ka_em 02.07.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 z teakiem to jest tak, ze oscyluje w gestosci i twardosci debu..ale..jest drewnem ciemniejszym i co sie z tym wiąże wszelkie zarysowania widac na nim bardzo mocno..zreszta bywaja przeróżne teaki..(rózne plantacje ..na różnych glebach etc)..jedne zarysowuja sie bardziej drugie mniej.czasem bywa ze sa bardzo odolejowane(odzwiczone)..sa bardzo lekkie(puste),..sa tanie ale rysuja sie jak sosna..a czasem bywa wrecz odwrotnie ..reguły nie ma :)stad porownanie do deba..jako fundamentu wyjscia do objasnien klientowi..to tak dla laikow..reszta j.w..(element oczwiscie tez tu ma duze znaczenie ..jego struktura budowa..i wielkosc) A czy jest coś na co mogę zwrócić uwagę przy wyborze teaka? O coś dopytać aby chociaż trochę dowiedzieć się czy właśnie to warto kupić. Wkurza mnie trochę gadanie handlowców na moje różne obawy, którzy stwierdzają: "to jest drewno, nie będze pani miała ideału". Tylko, ze ja nie chcę ideału (wtedy kupiłabym panele) ale dobą deskę. Miałam nadzieję,ze wydając rochę więcej pieniędzy będę mieć pewność, że nie kupiłam bubla. Zależy mi na tym by mieć podłogę na lata. A może możecie mi coś polecić? Tylko ważne by grubość deski miała 16mm bo tak mam zrobioną wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmk10 02.07.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 (edytowane) Witam serdecznie, mam pytanie do Mistrzów:D, proszę poradźcie mi jaki wybrać olej do deski dębowej klasy rustic- układana niestety w cegiełkę bo jodełka przy takiej desce wyjdzie jak mozaika-co mi się zupełnie nie podoba . chciałabym ją trochę przyciemnić ale nie aż tak bardzo ( żeby nie wyglądała jak teak czy merbau) "kornik 1" już mi podpowiedział ze bona carls 90 nie przyciemni mi dębu tylko będzie lepszy inny olej ekula, znajomy będzie układał parkiet i cyklinował tylko ze on nie kładł dotychczas oleju i się nie zna- wiec tez nie wiemy czy grunt i klej, olej ma być tego samego producenta? czy olej możne być od innego producenta? dziękuję za odpowiedzi z góryaha i to nie jest tak że jakbym zaolejowała bona carls 90 to i tak po jakimś czasie podłoga się przyciemni od słońca i kolejnych warstw oleju ? Edytowane 2 Lipca 2011 przez mkmk10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.07.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam serdecznie, mam pytanie do Mistrzów:D, proszę poradźcie mi jaki wybrać olej do deski dębowej klasy rustic- układana niestety w cegiełkę bo jodełka przy takiej desce wyjdzie jak mozaika-co mi się zupełnie nie podoba . chciałabym ją trochę przyciemnić ale nie aż tak bardzo ( żeby nie wyglądała jak teak czy merbau) "kornik 1" już mi podpowiedział ze bona carls 90 nie przyciemni mi dębu tylko będzie lepszy inny olej ekula, znajomy będzie układał parkiet i cyklinował tylko ze on nie kładł dotychczas oleju i się nie zna- wiec tez nie wiemy czy grunt i klej, olej ma być tego samego producenta? czy olej możne być od innego producenta? dziękuję za odpowiedzi z góry aha i to nie jest tak że jakbym zaolejowała bona carls 90 to i tak po jakimś czasie podłoga się przyciemni od słońca i kolejnych warstw oleju ? oczywiscie ze tak jest i oczywiste jest ze z czasem kazdy olej sie od slonca przyciemni..grunt i klej najlepiej tego samego producenta jesli grunt ma byc akrylow to wogole go nie stosuj to nic nie daje ..a niewlasciwie zastosowan jeszcze pogarsza sprawe..(nawierzchniowa chemia do kleju i gruntu w zaden sposob nie koliduje wiec moga to byc rozne firm i systemy posadzkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.07.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam serdecznie, mam pytanie do Mistrzów:D, proszę poradźcie mi jaki wybrać olej do deski dębowej klasy rustic- układana niestety w cegiełkę bo jodełka przy takiej desce wyjdzie jak mozaika-co mi się zupełnie nie podoba . chciałabym ją trochę przyciemnić ale nie aż tak bardzo ( żeby nie wyglądała jak teak czy merbau) "kornik 1" już mi podpowiedział ze bona carls 90 nie przyciemni mi dębu tylko będzie lepszy inny olej ekula, znajomy będzie układał parkiet i cyklinował tylko ze on nie kładł dotychczas oleju i się nie zna- wiec tez nie wiemy czy grunt i klej, olej ma być tego samego producenta? czy olej możne być od innego producenta? dziękuję za odpowiedzi z góry aha i to nie jest tak że jakbym zaolejowała bona carls 90 to i tak po jakimś czasie podłoga się przyciemni od słońca i kolejnych warstw oleju ? Olej penetrujący firmy Loba przyciemni drewno. Deski staną się rustykalne. Jeżeli gość nie kładł oleju, to też pewnie nie wie jak należy go nakładać i czym. Poza tym czy sprawdzał podłoże i je testował. Jeżeli masz typowe podłoze, czyli takie jakie najczęściej są wykonywane przez posadzkarzy, to mogą być problemy z Twoją podłogą. Trzy razy sprawdź podłoże zanim przykleisz deski. Sprawdzenie podłoża i wykonanie niezbędnych badań jest najtrudniejsze w tej pracy. Reszta to kwestia estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmk10 10.07.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 (edytowane) Witam powtórnie:D dziękuję za pomoc, naprawde się przydaje Wasza fachowa wiedza i jestem niezwykle wdzięczna za podpowiedzi- nie kazdy chce się dzielić darmo wiedzą i do tego ma czas na sledzenie wątków na necie- .... posadzke miałam robioną rok temu- za pomoca miksokreta, wylewka ok90 m robila to firma- chyba jak wiekszosc forumowiczow teraz....parkiet ma byc kładzony w sierpniu o ile spełni wymagania....nie było badane jeszce nic...parkieciarz dopiero ma być i zmierzc....martwi mnie tylko wilgotnosc - mamy b. sucho na górze- nadbudowa domu jednorodzinnego, wczoraj mąż kupil taki termometr z wigotnosc. i wyszlo 11procent - nie wiem moze musimy kupic cos lepszego do zmierzenia i sprawdzic jeszce raz, na niektorych oknach mamy nawiewniki.... problem w tym ze juz nam przywiezli tydzien temu drewno na 2 paletach zapakowane- lezy w sypialni- i teraz nie wiem czy nie zaszkodzi mu ta niska wilgotnosc?? parkieciarz mial robic w lipcu i dlatego teraz przywiezli drewno a wszytko przesunelo sie na sierpien:( kornik 1 - podpowiedzial mi klej i grunt "Natomiast, jeśli jastrych spełnia normy, stosuję grunt Okatmos EG 20, bo ma działanie grzybobójcze i ogólnie jest świetny. Na to kładę klej Kiesel Bakit PUP lub żywiczny. Ma niską emisję i nigdy mnie nie zawiódł w najcięższych bojach " i na taki bysmy sie decydowali co do parkieciarza....poniewaz nie kladł oleju sprobje poszukac kogoś fachowego kto polozyly mi olej, aby przecyklinowal, i polozył olej ....wiem ze pod olej trzeba dokładniej, umiejętniej cyklinowac i dlatego wolałabym zeby to zrobił ktoś kto by olejował......a może ktoś z Panów mógły polecic fachowca ze sląska???? mieszkam w dąbrowie górniczej to sobie teraz narobiłam klopotu pozdrawiam ...co do wilgotnosci powietrza to juz wiemy ze ten termometr jest zepsuty!....kupimy nowy, bo jakos niemoge uwiezyc aby tam tak malo bylo wilgoci w powietrzu ... Edytowane 10 Lipca 2011 przez mkmk10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.07.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam powtórnie:D dziękuję za pomoc, naprawde się przydaje Wasza fachowa wiedza i jestem niezwykle wdzięczna za podpowiedzi- nie kazdy chce się dzielić darmo wiedzą i do tego ma czas na sledzenie wątków na necie- .... posadzke miałam robioną rok temu- za pomoca miksokreta, wylewka ok90 m robila to firma- chyba jak wiekszosc forumowiczow teraz....parkiet ma byc kładzony w sierpniu o ile spełni wymagania....nie było badane jeszce nic...parkieciarz dopiero ma być i zmierzc....martwi mnie tylko wilgotnosc - mamy b. sucho na górze- nadbudowa domu jednorodzinnego, wczoraj mąż kupil taki termometr z wigotnosc. i wyszlo 11procent - nie wiem moze musimy kupic cos lepszego do zmierzenia i sprawdzic jeszce raz, na niektorych oknach mamy nawiewniki.... problem w tym ze juz nam przywiezli tydzien temu drewno na 2 paletach zapakowane- lezy w sypialni- i teraz nie wiem czy nie zaszkodzi mu ta niska wilgotnosc?? parkieciarz mial robic w lipcu i dlatego teraz przywiezli drewno a wszytko przesunelo sie na sierpien:( kornik 1 - podpowiedzial mi klej i grunt "Natomiast, jeśli jastrych spełnia normy, stosuję grunt Okatmos EG 20, bo ma działanie grzybobójcze i ogólnie jest świetny. Na to kładę klej Kiesel Bakit PUP lub żywiczny. Ma niską emisję i nigdy mnie nie zawiódł w najcięższych bojach " i na taki bysmy sie decydowali co do parkieciarza....poniewaz nie kladł oleju sprobje poszukac kogoś fachowego kto polozyly mi olej, aby przecyklinowal, i polozył olej ....wiem ze pod olej trzeba dokładniej, umiejętniej cyklinowac i dlatego wolałabym zeby to zrobił ktoś kto by olejował......a może ktoś z Panów mógły polecic fachowca ze sląska???? mieszkam w dąbrowie górniczej to sobie teraz narobiłam klopotu pozdrawiam ...co do wilgotnosci powietrza to juz wiemy ze ten termometr jest zepsuty!....kupimy nowy, bo jakos niemoge uwiezyc aby tam tak malo bylo wilgoci w powietrzu ... 11% to raczej nie możliwe. jezeli jednak jest to nawet 30% to i tak za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.07.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam powtórnie:D dziękuję za pomoc, naprawde się przydaje Wasza fachowa wiedza i jestem niezwykle wdzięczna za podpowiedzi- nie kazdy chce się dzielić darmo wiedzą i do tego ma czas na sledzenie wątków na necie- .... posadzke miałam robioną rok temu- za pomoca miksokreta, wylewka ok90 m robila to firma- chyba jak wiekszosc forumowiczow teraz....parkiet ma byc kładzony w sierpniu o ile spełni wymagania....nie było badane jeszce nic...parkieciarz dopiero ma być i zmierzc....martwi mnie tylko wilgotnosc - mamy b. sucho na górze- nadbudowa domu jednorodzinnego, wczoraj mąż kupil taki termometr z wigotnosc. i wyszlo 11procent - nie wiem moze musimy kupic cos lepszego do zmierzenia i sprawdzic jeszce raz, na niektorych oknach mamy nawiewniki.... problem w tym ze juz nam przywiezli tydzien temu drewno na 2 paletach zapakowane- lezy w sypialni- i teraz nie wiem czy nie zaszkodzi mu ta niska wilgotnosc?? parkieciarz mial robic w lipcu i dlatego teraz przywiezli drewno a wszytko przesunelo sie na sierpien:( kornik 1 - podpowiedzial mi klej i grunt "Natomiast, jeśli jastrych spełnia normy, stosuję grunt Okatmos EG 20, bo ma działanie grzybobójcze i ogólnie jest świetny. Na to kładę klej Kiesel Bakit PUP lub żywiczny. Ma niską emisję i nigdy mnie nie zawiódł w najcięższych bojach " i na taki bysmy sie decydowali co do parkieciarza....poniewaz nie kladł oleju sprobje poszukac kogoś fachowego kto polozyly mi olej, aby przecyklinowal, i polozył olej ....wiem ze pod olej trzeba dokładniej, umiejętniej cyklinowac i dlatego wolałabym zeby to zrobił ktoś kto by olejował......a może ktoś z Panów mógły polecic fachowca ze sląska???? mieszkam w dąbrowie górniczej to sobie teraz narobiłam klopotu pozdrawiam ...co do wilgotnosci powietrza to juz wiemy ze ten termometr jest zepsuty!....kupimy nowy, bo jakos niemoge uwiezyc aby tam tak malo bylo wilgoci w powietrzu ... proponuję Ghosta jest z Rybnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmk10 11.07.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 ....mąż mierzył wilgotność dziś - wyszło 52% wiec myślę ze nie jest źle.....co do reszty pomiarów -nie znam, ponieważ nie mierzyliśmy jeszcze- parkieciarz ktory ma kłaść podłogę nie ma czasu narazie....co do pilnowania wilgotności posadzki to dzięki przebrnięciu przez wiele wątków i postów dotyczących podłóg i drewna to jestem już na to uczulona i będę pilnować....czytałam mądre wypowiedzi i Was wszystkich ( jarekkur, kornik 1, ghost, parkietkompleks ) ale żeby sam GHOST34 !! mógłby zaolejować moja podłogę- to bym nie pomyślała....to byłby dla mnie zaszczyt ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 11.07.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 ....mąż mierzył wilgotność dziś - wyszło 52% wiec myślę ze nie jest źle.....co do reszty pomiarów -nie znam, ponieważ nie mierzyliśmy jeszcze- parkieciarz ktory ma kłaść podłogę nie ma czasu narazie....co do pilnowania wilgotności posadzki to dzięki przebrnięciu przez wiele wątków i postów dotyczących podłóg i drewna to jestem już na to uczulona i będę pilnować....czytałam mądre wypowiedzi i Was wszystkich ( jarekkur, kornik 1, ghost, parkietkompleks ) ale żeby sam GHOST34 !! mógłby zaolejować moja podłogę- to bym nie pomyślała....to byłby dla mnie zaszczyt ...... 52% to bardzo dobra wilgotnosc powietrza dla ludzi i dla drewna w domostwie..pelen lajcik.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_zorba 11.07.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 zapytam i tutaj...Po cyklinowaniu , parkieciarz zeszlifował jeszcze padami cyrkonowymi 40/60 i zakończył na 80 ale nadal widać delikatne rysy w różnych miejscach parkietu. Dostaliśmy z jednej strony zalecenie żeby pory starego 55 letniego dębu pozostały otwarte zakończenie szlifowania na takiej gradacji, ale pod olejem który wybraliśmy (timberex colour) rysy są widoczne. Wg mnie należałoby jeszcze raz przejechać papierem 100 żeby zniwelować rysy ale czy nie zamknie to porów, zamykając tym samym możliwość dobrego nasączenia olejem drewna? Bardzo proszę o radę p.s. co robi się ze szczelinami między klepkami? niektóre są ładnie wypełnione, między niektórymi są nieprzeszkadzające niewielkie szczeliny ale między niektórymi są różnej długości drobinki wypełnienia, nie wygląda to estetycznie... to się czyści czymś wąskim czy zalepia/szpachluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 12.07.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Olej pokarze każdą ryskę. Z tymi padami to poszedł po bandzie. Ja przy oleju to pod polerkę daję setkę. Co do szczelin to olej rozpuszcza fugę ale i na to są sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maj1947 16.07.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Po zapoznaniu się z forum oceniam że teraz nie jest to już chemia parkiedciarska ale alchemia!Mam zamiar odnowić podłoge z bukowej deski barlinieckiej w przedpokoju rozkładowym o pow. 6 mkw. Faktycznie do renowacji jest tylko ok.2 mkw. -reszta była i będzie pod chodnikiem. Podłoga lakierowana była w latach 80-ch ówczesną odmianą chemolaku z podkładem kaponowym. Pozostałe podłogi pomieszczeń lakierowałem dużo lepszym chemoutwardalnym lakierem jachtowym na podkładzie kaponu i ich jakośc po 25 latach jest praktycznie bez istotnych zastrzeżeń!Co zrozumiałe żaden parkieciarz nie chciał podjąc się takiej roboty w rozliczeniu za mkw, więc kupiłem najtańszą szlifierkę taśmową i postanowiłem zrobić to sam.Po zabezpieczniu granic taśmą malarską chcę przeszlifować 40 i 80 do drewna tylko uszkodzoną powierzchnię 2,5 mkw., przeszpachlować szpary, szlif 120, 2 warstwy wodnego lakieru poliuretanowego (lub podkład - jeśli wskazany i 1 warstwa). Po 24h po zmatowieniu papierem 150 całości 6mkw. i obrzeży, położenie jedną warstwę lakieru dla wyrównania powierzchni. Wstępnie wytypowałem dośc drogi (77 zł/l) lakier Aquaseal Ecogold z uwagi na zachwalaną przez producenta dobrą przyczepność, przyzwoitą trwałość i opakowanie 1 l (winno wystarczyć 2l). Z uwagi na podwyższoną trwałość wolałbym jednak dobry/b. dobry wodny łatwo dostępny lakier 2-składnikowy ale w opakowaniu 1l lub 2l (na kolejne 25 lat eksploatacji już nie liczę). Chcę również pomalować na kolorowo drewniane listwy przypodłogowe po uprzednim zgrubnym ręcznym przeszlifowaniu chemolaku.Obawiam się jednak reakcji starego 25-letniego lakieru chemoutwardzalnego z nowym (zwarzenie lub łuszczenie się nowej powłoki). Wielu parkieciarzy i handlowców (włącznie ze sprzedawcą Aqua seal) sugerowało ostrożnie cyklinowanie całego mieszkania (!) lub zrobienie próby na boku, na co już nie mam czasu a też nikt mi nie zwróci pieniędzy za lakier przy nieudanej próbie. Nawet jakbym przecyklinował cały przedpokój, to i tak dojdzie do kontaktu różnych lakierów na obrzeżach. Kilku jednak praktyków potwierdziło moją koncepcję, warunkując w większości pokrycie wodnym a nie chemicznym poliuretanem.Proszę jak najuprzejmiej specjalistów o możliwie szybką poradę:- ocenę proponowanej technologii - dobór lakieru , masy szpachlowej ( czy można zrobic to zwykłą szpachlówką lub kitem?) i ewentualnie podkładu- czy można zabarwić nowy lakier na jakiś dość intensywny kolor albo czym pokryć stary zmatowiony lakier chemoutwardzalny na listwach (lakierobejcą , farbą olejną?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_1981 18.07.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Witam, Panowie mamy już założony parkiet olejowany gotowy Dąbex. Wygląda naprawdę ładnie. Teraz chcemy sami sobie go zaolejować olejem pielęgnacyjnym (tak zaleca producent) ale on poleca firmy Woca lub Bona 25. A według fachowców który jest lepszy?i druga sprawa chcemy zrobić to sami, mamy dostęp do polerki, pady kupimy ale czy ktoś mógłby nam napisać jak krok po kroku wykonać tą operację?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.07.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 parkiet jest fazowany czy nie? to jest parat-dos czy lity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 18.07.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Po zapoznaniu się z forum oceniam że teraz nie jest to już chemia parkiedciarska ale alchemia! Ale o so chodzi konkretnie? Obawiam się jednak reakcji starego 25-letniego lakieru chemoutwardzalnego z nowym (zwarzenie lub łuszczenie się nowej powłoki). Wielu parkieciarzy i handlowców (włącznie ze sprzedawcą Aqua seal) sógerowało ostrożnie cyklinowanie całego mieszkania (!) lub zrobienie próby na boku... Bez obaw -wodny nie powinien zważyć starego lakieru. warunkując w większości pokrycie wodnym a nie chemicznym poliuretanem. Jest poliuretan, który można położyć na wodny o czym nie wie nawet producent tego lakieru. czym pokryć stary zmatowiony lakier chemoutwardzalny na listwach (lakierobejcą?) Można lakierobejcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.07.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) mało tego jest z loby WS contact ktory szczepia ..praktycznie wszelkie uv-ay i chemiczne lakiey z woda 1i 2 skl Edytowane 18 Lipca 2011 przez ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_1981 18.07.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 tak, parkiet jest fazowany lity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shyha 19.07.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Co powiecie o parkiecie Jesion Bursztyn ? Mało opinii w necie na temat tego konkretnego jesionu.Planujemy zakupić w studio parkietu. Początkowo miał być dąb natur, ale stwierdziliśmy, że może coś ciemniejszego w naszym mieszkaniu byłoby lepsze.Tylko nie wiem jak z utrzymaniem, czy jeżeli wyleje się jakaś ciecz czy powiedzmy po godzinie się nie odbarwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.07.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Co powiecie o parkiecie Jesion Bursztyn ? Mało opinii w necie na temat tego konkretnego jesionu. Planujemy zakupić w studio parkietu. Początkowo miał być dąb natur, ale stwierdziliśmy, że może coś ciemniejszego w naszym mieszkaniu byłoby lepsze. Tylko nie wiem jak z utrzymaniem, czy jeżeli wyleje się jakaś ciecz czy powiedzmy po godzinie się nie odbarwi. Woda i ocet a także domestos to ciecze. Po godzinie woda rozlana w miejscu łączenia się węższych części parkietu może trwale przebarwić drewno. Ocet może trochę poleżeć 5-10minut, domestos należy natychmiast usunąć masz na to pięć minut dla domestosu. Takie miejsce należy zneutralizować wodą i wytrzeć do sucha.Generalnie wino, herbata, alkohol powinny zostać usunięte spokojnie, bez paniki ale natychmiast z podłogi. Po pierwsze niebezpieczeństwo poślizgnięcia się, po drugie pozostawione na podłodze mogą uszkodzić lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 19.07.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Mam pytanie do specjalistów.Czym potraktować dąb ,by wyglądał tak jak na tym zdjęciu ?http://innemeble.pl/storage/full/128...TA_FOTEL_N.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts