ananke 22.12.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dostałam próbki tej Hajnówki do domu, jest piękna i decyzja jest na tak - bierzemy podłogę olejowaną fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 23.12.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Witam. Mogę okazyjnie kupić i nie wiem co wybrać na podłogę do pomieszczeń dzieciaków: tiger wood, amoreira (iroko), matoa( kasai ). Które jest najtwardsze ? Jest też końcówka doussie ale ma dużo żółtych kreseczek ( chyba ślady minerałów ), czy takie wąskie żólto-białe przebarwienia daje się jakoś usunąć/zneutralizować w procesie cyklinowania/lakierowania ? Wątek umarł a ja muszę podjac decyzję. Czy ktoś doradzi odnośnie wyboru drzewa. Szczególnie chodzi mi o wybór między drzewem iroko a matoa (kasai). Które lepsze na podłogi. Czy matoa jest do dokupienia jeśli by brakło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 27.12.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 wyglada na to ze oprocz deseniu one sie niczym nie różnia jeśli chodzi o twardośc natomiast praca..drewna to wszelkie wspolczynniki raczej przemawiaja za iroko..i jeszcze jedno iroko dokupisz zawsze matoa..nie za bardzo ciezko znalezc:) brałbym iroko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 27.12.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Dostałam próbki tej Hajnówki do domu, jest piękna i decyzja jest na tak - bierzemy podłogę olejowaną fabrycznie. wiedz o tej posadce 3 rzeczy..po pierwsze czym bielona i czy jest na tymze jakis inny olej transparentny...a co za tym idzie czymże to pielęgnować na przyszłość..zapytaj o karte techniczną tegoz produktu..i przeslana zapisz gdzies sobie ..oprocz pielegnacji...oczywiscie dowiedz sie czymże to myć na bieżąco.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 29.12.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 wyglada na to ze oprocz deseniu one sie niczym nie różnia jeśli chodzi o twardośc natomiast praca..drewna to wszelkie wspolczynniki raczej przemawiaja za iroko..i jeszcze jedno iroko dokupisz zawsze matoa..nie za bardzo ciezko znalezc:) brałbym iroko:) Dzieki Ghost za odpowiedź. W miedzyczasie kupiłem iroko i trochę dussie. Zależy mi na jak najdłuzszym utrzymaniu jaśniejszego koloru iroko. Dlatego wybiore pewnie wykończenie lakierem. Proszę o podanie jakiegoś sprawdzonego: gruntu do podłoża (posadzki cementowe zacierane suche ) , kleju do desek egzotycznych ( wymiary 90mm x 300 - 800mm ), lakieru podkładowego na drzewo egzotyczne ( wiem, że po zwykłym moga wyjść przebarwienia ) i lakieru mat lub półmat z filtrem uv. ........... Do łazienki pewnie lepszy olej, jaki polecacie ? Z góry wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.12.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 kable danfossa, sterowanie na deviregach z podziałem na strefy. na parterze jest 10cm wylewki na kablach, na poddaszu 7cm moje pytanie o polecany materiał na podłogę przy takim ogrzewaniu podłogowym nie doczekało się odpowiedzi:confused:. ponawiam więc pytanie - co proponujecie? czy deska dwuwarstwowa finishparkiet będzie dobrym rozwiązaniem? rozważam egzotyki - jatoba, doussie, sapelle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mn11 29.12.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Witam, Chciałem się zapytać osoby związane zawodowo z parkietami, czy na poniższych zdjęciach widać efekt wyłódkowania podłogi(mam takie obawy). Kolejne pytanie dotyczy sprawy ewentualnej naprawy takiej podłogi, czy naprawa podłogi odklejonej w około 10ciu miejscach(stan ciągle ulega pogorszeniu) ma sens?-podłoga była kładziona na wiosnę. (Deska bambusowa skręcana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 01.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 a co panowie mysla o mozaice przemysłowej na schodach i na og.podłogowym ????? sa jakies przeciw??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 a co panowie mysla o mozaice przemysłowej na schodach i na og.podłogowym ????? sa jakies przeciw??? dobry wybór. Jaki gatunek drewna? Jakie wymiary? Jakie podłoze, szczególnie powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 02.01.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) nie wiem jeszcze jaki gatunek drewna ale slyszalem ze egzotyki przez gestosc mniej przepuszczaja ciepła niz krajowe ???? nie wiem czy to prawda ??? wymiary tez jeszcze nie mam nic konkretnego moze Pan cos podpowie na co uwage zwracac.podłoze jest z mixokreta czy cos takiego przepolerowalem to wszysko takimi kamieniami do polerki z wypozyczalni i zalalem mapei prosfas czy profas cos takiego i na to chyba klej poliuretanowy 2k ultra bond czyba ze znów pan cos doradzi martwi mnie tylko to ze ten klej w godzine twardnieje a to male kawaleczki ukladane na dziko tak ze moge nie nadazyc ukladac moze jakis inny klej by pan doradzil na og.podłogowe ????? dziekuje Edytowane 2 Stycznia 2012 przez piter30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 nie wiem jeszcze jaki gatunek drewna ale slyszalem ze egzotyki przez gestosc mniej przepuszczaja ciepła niz krajowe ???? nie wiem czy to prawda ??? wymiary tez jeszcze nie mam nic konkretnego moze Pan cos podpowie na co uwage zwracac.podłoze jest z mixokreta czy cos takiego przepolerowalem to wszysko takimi kamieniami do polerki z wypozyczalni i zalalem mapei prosfas czy profas cos takiego i na to chyba klej poliuretanowy 2k ultra bond czyba ze znów pan cos doradzi martwi mnie tylko to ze ten klej w godzine twardnieje a to male kawaleczki ukladane na dziko tak ze moge nie nadazyc ukladac moze jakis inny klej by pan doradzil na og.podłogowe ????? dziekuje Na podłoże dano prosfas. Oznacza to tylko jedno UWAGA! podłoże było słabe i sypkie. Prosfas to woda szklana wylana w dużych ilościach ponad 0,5kg/m2 zatyka pory i tworzy groźną dla adhezji kleju błonę. Ogrzewanie podłogowe wymaga piekielnej wiedzy parkieciarskiej. Kiedy podłoże zostało wylane i jak jest grube. Czy mierzono przed wylaniem prosfasu wilgotność podłoża, jeżeli tak to czym i proszę dokładnie opisać gdzie mierzono i jak mierzono? Należy sprawdzić wytrzymałość podłoża, a raczej jego powierzchni na ścinanie lub zrywanie. Klej zamienić na poliuretan jednoskładnikowy. Z tą gęstością to różnie bywa. Drewna o bardzo dużej gęstości powyżej 1000kg/m3 na ogrzewanie podłogowe raczej się nie daje, choć nie leży to w ich gęstości, a raczej tzw. pracy drewna.Pozostałe mają gęstość dębu lub trochę lepiej. Na ogrzewanie podłogowe Iroko, doussie, merbau, teak, również dąb. Brać nie dłuższe niż 200mm dłuższe skracać. Jeszcze raz przypominam w tej zabawie najważniejsze jest podłoże. Twoje akurat budzi obawy. polecam stronę z ogrzewaniem podłogowym http://www.parpo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.01.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam, Chciałem się zapytać osoby związane zawodowo z parkietami, czy na poniższych zdjęciach widać efekt wyłódkowania podłogi(mam takie obawy). Kolejne pytanie dotyczy sprawy ewentualnej naprawy takiej podłogi, czy naprawa podłogi odklejonej w około 10ciu miejscach(stan ciągle ulega pogorszeniu) ma sens?-podłoga była kładziona na wiosnę. (Deska bambusowa skręcana) Tak. Na Twojej podłodze widać "wykantowanie" fragmentów podłogi. Te miejsca są głuche czyli nie mają kontaktu z podłożem. Jeżeli jest to wynik zawilgoconego podłoża, na który położono bambus to sprawa jest przegrana. Jeżeli dzieje się tak w wyniku klimatu otoczenia bambusa to: powierzchnia podłoża nie ma kohezji z głębszą warstwą podłoża i jest to wina parkieciarzy lub posadzkarza. Może być również Twoja jeżeli masz duże przerosty wilgotności w górę i w dół czyli b.wilgotno i b. sucho. Skąd jesteś? Trzeba szybko działać. Z deskami bambusowymi jest wszystko w porządku, najczęściej są to sprawy posadzkarzy i parkieciarzy. Czasami klej nie trzyma lakierowanej warstwy spodu deski. Takie przypadki się zdarzają. Jaki użyto klej i ile na m2? Gdzie kupiono te deski bambusowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.01.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 moje pytanie o polecany materiał na podłogę przy takim ogrzewaniu podłogowym nie doczekało się odpowiedzi:confused:. ponawiam więc pytanie - co proponujecie? czy deska dwuwarstwowa finishparkiet będzie dobrym rozwiązaniem? rozważam egzotyki - jatoba, doussie, sapelle jarekkur - a dla mnie znajdziesz czas na odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 03.01.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 podłoze zostalo wylane jakies 11 miesiecy temu ma chyba 7 cm wilgotnosc mierzono tak na wylewke pan kladl takie zólte cos jak pilot to mu pokazywalo wilgotnosc 70% potem taka kratke przykladal do wylewki i rysowal takim metalowym czyms jak pisak czy cos w 3 kierunkach nastepnie powiedzial ze jest sypkie wyciagnol nastepnego pilota z taka kulka i tak delikatnie pocieral o wylewke poprosil o zdjecia z ogrzewania znalazl miejsce gdzie nie ma maty i walnol jakims takim jak by ostrzem i mlotem i mowi ze jest naprawde sypkie powiedzial ze z miesiac bedzie trzeba poczekac i by wlasnie polac prosfazem i tyle dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.01.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 jarekkur - a dla mnie znajdziesz czas na odpowiedź? wszystko za wyjatkiem sapelli..i tauari z dwuwarstwowych deszczółek z warstwa uzytkowo okolo 5-6 mm drewna (to nad piorem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.01.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 wszystko za wyjatkiem sapelli..i tauari z dwuwarstwowych deszczółek z warstwa uzytkowo okolo 5-6 mm drewna (to nad piorem) te 5-6mm warstwy wierzchniej to spotkałem tylko w finishparkiet. jacyś inni producenci też tak robią? a czemu jestes przeciwny sapelle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.01.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 ponieważ sapelli i acajou nie nadaja sie w/g mnie na posadzki wogóle..posle ci priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 wysłałem Ci swój namiar na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishabg 03.01.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Witam, kolejne moje pytania czy parkiet do olejowania też się szpachluje? bo rozumiem, że lakier tę szpachlę jakoś przytrzymuje, a olej? co w takim wypadku ze szczelinami jeśli się ich nie uzupełnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.01.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 oczywiscie ze sie szpachluje normalnie po całości 2-4 x zalezy od wlk szczelin..tak jak pod lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts