Sloneczko 06.07.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Klej na pewno nie był dwuskładnikowy. A deski są po pierwszym sezonie grzewczym. I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.07.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 modlitwa ale zapewne było tanio nie:) ja nie sadze aby ten klej wytrzymał dłuzej przy takim elemencie..i przy braku stabilnej wilgotnosci ..dłuzej niz 3-5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.07.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 co to za klej Dragon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.07.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 przerózny ale u sloneczka zdaje sie był syntetyk i nazywał sie piata klepka..ostatnio po demontazu 3 tys metrow kwadrat ulozonych na tymze kleju..zmienil dziwnie na zwe na profesjonalny syystem do parkietu czy jakos tak kolo 7 zeta za kg w casto i takich tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.07.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Duszku, oddaliśmy rzecz w ręce fachowców z pełnym zaufaniem Przyjechali ze sprzętem, chemią (czyt. klejem) i pracowali, podczas gdy my mieszkaliśmy obok w starym domku i tylko podziwialiśmy jaka ta podłoga piękna się robi. Uwierz, że zapłata była baaardzo daleka od cen z casto. Jakie działania poza modlitwą radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.07.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 podkleic w tym miejscu jesli klawiszuje..na kleju piankowym poczekac do sezonu grzewczego i poflikowac ale z głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.07.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 A dasz mi jakiegoś linka do takiego sposobu? Myślę, że to Wasza wewnętrzna nazwa, której google nie znają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.07.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 wstawiasz listewki pocheblowane..z dopasowanymi słojami w szczeliny..ale do tego trzeba miec reke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.07.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jak rozumiem, te szczeliny trzeba wcześniej wygładzić? A listewki na kleju? Aha... Zanim odpowiesz, zobacz że nie ja jedna jestem tak, powiedzmy namolna Przychodzi juhas do bacy i mówi : — Baco, powiedzcie mi jak to jest z Ziemią, czy ona tak po prostu wisi w kosmosie? — Nie, juhasie, widzicie, Ziemia opiera się na skorupach takich dwóch wielkich żółwi. — Aha... No dobrze, ale te żółwie, czy one wiszą w kosmosie? — Nie, juhasie, widzicie, one pływają w takim wielkim wszechoceanie. — Aha... No dobrze, ale ten ocean to też nie może tak sobie wisieć, prawda? Jak to jest? — Oj juhasie, juhasie, cosik mi się widzi, że wyście tu nie po naukę, ino po wpie.dol przyszli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 06.07.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 przerózny ale u sloneczka zdaje sie był syntetyk i nazywał sie piata klepka..ostatnio po demontazu 3 tys metrow kwadrat ulozonych na tymze kleju..zmienil dziwnie na zwe na profesjonalny syystem do parkietu czy jakos tak kolo 7 zeta za kg w casto i takich tam czyli jakiś szit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.07.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jak rozumiem, te szczeliny trzeba wcześniej wygładzić? A listewki na kleju? Aha... Zanim odpowiesz, zobacz że nie ja jedna jestem tak, powiedzmy namolna Przychodzi juhas do bacy i mówi : — Baco, powiedzcie mi jak to jest z Ziemią, czy ona tak po prostu wisi w kosmosie? — Nie, juhasie, widzicie, Ziemia opiera się na skorupach takich dwóch wielkich żółwi. — Aha... No dobrze, ale te żółwie, czy one wiszą w kosmosie? — Nie, juhasie, widzicie, one pływają w takim wielkim wszechoceanie. — Aha... No dobrze, ale ten ocean to też nie może tak sobie wisieć, prawda? Jak to jest? — Oj juhasie, juhasie, cosik mi się widzi, że wyście tu nie po naukę, ino po wpie.dol przyszli. takie rzeczy najlepiej powiekszyc zagłebiarka..do równego..i dopiero wklejać równe dopasowane usłojeniem listewki w te miejsca..tak aby mniej wiecej sie zlicowału z poziomem pozostałej deski..lekko podszlifować ręcznie i maja pasować potem to miejsce okleić tasma polakierowac tym samym podkladem i tym samym lak nawierzchniowym..za kazdym razem tasme zrywjac na swierzym lakierze przed zerwanie lekko wilgotna szmatka przetrzec po obrysie..no matko nie da sie tak na odległośc wsytkigho wythłumocyć wis Czasem stoje nad ceprem 2 godziny i cierpliffie tłumocym aby dało efekt poshondany wis:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.07.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 przyjmimy ze ta deska jest położona na??..legarze , płycie osb, wylewce? jest klejona do podkładu (wylewki). Jak w każdej partii drewna tak i tutaj wystepowały deski o róznych wilgociach i różnym usłojeniu. Przypuszczalnie.... i tak dalej. Słoneczko chce porady jak ratować te deski. Napisałem w poście wyzej co ma zrobić. Jest to w tej chwili najlepsze rozwiązanie. Mozna również z nakładem finansowym wykonać między deskami równe szczeliny 4mm i wypełnić Sika Flex 11FC. Nastepnie przecyklinować i ponownie polakierować. Te prace powinny być wykonane jednak pod koniec października. Ma zachowaną swoją piękną podłogę modrzewiową i problem szczelin z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.07.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dodam do postu, że z deskami jako elementami długimi a w szczególnosci sęcznymi iglastymi dzieją się różne rzeczy. Na przykład tam gdzie przy długich krańcach desek występuje mało małych sęków lub są bardziej w środku deski pojawiają się szczeliny. Sęki i otoczenie sęków z reguły się nie kurczą lub bardzo mało.Wklejanie listewek w szczeliny tylko do jednej deski!!! Inaczej przy dalszym skurczu listewka moze zostać obluzowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.07.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 przecie nic innego nie napisałem..a co do kleju to lo matko bossko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.07.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 przecie nic innego nie napisałem..a co do kleju to lo matko bossko Owszem o listewkach ale nie o ich jednostronnym klejeniu a to ważne. Ponieważ zapomniałeś to dodać ghost, pozwoliłem sobie uzupełnić tę informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 06.07.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Duchu ten klej to mało porażka to tylko usiąść i płakać. 5-10-15 krystalizuje tak po 5-6 latach ( z kleju robi się taki żółty proszek a ja wtedy mam opał do pieca) Dragona szlak chyba jeszcze szybciej trafi. Ludzie każdy element drwniany podłogi długości powyżej 50cm kleimy na klejach dwuskładnikowych. Są na tyle mocne, że utrzymają dechy przed skręcanim się. (śmigło) Zmian wilgotności i wynikającej z tego pracy drewna nic nie zatrzyma. Walka z utrzymywaniem stałej wilgotności to jest teoretycznie możliwa ale kto chce życie podporządkować podłodze? Ja u siebie w domu mam parkiety bo niczego lepszego nie ma ( nie dotyczy holi, kuchni, lazienek) ale 21 lat w zawodzie nauczyło mnie, ze natura modzie nie ulega. Tak jak prawo grawitacji zawsze dziala. Jak je znasz to z 10 piętra nie wyskoczysz. Wracając do parkietów to ludzie wydają grube pieniądze bo wmówili im, ze polecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 06.07.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Słoneczko moja rada to przeczekaj jeszcze kolejny sezon grzewczy niech ta żywica dobrze odparuje. Nie jest to szybki proces. Klej masz szajs i to się powinno zgrać. Deska się ustabilizuje a klej szlak trafi i wtedy przełożyć już nawet pomimo gabarytów na jednoskładnikowy poliuretan. Ten dragon wylewki Ci nie zniszczy bo i nie trzyma. A modrzew jest piękny i całkiem nie w guście kornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 06.07.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Słoneczko moja rada to przeczekaj jeszcze kolejny sezon grzewczy niech ta żywica dobrze odparuje. Nie jest to szybki proces. Klej masz szajs i to się powinno zgrać. Deska się ustabilizuje a klej szlak trafi i wtedy przełożyć już nawet pomimo gabarytów na jednoskładnikowy poliuretan. Ten dragon wylewki Ci nie zniszczy bo i nie trzyma. A modrzew jest piękny i całkiem nie w guście kornika. Ewentualnie fleki jak Duch radzi ale jak to na dragnie to chyba lepiej poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.07.2009 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jak ja Wam bardzo dziękuję http://img186.imageshack.us/img186/7521/umieszkichlejen2.gif Tylko Fredi, wytłumacz mi dlaczego klej jednoskładnikowy, a nie dwu? Już sobie robię dokument tekstowy i zapisuję wszystkie nieocenione rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 07.07.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Duchu ten klej to mało porażka to tylko usiąść i płakać. 5-10-15 krystalizuje tak po 5-6 latach ( z kleju robi się taki żółty proszek a ja wtedy mam opał do pieca) Dragona szlak chyba jeszcze szybciej trafi. Ludzie każdy element drwniany podłogi długości powyżej 50cm kleimy na klejach dwuskładnikowych. Są na tyle mocne, że utrzymają dechy przed skręcanim się. (śmigło) Zmian wilgotności i wynikającej z tego pracy drewna nic nie zatrzyma. Walka z utrzymywaniem stałej wilgotności to jest teoretycznie możliwa ale kto chce życie podporządkować podłodze? Ja u siebie w domu mam parkiety bo niczego lepszego nie ma ( nie dotyczy holi, kuchni, lazienek) ale 21 lat w zawodzie nauczyło mnie, ze natura modzie nie ulega. Tak jak prawo grawitacji zawsze dziala. Jak je znasz to z 10 piętra nie wyskoczysz. Wracając do parkietów to ludzie wydają grube pieniądze bo wmówili im, ze polecą. to jakie kleje jednoskładnikowe wytrzymają więcej niż 5-6lat ( jak ten 5-10-15) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts