Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - kto pyta nie błądzi: rady, pomysły, problemy, materiały itd.

hwafel

Recommended Posts

Galain

8%-wilgotnosc (parkiet pakowany w folie termorozkurczalna... czy jakos tak...).

Na pietrze wilgotnosc w wiekszosci pomieszczen, to 2,0%, w jednym pomieszczeniu (polnocnym), to 2,2%.

W tej chwili parkiet jest polozony, ale nie cyklinowany ani nie lakierowany. Polozony zostal 4-tygodnie temu. Chce czekac jeszcze dwa tygodnie, przed polozeniem lakieru.

Przy scianach zostaly kliny - 2cm., wybijane lub popuszczane w w niektorych miejscach przez majstra.

U góry masz jak rozumiem około 162m2 powierzchni w parkiecie. Dzięki Opatrzności nie połączone ze sobą.

Masz dwa mniejsze pokoje i o te martwiłbym się mniej co nie znaczy, że jest w porządku!

Duże pokoje to problem. Jaki jest wzór ułożony? Okrętówka czy może jodełka lub coś innego?

DLACZEGO MAJSTER POPUSZCZA KLINY LUB JE WYBIJA. CZY TE KLINY WYCHODZĄ LEKKO CZY MUSI UŻY NARZĘDZI?

Czy piętro jest ogrzewane?

Myślę, że tak. Jaka jest wilgotnośc w pomieszczeniach na posadzce?

Weź mały młotek (200G) i spróbuj drewnianym trzonkiem opukac powierzchnie Twoich pokoi. Sprawdź również przy ścianach! Jezeli znajdziesz większe obszary głuchego odgłosu to parkiet nie został przyklejony lub zdążył się odkleic pod wpływem naprężeń!

Należy z cyklinowaniem poczekac do wiosny. Dobrze się składa, że masz jeszcze prace malarskie. Przy pracach malarskich należy wietrzyc pomieszczenia aby niedopuści do klimatu sauny. Parkiet nie przykrywaj folią tylko papierem jedno lub dwufalistym. Cyklinuj po pierwszym malowaniu!!!

Czy wilgotnośc drewna 8% to pomiar zrobiony u Ciebie, czy sprzedawca ci powiedział?

Czy drewno było mierzone w trakcie układania parkietu lub bezpośrednio przed? Ile zmierzono deszczułek? Powinni zmierzyc na taką powierzchnię około 30sztuk wyjmowane z różnych paczek i z róznych miejsc w paczkach!!

Rozumiem również, że wilgotnośc podłoża była mierzona we wszystkich pomieszczeniach!? Jezeli tak to czy były wykute głębokie dziury w podłożu?

Czy to wszystko jest spisane do protokółu!! Czy masz kopię z podpisem badającego?

Czy na pewno przy ścianach jest dylatacja (przerwa) 1,8-2,0cm, sprawdź!!

Jezeli chodzi o żywicę na dole to zapytaj panów czy wiedzą o co chodzi i jak będą to robili. Nie daj się zwieśc słowami... będzie wszysko dobrze prosze pani...!!! Pozostań w kontakcie!

Proszę sprawdź wszystko i odpowiedz na pytania. Pociągniemy z ghost34 sprawę dalej. Na razie nie myśl o wykańczaniu posadzki parkietowej.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No coz, chyba jednak Opatrznosc mnie opuscila... Choc z drugiej strony, dobrze, ze trafilam na ten watek!

Jak do tej pory, nie mialam zadnych problemów z fachowcami, a dom mam raczej skomplikowany w budowie. Dach byl problematyczny, ale ze wszystkiego wychodzilam obronna reka, a tutaj TAAAKA wtopa!

Przyznaje sie, ze od maja budowa idzie wlasnym zyciem i bywam tam zadko... W lipcu urodzilam mojego synka i nie mam na nic czasu. Zadko tez bywam na forum. I to byl chyba blad. Zobaczymy...

ghost34, jarekkur:

1) parkiet ulozony jest w podwojna jodelke,

2) wilgotnosc parkietu na pewno zmierzona byla u producenta; czy majster ja mierzyl? Nie wiem, niczego takiego nie mam w protokolach...

3) wylawka na pietrze ma grubosc ok. 5cm. (byly wyrównywane nierownosci ze slepej wylewki), na styropianie 5cm. grubosci; na parterze jest 20cm. styropianu i ok. 8cm. wylewki. Wszystko lane latem 2007r.

Nie mam piwnic, ale dom jest ok. 1m podniesiony, ponad poziom gruntu.

Co do reszty, jade wlasnie na budowe i posprawdzam wszystko, o czym byla tu mowa.

Jeszcze raz, baaardzo Wam dziekuje za poswiecony czas!

G.

A wiec, dzis mielismy z moim Mezem wolny dzien z okazji dlugiego weekendu i pojezdzilismy sobie to tu to tam.

Przede wszystkim, bylismy na budowie i wykonalismy te pomiary, ktore moglismy.

Temperatura w calym domu, to +22C cala dobe. Na parterze cala dobe jest wlaczony tzw. osuszacz powietrza, ktory sciaga srednio ok.10litrów wody w ciagu 24h. Dom jest wietrzony kilka razy dziennie przez mojego Tate, ktory zaglada na budowe, czyli otwarte sa wszystkie okna (jesli jest pogodnie) przez godzinke i potem zamykane i wlaczane z powrotem jest ogrzewanie, wylewana jest woda z osuszacza powietrza. Jesli na polu jest wilgotno - co sie juz teraz czesto zdarza - to okna sa czesciowo uchylane i po pol godzinie zamykane. Na parterze i na pietrze wlaczane sa w ciagu dnia wentylatory elektryczne, ktore jeszcze powoduja cyrkulacje powietrza. Tyle moglismy zrobic. Wilgotnosc powietrza na parterze jest ok. 28% (mierzona przez automatyke ogrzewania), na pietrze jest nizsza, ok. 20%. Niestety, na dzien dzisiejszy, nie wiem, jaka jest wilgotnosc ulozonego na pietrze parkietu... ale sie dowiem.

Wilgotnosc parkietu, mierzona przez producenta, przed jego przywózka, to 8%. Niestety, wilgotnosc parkietu przed jego ulozeniem nie byla powtórnie sprawdzana. Parkiet lezakowal u mnie w domu, w temperaturze 22% przed ulozeniem ok. 3-tygodni. Reszta parkietu, do ulozenia na parterze jest szczelnie zapakowana i lezy w kuchni. Mam gwarancje od producenta, ze zapakowany moze lezec praktycznie nieograniczony czas w temperaturze pokojowej.

Z prac mokrych zostalo jeszcze malowanie, tapetowanie chalupy, ale to musi poczekac do konca ukladania parkietu.

Chyba jednak darujemy sobie, w tym roku, ukladanie parteru, a na wiosne, pojdziemy za rada ghost34 i wezmiemy inne kleje. Ale, by-the-way, w krakowskich Castoramach, nie ma polecanych przez Ciebie klejow. Mussimy wybrac sie chyba gdzies do specjalistycznego sklepu z chemia. Ale bedzie na to czas. Z CYKLINOWANIEM JUZ ULOZONEJ GORY; POCZEKAMY TAK dlugo, jak bedzie trzeba... moze da sie to jeszcze uratowac.

Dzis zrobilismy z moim M ogledziny i opukiwania ulozonego materialu.

Rzeczywiscie, wszedzie przy scianach zostawione sa dylatacje rzedu 20mm. W jednym miejscu, w rogu, mam watpliwosc, co do "brzmienia" parkietu, ok. 5-ciu klepek.

ghost34, jarekkur, jakie jeszcze - oprócz wymienionych przez Was klejów, polecalibyscie mi na parter, zakladajac, ze do wiosny wilgotnosc wylewki na parterze spadnie mi o kilka setnych?

Co jeszcze teraz zrobic (z ta gora)?

Pozdrawiam, G.

och jest tego bez liku wilgotnośc masz za mała..podnieś do 45%-50%..i tak trzymaj do wiosny..trzebaby sie temu przygladnać..z "głuchościa" klepek ..nie ma wiekszych problemów jesli to tylko 5 klepek wazne czy "klawiszują" czy też nie??(chodzą góra -dół) jak na nie piętą staniesz..możesz zrobic jakąś fotke tego parkietu ??

Należy koniecznie sprawdzic wilgotnośc parkietu u góry, proszę zlecic niezależnej firmie, lub zażądac od wykonawcy. Zanim to zrobi niech wam powie jakim przyrządem i jak ustawionym na jaka literę i temperaturę. Żądac protokółu. Po otrzymaniu wyników z wszystkich pomieszczeń przy ścianach. Będzie mozna stwierdzic jaka jest sytuacja. Jezeli został wam parkiet z góry wrzuc po kilka klepek na środek do pomieszczenia i te klepki niech też zmierzą. Dane z pomiarów podajcie osobno. Te przy ścianach i te rozłożone na środku pomieszczeń!.

Wilgotnośc proszę zmierzyc na poziomie posadzki z parkietu. Czujniki automatyczne często pokazują inaczej! Kupcie higrometr z termometrem i połóżcie na kilka minut na posadzce. Byc może w tych warunkach nie będzie najgorzej!? Pewne jest, że ten typ kleju starzeje się po 3-4 latach. A to znaczy przestaje spełniac swój cel.

Jezeli chodzi o klej to trochę za wcześnie mówic o nim w tej chwili.

Odczekajmy te parę miesięcy, może warunki wilgoci w podłożu sie zmienią.

Podobno parter nie leży bezpośrednio na gruncie lecz jak zrozumiałem pod domem jest pusta przestrzeń czy tak? Jak zabudowana jest konstrukcja stropu parteru? Jak jest wykonana blokada przed wilgocią? To ważne!

Wietrzenie bardzo dobre. Powinno byc krótsze (15min. na zewnątrz napewno jest wilgotniej i to zdecydowanie) ale częstsze! Chodzi o to aby nie wpuszczac wilgotnego powietrza do środka!! Wyciąganie wody z budowy również dobre ale byc moze 3-4 litry to wilgoc z zewnątrz! Szęście od Boga, że macie Tatę... Jezeli naprawdę jest 20% i 28% to nie wietrzyc!

A może powklejacie jakieś zdjęcia z gotowych realizacji z różnymi sposobami ułozenia parkietu. Mam do ułozenia jakieś 130mkw parkietu i nie wiem jeszcze jak to "posegregować" i w jaki wzór ułożyć. Dla ułatwienia dodam że mam tzw swój parkiet, czyli surowe klepki schną już 8 lat i cos koło stycznia będę je zawoził do obróbki. A mam dąb, czereśnię i jawor. Myślałem że wstawię dąb do salonu, jawor do sypialni no i zostaje jeszcze czereśnia. Nie wiem czy ją mieszać z pozostałymi czy np ułożyć w całości tzw. gabinet. Klepka 30/6cm.

no przepraszam cie bardzo ale jest tego tyle na necie ze strach..wpisz kjodełka, pas krakowski, podłoga okretowa, warkocz, koperta..i samo powyskakuje..zreszta w innych watkach jest wiele zdjec..masz klepki lewe i prawe..tzn bedziesz miał?w kazdym gatunku?

ja bym na twoim miejscu deb ułozył osobno w całości..

a jawora z czeresnia..hmm obwódka na jakies 60cm dookoła ( cegiełka..lub angielska) a w srodek w jodłę drugi gatunek pieknie to wygląda..i bedzie łatwiej uchronic sie od skutków niewłaściwego wykonania..(zalezy jeszcze od układu pomieszczen rzecz jasna)

tak samo jak w przypadku..połozenia osobno tych dwóch gatunków..

Dokładnie to mam salon z jadalnią ok35mkw i tam dam, jak radzisz dęba (zwłaszcza że jest jeden stopień z korytarza i będzie pasowało do dębowego obłozenia). Reszta to cztery pokoje plus korytarz na poddaszu i gabinet na parterze, ale daleko od salonu (projekt hom w chabrach arhonu). Czyli zostaje mi tylko zo zrobić z tym jaworem i czereśnią. No i powinno mi tez zostać dębu. Bo powinno wyjść z tego jakieś 170mkw klepek (a do połozenia ok 130).

jak duze sa pomieszczenia w jedny dwóch ( gabinet np) pobawiłbym sie..na twoim miejscu i zrobił tak jak napisałem powyżej..

jesli tez masz duzo tego to mozesz sie pobawic np puszczajac ang posadzke do skosa zmiat prostopadle do ścian..ale nie wiem co ci sie podoba

Wręcz przeciwnie. Potrzebuję czegoś prostego do nowoczesnego wnętrza. Tylko cieżko ze zdjeciami gotowych podłóg z róznego drewna. Większość linków to wzory ułozenia rozrysowane w teorii. A na tej podstawie to ciężko sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało. Może Panowie Parkieciarze mogli by wklejać swoje dzieła, tak jak np. to robią na forum z kominkami Kominkarze?

Panowie Fachowcy :D

bardzo uprzejmie prosze o pare wskazowek dotyczacych ... parkietu bambusowego. Zakupilismy przepiekny gotowy juz parkiet bambusowy (jasny i ciemny) grubosci 16mm dlugie deseczki i teraz pytanko jak to ukladac - bo wiadomo opinie sa rozne :roll: Czy mozna bambusa klasc na folii z gabka i kleic tylko brzegi do siebie? czy tez trzeba to potraktowac jak normalny parkiet i przykleic bezposrednio do "golej" podlogi? chociaz to drugie jakos mi tak nie za bardzo w tym przypadku lezy .... ale ja sie tak do konca nie znam wiec bede bardzo wdzieczna za rady. :lol:

pozdrawiam serdecznie !

Pam, na stronie każdego sprzedawcy podłóg są realizacje :)Jak prosto to deska :)

No to podaj jakiś przykładowy. Bo siedziałem wczoraj ze dwie godziny i znalazłem same "kaszaniaste" strony. Jak jest foto galeria to np z dwoma zdjęciami, albo dużo zdjęć ale tylko jeden rodzaj parkietu, albo nic nie widać na zdjęciu itd. Czyli tak jak zwykle ze stronami www. Wszystko niby jest ale jak się chce znaleźć to .....

Mam pytanie z innej beczki i bardzo proszę pomóżcie jesli możecie. Kilka dni temu parkieciarz układał nam na parterze naszego domku parkiet - jesion kolor. Niestety w jednym z pokoi ułożył kilkanaście samych ciemnych deszczółek koło siebie, w efekcie czego na środku pokoju powstała ciemna "plama" o powierzchni ok. 1 m2. Ten fragment podłogi odróżnia się znacznie od reszty podłogi i wygląda to okropnie :cry: Zwróciłam mu uwagę a on na to, że nie ma problemu :evil: bo jak klej wyschnie to on wytnie kilka ciemnych deszczółek i na ich miejsce włoży jasne i będzie ok. No i tu mam wątpliwość. Przecież te nowe deszczółki będą musiały być ułożone bez felca. Czy taka poprawa tej podłogi ma sens?? Czy nie będa te deszczółki odchodziły po jakimś czasie? Czy może jednak nie potrzebnie się denerwuję i podłoga zachowa swoje wszystkie jak najlepsze właściwości? Co z tym zrobić? Pls pomóżcie bo się nerwowo wykończę. Donia.