ghost34 27.02.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 niezłe ale zalezy co???.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.02.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Każda firma ma kilka dobrych produktów a reszta to standardowe wypełniace. Ja produkty obu firm oceniam pozytywnie a stosuję te, które mi są potrzebne i odpowiedają mi cenowo i jakościowo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 27.02.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Chcę zastosować do klejenia parkietu klej poliuretanowy oraz lakier wodny do wykończenia. Parkiet do deszczułki 22x43x300, dąb III klasy.Będę miał możliwość zakupu produktów NOVOLa z niezłym rabatem i zastawiam się czy warto zastosować ich klej oraz lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 28.02.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 na taka grubosc i szerokosc mozesz zastosowac wlasciwie wszystko jakiejkolwiek uznanej marki..wazniejsze jest podloze i wilgotnosc dsrewna przy ukladaniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian j. 14.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 na wstępie witam wszystkich,mam pytanie dotyczące wilgotności podłoża, a dokładniej o tworzenie bariery przeciwwilgociowej (u niektórych producentów chemii nawet do 5%CM)Taki więc, czy ktoś stosuje? Jeśli tak to z jakim skutkiem? No i kto da na to gwarancję.... producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.03.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 na wstępie witam wszystkich, mam pytanie dotyczące wilgotności podłoża, a dokładniej o tworzenie bariery przeciwwilgociowej (u niektórych producentów chemii nawet do 5%CM) Taki więc, czy ktoś stosuje? Jeśli tak to z jakim skutkiem? No i kto da na to gwarancję.... producent? Nalezy zwrócić uwagę na jaką wilgotność do 5%. Resztkową czy np. podciąganą (kapilarną)? Pierwsza jest stałą wilgotnością. Jedyne w tym przypadku pytanie czy w momencie nagrzania się podłoża (podniesienie temperatury) nie wzrośnie tak dalece ciśnienie pary wodnej, że zniszczy barierę. Nie będę przytaczał tutaj obliczeń ciśnienia i ilości pary. Należy i to zapytać producenta najlepiej na piśmie. Temperatura podłoża na budowie to 16-18C w mieszkaniu użytkowanym 20C. Ta niby drobna różnica temperatury powoduje wzrost ciśnienia pozostawionej wilgoci w podłożu. Co się dziej latem w miejscach nasłonecznionych, nie muszę pisać. Na pewno poliuretany się nie nadają, a przynajmniej należy otrzymać deklarację producenta na taką możliwość. Epoksydy są mocniejsze i bardziej wytrzymałe, też bym się dowiadywał. Przy stosowaniu nie oszczędzać w złym miejscu. Czytać kartę techniczną. Producenta na wyrób. Parkieciarz na wykonanie bariery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 16.03.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Pamiętaj, że ta wilgoć która odcinasz w jakiś sposób musi zniknąć. Producencie chętnie obiecują odcięcie nawet niektórzy powyżej 5%. Ale oczywiście żaden z nich nie da gwarancji, że z podłogą nic się nie stanie. Najlepiej jak parkieciarz podejmuje decyzje o zastosowaniu tego typu produktu znając dokładnie sytuacje panującą na danej inwestycji. na wstępie witam wszystkich, mam pytanie dotyczące wilgotności podłoża, a dokładniej o tworzenie bariery przeciwwilgociowej (u niektórych producentów chemii nawet do 5%CM) Taki więc, czy ktoś stosuje? Jeśli tak to z jakim skutkiem? No i kto da na to gwarancję.... producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 16.03.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 panowie co myslicie o firmie Artelit ????? jakies dobre i słabe produkty ???? jak z cena do jakosci???? Nie do końca jestem obiektywny bo sprzedaje między innymi produkty firmy Artelit, ale też na nich pracuję mimo, że mam dostępne inne tańsze. Klej PB-890 i HB-810 wg mnie są jednymi z najlepszych jeśli chodzi o komfort pracy (parametry techniczne większość producentów ma podobne). Z lakierów warto zwrócić uwagę na podkład w-430 wychodzi bardzo fajnie, zwłaszcza przy użyciu blachy. No i jeszcze olejo-wosk ol-650, też bardzo fajny produkt w dość dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 17.03.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Nie do końca jestem obiektywny bo sprzedaje między innymi produkty firmy Artelit, ale też na nich pracuję mimo, że mam dostępne inne tańsze. Klej PB-890 i HB-810 wg mnie są jednymi z najlepszych jeśli chodzi o komfort pracy (parametry techniczne większość producentów ma podobne). Z lakierów warto zwrócić uwagę na podkład w-430 wychodzi bardzo fajnie, zwłaszcza przy użyciu blachy. No i jeszcze olejo-wosk ol-650, też bardzo fajny produkt w dość dobrej cenie. tylkoze to olejo-wosk..niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 24.03.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 paniwie czy deva transit bez podkładu bardzo przyciemni dąb o ton wiecej?????????ghost czemu niestety olejo-wosk???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.03.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) deva transit na deba generalnie bez podkladu sie nie nanosi..garbniki..moga ci zareagowac z woda...olejowoski maja to do siebie ze sie mocno rysuja i sa ciężkie w utrzymaniu na przyszlosc.. Edytowane 28 Marca 2012 przez ghost34 straszny ort:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 27.03.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 zdecydowanie lepiej dać podkład, nawet niekoniecznie z devy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 27.03.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 tak tylko co dac by subitu nie wyciagło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarik999 01.04.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) WitamMam do ułożenia deskę dębową olejowaną 190 mm x 20 mm o długości do 3 m.Dom jest 100 letni na parterze podłoga jest na gruncie najprawdopodobniej bez żadnego zabezpieczenia bo jak wierciłem to był beton a póżniej była cegła wiec ocieplenia żadnego niema.Podłoga jest krzywa wiec konieczne było by podrównanie tylko pytanie czym? Czytam tu na forum żeby kleić do betonu ale mam obawy czy nie będzie się coś dziwnego z tym działo np czy nie będzie podciągać wody od gruntu. Jak by to zrobić jako pływającą podłogę to by można było jako podkład dać np styropian i odizolować podłogę od gruntu.Ewentualnie czy są jakieś inne materiały które można wykorzystać i ewentualnie przy okazji ocieplić trochę podłogę ? Dom jest w Uk wiec dosyć wilgotny klimat .Jakiś czas temu zastanawiałem się czy nie zbić posadzki nie wybrać ziemi i nie zrobić wszystkiego na legarach ze styropianem i folia pod spodem. Proszę o radę jaka opcje wybrać albo jakie nie wybierać i co może się stać Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez szarik999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 06.04.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 w metodzie sprawdzania wylewki rysikiem sa 3 opcje ustawienia rysika najsłabiej srednio i najbardziej ktora sie stosuje przy parkiecie???? dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.04.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 w metodzie sprawdzania wylewki rysikiem sa 3 opcje ustawienia rysika najsłabiej srednio i najbardziej ktora sie stosuje przy parkiecie???? dziekuje za odpowiedz Wszystkie. pierwszą w mieszkaniówce. Drugą w mieszkaniówce dla większych gabartytów okładziny podłogowej drewnianej i trzecia w budownictwie przemysłowym. Każda z tych opcji różni się dociskiem rysika do powierzchni podłoża. Pierwsza jest najsłabsza i wynosi 7N/mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 07.04.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 czyli np do 36 cm 1 ,do 40 cm 2 , a wieksze to 3???? co znaczy w budownitwie przemysłowym i jaka jest różnica do mieszkaniówki dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.04.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 czyli np do 36 cm 1 ,do 40 cm 2 , a wieksze to 3???? co znaczy w budownitwie przemysłowym i jaka jest różnica do mieszkaniówki dzieki i pozdrawiam co to znaczy ...do 36cm: do 40cm a większe ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 08.04.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 no długosc klepki a to jest próba rysika na narbardziej docisnientym rysiku i nie wiem czy jest oki czy słaba ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.04.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 no długosc klepki a to jest próba rysika na narbardziej docisnientym rysiku i nie wiem czy jest oki czy słaba ????[ATTACH]110530[/ATTACH] beznadziejny! Na tym nie wolno niczego niczego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts