obrazki&u=2146947815440031C1256D3A0047AB64&f=terplanN.gif ATLAS TERPLAN N jest samopoziomującą, cementową masą szpachlową, przeznaczoną do ręcznego wyrównywania i korygowania powierzchni istniejącego podłoża pod wykładziny podłogowe z PCV, dywanowe, parkiet, panele podłogowe, terakotę, kamień, naturalny marmur. Znajduje zastosowanie w pracach remontowych, modernizacyjnych oraz przy nowych realizacjach. Zalecany jest w sytuacjach, w których zachodzi potrzeba: wypoziomowania istniejącego podłoża, niewielkiego podniesienia poziomu podkładu w całym pomieszczeniu, zrównania poziomu na styku dwóch różnych posadzek, a także gdy nierówności podłoża uniemożliwiają użycie odpowiedniej grubości zaprawy klejącej. Podłoże dla ATLASA TERPLAN N może stanowić beton, jastrych cementowy lub anhydrytowy. Może być używany tylko wewnątrz budynków. Grubość jednej warstwy wylewki powinna wynosić 2÷10 mm Jak długo może schnąć ten specyfik przy założeniu że warstwa jest od około 2mm do 10mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 03.02.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Czy pod klej Stauf PUK-445 trzeba gruntować jastrych cementowy? Wykonawca twierdzi że nie, ale jakoś nic nie znalazłem na ten temat w opisie produktu...Czy to w ogóle dobry klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_2323 04.02.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witaj, mam pytanie o lakier do parkietu. Jakiś czas temu cyklinowaliśmy podłogę, jednak teraz jesteśmy bardzo niezadowoleni, ponieważ parkiet się niemiłosiernie rysuje. Wszystkie meble podklejone, mamy co prawda psa, ale z tego co pamiętam, to po poprzednim lakierowaniu, podłogi nie niszczyły się w takim tempie. I teraz...Wezwaliśmy właściciela firmy, która to robiła. On z tłumaczeniem, ze lakier na pewno był w porządku itd. Jednak był pewien, że zastosowano lakier Domalux (nie wiem czy tak to się pisze), a faktycznie użyto 3V3. Proszę napisz jaka jest różnica między tymi dwoma lakierami? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts