Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - kto pyta nie błądzi: rady, pomysły, problemy, materiały itd.

hwafel

Recommended Posts

moi mili,

chciałbym taką podłogę u siebie, dacie radę rozpoznać co to jest za klepka? Może lakier? :)

http://images43.fotosik.pl/1377/8caa5f17b324f181m.jpg

http://images45.fotosik.pl/1378/1a76b8de42ff9c25m.jpg

http://images43.fotosik.pl/1377/80714b0ac56905abm.jpg

cheers,

Seger

Jest to parkiet wykonany z deszczułek dębowych III klasa, format (zakładam 70mm x 300mm) ułożony w klasyczną jodełkę i polakierowany lakierem w półpołysku. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w takich warunkach potrwa to jeszcze z 5-6 miesięcy. Podwyższyć temperaturę, spadnie wilgotność do 30% lub poniżej. Wietrzyć pomieszczenia na zasadzie przeciagu, nie inaczej. Krótko 10 minut. Dwa do trzech razy dziennie. Jaka jest wilgotność podłoża?

dziękuję za rady, czy włączenie non stop kilku wentylatorów aby wymusić ruch powietrza pomoże?

nie mam czym

zmierzyć wilgotności posadzki

dziękuję za rady, czy włączenie non stop kilku wentylatorów aby wymusić ruch powietrza pomoże?

nie mam czym

zmierzyć wilgotności posadzki

Pomoże ale tylko z zewnątrz, na niewielkiej głębokości może do 1cm. Oczywiście musi to być suche powietrze. Warstwę wierzchnią wylewki musiałbyś usunąć około 1-2mm. To przyspieszy wysychanie. Korzystaj z suchej i słonecznej pogody i wietrz. Grzej całą parą. Pomieszczenia w których będzie drewno zamknij. Wchodzić tylko by przewietrzyć.

Dzień Dobry,

Chce zapytać o maksymalną długość i szerokość desek dębowych układanych na ogrzewanie podłogowe? Z kontekstu dotychczasowej dyskusji zrozumiałem że zby duże deski potrafią bardziej pracować niż parkiet skłądajacy sie z drobniejszych elementów. Pytanie czy jest jakaś polecany / graniczny wymiar litych desek parkietowych dębowych. Ewentualnei jak na ogrzewaniu podłogowym spawuje sie parkiet grubszy niż 15 mm ?

Pozdrawiam

Dzień Dobry,

Chce zapytać o maksymalną długość i szerokość desek dębowych układanych na ogrzewanie podłogowe? Z kontekstu dotychczasowej dyskusji zrozumiałem że zby duże deski potrafią bardziej pracować niż parkiet skłądajacy sie z drobniejszych elementów. Pytanie czy jest jakaś polecany / graniczny wymiar litych desek parkietowych dębowych. Ewentualnei jak na ogrzewaniu podłogowym spawuje sie parkiet grubszy niż 15 mm ?

Pozdrawiam

Podłogi drewniane na ogrzewanych podkładach to trudny temat.

Stopień trudności wzrasta wraz w wielkością elementów, większą kurczliwością materiału, rodzajem (lite deski).

Dobór należy zlecić fachowcowi, który wykona pomiary techniczne "fundamentu", czyli wylewki.

Jej właściwości umożliwią wybranie najlepszej opcji od strony technicznej w kontekście Twoich oczekiwań w zakresie wyglądu.

Wraz z grubością drewna wzrasta opór cieplny co zmusza do podwyższania temperatury a to z kolei powoduje większą różnicę temperatur PO OBU STRONACH DESKI co przyczynia się do ich deformacji.

W tej sytuacji potrzebe będą również konsultacje z projektantem ogrzewania. Pozdrawiam.

Dzień Dobry,

Pozdrawiam

Miałem ten sam dylemat i po prostu zrezygnowałem z tego pomysłu i tam gdzie parkiet dębowy mam po prostu ogrzewanie grzejnikami a tam gdzie płytki to podłogówka. :)

Podłogi drewniane na ogrzewanych podkładach to trudny temat.........

Wylewki zrobnione ponad rok temu, dom dobrze wietrzony, a przez zimę ogrzewany. Wiem że to trudny temat dlatego szukam pomocy na forum.

żaden lity dab oprócz parkietu przemysłowego "(mozaiki przemysłowej-sztorcowej) nie nadaje sie na ogrzewanie posadzkowe

Podobnego zdania byl również fachowcy, z którymi rozmawiałem w realu, stanowczo odradzali litą deskę i gruby parkiet. Zastanawiałem się jeszcze nad parkietem grubości 15 mm olejowanym ale nikt nie miał doświadczeń w tym zakresie.

ghost34

Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź.

Miałem ten sam dylemat i po prostu zrezygnowałem z tego pomysłu i tam gdzie parkiet dębowy mam po prostu ogrzewanie grzejnikami a tam gdzie płytki to podłogówka

Nie mam grzejników, a płytki jakoś mnie nie radują. Drewno to drewno i żadna płytka go nie zastąpi dlatego szukam rozwiązania. Jeżeli go nie znajdę to najpewniej panele.

Będę wdzięczny za wszelkie doświadczenia i opinie fachowców, lub osób które mają drewno na podłogówce.

Pozdrawiam serdecznie

Nie mam grzejników, a płytki jakoś mnie nie radują. Drewno to drewno i żadna płytka go nie zastąpi dlatego szukam rozwiązania. Jeżeli go nie znajdę to najpewniej panele.
Ja wybrnąłem z tego poprzez zastosowanie grzejników kanałowych. Sam nie wiem, czy zda to egzamin? Instalacja będzie się dopiero robiła.

Każdy system ogrzewania ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne - jak mawiał były prezydent

U mnie w zimę podłogówka sprawdziła się super temp wody na instalacje poniżej 20 st. C i w domu 15-16 st C i uczucie ciepełka, lepsze jak przy grzejnikach z temp 60 st C w starym mieszkaniu. Oj żeby tak jeszcze .......... - jak mawiała babcia Pawlakowa kładąc sie na piecu.

jakim gościu mierzył przyrządem i jak była wilgotność podłoża?

Fachowiec miał taki wilgotnościomierz http://www.tanel.com.pl/ do betonu (WIP-21B) i wylewki musiały być poniżej 3% - całe lato paliłem w centralnym na fuul plus w dwóch kozach i wietrzyłem mocno :)

wip21b_zdj.jpg

Edytowane przez czp01

Fachowiec miał taki wilgotnościomierz http://www.tanel.com.pl/ do betonu (WIP-21B) i wylewki musiały być poniżej 3% - całe lato paliłem w centralnym na fuul plus w dwóch kozach i wietrzyłem mocno :)

Trudno ten przyrząd nazwać miernikiem, ze względu na tolerancję wg. producenta 0.7%.

Poza tym jest jeszcze innych zależności min:

. stała dielektryczna betonu w największym stopniu

zależy od jego wilgotności.

. na wynik pomiaru mają jednak

wpływ także inne czynniki.

 gęstość betonu

 uziarnienie i rodzaj kruszywa

 stosowanie domieszek (napowietrzające, uszczelniające,

opóźniające wiązanie, przeciwmrozowe)

 temperatura betonu

 wartość wskaźnika wodno-cementowego (W/C)

 skład chemiczny wody

 zasolenie betonu

 gładkość powierzchni betonu

Firma TANEL to znana polska firma produkująca bardzo dobre urządzenia tego typu, natomiast ten miernik ma takie właściwości nie inne i wynik pomiaru należy porównać z wynikami innych sposobów pomiarów. Pozdrawiam.

Na pewno ten, czy tak wyglądający?

Ten przyrząd nie należy do tych, według którego pomiar może zadecydować o podjęciu decyzji dotyczącej układania podłogi drewnianej be ryzyka. Błąd pomiaru 0,7%. To wyjątkowo dużo. Nie wiadomo poza tym do czego odnosi się pomiar tym przyrządem? Według jakich parametrów został skalibrowany? Ma tylko dwie możliwości pomiaru beton zwykły i lekki. Co najważniejsze tym przyrządem można mierzyć podłoża betonowe pod wykładziny dywanowe i kafelki... nie ma tutaj mowy o drewnie i okładzin podłogowych z pcw!!! Jeżeli wylewki musiały być poniżej 3%, to po prostu były jeszcze mokre. Gdybym znał rodzaj cementu uzytego do wykonania wylewki, a najlepiej recepturę i stopsunek w/c (woda/cement) to powiedziałbym jaka jest jej wilgotność równoważna - czyli "suchy".