Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - kto pyta nie błądzi: rady, pomysły, problemy, materiały itd.

hwafel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Około 8 miesięcy temu pisałem, iż kupiliśmy parkiet jesionowy 70x700, gr. 20 mm. Parkiet został ułożony w maju tego roku i do chwili obecnej nie był jeszcze cyklinkowany i lakierowany.

Niestety w lipcu pojawił się problem, jako że był okres deszczowy (tak tłumaczy wykonawca) parkiet dostał zbyt dużej wilgotności i podniósł się przy ścianie i przy połączeniu z płytkami (korek) na szerokości ok. 30-40 cm

Podobno wilgotność parkietu przed położeniem była w normie (to weryfikował parkieciarz), również wilgotność wylewek była właściwa. Na wylewki była zrobiona jeszcze wylewka samopoziomująca szybkowiążąca kerakoll (specjalna pod parkiety z gotowością układania parkietu po 48h), parkiet był układany po zrobieniu wylewki 7 dni. Zastosowany klej do parkietu to Murexin.

Na chwilę obecną wykonawca stwierdził, że będzie trzeba wyjąć/wyciąć po kilka klepek przy ścianach i dołożyć nowy. Pytanie do Was - kto powinien ponieść koszty całej wymiany, wg wykonawcy przyczyną była zbyt duża wilgotność, jak przyjechał do mnie to mierzył wilgotność parkietu i była jeszcze w normie. Czy opady jakie były w lipcu i wilgotność powietrza na zewnątrz osiągająca czasami 75% mogła doprowadzić do obecnego stanu mojego parkietu i to my powinniśmy ponosić koszty naprawy? (proszę o Waszą pomoc)

Oczywiscie ze wy pokrywacie wszystkie koszty naprawy. Jesli przed zaczeciem pracy bylo wszystko OK to dlaczego parkieciarz ma odpowiadac za to co wydazylo sie pozniej z nie jego winy. To tak jak bys zrobil ryse na parkiecie i chcial zeby parkieciarz przyjechal i poprawil za darmo. To twoj parkiet i powinienes wiedziec i liczyc sie z tym ze drzewo jest podatne na zmiany klimatyczne. To jest twoja brocha abys o niego dbal. Jesli w Polsce jest cos takiego jak (Dehumidity fire lub klimatyzacja ktora wyciaga wilgoc z pomieszczenia) to bez wzgledu na koszty powinnienes to zainstalowac i problemu nie bedzie !! Z koleji w zimie zamontowac nawilzac powietrza na piecu i nie bedzie schnac. Przy wilgotnosci 75 % to nawet ja mam problem z oddychaniem :)) I ty dziwisz sie ze drzewo poludkowalo. Jak ty spisz przy takiej wilgotnosci ?

Oczywiscie ze wy pokrywacie wszystkie koszty naprawy. Jesli przed zaczeciem pracy bylo wszystko OK to dlaczego parkieciarz ma odpowiadac za to co wydazylo sie pozniej z nie jego winy. To tak jak bys zrobil ryse na parkiecie i chcial zeby parkieciarz przyjechal i poprawil za darmo. To twoj parkiet i powinienes wiedziec i liczyc sie z tym ze drzewo jest podatne na zmiany klimatyczne. To jest twoja brocha abys o niego dbal. Jesli w Polsce jest cos takiego jak (Dehumidity fire lub klimatyzacja ktora wyciaga wilgoc z pomieszczenia) to bez wzgledu na koszty powinnienes to zainstalowac i problemu nie bedzie !! Z koleji w zimie zamontowac nawilzac powietrza na piecu i nie bedzie schnac. Przy wilgotnosci 75 % to nawet ja mam problem z oddychaniem :)) I ty dziwisz sie ze drzewo poludkowalo. Jak ty spisz przy takiej wilgotnosci ?

Że ke ?????????

Chyba Cię złe opętało.

On tego parkietu nie porysował. Nie wylał na niego 10 wiader wody.

Nie miał go jak pielęgnować, bo parkiet był SUROWY.

Więc może miał nadmuchać na chmury, ktore nad jego domem spowodowały deszcz ?

I będzie tak dmuchał do końca życia - po cyklinowaniu i lakierowaniu też ?

Czy może ma dać na mszę, żeby przestało W OGÓLE w Polsce padać ?

Wykonawca położył podłogę. Podłoga sie podniosła. Wybacz, ale nie zamierzam codziennie badać wilgotności wylewki pod położonym parkietem ...

Albo do końca życia rozstawiać dmuchawy po domu ... bez jaj...

Jesli podłoże nie miało odpowiednich parametrów wykonawca nie powienien położyć drewna - proste. Nie wierzę, że od deszczu sie podłoga podniosła ...

P.S. nawilżacz na piecu ???????/ Jeeeesssssooooo jak powieszę na moim kotle to nic z tego nie będzie - pora postawić kilka pieców w domu...

Już widze jak się inwestorzy wieszają :

http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/klimat/_0502_polska/20min_wilg.jpg

Wersja dla niedowidzących : ta skala na dole to %

78 80 82 84

75 to baaardzo mała wilgotnośc jak widać - a nie w całej Polsce podnoszą sie podłogi - czy może ja się mylę ?

W takim Miami to mają przerąbane :) 90 % wilgotność powietrza - non stop im się podłogi podnoszą :):)

Po co sie odzywasz skoro nie masz zielonego pojecia jak jest w USA. Tutaj kazdy dom jest wyposazony w air condition- klimatyzacja ktora wyciaga wilgoc z domu oraz piece na ktorych zamontowany jest nawilzacz. Pieca wychodzi juz powietrze nawilzone. I tutaj takie problemy jak wy macie w USA sa baaardzo sporadyczne. Wiec jesli na zewnatrz jest 90 w mieszkaniu 45 - 50 %.

Zanim glupio zaczniesz pisac poczytaj troche bo widze ze chcesz sie wykazac ale chyba twoja wiedza jest rowna 0. Dlaczego zakladasz ze parkieciarz nie wykonal pomiarow i podjal sluszna decyzje na ich podstaiwe ? Myslisz ze kazdy parkieciarz to partacz a ty jeden fachowiec ? ja bym sie bal ciebie wpuscic do domu z taka wiedza !

W takim Miami to mają przerąbane :) 90 % wilgotność powietrza - non stop im się podłogi podnoszą :):)

Po co sie odzywasz skoro nie masz zielonego pojecia jak jest w USA. Tutaj kazdy dom jest wyposazony w air condition- klimatyzacja ktora wyciaga wilgoc z domu oraz piece na ktorych zamontowany jest nawilzacz. Pieca wychodzi juz powietrze nawilzone. I tutaj takie problemy jak wy macie w USA sa baaardzo sporadyczne. Wiec jesli na zewnatrz jest 90 w mieszkaniu 45 - 50 %.

Zanim glupio zaczniesz pisac poczytaj troche bo widze ze chcesz sie wykazac ale chyba twoja wiedza jest rowna 0.

Niooooooooooooo zapraszam do mapki powyżej - może się czego nauczysz o klimacie.

A aircondition i dehumidity fire to my w Polsce też mamy. Nawet mamy takie aircondition, że mucha nie siada :):)

Zanim glupio zaczniesz pisac poczytaj troche bo widze ze chcesz sie wykazac ale chyba twoja wiedza jest rowna 0.

Niooooooooooooo zapraszam do mapki powyżej - może się czego nauczysz o klimacie.

No od ciebie chyba nie wiele skoro wysylasz zdjecia ze sprzetem do osuszania budynkow z XIX w. Bo ja tutaj takich w USA nie widzialem.

A aircondition i dehumidity fire to my w Polsce też mamy. Nawet mamy takie aircondition, że mucha nie siada :):)

Zanim glupio zaczniesz pisac poczytaj troche bo widze ze chcesz sie wykazac ale chyba twoja wiedza jest rowna 0. Dlaczego zakladasz ze parkieciarz nie wykonal pomiarow i podjal sluszna decyzje na ich podstaiwe ? Myslisz ze kazdy parkieciarz to partacz a ty jeden fachowiec ? ja bym sie bal ciebie wpuscic do domu z taka wiedza !

A jak ja mam green card to moge cos powiedziec, czy nie? :roll: :roll: :roll: