Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - kto pyta nie błądzi: rady, pomysły, problemy, materiały itd.

hwafel

Recommended Posts

Witam, to w takim razie podepnę się do tematu, żeby nie zakładać nowego wątku.

Chciałbym zapytać o lakierowanie. Jak będzie dobrze ? Klepka jesion gat I roz. 7x50. I tak lakier podkładowy exotengrund Berger, na to SH 81Pallmann, następnie wodny Berger 2KPU albo Pallmann Pallx 98 dwuskładnikowy.

Czy zaciągnąć Bonatech Intense i Traffic ? Jak będzie lepiej, czy ktoś stosował pierwszy zestaw ?

chcesz aby ten jesion pozostał maksymalnie jasny czy tez moze zzolknac jak rozumiem klepke te masz z dabexu wnioskujac po wymiarze?jest to jesion poprzebarwiany czy jasniutki?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś kupował gotowy polakierowany parkiet tej firmy?Mam do ułożenia ok 100m2 na strychu , wybrałam sobie merbau i byłoby to dla mnie dużo prościej niż cała zabawa ze szlifowaniem i lakierowaniem.

Tylko o firmie mało wiem ,tyle co od Pana układającego parkiet.

Ile może kosztowac robocizna za m2.

Dzięki za oświecenie 8)

Przede wszystkim jakiej firmy????

Jak w tytule :D z Grodziska Wklp.Moze słyszeliście jakiej jakości są ich wyroby.

Ja wybrałam wstępnie gotowy parkiet parat dos z merbau- drewno merbau konkretnie już u nich lakierowane.

Koszt 1,1 wynosi 145 zł m2.Przylleja się jak parkiet ale nie trzeba już szlifowac i lakierowac.

Tylko nie znam nikogo kto u nich zamawiał.

Jak w tytule :D z Grodziska Wklp.Moze słyszeliście jakiej jakości są ich wyroby.

Ja wybrałam wstępnie gotowy parkiet parat dos z merbau- drewno merbau konkretnie już u nich lakierowane.

Koszt 1,1 wynosi 145 zł m2.Przylleja się jak parkiet ale nie trzeba już szlifowac i lakierowac.

Witam, to w takim razie podepnę się do tematu, żeby nie zakładać nowego wątku.

Chciałbym zapytać o lakierowanie. Jak będzie dobrze ? Klepka jesion gat I roz. 7x50. I tak lakier podkładowy exotengrund Berger, na to SH 81Pallmann, następnie wodny Berger 2KPU albo Pallmann Pallx 98 dwuskładnikowy.

Czy zaciągnąć Bonatech Intense i Traffic ? Jak będzie lepiej, czy ktoś stosował pierwszy zestaw ?

chcesz aby ten jesion pozostał maksymalnie jasny czy tez moze zzolknac jak rozumiem klepke te masz z dabexu wnioskujac po wymiarze?jest to jesion poprzebarwiany czy jasniutki?

Chcę, żeby klepka zachowała naturalny kolor. Mój jest to jesion "kolorowy".

Klepka nie jest z dabexu tylko z http://www.mazekparkiety.pl/parkiet_jesionowy.php

nie mam doświadczen raczej nalezy wykonać próby, wydaje mi sie ze tak..fajni by było zapytac bone

Za radą przedzwoniłem do działu tech. Bony, ale nie wiedzą i sugerują próbę. Może jednak ktoś kładł Bonę Naturale na dąb wędzony..?

pzdr.

Jeżeli dąb wędzony nie wydziela żadnego ostrego zapachu amoniaku nawet w niewielkiej ilości. To nie powinno być problemu.

Jeżeli czuć amoniak biorąc deskę parkietową pod nos poczujesz amoniak to sobie odpuść, poniważ gazuy amoniaku zniszczą lakier. Rozumiem, że zrobienie próby kupując 5 litrów lakieru za 650zł to jednak drogi interes szczególnie w sytuacji gdy Bona Naturale się nie sprawdzi.

Kładłem na egzotyki i bejcowane dęby nic sie nie działo poza jednym przypadkiem reklamacji z winy producenta.

Pytam się bo nie wiem, tak mi doradził człowiek sprzedający te lakiery. Czy Berger i Traffic to są porównywalne produkty ? Bo słyszałem że Bona ostatnio się popsuła. A cena podobna.

Czy trwalej nie będzie jak użyję tylko Pallmanna SH 81 i odpowiedniego podkładu do niego ? Schody mam lakierowane właśnie SH81 bo częściej się chodzi i lakier mniej się niszczy. Opinia układającego schody. I bądź tu czlowieku mądry. Znowu człowiek od klepki lakieruje najczęściej Traffic -iem. A w poniedziałek cyklinują.

Ponieważ masz już doświadczenie (schody) a także partkieciarza który pracuje na Trafficu to czuję, że powinieneś im zaufać

No tak, schody w zasadzie nie użytkowane jeszcze.

Lepiej Traffic czy Berger ? Czy to to samo jest ?

Zaufaj wykonawcom. Zapytaj o sposób pielęgnacji i poproś o odpowiednie środki jak i na piśmie wskazówki jak pielęgnować. Zapytaj jak długo ile lat wytrzymają te lakiery przy odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji.

Lakiery nawierzchniowe 2k poliuretanowe wodorozcieńczalne przy trzech warstwach czyli 300g/m2 do 360g/m2 muszą wystarczać na około 10 lat. Na schodach jest trochę inaczej ponieważ na stopnie stopa się wślizguje a więc bardziej ściera lakier niż na powierzchni płaskiej. Ważne jaest również okres (czas) między warstwami. Nie powinno się nakładać zbyt szybko jedna po drugiej. Między warstwami potrzebne sa kilku godzinne (6-8) przerwy. Ostatnią warstwę nalezy położyć po zmatowieniu poprzedniej po 24. godzinach

ooo parat dos..oczywiscie bdb firma dabex stosuje od paru lat i sa bdb jakosci lipy na parat -dosie nigdy nie mialem bierz w rozmiarze 13mm ma 6mm warstwe drewna uzytkowego..

Panowie, mam WIELKI PROBLEM

położony został u mnie jesion jasny. poleżał 3 tygodnie, został wycyklinowany, przyklejono listwy - wszystko gotowe do lakierowania.

Co do chemii, wybór padł na podkład BONA Prime Classic oraz jako nawierzchniowy Bona Traffic. Taką chemię polecał producent parkietu, i została u niego kupiona, wraz z klepkami. Po położeniu podkładu konsternacja....parkiet zrobił się RÓŻOWY!!!! Niektóre klepki są zróżowiały całkowicie, inne mniej, ale na wszystkich jest różowawy, siny zafarb. Parkiet w ogóle mocno ściemniał, i absolutnie nie można o nim powiedzieć, że jest jasny!!!

Co z tym fantem zrobić?

tak to wygląda. Przypominam - to był naprawdę bardzo jasny jesion

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/73e021a1d8b00aec.html

położony został u mnie jesion jasny. poleżał 3 tygodnie, został wycyklinowany, przyklejono listwy - wszystko gotowe do lakierowania.

Co do chemii, wybór padł na podkład BONA Prime Classic oraz jako nawierzchniowy Bona Traffic. Taką chemię polecał producent parkietu, i została u niego kupiona, wraz z klepkami. Po położeniu podkładu konsternacja....parkiet zrobił się RÓŻOWY!!!! Niektóre klepki są zróżowiały całkowicie, inne mniej, ale na wszystkich jest różowawy, siny zafarb. Parkiet w ogóle mocno ściemniał, i absolutnie nie można o nim powiedzieć, że jest jasny!!!

Co z tym fantem zrobić?

Najpierw reklamować u producenta parkietu, który polecił akurat tę chemię nawierzchniową. Napewno trzeba będzie ponownie cyklinować.

Co z tym fantem zrobić?

Drewno jesionu uszkodzone organicznie w trakcie wegetacji, składowania czy suszenia jest podatne na przebarwienia w przypadku kontaktu z agresywnymi składnikami organicznymi zawartymi w niektórych lakierach podkładowych. Stosowane w tych lakierach rozcieńczalniki organiczne (woda alkohol) ułatwiają wprowadzenie do struktury drewna takich składników,co wiąże się z większymi lub mniejszymi przebarwieniami. W celu ograniczenia penetracji struktury drewna należy stosować lakiery podkładowe w postaci żelu, natomiast lakiery nawierzchniowe aplikować cienkimi warstwami. Jasny jesion korzysniej jest lakierować podkładami rozpuszczalnikowymi na bazie nitrocelulozy, które lekko przyciemniają powierzchnię drewna lecz nie wybarwiają poszczególnych deszczułek. Dla uzyskania pożądanego efektu podłogę należy przeszlifować, po czym można ją wyjałowić PERHYDROLEM lub odbarwić HiDROWHITE 2K Ital Projektu. Tyle ogólnych informacji, szczegóły powinna rozpracować wykonująca usługę firma parkieciarska. Pozdrawiam.

Lignina zróżowiała od wody nic innego(zaparzył sie jesion od zbyt duzej ilości wody w za krotkich odstępach czasu mi sie wydaje ciekawe jaka miala wilgotnosc wylewka a potem parkiet przed cyklinowaniem)..porada powyżej jest jak najbardziej wskazana dobra i słuszna hydrowhitening 2k 1x i jako naiwierzchniowy np. bdb jakosci lakier ver-meistera Hi-tech 2k bez podkladu podłoga wyglada bardzo jasna i nie żólknie z czasem --wygląda tak..(cyklinować na pewno trzeba)...dodam iz hydrowhitening penetryje dosyc gleboko wiec nawet lekko ciemniejsza masa szpachlowa jest spenetrowana i wybarwiona na jasno..wiec nie straszne nam sa fugi jako lacznik z innymi posadzkami ładnie sprawdza sie silkaflex w bezu (nie biały)...podczas stosowania hydrowhitening trzeba stosowac wszystkie srodki ochronne drog oddechowych...pisałem tym produkcie juz kilka razy szkoda ze nie przeczytałaś/eś zanim podjełas decyzje co do chemii.

Bona ostatnimi laty w lakierach ma dosyc duze problemy chociaz tutaj zdaje sie brak wiedzy o strukturze i skladzie drewna jak i rowniez reakcji na dana chemie jest przyczyna..

Pozdrawiam.

.zdjecie poniżej

http://img395.imageshack.us/img395/2052/hydrowhiteningjesionjas.jpg http://img395.imageshack.us/img395/hydrowhiteningjesionjas.jpg/1/w800.png

Dla utrzymania jaśniejszych tonacji stosuje się lakier podkładowy Bona Prime Tempo.

Wystarczy wejść na stronę bony i sprawdzić w opisie. :)

Co z tym fantem zrobić?

Dla utrzymania jaśniejszych tonacji stosuje się lakier podkładowy Bona Prime Tempo.

Wystarczy wejść na stronę bony i sprawdzić w opisie. :)

Co z tym fantem zrobić?

ale z mózgiem bo i tak moze sie zaparzyc zreszta teraz nie wycyklinuje zaparzeń moze tylko wybarwić..a na stronie kazdego producenta sa jak zwykkle ochy i achy i lakazdy ich lakier jak zwykle nadaje sie do wszystkiego i dla wszystkich takze nie optowałbym za tym rozwiazaniem..do konca..oczywiscie jakies info jest ale nie dajace pełnego obrazu sytuacji tylko parkieciartz z jakas tam wiedza i praktyka po przeprowadzeniu prob jest w stanie okreslic ..do jakich posadzek i w jakich pomieszczeniach dany lakier moze byc zastosowany..klient nie ma i nie bedzie mial o tym wiekszego pojecia ..

Reasumując, to co teraz z tym fantem zrobić?

Wilgotność wylewki jak i parkietu była jak najbardziej w porządku. Jak mówiłem - chemię dał producent parkietu - po zastosowaniu tej chemii efekt miał być dokładnie taki, jak u niego w pokoju pokazowym. Dlatego się na to zdecydowałem.

Mój parkieciarz raczej nie jest za pan brat z wybielaniem parkietu wodą utlenioną czy czymkolwiek innym.

Technik z BONY będzie u mnie w poniedziałek.

Reasumując, to co teraz z tym fantem zrobić?

Wilgotność wylewki jak i parkietu była jak najbardziej w porządku. Jak mówiłem - chemię dał producent parkietu - po zastosowaniu tej chemii efekt miał być dokładnie taki, jak u niego w pokoju pokazowym. Dlatego się na to zdecydowałem.

Mój parkieciarz raczej nie jest za pan brat z wybielaniem parkietu wodą utlenioną czy czymkolwiek innym.

Technik z BONY będzie u mnie w poniedziałek.

to jest bardzo prosta czynnosć nie da sie tego zepsuc ale ok..