Parkiet 22.11.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam, może ktoś podpowie rozwiązanie... mamy układany parkiet dębowy pod katem 45 stopni (klepka 7x25) 1. jak duża powinna być dylatacja przy takim ułożeniu? Trochę mnie niepokoją dość duże szpary przy ścianach, ale parkieciarz zapewnia że wszystko się schowa 2. jak rozwiązać kwestię drzwi balkonowych tzn. okno jest osadzone tak, że dotyka ramą podłogi. W związku z tym nie ma miejsca aby klepkę wsunąć pod okno np. Parkieciarz twierdzi, że musi zostawić dylatację, ale w jakiś sposób ja zamaskować? Proponuje jakąś listwę maskującą co mnie nie bardzo pasuje, bo w całym domu będą listwy białe na 8cm to co mam dać pod ten balkon? Czy nie można z tej dylatacji zrezygnować, albo wypełnić czymś? W tej chwili ma ok. 15mm. Będę wdzięczna za radę Szczelina przyścienna powinna mieć szerokość około 12 - 15mm. Jeżeli nie można wykorzystać wycięcia w dolnej części ościeżnicy drzwi balkonowych to należy pozostawić szczelinę i zamaskować ją kątownikiem metalowym lub ćwierćwałkiem. W przypadku gdy jesteśmy pewni właściwej izolacji termicznej i przeciwwilgociowej pod ościeżnicą, to wówczas mniejszą - 5mm szczelinę możemy wypełnić wkładką z korka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masier 22.11.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam!Wykanczamy z żona mieszkanie. Zdecydowaliśmy się na debowy parkiet przemysłowy. Dzisiaj w firmie posługiwał żona usłyszała, ze na parkiecie mogą wystąpić "przeblyszczenia", podobno nie jest to skaza i dotyczy rownież parkietów gat I. Czy słyszał ktoś z Państwa o przeblyszczeniach? Będę wdzięczny za jakieś informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishabg 22.11.2011 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Szczelina przyścienna powinna mieć szerokość około 12 - 15mm. Jeżeli nie można wykorzystać wycięcia w dolnej części ościeżnicy drzwi balkonowych to należy pozostawić szczelinę i zamaskować ją kątownikiem metalowym lub ćwierćwałkiem. W przypadku gdy jesteśmy pewni właściwej izolacji termicznej i przeciwwilgociowej pod ościeżnicą, to wówczas mniejszą - 5mm szczelinę możemy wypełnić wkładką z korka. Pozdrawiam. Dziękuję za informację. Czyli jednym słowem muszę pogodzić się z jakąś dodatkową listwą bo co do izolacjii okien to trudno powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 23.11.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Doczytałam, po przeszukaniu forum , że na parkiet jesionowy najlepsze będą lakiery Loba z inhibitorem UV. Mnie głównie chodzi o to,żeby podłoga nie zżółkła po jakimś czasie. Tylko cena tych lakierów trochę wysoka, a my mamy sporo podłogi do lakierowania. Dodam,że w salonie podłoga będzie bardzo narażona na działanie słońca, natomiast schody ( również jesionowe) nie będą miały bezpośredniego dostępu okna. Czy ktoś może nam zaproponować inny lakier, chodzi nam o tańszy od Loby, który będzie chronił jesion przed zmianą koloru?Ktoś pisał,że ma u siebie HartLack, ale krótki okres ,więc w sumie nic nie wiadomo jak na dłuższą metę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.11.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam! Wykanczamy z żona mieszkanie. Zdecydowaliśmy się na debowy parkiet przemysłowy. Dzisiaj w firmie posługiwał żona usłyszała, ze na parkiecie mogą wystąpić "przeblyszczenia", podobno nie jest to skaza i dotyczy rownież parkietów gat I. Czy słyszał ktoś z Państwa o przeblyszczeniach? Będę wdzięczny za jakieś informacje. Myślę, że chodzi o promienie rdzeniowe określane mianem błyszcza. Od strony optycznej - to kwestaia indywidualna, natomiast od strony technicznej nie jest to wada, wręcz przeciwnie. Błyszcz mówi o dobrym układzie słoi i wyższej gęstości drewna co przekłada się na jego twardość. Pełne opcje lakierów wodnych w znacznym stopniu niwelują efekt optyczny, lakiery chemiczne i oleje działają odwrotnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.11.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Doczytałam, po przeszukaniu forum , że na parkiet jesionowy najlepsze będą lakiery Loba z inhibitorem UV. Mnie głównie chodzi o to,żeby podłoga nie zżółkła po jakimś czasie. Tylko cena tych lakierów trochę wysoka, a my mamy sporo podłogi do lakierowania. Dodam,że w salonie podłoga będzie bardzo narażona na działanie słońca, natomiast schody ( również jesionowe) nie będą miały bezpośredniego dostępu okna. Czy ktoś może nam zaproponować inny lakier, chodzi nam o tańszy od Loby, który będzie chronił jesion przed zmianą koloru? Ktoś pisał,że ma u siebie HartLack, ale krótki okres ,więc w sumie nic nie wiadomo jak na dłuższą metę. Jasne drewno jesionowe bez względu na rodzaj lakieru po pewnym, dłuższym lub krótszym, czasie nabierze barwy słomkowej i to jest naturalne. Problem jest wówczas gdy kiepski lakier zżółknie bo wówczas wygląda to nienaturalnie. Moim zdaniem produkty LOBA to najwyższa półka co nie znaczy że jest ona przeznaczona tylko dla tej firmy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adagio 28.11.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Witam,Mam kilka sprzecznych opinii więc proszę Was o radę. Czy te szczeliny, które widać na zdjęciach to efekt kurczenia się deski dębowej (położona ok. 3 tyg. temu, mieszkanie ogrzewane więc suche) czy też wadliwe wykonanie przez parkieciarza?Wiem, że deska kurcząc się może powodować pęknięcia ale są one chyba dłuższe i raczej jednolite - widziałem takie w innych mieszkaniach. Tutaj natomiast wg mnie jest to niestaranne zaszpachlowanie przez wykonawcę. Bo jeśli miałyby powstać szczeliny między deskami to raczej jednorodne a tu wygląda jakby zabrakło drobin pozostałych po cyklinowaniu. Co o tym sądzicie? (te białe paski to papierowe taśmy wzdłuż opisywanych szpar) http://img231.imageshack.us/img231/8452/003aoy.th.jpghttp://img62.imageshack.us/img62/4135/002gvk.th.jpghttp://img259.imageshack.us/img259/8264/001kib.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Synthia 28.11.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) Witam Mamy położony od sierpnia parkiet dwuwarstwowy (z Dąbexu) parat dos orzech amerykański lakierowany. Synek bardzo lubi się po nim ślizgać i porobił na nim gdzieniegdzie takie cieniusieńkie paski, które wyglądają jakby były przetarte gumą. Czy istnieje jakiś środek żeby tego się pozbyć? Edytowane 29 Listopada 2011 przez Synthia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masier 28.11.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Bardzo uprzejmie dziękuje za wyjaśnienie tematu!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Synthia 02.12.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Nikt mi nie pomoże? Czy jest jakiś środek żeby pozbyć się tych smug na parkiecie. Oczywiście pomijając drastyczne środki czyli cyklinownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.12.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 to jest twoje zdane..ni cholery nie wiadomo czy to nie zaszpachlowane czy zeschniecie sie jesli to po 3ech tyg to najpewniej zeschniecie sie ..poniewaz okolo takigo czasu dab potrzebuje przy malej wilgotnosci na zeschniecie sie i na dodatek b.malo sie ssechl..jesli sie ssechl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.12.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 co polecacie do połozenia na elektryczne ogrzewanie podłogowe ???- nie maty grzewcze tylko kable grzewcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.12.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Nikt mi nie pomoże? Czy jest jakiś środek żeby pozbyć się tych smug na parkiecie. Oczywiście pomijając drastyczne środki czyli cyklinownie. opierając si ę na zdjęciach wygląda mi na 1. rozciągnięty lakier w szczelinach, który się tam dostał w trakcie lakierowanie. Szczeliny te jednak nie mogą być większe niż 0,5mm, ponieważ lakier byłby popękany. 2. może być tak, że szpachla się pozapadała w trakcie lakierowania. 3. na pewno szczeliny powstały w trakcie użytkowania, ponieważ nie sądzę aby parkieciarz w ten sposób ułożył parkiet. 4. 3 tygodnie, a jak jest szerokość szczelin? Jeżeli jest to 0,5mm, to u was jest wyjątkowo sucho. poprawić klimat, bo się rozchorujecie i to poważnie. Utrzymywać wilgotność minimum 40% i 20C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.12.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 co polecacie do połozenia na elektryczne ogrzewanie podłogowe ???- nie maty grzewcze tylko kable grzewcze podaj nazwę firmy i typ kabli grzewczych oraz rodzaj sterowania ogrzewaniem i głębokość ułożenia kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.12.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 podaj nazwę firmy i typ kabli grzewczych oraz rodzaj sterowania ogrzewaniem i głębokość ułożenia kabli. kable danfossa, sterowanie na deviregach z podziałem na strefy. na parterze jest 10cm wylewki na kablach, na poddaszu 7cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Synthia 09.12.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 (edytowane) opierając si ę na zdjęciach wygląda mi na 1. rozciągnięty lakier w szczelinach, który się tam dostał w trakcie lakierowanie. Szczeliny te jednak nie mogą być większe niż 0,5mm, ponieważ lakier byłby popękany. 2. może być tak, że szpachla się pozapadała w trakcie lakierowania. 3. na pewno szczeliny powstały w trakcie użytkowania, ponieważ nie sądzę aby parkieciarz w ten sposób ułożył parkiet. 4. 3 tygodnie, a jak jest szerokość szczelin? Jeżeli jest to 0,5mm, to u was jest wyjątkowo sucho. poprawić klimat, bo się rozchorujecie i to poważnie. Utrzymywać wilgotność minimum 40% i 20C Jarekkur ale chyba pomyliłeś posta z odpowiedzią. Ale skoro się już pomyliłeś to może coś poradzisz? Mój problem to przetarty parkiet, który wygląda tak i jestem załamana bo nie wiem co mam z tym zrobić. Podłoga orzech amerykański (dąbex), klepka 2 warstwowa lakierowana, konserwacja preparatem Parkett care (Lobo). I mam to tylko w salonie ( jest tych kresek więcej różnej wielkości) w innych pokojach, dodam że nie chodzimy w żadnych butach ani ciapach. [ATTACH=CONFIG]89136[/ATTACH] Edytowane 9 Grudnia 2011 przez Synthia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ananke 15.12.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Mam zamówioną litą deskę jesionową Hajnówka, wersja jesion wzorzysty, 500-2000. Planowałam pociągnąć ją białym olejem. Dzisiaj dostałam telefon od parkieciarzy, że podobno Hajnówka zaczęła oferować deskę olejowaną maszynowo i zapraszają do obejrzenia próbek celem decyzji, czy zmienić zamówienie. Z tego, co widze na stronie Hajnówki, deski są zabezpieczone olejowoskiem; osobiście planowałam sam olej. Czy ktoś znający temat może doradzić, jak się mają takie zaolejowane maszynowo deski do olejowania ręcznego surowych desek? Warto iść w "gotowca"? Jakoś wewnętrznie nie mam do tego przekonania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.12.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 lepiej gotowa podloga fabrycznie pobielona..przy debie reczne olejowane na budowie na bialo nigdy wynik estetyczny nie jest pewny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 20.12.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam. Mogę okazyjnie kupić i nie wiem co wybrać na podłogę do pomieszczeń dzieciaków: tiger wood, amoreira (iroko), matoa( kasai ). Które jest najtwardsze ?Jest też końcówka doussie ale ma dużo żółtych kreseczek ( chyba ślady minerałów ), czy takie wąskie żólto-białe przebarwienia daje się jakoś usunąć/zneutralizować w procesie cyklinowania/lakierowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 21.12.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Hej. Muszę ustalić grubość podłogi. Czy 15cm styropianu plus 7cm wylewki (podłogówka) plus 2cm na parkiet (15mm) będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts