Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - kto pyta nie błądzi: rady, pomysły, problemy, materiały itd.

hwafel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie martw się Filippo ma pod nawilżaczem małe robaczki. Tobie drewno ciemnieje. JEMU PORADZIŁEM POSTAWIC NA CZYMŚ NAWILŻACZ ABY BYŁ POD NIM PRZEWIEW . TOBIE RADZĘ PODOBNIE JAK GHOST CIERPLIWOŚCI.

Czy drewno ciemnieje na całej powierzchni czy tylko w rejonie nawilżania?

Czy nawilżacz stoi w centralnym miejscy pomieszczenia i wilgotnośc powietrza jet również podwyższona w oddalonych od nawilżacza miejscach? Nawilżacz postaw na jakimś taborecie albo ryczce.

Czy na posadzce osadza się woda?

Przy szlifowaniu wszystko wróci do normy.

tak ,tak wlasnie robie ....stawiam od 3 dni nawilzacz na kawalku OSB i na taborecie ... nie na posadzce nie osadza sie woda ,chociaz pare dni temu /przed taboretem/ kawalek parkietu troche sie mi zamoczyl , ale jak tylko dostrzeglem to uzylem recznika papierowego ,chociaz pewnie przez 2 - 3 godziny ok 1/4 m.kw bylo wilgotne :-?

rownolegle do okna 36 potem w przeciwnym kierunku 60..szpachla...potem w przeciwnym kierunku 80tka..na koniec 120sica znowu przeciwnie ..

Przepraszam za pytanie laika - ale co oznacza "w przeciwnym kierunku"? bo na mój rozumek matematyczno-informatyczny "w przeciwnym kierunku" to ciągle będzie równolegle do ściany z oknem (tylko wektor się zmienia :oops:

Czy może miałeś na myśli prostopadle do okna?

jaka jodełka prosta czy po skosie?

Nie jestem pewny czy o to chodzi - ale jodełka jest ukośnie położona do ścian

Czyli masz prostą jodełkę.

Szlifuj najpierw jeżeli to jest nowy parkiet papierem 40; 80; 120.

Jezeli cyklinujesz stary parkiet to by może trzeba zacząc nawet od 24; 40; 80;120.

Byc może wystarczy na pierwsze cyklinowanie papier 36. Ślad szlifu powinien by na czałą szerokośc walca, jeżeli jest inaczej masz żle ustawioną maszynę.

A więc 36 prostopadle do słojów czyli prowadzisz maszynę w poprzek klepki (wzdłuż ściany) to jest pierwszy raz. Następny szlif papier 60 w drugą stronę na krzyż. Po 60-ce , jeżeli masz szerokie szczeliny między klepkami powinieneś je zafugowac. Następnie 80-tka tym papierem szlifujesz już wzdłuż klepek , to znaczy jedne klepki w poprzek te następne wzdłuż (po skosie pomieszczenia). Ostatni szlif 120-ką w odwrotną stronę również jedne klepki w poprzek następne wzdłuż. W ten sposób podkreślisz warkocze tego wzoru. Po lakierowaniu światło inaczej pracuje na klepkach szlifowanych wzdłuż a inaczej na szlifowanych w poprzek podkreślając wzór.

Witam serdecznie,

mam pytanie a jednocześnie prosze o radę. W marcu założono mi podłogę z deski sosnowej o grubości ok 28mm. Długośc desek to ok 1,70m, z piórami itd. Wylewke pod deski miałem juz wcześniej zrobiona tak więc nie zakładano legarów. Z tego co wiem (gdyz nie było mnie w domu w tym czasie)na wylewke był nakładany klej i na ten klej były nakładane deski. Nadmieniam że pomieszczenie nie było ogrzewane(temp. w pokoju wynosiła ok.5-10 stopni C). Podłogę zakładał pewien Pan, który z tego co wiem zajmuje się tym już od paru dobrych lat. Ostatnio zauważyłem że w pewnym miejscu deski podniosły się lekko do góry (tzn. jest to odczuwalne przy przejściu po nich). Chodzi o jedno miejsce w pokoju, mowa o 3-5 desek, obszar ok 1m/0,4m.

Ps. może nie napisałem to po "fachowemu" bo się na tym nie znam ale prosze o jakąś radę co z tym mam teraz zrobić.

Z góry wielkie dzięki....

Czy pamiętasz ile zapłaciłeś za klej i jaki to był klej?

Prawdopodobnie klej puścił bo deski zapracowały. W takiej temperaturze dochodziło do punktu rosy i skraplania sie wilgoci z powietrza na deskach. Nabrały wilgoci napeczniały i puściło najsłabsze miejsce. Prawdopodobnie pójdą następne. Musiałbys zacząc ostro grzac w pomieszczeniu. Deski muszą śiąśc wtedy można je podkleic w specjalny sposób. Zmierz wigotnośc desek. Ten Pan co to wiele lat deski kładzie powinien zadbac o odpowiednią temperaturę i wilgotnośc w pomieszczeniu i wiele innych rzeczy.

Poza tym jaką wilgotnośc miała wylewka w środku nie na wierzchu? Jaka jest gruba? Kiedy była wylana?

Czyli masz prostą jodełkę.

żeby była jasność mam wzór jodełka klasyczna wg http://www.korexbud.pl/parkiet-panel.html rysunek nr. 6 okna u góry kuchnia u dołu :)

Szlifuj najpierw jeżeli to jest nowy parkiet papierem 40; 80; 120.

parkiet jest nowy bukowy

A więc 36 prostopadle do słojów czyli prowadzisz maszynę w poprzek klepki (wzdłuż ściany) to jest pierwszy raz. Następny szlif papier 60 w drugą stronę na krzyż.

tu mi zabiłeś klina - wg mnie jeśli pojadę wzdłuż którejkolwiek ściany to zawsze będzie to pod kątem 45 stopni do słojów - a nigdy prostopadle :o

Po 60-ce , jeżeli masz szerokie szczeliny między klepkami powinieneś je zafugowac. Następnie 80-tka tym papierem szlifujesz już wzdłuż klepek , to znaczy jedne klepki w poprzek te następne wzdłuż (po skosie pomieszczenia). Ostatni szlif 120-ką w odwrotną stronę również jedne klepki w poprzek następne wzdłuż.

to by się zgadzało

jarekkur napisał:

A więc 36 prostopadle do słojów czyli prowadzisz maszynę w poprzek klepki (wzdłuż ściany) to jest pierwszy raz. Następny szlif papier 60 w drugą stronę na krzyż.

tu mi zabiłeś klina - wg mnie jeśli pojadę wzdłuż którejkolwiek ściany to zawsze będzie to pod kątem 45 stopni do słojów - a nigdy prostopadle

Właśnie to miałem na myśli wszystkie klepki szlifujesz pod kątem 45 stopni papierem 40. Następny szlif 60 prostopadle do pierwszego. Reszta jak w poście. Należy podnośic docisk walca, oczywiście jeżeli maszyna jest w niego wyposażona. 120-tka ma najwyższe ustawienie (najsłabszy) docisku walca.

Przed lakierowaniem musisz perfekcyjnie odkurzyc całe pomieszczenie a posadzkę kilka razy. Odkurzasz powoli tak jak byś lakierował od drzwi zaczynasz ssawka do przodu i tym samym, śladem z powrotem przesunięcie o połowę szerokości i znowu do przodu i z powrotem. Odkurzcz musi byc mocny. Uważaj abyś nie wchodził w miejsca nie odkurzone bo naniesiesz ponownie pył.

Lakierowanie jak ghost przykazał od najdalszego od drzwi rogu. Lakierujesz na krzyż rozprowadzasz wałkiem w poprzek wpadającego światła a następnie na krzyż w kierunku do wpadającego światła. Każdą warstwę lakierujesz w ten sam sposób. Nie wolno Ci przerwac za nim nie skończysz pomieszczenia.

Jak skończysz daj znac co wyszło?

Ostatni szlif 120-ką w odwrotną stronę również jedne klepki w poprzek następne wzdłuż. W ten sposób podkreślisz warkocze tego wzoru. Po lakierowaniu światło inaczej pracuje na klepkach szlifowanych wzdłuż a inaczej na szlifowanych w poprzek podkreślając wzór.

To jeszcze jedna moja wątpliwość - gość w sklepie, w którym chcę pożyczyć cykliniarkę mówił, że po cyklinowaniu należy całość wypolerować żeby usunąć błędy cyklinowania? (czyt. pożyczyć dodatkową maszynę) polerka kręci się w kółko więc z tych śladów cyklinowania wzdłuż i w poprzek klepek chyba nic nie zostanie po zastosowaniu polerki?

Jeszcze pytanie jak blisko dojeżdża cykliniarka do ściany? tzn. czy przy ścianie pozostaną niedoszlifowane miejsca a jeśli tak, to jak je najlepiej doszlifować?

żeby było wiadomo o jakim sprzęcie mowa to do wyboru mam: http://www.magiaparkietu.pl/wypozyczalnia.html

I bardzo bardzo dziękuję za Wasze rady - jak tylko coś mi z tego parkietu zostanie po cyklinowaniu i malowaniu na pewno podeślę fotki. :)

dojedzie ..nie wiecej niz jakies 10cm do sciany chyba ze pobawisz sie w obcinke ..wtedy zalezy jakie jest podejscie..ale flip jest konieczny, do tego wez tigera duzego, i numatica tylko zeby ni placic na raz wez najpierw tigera i flipa ..po wycyklinowaniu dopiero polerke polerka tez zalatwisz matowienie lakieru ..jakim lakierem bedziesz lakierować?

flipem dookoła scian załatwisz wszystko..ważne jest abys skonczył obróbke dookoła...tą samą granulacja..np 120 jaka konczysz duza cykliniarka...flipem pracujesz zgodnie z ruchami ..obrotowymi koła..nie przeciw..powodzenia :)