kolekurs 21.04.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 tak. Należy ustalić tzw. punkty pomiaru metodą wago-suszarkową podkładu. Punkty te określają bezpieczne miejsce do pobrania próbki materiału z dna podkładu między rurkami z wodą. Jeżeli dom pomiaru użyty będzie przyrząd DNS G-809 lub DNS G-815, takich punktów nie trzeba wykonywać. Wielu posiada różne przyrządy ale nie potrafią bardzo często się z nimi obchodzić i prawidłowo odczytywać wyniki pomiarów lub w ogóle tych pomiarów nie potrafią wykonać. Stąd ogromna ilość szkód spowodowanych wilgotnymi podkładami. Jaki to będzie podkład cementowy, anhydrytowy czy inny? Jaki będzie gruby? hmmm a więc tak zapytam kolegi jaki przyrząd ma do mierzenia, co do wylewki będzie mixokret na dole 7 cm a na poddaszu 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 21.04.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam! Mam ogromny problem z parkietem i w związku z tym bardzo proszę o radę osób znających się na rzeczy. Opiszę więc mój problem po kolei: Dom postawiony w 2007 roku, podpiwniczony, tynki oraz wylewki wykonane w 2009r. Od tamtego momentu mój mąż samodzielnie wykonuje wszystkie prace wykończeniowe, obecnie jesteśmy już na finiszu, więc zdecydowaliśmy się na położenie parkietów. Ponad 3 miesiące wertowałam m.in. to forum, szukając rzetelnego parkieciarza, który solidnie wykona nasze podłogi. W lutym położono nam parkiet merbau oraz przemysłówkę sucupira, zakupione w DLH. Okazało się, że wilgotność w naszym domu jest diabelnie niska, poniżej 20%, po trzech dniach od ułożenia parkietu zaczęły tworzyć się na nim szpary (!!!) Za radą naszego parkieciarza zakupiliśmy nawilżacz powietrza, jest to przemysłowy nawilżacz o baaardzo dużej wydajności, na dobę pobiera nam 50 litrów wody, kosztował również niemało bo 1250zł, ale czego się nie robi aby ratować wymarzone i wyczekane parkiety Nawilżacz spowodował wzrost wilgotności pomieszczeń do ok.38%-40% i w salonie parkiet się "poprawił", tzn. szczeliny wynoszą tam nie więcej niż 1-1,5mm. Niestety, w jednym pomieszczeniu -hol na piętrze- szpary pozostały ogromne, obecnie są to szczeliny rzędu 3mm a nawet więcej, parkiet wygląda okropnie, ja nie mogę na niego patrzeć, nie wchodzę na górę bo płakać mi się chce, aż serce się kraje, tyle pieniędzy, tyle lat kredytów i wyrzeczeń a tu takie coś Nasz parkieciarz zmierzył dziś drewno na piętrze, jego wilgotność wynosi średnio 4,5%... Jestem załamana, nie wiem co dalej robić, błagam doradźcie co można w takiej sytuacji zrobić :( Będę wdzięczna za wszystkie rady, pozdrawiam i z góry dziękuję. Monika. Panowie Parkieciarze to moja robota i przesympatyczni młodzi ludzie. Po kolei. Ułożyliśmy ten parkiet w lutym były mrozy i wilgotności praktycznie nie było ale jak mrozi to taki spadek jest normalny a na weekend zapowiadano odwilż i deszcze.Dechy miały 8-9% wilgotności a mierzyłem pozostałe partie u wieloletniego dostawcy co aż wstyd. Obecnie mają szlaban na ogrzewanie ( poniżej 23 st Monice zimno). Odstawili nawilżacze (koszty)(wiem) dom nie ogrzewany i wietrzony a wilgotność obecnie poniżej 20%. Czy można było tak przesuszyć dom by znikała każda naturalna wilgoć? Mierniki mają elektroniczne i piszczą im, że klimat nie dla człowieka. Schody też już dostają a przecież przyjdą drzwi, meble. Ja też mam nowy dom i teraz 22 C i 52% wilgotności. Osobliwy przypadek ale wierzę, że natura da sobie radę a zostanie lekcja na kolejne sezony grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.04.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Sopro HE 449: na wszystkie odpowiednie podłoża na bazie cementu.... tylko cementowe i betonowe. Sopro GD 749: wszystkie mineralne, silnie lub zróżnicowanie chłonne podłoża, jak jastrychy cementowe, beton, jastrychy magnezjowe, anhydrytowe. Preparat gruntujący do podłoży chłonnych Sopro GD 749 stosować bez rozcieńczenia. Prawdopodobnie technik Sopro się pomylił lub niedosłyszał, że chodzi o anhydryt. Anhydryty są podkładami silnie chłonnymi. Być może twój wykonawca źle zrozumiał nazwę szczególnie układ cyfr gruntu 449 i 749. Poza tym twój wykonawca powinien czytać karty techniczne. Podkład HE 449 jest pod masę szpachlową FS 45!!! Ten pierwszy pewnie rozcieńczył zgodnie z kartą techniczną i zbyt dużo wody dostało się do anhydrytu, a następnie dodatkowo jeszcze z wylewki. Różnice skurczu podczas schnięcia podkładu z anhydrytu i z cementu są bardzo duże 0,012mm/mb dla anhydrytiu i 0,16mm/mb dla cementu. Te różnice przy zastosowaniu nieodpowiedniego gruntu mogły spowodować spękania. jeżeli wylewka wygląda jak pajęczyna od spękań, należy ją usunąć, wysuszyć podkład anhydrytowy i ponownie wykonać wylewkę z masy wyrównującej. Podkład anhydrytowy dostał dość sporo wody. Pierwsza wylewka, następnie rozcieńczony grunt i dodatkowo wylewka. Należy sprawdzić wilgotność podkładu anhydrytowego-koniecznie! Pomiar wilgotności powinien wykonać fachowiec z odpowiednim przyrządem do pomiarów najlepiej DNS G-815 lub G-809 ewentualnie pobrać próbkę i wykonać pomiar wago-suszarką. Pomiar CM wykonany nieprawidłowo, a to się bardzo często zdarza da mylny wynik. Przydałoby się zdjęcie i próby klejowe, aby stwierdzić co dalej z tą wylaną masą wyrównującą. podsumowujac proba klejowa nie ma innej opcji przdalab sie tez jakas wartosc emisji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.04.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Panowie Parkieciarze to moja robota i przesympatyczni młodzi ludzie. Po kolei. Ułożyliśmy ten parkiet w lutym były mrozy i wilgotności praktycznie nie było ale jak mrozi to taki spadek jest normalny a na weekend zapowiadano odwilż i deszcze.Dechy miały 8-9% wilgotności a mierzyłem pozostałe partie u wieloletniego dostawcy co aż wstyd. Obecnie mają szlaban na ogrzewanie ( poniżej 23 st Monice zimno). Odstawili nawilżacze (koszty)(wiem) dom nie ogrzewany i wietrzony a wilgotność obecnie poniżej 20%. Czy można było tak przesuszyć dom by znikała każda naturalna wilgoć? Mierniki mają elektroniczne i piszczą im, że klimat nie dla człowieka. Schody też już dostają a przecież przyjdą drzwi, meble. Ja też mam nowy dom i teraz 22 C i 52% wilgotności. Osobliwy przypadek ale wierzę, że natura da sobie radę a zostanie lekcja na kolejne sezony grzewcze. Jest to szczelny i ciepły dom do tego suchy. Klimat się zmieni i to już niedługo. Pootwierane okna, drzwi przyjdą upały i mokre dni. Tam u góry pomieszczenie powinno być zamknięte i nawilżane. Ale jesteś fredi na miejscu, więc sobie poradzisz. Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataiMarcin 28.04.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witajcie,Bardzo proszę o opinie na temat parkietu z firmy Solid Parkiet z Wojnicza. Jak się ma ten producent do Parkietu z Hajnówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.04.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witajcie, Bardzo proszę o opinie na temat parkietu z firmy Solid Parkiet z Wojnicza. Jak się ma ten producent do Parkietu z Hajnówki? W Hajnówce jest kilku producentów parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataiMarcin 29.04.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Chodzi mi konkretnie o Parkiet Hajnówka http://parkiethajnowka.pl/ofirmie. Druga firma to lokalny http://www.solidparkiet.pl/home.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek_rodo6 01.05.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 podsumowujac proba klejowa nie ma innej opcji przdalab sie tez jakas wartosc emisji... JarekKur, Ghost34 dziękuję za Wasze opinie. W piatek gościłam na budowie technologa Sopro. Złożyłam reklamację na materiał- zobaczymy co sie zadzieje ...Jednoczesnie usłyszałam, ze powinnam zastosować zupełnie inny podkład pod masę, mianowicie podkład n abazie żywicy epoksydowej Sopro BH 869 (chyb anie przekręciłam numerów), na to piasek kwarcowy i dopiero masa samopoziomująca.Wszystko ok, tylko jak usłyszałam cenke za tę żywicę epoksydową, to rzuciła mnie ona na kolana, ponadto do końca nei jestem przekonana że na ogrzewanie podłogowe zalane anhydrytem to podkłady z twardej żywicy epoksydowej będą najbezpieczniejsze. Z rozpaczy to zamówie chyb adodatkowej wylewki anhydrytowe z Lafarge i będzie po sprawie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzwiedz11 23.05.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Witam, bardzo proszę o opinie- kupiłem gotowy parkiet debowy lakierowany 16x70x49 i chce go położyc w salonie aneksie kuchennym korytarzu i dwoch pokojach. Wilgotność zbadana CM-ką 1,2-1,4 więc ok. Czekam do końca tygodnia i presso-messem sprawdze wytrzymalosc podloza i kleju. Biore pod uwage klej poliueratnowy 2K oraz hybryde. Jesli dobrze doczytalem hybryde warto dac na slabsze podloza a 2K na mocniejsze bo te kleje sa sztywniejsze. Dobrze rozumuje?Druga sprawa do czy moge klepki ulozyc prostopadle do okien czy musze w jakas jodełke (wolalbym nie bo bardziej podoba nam sie jak wszystkie klepki sa ulozone w jedna strone)?i ostatnia sprawa czy 10mm dylatacji starczy przy takim ulozeniu wszystkich klepek w jedna strone?http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b218e04c0eba550.htmlpytam bo parkiet bedzie tez w aneksie kuchennymz gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi i sugestie!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 23.05.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 czy moge klepki ulozyc prostopadle do okien Rzecz gustu. Coś więcej będzie można doradzić po kluczowym dla zagadnienia zbadaniu wytrzymałości podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzwiedz11 23.05.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 wiem ze rzecz gustu ale drewno z tego co czytalem pracuje glownie na szerokosc klepki i teraz przy ulozeniu w cegielke (prostopadle do okna) wychodzi nam ze bedzie ulozone na szerokosci 6,7m w najszerszym miejscu. i teraz czy przy takiej szerokosci dylatacja 1cm z kazdej strony wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 23.05.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Przy podłożu spełniającym normę wytrzymałościową jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.05.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 nie wydaje mi sie aby 10mm po obrysie w wiekszym pomieszczeniu niz 20m/kw było dobrym rozwiazaniem..zrobiłbym minimum 12-15mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzwiedz11 23.05.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 nie wydaje mi sie aby 10mm po obrysie w wiekszym pomieszczeniu niz 20m/kw było dobrym rozwiazaniem..zrobiłbym minimum 12-15mm czyli możemy układać w "cegielke" parkiet tylko pozostawić12-15mm i wtedy powinno byc bezpiecznie? nie trzeba w jodełke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.05.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 czyli możemy układać w "cegielke" parkiet tylko pozostawić12-15mm i wtedy powinno byc bezpiecznie? nie trzeba w jodełke? Układ w "cegiełkę" tworzy możliwość skumulowania naprężeń i wymaga mocniejszego podkładu, natomiast z jodełką jest bezpieczniej. Szczeliny przyścienne to w szczegółach szeroki temat. Ich wielkość zależy od wilgotnosci drewna w trakcie montażu, jakości podkładu, rodzaju kleju i sposobu montażu. Jeśli nie masz orientacji w tych sprawach a nie ma przeszkód (np. grubość listew) to daj większą szczelinę ok. 15 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzwiedz11 24.05.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 tak sobie myśle żeby wstawić dylatacje z korka pomiędzy kuchnią a salonem?wtedy salon będzie 4m na szerokość korek i dalej kuchnia 3m. Przy układzie w cegiełke warto tak zrobić?a sam korek ma 10mm czy są też szersze? a może można dwa łączyć ze sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 24.05.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 dokładnie tak jak wyzej 10mm dylatacji to zadna dylatacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzwiedz11 24.05.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 podsumowując najlepiej dać 12-15mm dylatacji i dodatkowo podzielić kuchnie dodatkowa dylatacja z korka tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.05.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 (edytowane) podsumowując najlepiej dać 12-15mm dylatacji i dodatkowo podzielić kuchnie dodatkowa dylatacja z korka tak? Szczeliny przyścienne pełnią wiele funkcji i stąd ich wielkość powinna być w przedziale 10m - 15mm. Nieco inaczej jest z dylatacjami na styku podłogi drewnianej z podłogą ceramiczną lub kamienną. Tu w przypadku podłóg klejonych do podkładu wystarczy korek od 3mm do 5mm. Szerokość podłogi klejonej po wylewki ma tu niewielkie znaczenie. Ważna jest wytrzymałość wylewki i zastosowanie odpowiedniego kleju otaz wilgotność podkładu i drewna. Jeśli wylewka jest słaba to należy ją wzmocnić lub wkleić w obrzeżu płytek matę fizelinową. Jaki sens ma dawanie 10mm korka? Jeśli podłoga będzie miała możliwość przesuwania się na słabej wylewce to po któtkim czasie się od niej oderwie a następnie sie podniesie lub rozszczelni. Tak żle a tak niedobrze. Sprawdż jakość wylewki ewentualnie ją wznocnij w taki lub inny sposób po czym wklej pasek 5mm korka. Pamiętaj o wilgotnościach drewna i betonu. To wszystko, dalej nie kombinuj. Pozdrawiam. Edytowane 24 Maja 2011 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 24.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 najlepiej dać 12-15mm dylatacji Parkietkomplex dobrze poradził i tego należy się trzymać jak biblii. Żadnych własnych pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts