Parkiet 19.02.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 moi mili, chciałbym taką podłogę u siebie, dacie radę rozpoznać co to jest za klepka? Może lakier? http://images43.fotosik.pl/1377/8caa5f17b324f181m.jpg http://images45.fotosik.pl/1378/1a76b8de42ff9c25m.jpg http://images43.fotosik.pl/1377/80714b0ac56905abm.jpg cheers, Seger Jest to parkiet wykonany z deszczułek dębowych III klasa, format (zakładam 70mm x 300mm) ułożony w klasyczną jodełkę i polakierowany lakierem w półpołysku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azakrzew 20.02.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 w takich warunkach potrwa to jeszcze z 5-6 miesięcy. Podwyższyć temperaturę, spadnie wilgotność do 30% lub poniżej. Wietrzyć pomieszczenia na zasadzie przeciagu, nie inaczej. Krótko 10 minut. Dwa do trzech razy dziennie. Jaka jest wilgotność podłoża? dziękuję za rady, czy włączenie non stop kilku wentylatorów aby wymusić ruch powietrza pomoże? nie mam czym zmierzyć wilgotności posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.02.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 dziękuję za rady, czy włączenie non stop kilku wentylatorów aby wymusić ruch powietrza pomoże? nie mam czym zmierzyć wilgotności posadzki Pomoże ale tylko z zewnątrz, na niewielkiej głębokości może do 1cm. Oczywiście musi to być suche powietrze. Warstwę wierzchnią wylewki musiałbyś usunąć około 1-2mm. To przyspieszy wysychanie. Korzystaj z suchej i słonecznej pogody i wietrz. Grzej całą parą. Pomieszczenia w których będzie drewno zamknij. Wchodzić tylko by przewietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 21.02.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Dzień Dobry,Chce zapytać o maksymalną długość i szerokość desek dębowych układanych na ogrzewanie podłogowe? Z kontekstu dotychczasowej dyskusji zrozumiałem że zby duże deski potrafią bardziej pracować niż parkiet skłądajacy sie z drobniejszych elementów. Pytanie czy jest jakaś polecany / graniczny wymiar litych desek parkietowych dębowych. Ewentualnei jak na ogrzewaniu podłogowym spawuje sie parkiet grubszy niż 15 mm ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 21.02.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Dzień Dobry, Chce zapytać o maksymalną długość i szerokość desek dębowych układanych na ogrzewanie podłogowe? Z kontekstu dotychczasowej dyskusji zrozumiałem że zby duże deski potrafią bardziej pracować niż parkiet skłądajacy sie z drobniejszych elementów. Pytanie czy jest jakaś polecany / graniczny wymiar litych desek parkietowych dębowych. Ewentualnei jak na ogrzewaniu podłogowym spawuje sie parkiet grubszy niż 15 mm ? Pozdrawiam Podłogi drewniane na ogrzewanych podkładach to trudny temat. Stopień trudności wzrasta wraz w wielkością elementów, większą kurczliwością materiału, rodzajem (lite deski). Dobór należy zlecić fachowcowi, który wykona pomiary techniczne "fundamentu", czyli wylewki. Jej właściwości umożliwią wybranie najlepszej opcji od strony technicznej w kontekście Twoich oczekiwań w zakresie wyglądu. Wraz z grubością drewna wzrasta opór cieplny co zmusza do podwyższania temperatury a to z kolei powoduje większą różnicę temperatur PO OBU STRONACH DESKI co przyczynia się do ich deformacji. W tej sytuacji potrzebe będą również konsultacje z projektantem ogrzewania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.02.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) żaden lity dab oprócz parkietu przemysłowego "(mozaiki przemysłowej-sztorcowej) nie nadaje sie na ogrzewanie posadzkowe.. Edytowane 21 Lutego 2012 przez ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.02.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Dzień Dobry, Chce zapytać o maksymalną długość i szerokość desek dębowych układanych na ogrzewanie podłogowe? Z kontekstu dotychczasowej dyskusji zrozumiałem że zby duże deski potrafią bardziej pracować niż parkiet skłądajacy sie z drobniejszych elementów. Pytanie czy jest jakaś polecany / graniczny wymiar litych desek parkietowych dębowych. Ewentualnei jak na ogrzewaniu podłogowym spawuje sie parkiet grubszy niż 15 mm ? Pozdrawiam Miałem ten sam dylemat i po prostu zrezygnowałem z tego pomysłu i tam gdzie parkiet dębowy mam po prostu ogrzewanie grzejnikami a tam gdzie płytki to podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 21.02.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Podłogi drewniane na ogrzewanych podkładach to trudny temat......... Wylewki zrobnione ponad rok temu, dom dobrze wietrzony, a przez zimę ogrzewany. Wiem że to trudny temat dlatego szukam pomocy na forum. żaden lity dab oprócz parkietu przemysłowego "(mozaiki przemysłowej-sztorcowej) nie nadaje sie na ogrzewanie posadzkowe Podobnego zdania byl również fachowcy, z którymi rozmawiałem w realu, stanowczo odradzali litą deskę i gruby parkiet. Zastanawiałem się jeszcze nad parkietem grubości 15 mm olejowanym ale nikt nie miał doświadczeń w tym zakresie. ghost34 Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Miałem ten sam dylemat i po prostu zrezygnowałem z tego pomysłu i tam gdzie parkiet dębowy mam po prostu ogrzewanie grzejnikami a tam gdzie płytki to podłogówka Nie mam grzejników, a płytki jakoś mnie nie radują. Drewno to drewno i żadna płytka go nie zastąpi dlatego szukam rozwiązania. Jeżeli go nie znajdę to najpewniej panele. Będę wdzięczny za wszelkie doświadczenia i opinie fachowców, lub osób które mają drewno na podłogówce. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 21.02.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Nie mam grzejników, a płytki jakoś mnie nie radują. Drewno to drewno i żadna płytka go nie zastąpi dlatego szukam rozwiązania. Jeżeli go nie znajdę to najpewniej panele. Ja wybrnąłem z tego poprzez zastosowanie grzejników kanałowych. Sam nie wiem, czy zda to egzamin? Instalacja będzie się dopiero robiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 21.02.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Każdy system ogrzewania ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne - jak mawiał były prezydentU mnie w zimę podłogówka sprawdziła się super temp wody na instalacje poniżej 20 st. C i w domu 15-16 st C i uczucie ciepełka, lepsze jak przy grzejnikach z temp 60 st C w starym mieszkaniu. Oj żeby tak jeszcze .......... - jak mawiała babcia Pawlakowa kładąc sie na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.02.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) jakim gościu mierzył przyrządem i jak była wilgotność podłoża? Fachowiec miał taki wilgotnościomierz http://www.tanel.com.pl/ do betonu (WIP-21B) i wylewki musiały być poniżej 3% - całe lato paliłem w centralnym na fuul plus w dwóch kozach i wietrzyłem mocno Edytowane 21 Lutego 2012 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 21.02.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Fachowiec miał taki wilgotnościomierz http://www.tanel.com.pl/ do betonu (WIP-21B) i wylewki musiały być poniżej 3% - całe lato paliłem w centralnym na fuul plus w dwóch kozach i wietrzyłem mocno Trudno ten przyrząd nazwać miernikiem, ze względu na tolerancję wg. producenta 0.7%. Poza tym jest jeszcze innych zależności min: . stała dielektryczna betonu w największym stopniu zależy od jego wilgotności. . na wynik pomiaru mają jednak wpływ także inne czynniki. gęstość betonu uziarnienie i rodzaj kruszywa stosowanie domieszek (napowietrzające, uszczelniające, opóźniające wiązanie, przeciwmrozowe) temperatura betonu wartość wskaźnika wodno-cementowego (W/C) skład chemiczny wody zasolenie betonu gładkość powierzchni betonu Firma TANEL to znana polska firma produkująca bardzo dobre urządzenia tego typu, natomiast ten miernik ma takie właściwości nie inne i wynik pomiaru należy porównać z wynikami innych sposobów pomiarów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.02.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Jakie właściwości ten miernik ma to ma w każdym razie właśnie takim miernikiem to mierzyliśmy ( innego nie mieli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.02.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Fachowiec miał taki wilgotnościomierz http://www.tanel.com.pl/ do betonu (WIP-21B) i wylewki musiały być poniżej 3% - całe lato paliłem w centralnym na fuul plus w dwóch kozach i wietrzyłem mocno Na pewno ten, czy tak wyglądający? Ten przyrząd nie należy do tych, według którego pomiar może zadecydować o podjęciu decyzji dotyczącej układania podłogi drewnianej be ryzyka. Błąd pomiaru 0,7%. To wyjątkowo dużo. Nie wiadomo poza tym do czego odnosi się pomiar tym przyrządem? Według jakich parametrów został skalibrowany? Ma tylko dwie możliwości pomiaru beton zwykły i lekki. Co najważniejsze tym przyrządem można mierzyć podłoża betonowe pod wykładziny dywanowe i kafelki... nie ma tutaj mowy o drewnie i okładzin podłogowych z pcw!!! Jeżeli wylewki musiały być poniżej 3%, to po prostu były jeszcze mokre. Gdybym znał rodzaj cementu uzytego do wykonania wylewki, a najlepiej recepturę i stopsunek w/c (woda/cement) to powiedziałbym jaka jest jej wilgotność równoważna - czyli "suchy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Jakie właściwości ten miernik ma to ma w każdym razie właśnie takim miernikiem to mierzyliśmy ( innego nie mieli) To duży błąd!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.02.2012 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 To i tak sukces, że w ogóle coś mierzyli - niektórzy fachowcy tzw. parkieciarze z mojej okolicy niczego nie mierzą tylko chyba kładą parkiet na wyczucie. No tam jak będę budował następny dom to zwrócę na ten element (jak i na wiele innych) baczniejszą uwagę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 25.02.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 panowie co myslicie o firmie Artelit ????? jakies dobre i słabe produkty ????jak z cena do jakosci???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.02.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 panowie co myslicie o firmie Artelit ????? jakies dobre i słabe produkty ???? jak z cena do jakosci???? Artelit to profesjonalne produkty pod parkiet. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 27.02.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Artelit to profesjonalne produkty pod parkiet. Polecam. podpisuje sie obiema rekami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 27.02.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A co powiecie o produktach firmy NOVOL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts